Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βεβαίωση Ασκεπούς


Irini

Recommended Posts

Γεια σας. Σκέφτηκα κάτι και ήθελα να δω αν στέκεται νομικά. Πήγα σε ένα γεωτεμάχιο, όπου υπήρχε ένα ασκεπές κτίσμα. Ο ιδιοκτήτης με ρώτησε αν μπορεί να το επισκευάσει. Τα στοιχεία που μάζεψα είναι ότι το κτίσμα όντως είναι προ του 1955. Αυτός αγόρασε το χωράφι το 2019, και στο τοπογραφικό φαίνεται ως χάλασμα και στο συμβόλαιο αναφέρεται ότι το χωράφι έχει μέσα ένα χάλασμα.  Το κτίριο, λιθόκτιστο, σίγουρα θέλει αρμολόγηση πέρα από νέα στέγη. Σκέφτομαι ότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ως κτίσμα και ο συνάδελφος που έκανε το τοπογραφικό το δήλωσε ως αδόμητο, αρά πώς θα βγει κάποια ΕΕΔΜΚ για επισκευές; Τώρα εγώ μεταγενέστερα της αγοραπωλησίας, μπορώ να το τακτοποιήσω με αναλυτικό, έχοντας στα χέρια μου, το τελευταίο συμβόλαιο, το συμβόλαιο του προηγούμενου ιδιοκτήτη και αεροφωτογραφίες, και στη συνέχεια να βγει άδεια για αποπεράτωση αυθαιρέτου (επισκευές, αντικατάσταση/ανακατασκευή στέγης) ; Τα φορολογικά ας τα κανονίσει ο λογιστής του. 

Link to comment
Share on other sites

On 23/2/2022 at 6:08 ΜΜ, avgoust said:

......Η ορθη περιγραφή στο τοπογραφικο ειναι το θεμα μου.

Θα πρέπει να γράψεις ακριβώς αυτό που βλέπεις, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι ούτε "ασκεπές", ούτε "ερείπιο"....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@aquar Καταρχάς να πω ότι συμφωνώ με την επισήμανση του Ιάσωνα.  Η έκφραση που χρησιμοποιήθηκε στο συμβόλαιο είναι αδόκιμη κατά την γνώμη μου. Τι πάει να πει χάλασμα, ερείπιο κλπ. Υπάρχει κάποια περιγραφή έστω στην Τ.Ε της τότε βεβαίωσης, να αναφέρει για παράδειγμα ότι υφίστατο κτίσμα, άνευ στέγης, άνευ εξωτερικών κουφωμάτων, με ελλιπή συντήρηση, με τμήματά του να έχουν καταρρεύσει από φυσικά αίτια κλπ;

Οι συμβολαιογράφοι θέλουν το "ασκεπές" διότι έτσι καλύπτονται από το νόμο και δεν προσθέτουν αντικειμενική αξία λόγω κτίσματος. Για εμάς όμως, ένα ασκεπές κτίσμα (εξαιρούνται τα προ 55) χρήζει τακτοποίησης (ρυθμίζονται τα δομικά του μέρη-π.χ με αναλυτικό-που στέκουν όρθια).

ΕΕΔΜΚ μπορεί να εκδοθεί για συγκεκριμένες εργασίες και μια από αυτές είναι η ανακατασκευή στέγης και όχι η κατασκευή νέας στέγης (δες το άρθρο 29 του νόμου)

Πριν συνεχίσουμε τη συζήτηση ενημέρωσέ μας για το τι αναγράφει η βεβαίωση (να λάβεις και το πολυσέλιδο μήπως εκεί υπάρχουν σχόλια και τ.ε) που προσαρτήθηκε στο συμβόλαιο. Θέλουμε να ξέρουμε αν το "πέρασε" ως αδόμητο ή "με εξαιρέσεις του άρθρου 82".

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 23/2/2022 at 6:08 ΜΜ, avgoust said:

Η ορθη περιγραφή στο τοπογραφικο ειναι το θεμα μου.

H ορθή περιγραφή είναι αυτή που περιγράφει την πραγματικότητα... δηλαδή αυτό που βλέπεις και το οποίο θα δείχνουν οι φωτογραφίες του τοπογραφικού....

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα.

Έχω την εξής περίπτωση: μη άρτιο οικόπεδο με παλαιά κατοικία προ του 55 το αγοράζει ο γείτονας με σκοπό να τα συνενώσει με ΔΓΜ και ΗΤΚ από εμένα. Το θέμα είναι πως θέλει να το αγοράσει από τον ιδιοκτήτη ως οικόπεδο, μιας και έχει σκοπό να γκρεμίσει το σπίτι αργότερα και θέλει να το δηλώσει ως ασκεπές για να μην πληρώσει παραπάνω φόρο. Θέλει δηλαδή να πάει να αφαιρέσει μερικά κεραμίδια από τη στέγη ώστε να φαίνεται ως ασκεπές και να αγοράσει το υπόλοιπο ως οικόπεδο. 

Εγώ τι κάνω ώστε να είμαι καλυμμένη; Δίνω βεβαίωση ασκεπούς; Στην ΗΤΚ βγάζω βεβαίωση αδόμητου ή βεβαίωση προ του 55; Στο τοπογραφικό το δηλώνω ως ασκεπές και είμαι οκ; 

Ευχαριστώ

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" (3 τελείες άνω δεξιά) και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by maria95
  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

 δλδ ο πωλητης δεν γραφει το κτισμα στο Ε9;;;;;

Ρευμα/νερό  δεν εχει;;;;

 

Να βγαλει αδεια κατεδαφισης ο πωλητης  και να επισυναφθει στο συμβολαιο...

Εχει προθεσμια ενα ετος-και νομιζω συν 6 μηνες- για την κατεδαφιση

και

πες του να αφησει τις εξυπναδες

Εσυ δινεις για αυτα που βλεπεις...

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@maria95 Από τη στιγμή που υπάρχει κτίριο έστω και χωρίς στέγη, βεβαίωση αδόμητου δεν είναι. Στην τεχνική έκθεση του αποσπάσματος της ΗΤΚ, θα περιγράψεις-τεκμηριώσεις την ύπαρξη του κτίσματος (δηλαδή των τοίχων) ως προ 55. Αν έχουν γίνει μεταγενέστερες του 1955 κατασκευές που απαιτούν κάποιας μορφής άδεια, θα πρέπει να γίνει και τακτοποίηση προ έκδοσης ΗΤΚ. Το ΠΠΗΤΚ θα αφορά την περίπτωση "ρυθμισμένου" δηλαδή αυτού που εμπίπτει στις εξαιρέσεις (ως προ 55) του άρθρου 82. Δεν υπάρχει βεβαίωση "ασκεπούς" όπως την ονομάζεις. Πράγματι σε ένα ασκεπές κτίριο γλιτώνει την αντικειμενική αξία που θα είχε αν αυτό δεν ήταν ασκεπές. Η αφαίρεση μερικών κεραμιδιών δεν το καθιστά ασκεπές . Να μην ενδώσεις σε κουτοπονηριές. Επιπλέον, αφού θέλει να το γκρεμίσει γιατί δεν συμφωνούν με τον ιδιοκτήτη να το γκρεμίσουν από τώρα και να του δώσει το κόστος της κατεδάφισης;

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33 Γιατί δεν προτίθενται να πληρώσουν άμεσα για μια νέα άδεια κατεδάφισης, ούτε ο ιδιοκτήτης ούτε ο αγοραστής. 

Τον αγοραστή το μόνο που τον νοιάζει είναι να μεγαλώσει το δικό του οικόπεδο προς το παρόν και να το κατεδαφίσει αργότερα, αλλά μέχρι τότε να μην πληρώνει φόρο για το σπίτι αυτό.

 

@dimitris GM ο πωλητής το γράφει και μάλιστα γράφει και αριθμό παροχής ρεύματος. 

ο πωλητής δεν προτίθεται να δώσει τα χρήματα αυτή τη στιγμή για να βγάλει άδεια κατεδάφισης, θέλει απλά να το πουλήσει και να ξεμπερδεύει.

το θέμα είναι μην έχει προβλήματα ο αγοραστής αργότερα με το σπίτι αν θέλει να το κατεδαφίσει.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

7 λεπτά πριν, maria95 said:

@Pavlos33 Γιατί δεν προτίθενται να πληρώσουν άμεσα για μια νέα άδεια κατεδάφισης, ούτε ο ιδιοκτήτης ούτε ο αγοραστής. 

.....

το θέμα είναι μην έχει προβλήματα ο αγοραστής αργότερα με το σπίτι αν θέλει να το κατεδαφίσει.

Το θέμα είναι άλλο

Οτί εσύ με την δεδηλωμένη επιθυμία σου να καλύψεις όπως γράφεις και μάλιστα σε Δημόσιο Φόρουμ τις αυθαιρεσίες, το πας φιρί φιρί να πληρώσεις εσύ τα διοικητικά πρόστιμα από 30.000€-100.000€ συν αφαίρεση άδειας για κάποιο χρονικό διάστημα, εάν το κάνεις.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.