Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
georgee

Υπόγειο και συντελεστής δόμησης

Recommended Posts

Καλησπερα,

Ηθελα να ρωτησω,διαβασα τον ΓΟΚ και τον ΝΟΚ πρωτη φορα.

Σε ενα κτηριο κατεχω τον τριτο οροφο και το δομα και το υπογειο.Ο δευτερος οροφος και ο τριτος δεν ειναι δικος μου.

Οταν ο ΝΟΚ λεει οτι εαν κανω το κτιριο ενεργειακο μπορω να αυξησω τον συντελεστη δομησης κατα 10% εννοει ολο το κτιριο η μονο το οροφο που μου ανοικει?

Επισης κατι επιπλεον.Μπορω να κανω κατι ωστε να αυξηθει ο συντελεστης δομησης σε σχεση με το υπογειο,οταν το υπογειο εχει μονο βοηθητικη χρηση(οχι κυρια χρηση)?Διαβασα οτι με χρηση 50% κατι αλλαζει αλλα δεν τοπιασα

Ευχαριστωωωω

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν εχει εξαντληθει ο σ.δ δεν μπορεις να κανεις τιποτα

Share this post


Link to post
Share on other sites

καλησπέρα, σε ειδικό κτίριο αν το υπόγειο ακολουθεί το περίγραμμα του ισογείου και έχει αποθηκευτική χρήση, προσμετράται στη δόμηση? ευχαριστώ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όχι, αν πληροί τις προϋποθέσεις υπογείου, αλλά γιατί νομίζεις πως μπορεί να προσμετράτε;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αλέξανδρε διαβάζω το άρθρο 11 ΝΟΚ στο οποίο αναφέρεται:

'5. Στο σ.δ. προσμετρώνται:

γ. Οι επιφάνειες των υπογείων οποιασδήποτε άλλης χρήσης εκτός αυτών που ορίζονται στην παράγραφο 6.

 

6. Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται:

θ. Υπόγειοι όροφοι για την εξυπηρέτηση χώρων στάθμευσης ανεξάρτητα χρήσης κτιρίων, καθώς και για μηχανολογικές εγκαταστάσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του κτιρίου και την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου, για τη διαχείριση και εξοικονόμηση νερού, ΑΠΕ, μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), για χρήση υδατοδεξαμενής ή δεξαμενής συλλογής λυμάτων ή πισίνας, όπως ορίζεται από τους ειδικούς κανονισμούς που τις διέπουν, επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο ή και κατ΄ επέκταση του περιγράμματος της ανωδομής του, σύμφωνα με το εδάφιο β΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 17.

ι. Για κτίρια κατοικιών ένας υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο, προοριζόμενος για βοηθητικές χρήσεις με την προϋπόθεση ότι η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,20 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους.

«ιβ. 1. Για ειδικά κτίρια, ο πρώτος υπόγειος όροφος κύριας χρήσης κτιρίου θεάτρου, μουσείου, νοσοκομείου ή θεραπευτηρίου, εκπαιδευτηρίου πλην της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικού κέντρου, πολυκινηματογράφων, ανεξάρτητα εκπλήρωσης προϋποθέσεων φυσικού φωτισμού - αερισμού, επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο, καθώς και αυτής εκτός του περιγράμματος της ανωδομής σύμφωνα με το εδάφιο β΄ της παραγράφου 6 του άρθρου 17, εφόσον στο εκτός του περιγράμματος τμήμα εξυπηρετούνται χώροι μηχανολογικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του κτιρίου ή και απαραίτητων για την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου της διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού και των Α.Π.Ε. ή και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), όπως ορίζεται από τους ειδικούς κανονισμούς που διέπουν τις εγκαταστάσεις αυτές.»

Η παραπάνω μέσα σε « » περ. ιβ΄ 1, αντικαταστάθηκε με την παρ. 15, άρθρου 20 του Ν. 4258/14.4.2014 (ΦΕΚ 94Α΄).
 
δε βρίσκω δηλαδή κάπου που να λέει ότι γενικά στα ειδικά κτίρια η βοηθητική χρήση υπογείου (αποθήκες) δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης
Edited by Roy_Hobbs

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Roy διαβασε την παραγραφο &6ια του αρθρου 11 και την τεχνικη οδηγια της παραγραφου αυτης (κτιρια μικτης χρησης -" Δεδομένου ότι ένα κτίριο μικτής χρήσης μπορεί να είναι και ειδικό κτίριο, η παρούσα παράγραφος ισχύει ομοίως και σε ειδικά κτίρια") .

Επισης την τεχνικη οδηγια της &6ιβ του αρθρου 11 ("Στα ειδικά κτίρια δεν προσμετράται ένας υπόγειος όροφος επιφανείας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο για βοηθητική χρήση"). 

Edited by dimitris11140

Share this post


Link to post
Share on other sites

το είχα ξεχάσει το τεύχος τεχνικών οδηγιών  :wink: , οπότε η τεχνική οδηγία της 6ιβ με καλύπτει και thanks

 

τώρα άσχετα με αυτό σκεφτόμουνα: αν ένα ειδικό κτίριο δεν είναι μικτής χρήσης, θα μπορούσε να εφαρμόσει κάποιος την 6ια, για να κερδίσει το 50% κύριας χρήσης?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα.

Επισυνάπτω σκαρίφημα με σχηματική κάτοψη και τομή.  Στην Τομή φαίνεται το φυσικό έδαφος με διακεκκομένη:
Κτίριο κατοικίας σε εκτός σχεδίου.  Ο κάτω όροφος έχει αριστερά Βοηθητικές Χρήσεις, και δεξιά Κύριες Χρήσεις.

Θεωρώ ότι οι χώροι με διαγράμμιση, αριστερά, είναι Βοηθητικής Χρήσης, ευρισκόμενοι σε υπόγειο χώρο κάτω από χώρους Κύριας Χρήσης, και άρα ΔΕΝ μετράνε στον Σ.Δ..

  1. Σωστά;
  2. Υπάρχει περίπτωση να θεωρήσει η ΥΔΟΜ ότι επειδή συνδέονται (με πόρτα) με τους χώρους Κύριας Χρήσεις δεξιά θα προσμετρηθούν στον Σ.Δ.;
  3. Υπάρχει περίπτωση να θεωρηθεί αυτό για το WC το οποίο καίτοι βοηθητικής χρήσης κατά τον κτηριοδομικό, συνδέεται πιο άμεσα με τους χώρους Κύριας Χρήσης;
  4. Για να χαρακτηριστεί υπόγειο το διαγραμμισμένο η διάσταση Α: (α) Δεν θα πρέπει να είναι >0.80μ (ΦΕΚ 270 Δ'), (β) Δεν θα πρέπει να είναι >1.20μ (ΝΟΚ)

Πρόκειται για νέα Οικοδομική Άδεια.

Ευχαριστώ.

ypogeio.pdf

Edited by tzankan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κανείς απόψεις;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οι απαντήσεις στα ερωτήματά σου υπάρχουν όλες στα :

ΝΟΚ - Άρθρο 11, παρ. 6.ι και ΝΟΚ - Άρθρο 2, παρ. 87

και η αναλυτική τους επεξήγηση στα αντίστοιχα γι' αυτά τα σημεία σχόλια των Τεχνικών Οδηγιών του ΝΟΚ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.