Μετάβαση στο περιεχόμενο

Με αυξημένα πρόστιμα η παράταση στα αυθαίρετα


Clemenza

Recommended Posts

;) Μεταξύ μας τώρα.

Δεν βγήκε σε κακό αυτή η ανακοίνωση.

Είιναι αρκετοί αυτοί που έσπευσαν να τακτοποιήσουν.

Έτσι ποτίστηκε και ο βασιλικός και η γλάστρα.

Τι να πω για τις προηγούμενες παρατάσεις, τις ανακοίνωναν  6 μήνες πριν την λήξη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Περισσότερο ανησυχω μήπως και ξεχαστουν και αφήσουν την παράταση στον αερα για κανά δίμηνο, παρά ότι θα αλλάξουν κάτι στον νόμο.

Link to comment
Share on other sites

ότι θα το αφήσουν, καταρχήν δήλωσαν ανακοίνωση του νέου νόμου 6 μήνες μετά, δηλαδή 6 μήνες παγωμένες οι μεταβιβάσεις

Link to comment
Share on other sites

θα θελα να ξερα τι καθόμαστε και κάνουμε εδω πέρα....

 

Πόσο μαζόχες είμαστε τελικά?

 

Ρε αι σιχτίρ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ!

 

Δημοσιουπαλληλιστάν και χώρα @@ .....σιχάθηκα ρε......σιχάθηκα...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

2Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

ΕΘΝΟΣ | Σελίδες 1-4-5 | 19/1/2016

 

Σε μείωση των προστίμων για τους πιο αδύναμους οικονομικά ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος το προσεχές διάστημα. Στόχος είναι όσοι αποδεδειγμένα δεν έχουν καταφέρει να τακτοποιήσουν τα κτίσματά τους έως και τις 8 Φεβρουαρίου -οπότε και λήγει η ετήσια παράταση που έχει δοθεί - λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία και μάλιστα με ευνοϊκότερους όρους. Αντίθετα, αντιμέτωποι με αυξημένα πρόστιμα θα έρθουν οι ιδιοκτήτες που αμέλησαν ή αδιαφόρησαν να τακτοποιήσουν το αυθαίρετο τους, ενώ αποδεδειγμένα μπορούσαν να το κάνουν. Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει και το «πάγωμα» των κατεδαφίσεων για αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις για τα επόμενα τρία χρόνια, διάστημα μέσα στο οποίο εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες, οι οποίοι, πάντως, είναι αναρτημένοι σε ποσοστό που ξεπερνά μόλις το... 1%. Η αναστολή των κατεδαφίσεων δε θα αφορά σε καμία περίπτωση κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό ή οριοθετημένα ρέματα, αλλά θα καλύπτει περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει διαφωνία σε περιοχές όπως η Γλυφάδα ή το Γαλάτσι.

 

Όσον αφορά στη δήλωση των αυθαιρέτων θα δοθεί ακόμα μία παράταση στην προθεσμία έως τις αρχές Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να είναι έτοιμη η νέα νομοθετική ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Συγκεκριμένα, με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί το αργότερο έως τις αρχές Φεβρουαρίου, οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα μπορούν να αποδείξουν ότι αν και ήθελαν δεν κατάφεραν να υπαχθούν στην τρέχουσα ρύθμιση του νόμου 4178/13 λόγω οικονομικής αδυναμίας, θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν τα κτίσματά τους με μειωμένα πρόστιμα. Η λύση που εξετάζεται είναι η ελάφρυνση είτε με τη μορφή μειώσεων ή εκπτώσεων στο πρόστιμο ή αποπληρωμής του σε πολλές δόσεις βάσει των κοινωνικών κριτηρίων που θα αποφασιστούν. Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το πλαίσιο της νέας ρύθμισης, μεταξύ των κριτηρίων που διερευνώνται συγκαταλέγονται το ετήσιο εισόδημα, ο αριθμός των παιδιών σε μια οικογένεια, η ύπαρξη άλλων περιουσιακών στοιχείων του ενδιαφερομένου κ.λπ.

 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, το τελευταίο διάστημα γίνονται οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να επιτευχθεί η ελάφρυνση των προστίμων. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, δεδομένου ότι πρέπει να προχωρήσει με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι η ρύθμιση δεν θα κινδυνεύει να ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως εύνοια έναντι μιας κατηγορίας πολιτών. Η ηγεσία του υπουργείου, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα βρεθεί λύση, ώστε να μειωθούν τα πρόστιμα για τους μη έχοντες, καθώς ήδη υπάρχουν θετικά μηνύματα από το υπουργείο Οικονομικών. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι μια τέτοια ρύθμιση θα γινόταν αποδεκτή και από τους θεσμούς, καθώς είναι στα πρότυπα εκείνης που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του προστίμου των ΚΤΕΟ των ανέλεγκτων οχημάτων.

 

Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες που δεν θα πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια που θα αποφασιστούν, το σχέδιο του υπουργείου είναι να έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν το αυθαίρετο τους και μετά την 8η Φεβρουαρίου αλλά με κλιμακούμενα αυξανόμενα πρόστιμα έως και την κατάθεση της επόμενης νομοθετικής ρύθμισης. Ουσιαστικά όσοι ανήκουν σ' αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να σπεύσουν να δηλώσουν το αυθαίρετο τους στο διάστημα που απομένει, καθώς από τις 8/2/2016 και μετά το πρόστιμο για την τακτοποίηση του θα αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός. Τη δυνατότητα αυτή θα έχουν έως τις αρχές Ιουνίου, οπότε, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, θα είναι έτοιμη και η νέα νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας η «τακτοποίηση» αυθαιρέτων θα εξαρτάται από τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής και θα υπαγορεύεται από χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. «Δε θα αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ο ιδιοκτήτης που έχει 10% υπέρβαση της επιτρεπόμενης δόμησης κι εκείνος που έχει 100%» επισημαίνει στο «Εθνος» ο αναπληρωτής υπουργός, προαναγγέλλοντας και εξορθολογισμό των προστίμων, ώστε να είναι πιο... τσουχτερά από την έκδοση άδειας δόμησης: «Παρατηρήθηκε ότι στον προηγούμενο νόμο σε ορισμένες περιπτώσεις συνέφερε η αυθαιρεσία από την έκδοση οικοδομικής άδειας. Αυτό δεν είναι λογικό. Θα λάβουμε υπόψη μας όλα τα δεδομένα από την εφαρμογή του, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια κρούσματα» τονίζει. Στη νέα ρύθμιση, πάντως, αυτό που μελετάται είναι η τακτοποίηση να εξαρτάται πλέον από τη «φέρουσα ικανότητα μιας περιοχής», να γίνεται με αυστηρά χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και ο αριθμός των αυθαιρέτων, για τα οποία θα προκύπτει δυνατότητα τακτοποίησης να είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις υποδομές και τα δίκτυα που υφίστανται σε κάθε δήμο ή περιοχή, ακόμα και μέσα στον ίδιο δήμο.

 

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται, πάντως, ότι όσοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη εντάξει τα αυθαίρετά τους στις ρυθμίσεις των υφιστάμενων νόμων δεν πρόκειται να θιγούν από τις υπό κατάρτιση νέες διατάξεις. -Αδήλωτα παραμένουν 1.000.000 κτίσματα Περίπου 1 εκατομμύριο αυθαίρετα κτίσματα υπολογίζεται ότι παραμένουν μέχρι και σήμερα εκτός ρύθμισης. Μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 941.470 αυθαίρετα κτίσματα, ενώ περισσότερα από τα μισά υπολογίζεται ότι έχουν ήδη τακτοποιηθεί. Μέχρι στιγμής τα έσοδα είναι 1,505 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν ήδη προϋπολογιστεί και άλλα 1,8 δισεκατομμύρια προς είσπραξη. Το μέσο πρόστιμο ανά δήλωση υπολογίζεται περίπου στα 5.000 ευρώ. Βάσει των στοιχείων που είχε ανακοινώσει το TEE στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού, το 25% των δηλώσεων αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια και το 75% αυθαιρεσία σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Επίσης, το 29% των δηλώσεων αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 71% ακίνητα εντός σχεδίου. Λόγω της πρόβλεψης του νόμου τα πρόστιμα σε εκτός σχεδίου είναι υψηλότερα οπότε στην κατανομή των προστίμων παρουσιάζεται η εικόνα το 51% των προστίμων να αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 49% των προστίμων ακίνητα εντός σχεδίου. Αναφορικά με τις χρήσεις των δηλούμενων ακινήτων, κύρια και μοναδική κατοικία χαρακτηρίζεται το 20%, άλλη κατοικία (δευτερεύουσα, εξοχική κ.λπ.) χαρακτηρίζεται το 61%, επαγγελματικά κτίρια υπηρεσιών το 14%, κτίρια τουρισμού - βιομηχανίας το 3% και κτίρια μεταποίησης πρωτογενούς τομέα (αγροτικού, κτηνοτροφικού κ.λπ.) το 2%.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα κάποιος αν έχει πληροφόρηση να μας ενημερώσει αν από 8 Φεβρουαρίου και μετά θα αυξηθούν τα πρόστιμα για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων. Καλές οι εκτιμήσεις μας, αλλά αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο ας μας το πεί.

Link to comment
Share on other sites

Αν   ειχαν  κοινη  λογικη  στο  υπουργειο  δεν  θα  εκαναν  αυξησεις  στα  προστιμα

θα  τους  σιχτιριζουν  εκατομμύρια  πολιτες  ,  εχουν  χασει  την  αισθηση 

κάθε  μετρου ,  όπως  και  το  προηγουμενο  καλοκαιρι  που  εφεραν  την  χωρα  στο  χειλος  του  γκρεμου

πιστευω  ότι  πανω  στον  πανικο  τους  να  μαζεψουν  εσοδα  που  καταρεουν   εκβιαζουν  τον  κοσμακη 

που  είναι  φοβισμένος   ,  ας  μην  περασει  ο  εκβιασμος   τους  ,

προσωπικά   πιστευω  ότι   δεν  θα  κανουν  τιποτα .

το  ρεπορτάζ  λεει  ότι  τα  εσοδα  δεν  πανε  καλα  και  αναζητουν  εξιλαστήρια  θυματα 

για  να  γεμισουν  τα  ταμεια  τους  .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον θ' αυξηθούν για δηλώσεις μετά από αυτό το εξάμηνο της παράτασης.... (φοβέρα και καλά)!

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.