Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης κτηρίων


Recommended Posts

Αν θέλεις m_vasso απάντησε στα ερωτήματα που έθεσα παραπάνω για να καταλάβουμε όλοι ποια είναι τα εμπόδια στην επαγγελματική σου καριέρα.
Επειδή με ρωτήσατε, να σας απαντήσω πως θέλω να εργαστώ πάνω σε όλα αυτά που περιγράφει ή για να τα λέω σωστότερα αυτά που περιέγραφε και απαριθμούσε ο οδ. Σπουδών του τμήματος το 2001, χρονιά που εγώ μπήκα στη σχολή!!! (ο οποίος έχει υποστεί αλλαγές )

Ευχή μου και μεράκι μου είναι οι αποκατάστασης διατηρητέων.

Όσο για την ‘’επιλογή’’ ελεύθερος επαγ. ή ιδιωτικός υπάλληλος είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που δεν έχω κανένα πρόβλημα να το θέσουμε προς συζήτηση. Πάντως να υπογραμμίσω ότι μισθός 700e με στεναχωρεί.

Πιστεύεται πως με στεναχωρεί άδικα?

Το βασικό μου πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι πως έχω στα χέρια μου ένα χαρτί και δεν ξέρω πώς να το αξιοποιήσω. Γι’ αυτό κάθε σας άποψη επί του θέματος θα την εκτιμούσα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 112
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πάντως να υπογραμμίσω ότι μισθός 700e με στεναχωρεί.

Πιστεύεται πως με στεναχωρεί άδικα?

Το βασικό μου πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι πως έχω στα χέρια μου ένα χαρτί και δεν ξέρω πώς να το αξιοποιήσω.

 

700 ευρώ δεν σε στενοχωρούν άδικα.

 

Όμως στα πρώτα μας χρόνια όλοι έχουμε κάνει υποχωρήσεις.Στα 19 μου ξεκίνησα ως αποθηκάριος-βοηθός μηχανικού εργοταξίου με 120.000 δραχμές τότε με 26 ημέρες εργασίας το μήνα.Τον 6ο χρόνο δουλειάς μου κ ουσιαστικά τον 1ο με άδεια άσκησης επαγγέλματος έπαιρνα στην ουσία 530 ευρώ κ χοροπήδαγα(δεν μπορούσα να κάνω σωστή αναγωγή των χρηματων που μου παρουσίαζαν,ΟΠΟΤΕ ΠΑΝΤΑ να υπολογίζετε 14 μισθούς ΣΥΝ ασφαλιστικές εισφορές ΜΕΙΟΝ το φόρο)....Τον 12ο χρόνο τον οποίο διανύω τώρα απορρίπτω θέσεις εργοταξιάρχη με 3.000....

 

Τώρα για το χαρτί...ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ....Όσο δουλεύεις όμως θα καταλάβεις ότι τα χαρτιά είναι ένα ΤΙΠΟΤΑ σε αυτή τη χώρα.Οι κοινωνικές επαφές κ οι δημόσιες σχέσεις είναι αυτές που θα σου αξιοποιήσουν τις σπουδές σου.Οι δουλειές δεν κλείνονται με χαρτιά,αλλά με δημόσιες σχέσεις.Εκτός κ αν θες να είσαι μια ζωή υπάλληλος.Τα χαρτιά πάντα βρίσκονται επ αμοιβή ,κ όσο πληθαίνουμε στον επαγγελματικό χώρο τόσο θα απαξιώνεται αυτή...

 

Άρα,έχεις δίκιο να στενοχωριέσαι κ να προβληματίζεσαι,αλλά αν ένα εμπόδιο δεν είναι εύκολο να το υπερπηδήσεις,ίσως να σκεφτείς να το παρακάμψεις....

Link to comment
Share on other sites

Η μαγική λέξη είναι σ υ ν ε ρ γ α σ ί α . Δεν εθελοτυφλώ γνωρίζω τις γνώσεις μου και τις δυνατότητες μου Barracuda & m kalliou (και μιλώ σε προσωπικό επίπεδο δεν εκπροσωπώ του συναδέλφους μου).

 

Γι’ αυτό μου φαντάζει τόσο περιττή η αντιπαράθεση ΑΕΙ –ΤΕΙ

Και για να επανέρθω στα προαναφερόμενα μου θέλω να δουλέψω! Δεν είναι άδικο να μην έχω επ. δικαιώματα?

 

@m_vasso αν διάβασες το πρώτο μου post, σε συνεργασίες αναφέρομαι και μάλιστα πολλών ειδικοτήτων!!! Και επειδή ήξερα ότι θα εκτροχιαστεί η κατάσταση, στα επόμενα post έβαλα μέσα και τους αρχιτέκτονες, για να δείξω ότι δεν είναι θέμα ΑΕΙ-ΤΕΙ, είναι θέμα γενικότερα διαχωρισμού και απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων...

Τα δικαιώματα έπρεπε να δίδονται ταυτόχρονα με την ίδρυση της σχολής, όχι μετά από 1 δεκαετία, χωρίς πρόβλεψη, και να αφήνονται οι απόφοιτοι έρμαια της αγοράς με εξεφτελιστικούς μισθούς πείνας και ετεροαπασχόληση λόγω του περιορισμένης ζήτησης του αντικειμένου στην αγορά.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να απευθηνθείς είτε σε αρχιτεκτονικά γραφεία που ασχολούνται με αποκαταστάσεις μνημείων και διατηρητεών (στην Αθήνα είναι πολλά) είτε σε υπηρεσίες του Υπ.Πο. - Εφορίες αρχαιοτήτων, νεωτέρων, ΤΔΠΕΑΕ (Ταμείο Διαχειρισης Πιστωσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων). Ειδικά το τελευταίο είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση υπηρεσίας ιδιωτικού δικαίου του Υπ.Πο που συστήνει γραφείά κατά περιοχές ανάλογα με τα έργα. Πχ ένα γραφείο στις Βάσσες, ένα στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και ένα στη Λίνδο Ρόδου, ένα σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο της Πρέβεζας κλπ

 

@stayros

τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ούτε και αυτονόητο, ειδικά όταν πρόκειται (κατά την άποψη μου πάντα) για αποφάσεις υπουργείων, κυβερνήσεων κλπ που εξυπηρετούν μόνο πολιτικές και όχι πραγματικές ανάγκες. - Το λέω γενικά με αφορμή αυτό που είπε ο stayros και όχι γι αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση.

 

εδιτ: και συμφωνήσω με τον zavi και θα προσθέσω ότι τα χαρτιά (διπλώματα, msc, phd, post doc, βεβαιώσεις συνεδρίων (χαχα) κλπ) δεν μετράνε και πολύ αν στη δουλειά του κάποιος είναι καλός και δεν είναι και στρυφνός στις συναναστροφές του με τον κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα mkalliou στο Ελλαδιστάν δεν είναι αυτονόητο όντως. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαν λυθεί απο το 1990 με αυτόν ακριβώς τον τρόπο: ειδικό γνωμοδοτικό όργανο ΥΠΕΠΘ->Επ. δικαιώματα. Το γιατί δεν γίνετε στο Ελλαδιστάν το ξέρουμε όλοι και ας μην επεκταθούμε εκεί.

 

@ m_vasso να ακούς τον [email protected]. Κάνε κονέ όπου μπορείς με αρχιτέκτονες, ρίξε τα μούτρα σου στα λεφτά στην αρχή, πάρε εμπειρίες. Εδώ πρόσφατα πολ. μηχανικός έβαλε αγγελία να δουλεύει τσάμπα για να ξεκινήσει!

Πρέπει να μπεις σε κύκλους λοιπόν. Μετά έρχεται η "κάνω την δουλειά εγώ, υπογράφει άλλος" φάση όπου όσο και εξευτελιστική και αν είναι η "προστασία" τουλάχιστον δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή (με τις κατάλληλες γνωριμίες βέβαια).

Τέλος δες μήπως το μέρος που είσαι δε βολεύει για τη δουλειά που θες να κάνεις. Μέρη σαν τη Ρόδο, τη Σύμη κτλ κάνουν κρα για τέτοιες ειδικότητες

Link to comment
Share on other sites

m_vasso

κοίτα να δεις περίπτωση συμφωνώ δαγκωτό με τον zavi (αστειάκι κάνω zavi dear) Πτυχία και καθε άλλου είδους χαρτιά μόνο αν σε ενδιαφέρει ο δημόσιος τομέας ή για μελέτες δημοσίου. Στον ιδιωτικό δεν πολυασχολείται κανείς. Κι εγώ με την σειρά μου ξεκίνησα με τα ελάχιστα όπως φαντάζομαι όλοι μας. Άρχισε να αποκτάς "κύκλο" πάνω στο επάγγελμα, που θα σε προειδοποιήσω είνει πολύ "σφιχτός" (για να το θέσω ευγενικά....), και βλέπεις σιγά σιγά τι θα σου χρειαστεί και που σε πάει το ρεύμα. Ταπεινή μου άποψη πριν αρχίσεις να σκέφτεσαι μεταπτυχιακά, κατατακτήριες και άλλα απόκτησε πρακτική εμπειρία (σίγουρα έχεις απο τη σχολή κάποια, αλλά κι άλλη κι άλλη) είναι πολυτιμότερη σε όλες τις περιπτώσεις.

mkalliou :D "βεβαιώσεις συνεδρίων" να είσαι καλα γέλασα. Έλα να τις ενώσουμε να της κάνουμε χαρταετό για την Καθαρά Δευτέρα. Αν και είναι μια εμπειρία η παρακολούθηση συνεδρίων.... ;)

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με όσα ειπώθηκαν, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Και στο ιδιωτικό τα πράγματα απαιτούν κάποιες πιστοποιήσεις και χαρτιά. Πτυχία χωρίς κατοχυρωμένα επ. δικαιώματα, όπως του εν λόγω τμήματος και των υπολοίπων σχολών ΤΕΙ υποβαθμίζουν σημαντικά και τις προοπτικές και την επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου ασχέτως του πόσο καλός επαγγελματίας είναι. Η μη έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους πτυχιούχους του τμήματος αυτού (και όσων εκκρεμούν) τους καταδικάζει σε επαγγελματικό μαρασμό, ομηρία και απαξίωση. Αν δεν μπορούν να υπογράψουν μελέτη ή επίβλεψη, αν δεν μπορούν να κάνουν μια δική τους επιχείρηση, αν δεν μπορούν να πιστοποιήσουν τίποτα, τότε είναι καταδικασμένοι να είναι υπάλληλοι σε κάποια εταιρεία στην καλύτερη των περιπτώσεων.

 

Το Νο1 ζήτημα του τμήματος μηχανικών αποκατάστασης και ανακαίνισης κτιρίων είναι και πρέπει να είναι η άμεση έκδοση του Π.Δ. για την κατοχύρωση των επ. δικαιωμάτων του.

Link to comment
Share on other sites

GeorgeS δεν έχει διαφωνήσει κανείς με αυτό. Τα έχουμε ξαναπεί σε πολλές άλλες συζητήσεις. Πρέπει να γίνει αυτό, όπως και κατά την αποψή μου και η αναδιοργάνωση των πανεπιστημίων.

Αλλά

εδώ έχουμε μια συνάδελφο που θέλει και πρέπει να δουλέψει τώρα. Καλό είναι να ενημερωθεί και για τα προβλήματα με τα εργασιακά της δικαιώματα δεν λέω... αλλά μέχρι να λυθούν προσπαθήσαμε να της δώσουμε 5 συμβουλές από την όποια εμπειρία έχει ο καθένας μας.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο d2m και δυστυχώς απ όσο ξέρω πολλοί απόφοιτοι αυτού του τμήματος ασχολούνται με άσχετα αντικείμενα. Τα πράγμα δεν είναι καθόλου εύκολα έξω. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνει κανείς πλέον, όπως είπες και εσύ, είναι η απόκτηση εμπειρίας. Ποιο απλά να μάθει τη δουλειά στη πράξη. Αν δεν σε ενδιαφέρει το Δημόσιο m_vasso, ξεκίνα από ένα γραφείο να δεις τι γίνεται. Έστω και με τους πενιχρούς μισθούς που δίνουν. Στη πορεία βλέπεις πως θα τα πας, και μέχρι τότε ας ελπίσουμε πως θα έχουν βγει και τα Π.Δ.

Link to comment
Share on other sites

εδώ έχουμε μια συνάδελφο που θέλει και πρέπει να δουλέψει τώρα. Καλό είναι να ενημερωθεί και για τα προβλήματα με τα εργασιακά της δικαιώματα δεν λέω... αλλά μέχρι να λυθούν προσπαθήσαμε να της δώσουμε 5 συμβουλές από την όποια εμπειρία έχει ο καθένας μας.

 

Σωστότατο.

 

m_vasso ξεκίνα να δουλεύεις σκλάβος,όχι τόσο για την επαγγελματική εμπειρία αλλά περισσότερο για να αρχίσει η τριβή σου με τη βάρβαρη όψη της κοινωνίας που λέγεται ''πιάτσα''.

 

Αν είναι λοιπόν να βγεις στην ''πιάτσα'',τότε καλό θα ήταν να βγεις πρώτα υπό την προστασία κάποιου εργοδότη-''προστάτη'' (νταβατζή μου αρέσει να τον λέω εγώ).Μέχρι να ανακαλύψεις τις προοπτικές σου κ να αποκτήσεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου,θα έχεις χρόνο να αξιολογήσεις τί σου ταιριάζει σε εργασιακό καθεστώς (υπάλληλος ή αφεντικό) κ να δημιουργήσεις το υπόβαθρο να προχωρήσεις στην απόφασή σου.

 

Μέχρι τότε,σου εύχομαι καλή δύναμη,καλό κουράγιο κ καλή επιτυχία!!

 

edit:από το κράτος μας μην περιμένεις κ πολλά,ο σώζων εαυτώ σωθήτω,τρεχάτε ποδαράκια μου κλπκλπ.Όλοι μας έχουμε πιαστεί κορόιδα εφ' όρου ζωής από τη στιγμή που είμαστε ακόμα στο Yunanistan,απλά στους μή κατοχυρωμένους επαγγελματικά το γράφει στο κούτελο,ενώ στους υπόλοιπους το γράφει μόνο στον πισινό....(pardon my language) :)

Link to comment
Share on other sites

Επειδή με ρωτήσατε, να σας απαντήσω πως θέλω να εργαστώ πάνω σε όλα αυτά που περιγράφει ή για να τα λέω σωστότερα αυτά που περιέγραφε και απαριθμούσε ο οδ. Σπουδών του τμήματος το 2001, χρονιά που εγώ μπήκα στη σχολή!!! (ο οποίος έχει υποστεί αλλαγές )

Ευχή μου και μεράκι μου είναι οι αποκατάστασης διατηρητέων.

Όσο για την ‘’επιλογή’’ ελεύθερος επαγ. ή ιδιωτικός υπάλληλος είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που δεν έχω κανένα πρόβλημα να το θέσουμε προς συζήτηση. Πάντως να υπογραμμίσω ότι μισθός 700e με στεναχωρεί.

Πιστεύεται πως με στεναχωρεί άδικα?

Το βασικό μου πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι πως έχω στα χέρια μου ένα χαρτί και δεν ξέρω πώς να το αξιοποιήσω. Γι’ αυτό κάθε σας άποψη επί του θέματος θα την εκτιμούσα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Ο μισθός των 700€ είναι ο ίδιος για όλους τους αποφοίτους ΤΕΙ και ΑΕΙ στον ιδιωτικό τομέα, το πολύ να υπάρχει μια διαφορά 100€ που δεν σώζει την κατάσταση.

Βρίσκω όμως την απάντησή σου γενικόλογη και δεν μπορώ να εστιάσω εκεί που υπάρχει πρόβλημα για να καταλάβω και να προτείνω, αν μπορώ, λύσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.