Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι προβλέπει το σ/ν του ασφαλιστικού για το ΤΣΜΕΔΕ


littledragon

Recommended Posts

Και στην τελική τι σχεση εχουν οι ασφαλιστικές ειςφορες με το εισόδημα δηλαδη αν πληρώνει ο άλλος παραπάνω θα εχει σουίτα στο ιατρικό;

 

Σωστό αυτό, αλλά και να πληρώνει την ίδια ασφάλιση στο ΤΕΒΕ ο μπακάλης με τον ΑΒ και με τον Σκλαβενίτη ή εσείς με τον Μπόμπολα δεν είναι προβληματικό;

Η ασφάλεια είναι καλώς ή κακώς ΚΑΙ φορός και είναι νομίζω δίκαιο να πάει ανάλογα με το εισόδημα. Άλλο που φαίνετει οτι βάζουν σήμερα "το πήχη" στο ποιοι θα επιβαρυνθούν περισσότερο από πριν. Φυσικά, το 1 ή το 1.5 χιλάρικο το μήνα σίγουρα δεν σε κάνει πλούσιο.

Edited by george08
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 282
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όταν το καλοκαίρι γινόταν η συζήτηση για σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, μου φαίνεται δεν έγινε αντιληπτό ότι τα κυβερνητικά στελέχη μίλαγαν για εισφορές "ανάλογες του ΙΚΑ".

Ειχα επισημάνει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές "αναλογες του ΙΚΑ" οδηγούν σε ασφάλιστρα 35-40% του εισοδήματος... που τοτε μας φαίνονταν εκτός τοπου και χρόνου... τελικά να! που κυβερνητικοί ήταν συνεπείς στις υποσχέσεις τους.... δυστυχώς για εμας..... και μιλάμε για ποσοστά πρό φόρων.

 

Τωρα λένε για διόρθωση επί το δικαιότερον αλλά στα πλαίσια της ίδιας αντιμετώπισης... μη περιμένετε πολλά, απλά στους μισθωτούς το ποσό στο οποίο επιβάλλονται οι εισφορές δεν είναι το συνολικό μικτό αλλά ο "ακαθάριστος μισθός" δηλαδή ένα ελαφρώς μικρότερο ποσό. Για να το εξηγήσω, έστω 1000 ο ακαθάριστος μισθός, και για χάριν ευκολίας ας πούμε ότι πάνω σε αυτό επιβάλλεται 22% εισφορά που βαρυνει τον εργοδότη και 16,45% που επιβαρύνει τον εργαζόμενο, η συνολική εισφορά είναι 384,5, αν λάβουμε υπόψη ότι σε εμας δεν υπάρχει ο διαχωρισμός αυτός, αλλά η εισφορά επιβάλλεται στο σύνολο του καθαρού, για να υπάρχει "ισότητα" θα πρέπει το ποσοστό μας να είναι 384,5/1220 =  31,5% (αφού εργοδότης τυπικά ειμαστε εμείς οι ίδιοι). 

Πιστευω λοιπόν ότι ίσως να μας χαρίσουν 2-4 ποσοστιαίες μονάδες (αντί περίπου 7), στα πλαίσια του "δικαιότερου" και θα βγούν και από πάνω να πουν τι καλοί που είναι.....

 

Επίσης ξεχνούν οι κυριοι αυτοί ότι ο υπάλληλος αορίστου, μεσα στις εισφορές του υπάρχουν κρατήσεις, αρκετά σημαντικές, που του παρέχουν την δυνατότητα να πάρει ένα ποσό σε περίπτωση ασθενείας ή κάποιες άλλες παροχές που δεν υπάρχουν στους ΕΕ, οπότε το "δικαιότερον" θα ήταν να αφαιρεθούν τα ποσοστά των παροχών αυτών. Αλλά τι ψαχνω τωρα......

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 

.... πάνω σε αυτό επιβάλλεται 22% εισφορά που βαρυνει τον εργοδότη και 16,45% που επιβαρύνει τον εργαζόμενο ....

... (αφού εργοδότης τυπικά ειμαστε εμείς οι ίδιοι) ...

σωστή η παρατήρηση επί των ποσοστών

όμως οι ελ.επ. ή αυτοαπασχολούμενοι ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά είμαστε οι εργοδότες του εαυτού μας

εργοδότες είναι οι πελάτες μας

στην παροχή υπηρεσιών είναι σαφέστατο αυτό

δηλ. μαθηματικά όπως κόβουμε 23% ΦΠΑ θα πρέπει να κόβουμε και 22% υπέρ ασφάλισης

και στην λάθος (ή εσκεμμένα λάθος) αντίληψη του "κράτους" πάνω σε αυτό το θέμα βασίστηκε και η κατάργηση εισφορών υπέρ τρίτων (σε ότι αφορά εμάς τους μηχανικούς) και βασίζεται η προώθηση της υπαλληλοποίησης-εξάρτησης-φτωχοποίησης των ελ.επ.

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

Και αυτο σωστό αλλα παντα έτσι έπρεπε να γίνονταν. Βλεπεις ομως με τις τιμες που κυκλοφορούν οι περισσότεροι σκέφτονται το εφήμερο κέρδος και ας ειναι και σκοτωμένο και όχι οτι μεσα στην αμοιβή ενα μέρος πηγαίνει στην ασφάλιση

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

μερεμετι     εντος  2  ετιας  εφαρμογης   των  ασφαλιστικων  ανοησιων  τσιπρα 

θα   κλεισουν  οι  μισοι  ελευθεροι  επαγγελματιες   και  η  φοροδιαφυγή  θα  γιγαντωθεί 

ενώ  αλλοι  τοσοι  θα  φυγουν  εκτος  ελλαδος  με  αποτέλεσμα  το  ΔΙΚΑΙΟ  κρατος  να  παρει  τα  παπαλα  μου 

και  σε  λιγο  εντος  2  ετιας    να  ειμαστε   και  παλι   στην  αρχη  να  ξανασυζηταμε   για το  νέο  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ    με  πολύ  χειροτερους  ορους .

με  φορους     δεν  θα  γινει  τιποτα  υπερ  των  αδυνατων 

οι  ανεργοι καΙ  ΑΔΥΝΑΤΟΙ   θελουν  νεες   δουλειες  και  όχι  φιλοδώρημα  από  το  υστέρημα  των  εξαθλιωμένων  ελευθερων  επαγγελματιων .

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

.

Οι νέες εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων

Από CNA Web - 7 Ιανουαρίου 2016

 

Αλλάζει πλήρως ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ(γιατρών, μηχανικών δικηγόρων) οι οποίοι σήμερα εντάσσονται σε ασφαλιστικές κατηγορίες ανάλογα με τα χρόνια και καταβάλουν συγκεκριμένο ποσό εισφοράς.

 

Μετά το 2017 και μετά, οι παραπάνω ασφαλισμένοι θα καταβάλουν εισφορά, επί του φορολογητέου εισοδήματός τους, που θα αντιστοιχεί στο 20% αυτού. Το ποσό που θα καταβάλλουν θα προκύπτει από το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους, με βάση τις δραστηριότητες που είχαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Σήμερα ο επαγγελματίας πληρώνει υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), ανεξάρτητως του εισοδήματος που δηλώνει,  εισφορές από 210,7 έως 709,01 ευρώ για τους νέους ασφαλισμένους.

Με το νέο σύστημα οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο.

Για μια τριετία αυξάνονται οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και οι εισφορές για όσους είχαν χαμηλότερα ασφάλιστρα (επιστήμονες, αγρότες κ.ά.).

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών καθορίζεται στα 5.860 ευρ.

 

Η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου αναφέρει: Από 1.1.2017 και εφεξής οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος. Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (περίπου 469 ευρώ που βγάζει εισφορές 126 ευρώ τον μήνα). Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αποτελεί το ποσό της παραγράφου 2 του άρθρου 52 (αφορά τα 5.860 ευρώ που αντιστοιχούν σε εισφορές 1.582 ευρώ τον μήνα). Κατά το έτος 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1.1.2018 αυξάνεται σε 17% και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.

 

Η επιβάρυνση σε εισφορές και φόρους για τους αυτοαπασχολούμενους διαμορφώνεται ως εξής:

Ασφαλιστικές εισφορές: 26,95% επί του καθαρού αποτελέσματος
Φόρος εισοδήματος: 26% επί του καθαρού αποτελέσματος (για κέρδη έως 50.000 ευρώ ή 33% για κέρδη από 50.000 ευρώ και πάνω
Τέλος επιτηδεύματος: 650-1000 ευρώ ανεξαρτήτως εισοδήματος
Εισφορά αλληλεγγύης: 0,7-6% για καθαρό έσοδα άνω των 12.000 ευρώ.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Επειδή όλοι ξέρουμε πως λειτουργεί η αγορά (με φοροδιαφυγή τουλάχιστον 30%) το ποσοστό 38,45% αμέσως γίνεται 26,90% και επειδή αυτό το ξέρουν και οι έξω δεν πιστεύω ότι θα μειώσουν παραπάνω από 2 μονάδες το 38,45 προς "ελάφρυνση" των ελεύθερων επαγγελματιών

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν επειδή πρέπει να χαλαρώσουμε να δούμε τα πράγματα πιό ψύχραιμα . Εχουμε τον κλάδο σύνταξης , την περίθαλψη , την προσαύξηση και το εφ΄ άπαξ . Δεν ξέρω από αυτά αν μπορεί να αρνηθεί κάποιος το εφ΄ άπαξ και την προσαύξηση , αφού αυτή θα ενσωματωθεί στο 20 % των εισφορών .

 

Θα σταθώ λοιπόν στα σημερινά δεδομένα . 

 

Κάποιος το 2016 θα έχει τζίρο χωρίς το ΦΠΑ 20000 € , έχει να πληρώσει 5000 ΕΤΑΑ και 5000 έξοδα . Τα καθαρά του κέρδη είναι 10000 , σε αυτά θα πρέπει να πληρώσει φόρο 26 % και προείσπραξη 75 % , αφού όμως αφαιρεθούν τα ΦΕΜ και η περσινή προκαταβολή . 

 

Το 2017 θα έχει χρεωθεί 1850 εισφορές και αν έχει τα ίδια έσοδα έξοδα , θα πληρώσει κάτι παραπάνω σε φόρο λόγω των λιγότερων εισφορών .

 

Αρα για τζίρους μέχρι 30000 , τα πράγματα μάλλον είναι καλύτερα . Από εκεί και πάνω θα έχεις να πληρώσεις παραπάνω , αν δεν έχεις έξοδα . Εδώ μπαίνουν και άλλες διαδικασίες που θα πρέπει κάποιος να αυξήσει τα έξοδα του η να αλλάξει την νομική μορφή του .

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

περάσαμε από το  :shock:  :shock:  :shock:  καθεστώς ασφάλισης που απλά θα έπρεπε να κλείσουμε το γραφείο με τις εξοντωτικές αυξημένες εισφορές στο  :shock:  :shock:  :shock:  καθεστώς ασφάλισης που μαζί με την εφορία σου παίρνει πάνω από το 65% του φορολογητέου εισοδήματος σου.

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

 

 

Επίσης ξεχνούν οι κυριοι αυτοί ότι ο υπάλληλος αορίστου, μεσα στις εισφορές του υπάρχουν κρατήσεις, αρκετά σημαντικές, που του παρέχουν την δυνατότητα να πάρει ένα ποσό σε περίπτωση ασθενείας ή κάποιες άλλες παροχές που δεν υπάρχουν στους ΕΕ, οπότε το "δικαιότερον" θα ήταν να αφαιρεθούν τα ποσοστά των παροχών αυτών. Αλλά τι ψαχνω τωρα......

Στο προσχέδιο στο άρθρο για παροχή σε χρήμα, κάνει το διαχωρισμό ότι ο καθένας θα έχει τις παροχές που είχε στο ταμείο που ήτανε πριν.

Δηλαδή δεν θα δικαιούται ένας ελεύθερος επαγγελματίας αναρωτική άδεια,άδεια ασθένειας, άδεια τοκετού για τις γυναίκες κτλ. Ακόμη δεν θα δικαιούται ταμείο ανεργίας ούτε παύση εργασιών ώστε να μην  πληρώνει εισφορές όταν δεν δουλεύει. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ άδικο. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται αυτός ο διαχωρισμός από τι στιγμή που μιλάμε για ένα ταμείο.

Νομίζω ότι για αυτά πρέπει να πιέσουμε μπας και καταφέρουμε κάτι γιατί για τα υπόλοιπα το βλέπω δύσκολο. 

Δηλαδή θα πρέπει να μην πληρώνουμε για αυτές τις παροχές, αν δεν τις δικαιούμαστε ή αν τις πληρώνουμε να τις δικαιούμαστε.

Edited by *olga*
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.