Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επικίνδυνο διατηρητέο κτήριο


deskar

Recommended Posts

....

επισκευή του ενός τοίχου ο οποίος έχει καταρρεύσει.

Θα ήθελα να ρωτήσω τα ακόλουθα:

1) Υπάρχει η δυνατότητα να επισπευσθεί η διαδικασία έκδοσης άδειας δόμησης,

εάν χαρακτηριστεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπο;....

Επειδή γράφεις αυτό να σου επισημάνω ότι

Αν το χαρακτηρίσεις ετοιμόρροπο ναι επισπεύδεις κάποιες αρχικές διαδικασίες ενίσχυσης της ασφάλειας του κλπ

 

Αλλά για να άρεις μετά τον χαρακτηρισμό του ως ετοιμόρροπο οι διαδικασίες και οι απαιτήσεις έλεγχου είναι εκτεταμένες.

Οπότε αν πράγματι είναι επικίνδυνο ετοιμόρροπο, προχώρα, αν όχι και το ουσιαστικό ενδιαφέρον είναι μόνο σε κάποια επισκευή τοίχου να το σκεφτείς δυο φορές πριν το χαρακτηρίσεις.

Link to comment
Share on other sites

υπόψη ότι υπάρχει και το παρακάτω αλλά αμφιβάλλω αν σήμερα ισχύει

ΥΠΕΧΩΔΕ Αριθ. Πρωτ. οικ. 48320/216γ/ΕΓΚ.23/23-5-01

: Εφαρμογή του Π.Δ. 13/22.4.1929 <Περί επικινδύνων οικοδομών>(Α΄153), σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες των Αστυνομικών αρχών και την επίδοση εγγράφων.

Σχετ. : α Π.Δ. 13/22.4.1929 <περί επικινδύνων οικοδομών> (Α΄153).

β. Κ.Υ.Α. 65220/1986/1996 <Αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από την ευθύνη εκτέλεσης έργων ξένων προς την αποστολή της> (Β΄203).

Με αφορμή πολλών γραπτών και προφορικών ερωτημάτων σχετικά με τις αρμοδιότητες των Αστυνομικών αρχών και την επίδοση εγγράφων, σύμφωνα με τις διατάξεις του (α) σχετικού Π.Δ/τος, σας γνωρίζουμε τα εξής :

1. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ.

1.1. Μετά τη (β) σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε σύμφωνα με τα άρθρα 34 του ν. 2168/1993 (Α΄147) και 20 του ν. 2386/1996 (Α΄43), διατηρούνται σε ισχύ, μόνο οι παρακάτω διατάξεις του (α) σχετικού Π.Δ/τος περί επικίνδυνων οικοδομών :

α. Της παρ. 1 του άρθρου 2, που προβλέπει τον έλεγχο κάθε κατασκευάσματος από την οικεία Αστυνομική Αρχή για την εξακρίβωση υπάρχοντος τυχόν κίνδυνου.

β. Της παρ. 2 του άρθρου 2 και της παρ. 3 του άρθρου 9 που προβλέπουν την εφαρμογή των αποφάσεων και υποδείξεων των υπηρεσιών πολεοδομίας από τις οικείες αστυνομικές αρχές και μόνο κατά το μέρος που αφορούν την εφαρμογή μέτρων που ανάγονται στην αποστολή τους, όπως είναι η αναγκαστική εκκένωση, η διακοπή των εργασιών και η δίωξη των υπαιτίων.

γ. Της παρ. 4 του άρθρου 4, που προβλέπει την εφαρμογή , για την άρση του κινδυνου, του μέτρου της αναγκαστικής εκκένωσης των επικινδύνων και επικινδύνως ετοιμόρροπων οικοδομών από την οικεία αστυνομική αρχή και μόνο κατά το μέρος που αφορά την εκκένωση από πρόσωπα.

1.2. Μετά την παραπάνω Κ.Υ.Α. η Ελληνική Αστυνομία έχει αποδεσμευτεί από τις παρακάτω αρμοδιότητες που προβλεπόταν στο (α) σχετικό Π.Δ/γμα:

α. Επιδόσεις πάσης φύσεως εγγράφων που αφορούν στις επικίνδυνες κατασκευές (πρωτόκολλα αυτοψίας, εκθέσεις, αποφάσεις, έγγραφα λήψεις μέτρων ασφαλείας, προσκλήσεις για αυτοψία κ.λπ.)

β. Κατεδαφίσεις επικινδύνων και επικινδύνως ετοιμόρροπων οικοδομών των άρθρων 4 παρ. 4 και του άρθρου 7 παρ. 1 του (α) σχετικού Π.Δ/τος.

2. ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ

Οι αρμοδιότητες από τις οποίες αποδεσμεύτηκε η Ελληνική Αστυνομία περιέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ή των Ο.Τ.Α οι οποίες τις ασκούν κατά περίπτωση και ανάλογα ε τις δυνατότητες τους ως εξής:

2.1. Οι επιδόσεις των εγγράφων γίνονται με οιοδήποτε πρόσφορο τρόπο (κλητήρες των δημόσιων, νομαρχιακών ή δημοτικών υπηρεσιών, δικαστικούς επιμελητές, συστημένες επιστολές κ.λπ.) αρκεί να γίνονται εγκαίρως και να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία έγκαιρης παραλαβής από τους αποδέκτες που έχουν υποχρέωση να ενεργήσουν.

2.2. Η υποχρεωτική άρση του κινδύνου και ιδίως οι κατεδαφίσεις επικινδύνων ή επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών γίνονται με τις υποδείξεις της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας, από οποιαδήποτε υπηρεσία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ή των Ο.Τ.Α. που διαθέτει τα κατάλληλα μηχανήματα ή τη δυνατότητα ανάθεσης εργολαβίας για την κατεδάφιση, την εκκένωση από τις οικοσκευές και την προσωρινή φύλαξή τους. Σε περίπτωση εμπλοκής αρμοδιοτήτων, του θέματος επιλαμβάνεται ο οικείς Νομάρχης.

Όσον αφορά τις οικοδομικές άδειες ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 22 του Γ.Ο.Κ./85 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 2831/2000 (ΦΕΚ 140/Α/9.6.2000).

 

δες και τα παρακάτω

Ν 4164 ΦΕΚ-Α-156-2013-σελ-27

 

http://nomoi.info/%CE%A6%CE%95%CE%9A-%CE%91-156-2013-%CF%83%CE%B5%CE%BB-27.html

6. Η παρ. 3 του άρθρου 426 του π.δ. 14/1999 (Δ΄ 580)

(Άρθρο 5 π.δ. 13/22.4.1929 (Α΄ 153)) αντικαθίσταται ως

εξής:

«3. Η αναθεωρητική έκθεση συντάσσεται και κοινοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως και η αρχική. Κατ’ αυτής και μόνο για τις τέσσερις περιπτώσεις ασφαλείας από στατική και δομική άποψη που μνημονεύονται στην παράγραφο 2, οι ενδιαφερόμενοι δικαιούνται να υποβάλουν ένσταση στον οικείο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Προκειμένου η ένσταση

κατά της αναθεωρητικής έκθεσης να γίνει αποδεκτή, θα πρέπει να υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίηση αυτής και να συνοδεύεται με νέα τεχνική έκθεση δύο ιδιωτών πολιτικών μηχανικών, διπλωματούχων ανώτατων ανα−

γνωρισμένων τεχνικών σχολών, η οποία συντάσσεται με φροντίδα των ενδιαφερομένων και αντιτίθεται με τεχνικά στοιχεία στην αναθεωρητική έκθεση. Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποφασίζει τελεσίδικα αφού εξετάσει την υπόθεση με επιτροπή και δοκιμές ή κατά οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο. Η εμπρόθεσμη υποβολή των ενστάσεων σε όλα τα στάδια

των διαδικασιών του παρόντος άρθρου, αναστέλλει αυτεπάγγελτα την εκτέλεση της προηγούμενης έκθεσης (πρωτοκόλλου) μέχρι την έκδοση νεότερης απόφασης.»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνδράμει τις αρμόδιες υπηρεσίες εφαρμογής του παρόντος προεδρικού διατάγματος με οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής του, εφόσον απαιτείται.

7. Υποθέσεις επικίνδυνων κατασκευών που εκκρεμούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατόπιν υποβολής της έφεσης της παρ. 5 του άρθρου 426 του π.δ. 14/1999 (Δ΄ 580) (Άρθρο 5 π.δ. 13/22.4.1929) (13/22.4.1929 (Α΄ 153)), παραπέμπονται στην οικεία Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και επανεξετάζονται κατά την παρ. 3 του π.δ. 13/ 22.4.1929

(Α΄ 153), όπως ισχύει.

 

 

http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/153-1929.1111149059396.pdf

Link to comment
Share on other sites

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.                                                    ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 8

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./γ                                                         Αθήνα 15.3.1994

Αριθ. Πρωτ. Οικ. 12300                                                                                

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 22 του Γ.Ο.Κ/85 )

Σχετ.    α) Π.Δ. 13/22-4-1929 (ΦΕΚ 153/Α) «περί επικινδύνων οικοδομών»

β) Ν. 1577/85 (ΦΕΚ 210 /Α) Γ.Ο.Κ./85

γ) Υπ. Απ. ΕΔ2γ/01/94/ΦΝ275/30-9-1985 (ΦΕΚ 587/Β/85)

Αντικατάσταση του άρθρου 12 του Β.Δ. της 19/26-2-1959 περί Αντισεισμικού Κανονισμού οικοδομικών έργων.

δ) Υπ. Απ. 75589/976/11-11-1986 (ΦΕΚ 796/Β) «Ενίσχυση υφισταμένων οικοδομών»

Στα 2 τελευταία εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 22 του Γ.Ο.Κ./85 αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«Επίσης δεν απαιτείται άδεια για την εκτέλεση εργασιών στο φέροντα οργανισμό ή στον οργανισμό πλήρωσης του κτιρίου για την άρση του κινδύνου σε κατασκευές που έχουν χαρακτηρισθεί ετοιμόρροπες σύμφωνα με τις διατάξεις για τις επικίνδυνες κατασκευές. Στην περίπτωση αυτή οι εργασίες εκτελούνται ύστερα από σχετική μελέτη, που συντάσσεται σύμφωνα με τους όρους τους οποίους ορίζει η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία και δήλωση ανάληψης μελέτης και

επίβλεψης από αρμόδιο τεχνικό που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα».

Με αφορμή σχετικά ερωτήματα σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σκοπός της διάταξης αυτής είναι, αφενός η περαίωση της όλης διαδικασίας άρσης του κινδύνου το ταχύτερον δυνατόν, και αφετέρου να ληφθούν υπόψη στην σχετική μελέτη ειδικοί σε κάθε περίπτωση όροι η τήρηση των οποίων είναι αναγκαία και απαλλάσσει τους υπόχρεους για την άρση του κινδύνου, από την έκδοση οικοδομικής αδείας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς από τους όρους, που δύναται η πολεοδομική υπηρεσία να ορίσει, πχ.

α) την κατασκευή έργων υποστήριξης (ικριώματα, γρύλοι, τοίχοι υποθεμελίωσης, τοίχοι αντιστήριξης κ.λ.π.) του επικινδύνου ή των ομόρων κτισμάτων μέχρι την οριστική άρση του κινδύνου.        β) Η καταδάφιση τμήματος της επικίνδυνης κατασκευής ή και ολοκλήρου αυτής.

γ) Η εφαρμογή παλαιών κανονισμών (Σκυροδέματος και Αντισεισμικού) για τον στατικό και αντισεισμικό έλεγχο του υπάρχοντος, και νέων κανονισμών στην μελέτη των εργασιών για την άρση του κινδύνου, ως η (γ) σχετική απόφαση ορίζει.

δ) Η χρήση στις παραπάνω μελέτες, αυξημένου σεισμικού συντελεστή λόγω ειδικής επικινδυνότητας του εδάφους, κ.α.

­Κατά την εφαρμογή των ανωτέρω εφιστάται η προσοχή των πολεοδομικών υπηρεσιών στα ακόλουθα:

2.1 Οι όροι αυτοί θα πρέπει να είναι σαφώς και λεπτομερώς καθορισμένοι ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι οι εργασίες άρσης του κινδύνου, θα είναι σύμφωνες με τις κείμενες διατάξεις (πολεοδομικές, κτιριοδομικές, στατικές, κ.λ.π.), όπως η παρ. 3 του άρθρου 4 του (α) σχετικού Π.Δ. ορίζει.

Θα πρέπει δηλαδή να αποφεύγονται από τους συντάκτες του πρωτοκόλλου ή από την πολεοδομική υπηρεσία, κατά την εφαρμογή της παραπάνω παρ. 1 του άρθρου 22, ασαφείς και γενικοί όροι όπως π.χ. να εκπονηθεί μελέτη ενίσχυσης του κτιρίου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

2.2 Αν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να εκτελέσει ριζικότερες, επιπλέον εργασίες ενίσχυσης (όπως δικαιούται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 4 του (α) σχετικού Π.Δ.), που δεν αναγράφονται στο πρωτόκολλο επικινδύνου (π.χ. ενίσχυσης ολοκλήρου του κτιρίου του), τότε για τις επιπλέον αυτές εργασίες θα εκδοθεί κανονική οικοδομική άδεια.

2.3 Αν δεν υπάρχουν ορατές ενδείξεις κινδύνου (ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος) αλλά ζητείται o έλεγχος σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 του (α) σχετικού Π.Δ. ή γενικά πιθανολογείται επικινδυνότητα η ύπαρξη της οποίας θα βεβαιωθεί μετά από μελέτη ελέγχου, μετρήσεις, δειγματοληψίες, φορτίσεις, κ.λ.π., τότε η πολεοδομική υπηρεσία καθορίζει τους όρους σύνταξης της παραπάνω μελέτης ελέγχου από τα πορίσματα της οποίας θα εξαρτηθεί αν θα απαιτηθεί ενίσχυ­ση (άρση του κινδύνου) της υφισταμένης οικοδομής ή όχι.

Είναι ευνόητο ότι στην περίπτωση αναγκαιότητας ενίσχυσης της υφισταμένης οικοδομής η παραπάνω μελέτη ελέγχου της επικινδυνότητας μπορεί να περιλαμβάνει και τη μελέτη των εργασιών άρσης του κινδύνου αυτής.

Ανάλογα με τις τυχόν προτεινόμενες εργασίες άρσης του κινδύνου, η Πολεοδομική υπηρεσία αποφασίζει αν δεν θα εκδοθεί οικοδ. άδεια κατ' εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 22 του ΓΟΚ/85, ή αν θα εκδοθεί κανονική οικοδομική άδεια, έχουσα υπόψη τα κατωτέρω.

α) Αν από τις εργασίες άρσης του κινδύνου δεν ανατρέπεται, από πολεοδομική και κτιριοδομική άποψη, η νόμιμα υπάρχουσα κατάσταση του κτιρίου, εφαρμόζεται η παρ. 1 του άρθρου 22 του ΓΟΚ/85.

β) Αν όμως για την εκτέλεση των εργασιών άρσης του κινδύνου έχουμε μεταβολές τέτοιες για τις οποίες απαιτούνται άλλες πολεοδομικές διαδικασίες όπως έλεγχοι-εγκρίσεις (ΓΟΚ, Κτιριοδομικού Κανονισμού, ΕΠΑΕ, κ.λ.π.), νομιμοποίηση αυθαιρέτων, παρεκκλίσεις, εφαρμογή της (δ) σχετικής υπουργικής απόφασης για την ενίσχυση υφισταμένων οικοδομών, κ.λ.π., τότε ακολουθείται η κανονική διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Σε κάθε περίπτωση, και ιδίως στην προηγούμενη παρ. 2.3.α, κατά τη διάρκεια έκδοσης της οικοδομικής αδείας και γενικά της όλης διαδικασίας για τον έλεγχο και την άρση του κινδύνου, η Πολεοδομική Υπηρεσία δύναται να επιβάλλει προσωρινά μέτρα ασφαλείας μέχρι την οριστική άρση του κινδύνου.

            3. Πάντως για κάθε διαδικασία άρσης κινδύνου σε επικίνδυνες κατασκευές, οι υπηρεσίες πρέπει να επιλαμβάνονται ταχέως και κατά προτεραιότητα.

Ο ΓΕΝ. Δ/ΝΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

ΚΩΝ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

YΠOYPΓEIO ΠE.XΩ.Δ.E.                                                     EΓKYKΛIOΣ 21

ΓEN. Δ/NΣH ΠOΛEOΔOMIAΣ                                              Aθήνα, 27.5.1997

ΔIEYΘYNΣH: O.K.K./Γ΄

Aριθμ. πρωτ. 54120

ΘEMA: Διαδικασία ελέγχων σύμφωνα με το Π.Δ. 13/22-4-1929 ) «περί επικίνδυνων οικοδομών» (A' 153).

Σχετ.: α) Π.Δ. 13/22-4-1929 (ΦEK 153/A) «περί επικινδύνων οικοδομών"

Σχετικά με τα θέματα που αφορούν τους διαδοχικούς ελέγχους και αναθεωρήσεις που προβλέπονται από το (α) σχετικό Π. Διάταγμα, σας γνωρίζουμε το εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του (α) σχετικού Π. Δ/τος επί της πρώτης έκθεσης της αρμόδιας υπηρεσίας, που συντάχθηκε σύμφωνα με το διάταγμα αυτό, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να υποβάλλουν ένσταση εντός της προθεσμίας η οποία έχει ταχθεί στην έκθεση αυτή. Aν η ένσταση έχει υποβληθεί εμπροθέσμως στο γραφείο το οποίο τη συνέταξε, τότε το γραφείο επιμελείται για την αναθεώρησή της.

Στο άρθρο 5, περιγράφονται οι τρόποι που διενεργούνται όλα τα στάδια των ενστάσεων ή εφέσεων σύμφωνα με το παραπάνω (α) σχετικό Π. Δ/μα.

Eπισημαίνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με το πνεύμα και τους στόχους του (α) σχετικού Π. Δ/τος, η αναθεώρηση μιας έκθεσης πρέπει να ενεργείται από ανώτερο (αρχαιότερο) τεχνικό υπάλληλο των Δημοσίων υπηρεσιών, ειδικότητας πολιτικού μηχανικού. Aν δεν υπηρετεί στο γραφείο που συνέταξε την αρχική έκθεση πολιτικός μηχανικός με τα ανάλογα προσόντα τότε η αναθεώρηση παραπέμπτεται στην ανώτερη ιεραρχικά υπηρεσία.

Έχοντας υπόψη το πνεύμα αυτό του Διατ/τος περί επικινδύνων οικοδομών, οι διαδικασίες των ελέγχων και των αναθεωρήσεων που περιγράφονται σ' αυτό, κατά περίπτωση, διενεργούνται ως ακολούθως:

Περίπτωση 1. H επικίνδυνη οικοδομή βρίσκεται στην αρμοδιότητα πολεοδομικού γραφείου της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης:

1.1. H πρώτη έκθεση επικινδύνου, του άρθρου 4 του (α) σχετικού διατάγματος, συντάσσεται πάντοτε με το αρμόδιο πολεοδομικό Γραφείο της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης, στο οποίο υπάγεται η επικίνδυνη οικοδομή.

1.2. H αναθεώρηση αυτής όταν έχει υποβληθεί εμπροθέσμως, ενεργείται, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5 του (α) σχετικού Π. Δ/τος, από πολιτικούς μηχανικούς της Δ/νσης της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης, η οποία έχει την αρμοδιότητα Πολεοδομικών Eφαρμογών και οποία Δ/νση κοινοποιεί την έκθεση αυτή (A' αναθεωρητική έκθεση) στους ενδιαφερόμενους. Aν στη Δ/νση αυτή δεν υπηρετούν πολιτικοί μηχανικοί αναλόγων προσόντων, τότε είναι δυνατόν η αναθεώρηση να διενεργηθεί από πολιτικούς μηχανικούς οποιασδήποτε τεχνικής υπηρεσίας της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης, λαμβάνοντας υποψη το θέμα της αρχαιότητος όπως αναφέρεται παραπάνω.

1.3. Aναθεώρηση της παραπάνω α' αναθεωρητικής έκθεσης ενεργείται, όταν και όπως οι παρ. 3 και 4 του άρθρου 5 του (α) σχετικού Π. Δ/τος ορίζουν, από πολιτικό μηχανικό της Περιφερειακής Δ/νσης Περιβάλλοντος Xωροταξίας (ΠE.XΩ.) του Y.ΠE.XΩ.Δ.E. ο Γραμματέας της οποίας ασκεί καθήκοντα «Eπιθεωρητή", σύμφωνα με το Π.Δ. 404/89 (A' 183). Eάν στην αρμόδια Δ/νση ΠE.XΩ. δεν υπηρετεί πολιτικός μηχανικός αναλόγων προσόντων ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας δύναται να αναθέσει τη σύνταξη της «B' αναθεωρητικής έκθεσης» σε ένα πολιτικό μηχανικό, αρχαιότερο από τους πολιτικούς μηχανικούς που έχουν μέχρι τότε επιληφθεί του θέματος του επικινδύνου, ο οποίος να υπηρετεί σε οποιαδήποτε τεχνική υπηρεσία της περιφέρειάς του.

1.4. Έφεση κατά της απόφασης του Eπιθεωρητή (απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας), επιτρέπεται όταν και όπως η παρ. 5 του άρθρου 5 του (α) σχετικού Π. Δ/τος ορίζει και επ' αυτής αποφαίνεται το Y.ΠE.XΩ.Δ.E. (Δ/νση Oικοδομικών και Kτιριοδομικών Kανονισμών) αφού εξετάσει την υπόθεση δι' επιτροπής και δοκιμών ή με οποιοδήποτε άλλο θεωρεί κατάλληλο τρόπο.

Περίπτωση 2. H επικίνδυνη οικοδομή βρίσκεται στην αρμοδιότητα πολεοδομικού γραφείου

Δήμου, στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί από το Y.ΠE.XΩ.Δ.E., με Π. Δ/γμα, αρμοδιότητες Πολεοδομικών Eφαρμογών.

Tα μέχρι σήμερα εκδοθέντα Π. Δ/ματα, μετά οποίο έχουν μεταβιβαστεί αρμοδιότητες Πολεοδομικών Eφαρμογών σε Δήμους, είναι πανομοιότυπα και με τα άρθρα 3 και 4 αυτών μεταβιβάζονται στους Δημους όλες οι αρμοδιότητες σύνταξης εκθέσεων και αναθεώρησης αυτών για επικίνδυνες οικοδομές, πλην των αρμοδιοτήτων της παρ. 5 του άρθρου 5 και του άρθρου 7 του ιδίου Π. Δ/ματος.

Eπειδή οι Δήμοι δεν έχουν πάντοτε στις υπηρεσίες τους τόσους πολιτικούς μηχανικούς ώστε να είναι δυνατό να ασκήσουν τις αρμοδιότητες που καθορίζουν το πνεύμα και οι στόχοι του (α) σχετικού Π. Δ/ματος, σε κάθε περίπτωση έλλειψης πολιτικών μηχανικών αναλόγων προσόντων η αρμόδια υπηρεσία του Δημου δύναται να απευθύνεται στην υπηρεσία της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης ή στις Δ/νσεις Περιβάλλοντος και Xωροταξίας (Δ/νσεις ΠE.XΩ.) του YΠEXΩΔE ανάλογα με τη βαθμίδα της αναθεώρησης (A' ή B' αναθεώρηση) η οποία διενεργείται όπως περιγράφεται παραπάνω στις περιπτώσεις 1.2 και 1.3.

Eιδικά για την Περιφέρεια Aττικής, η αρμόδια Δ/νση για την B' αναθεωρητική έκθεση είναι η Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Aττικής, οδός Bούλγαρη 1, Aθήνα.

 

6. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

6.1. Έλεγχος κτιρίου από απόψεως ασφαλείας.

Διατηρούνται σε ισχύ η παραγρ. 3 του άρθρου 2 του Π.Δ. 13.4.1929 και η παρ. 3 του άρθρου 91 του Ν.Δ. 8 της 9.6.1973 (ΓΟΚ/1973) που προβλέπουν σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ή μισθωτής ακινήτου ζητά έλεγχο του κτιρίου από απόψεως ασφαλείας για μελετώμενες εργασίες δομήσεως (προσθήκες, μεταρρυθμίσεις, κατεδαφίσεις που επηρεάζουν δυσμενώς τη στατικότητα του κτιρίου κλπ.) την υποβολή:

1. Αίτησης.

2. Τεχνικής έκθεσης δυο ιδιωτών πολιτικών μηχανικών.

3. Διαγραμμάτων υπολογισμών, εργαστηριακών ερευνών ή δοκιμαστικών εργασιών κλπ., που θα απαιτήσει η Πολεοδομική υπηρεσία προκειμένου να γνωματεύσει σχετικά. (Βλ. τόμο Α4, σελ. 751 και τόμο Α, σελ. Α-60).

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.-Δ.Ε.                                                              Αθήνα 31.12.1985

Δ/ΝΣΗ ΚΑΝ/ΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ                                                    Αριθ. πρωτ. 86902/3761

ΘΕΜΑ: Διευκρινήσεις στο Π.Δ/γμα «περί επικινδύνων οικοδομών» (ΦΕΚ 153/1929).

Μετά από σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά το παραπάνω π.δ/γμα (2323/82, 3998/85 κ.ά.) σας επισημαίνουμε ορισμένα σημεία τα οποία θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αρμόδιοι τεχνικοί υπάλληλοι των πολεοδομικών υπηρεσιών που προβαίνουν στην εξέταση των οικοδομών για τον χαρακτηρισμό του ως επικινδύνων και συγκεκριμένα :

1. Η Διοίκηση δεν έχει την υποχρέωση να καλεί τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη να εκθέσει τις απόψεις του, προκειμένου να εκδοθεί πράξη χαρακτηρισμού κτίσματος ως επικινδύνως ετοιμόρροπου, εκτός από την προβλεπόμενη στο τελευταίο εδάφιο της παραγρ. 4 του άρθρου 7 του αναφερόμενου π.δ/τος, ειδική περίπτωση.

2. Από το άρθρο 7 του ιδίου π.δ/τος συνάγεται ότι στις περιπτώσεις χαρακτηρισμού οικοδομής ως επικινδύνως ετοιμόρροπης, στις οποίες ο κίνδυνος είναι άμεσος, δεν εξετάζεται από τον αρμόδιο τεχνικό υπάλληλο αν υπάρχει δυνατότητα επισκευών, άλλη οικοδομή κατεδαφίζεται μετά τριήμερο από την κοινοποίηση της σχετικής έκθεσης ή «παραχρήμα», όπως ειδικότερα ορίζεται στο παραπάνω άρθρο, χωρίς καν να επιτρέπεται η υποβολή ενστάσεων, σε αντίθεση με τις απλώς ετοιμόρροπες οικοδομές, για τις οποίες εξετάζεται, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ιδίου δ/τος, αν είναι δυνατό να επισκευαστούν και διατάσσεται η κατεδάφιση μόνο αν διαπιστωθεί ότι η επισκευή είναι ανέφικτη.

3. Από το άρθρο 1 παρ. 2, σε συνδυασμό με το άρθρο 7, του παραπάνω δ/τος, προκύπτει ότι η πράξη χαρακτηρισμού οικοδομής ως επικινδύνως ετοιμόρροπης πρέπει να αιτιολογείται ειδικά αφενός ως προς τη φύση και το μέγεθος των ελλείψεων ή ζημιών της οικοδομής με την περιγραφή των σχετικών διαπιστώσεων του αρμόδιου τεχνικού υπάλληλου και αφετέρου ως προς την αξιολόγηση των διαπιστώσεων αυτών σε σχέση με την ασφάλεια της οικοδομικής από στατική και δομική άποψη με την παράθεση συγκεκριμένων λόγων. Στους λόγους αυτούς στηρίζεται η κρίση για την ύπαρξη σαφών ενδείξεων κινδύνου που δικαιολογούν, κατά νόμο, το χαρακτηρισμό της οικοδομής ως επικινδύνως ετοιμόρροπης και κατεδαφιστέας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 6 years later...
On 29/8/2015 at 11:03 ΠΜ, ΚΑΝΑ said:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.                                                    ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 8

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ο.Κ.Κ./γ                                                         Αθήνα 15.3.1994

Αριθ. Πρωτ. Οικ. 12300                                                                                

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 22 του Γ.Ο.Κ/85 )

Σχετ.    α) Π.Δ. 13/22-4-1929 (ΦΕΚ 153/Α) «περί επικινδύνων οικοδομών»

β) Ν. 1577/85 (ΦΕΚ 210 /Α) Γ.Ο.Κ./85

γ) Υπ. Απ. ΕΔ2γ/01/94/ΦΝ275/30-9-1985 (ΦΕΚ 587/Β/85)

Αντικατάσταση του άρθρου 12 του Β.Δ. της 19/26-2-1959 περί Αντισεισμικού Κανονισμού οικοδομικών έργων.

δ) Υπ. Απ. 75589/976/11-11-1986 (ΦΕΚ 796/Β) «Ενίσχυση υφισταμένων οικοδομών»

Στα 2 τελευταία εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 22 του Γ.Ο.Κ./85 αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«Επίσης δεν απαιτείται άδεια για την εκτέλεση εργασιών στο φέροντα οργανισμό ή στον οργανισμό πλήρωσης του κτιρίου για την άρση του κινδύνου σε κατασκευές που έχουν χαρακτηρισθεί ετοιμόρροπες σύμφωνα με τις διατάξεις για τις επικίνδυνες κατασκευές. Στην περίπτωση αυτή οι εργασίες εκτελούνται ύστερα από σχετική μελέτη, που συντάσσεται σύμφωνα με τους όρους τους οποίους ορίζει η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία και δήλωση ανάληψης μελέτης και

επίβλεψης από αρμόδιο τεχνικό που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα».

Με αφορμή σχετικά ερωτήματα σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σκοπός της διάταξης αυτής είναι, αφενός η περαίωση της όλης διαδικασίας άρσης του κινδύνου το ταχύτερον δυνατόν, και αφετέρου να ληφθούν υπόψη στην σχετική μελέτη ειδικοί σε κάθε περίπτωση όροι η τήρηση των οποίων είναι αναγκαία και απαλλάσσει τους υπόχρεους για την άρση του κινδύνου, από την έκδοση οικοδομικής αδείας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς από τους όρους, που δύναται η πολεοδομική υπηρεσία να ορίσει, πχ.

α) την κατασκευή έργων υποστήριξης (ικριώματα, γρύλοι, τοίχοι υποθεμελίωσης, τοίχοι αντιστήριξης κ.λ.π.) του επικινδύνου ή των ομόρων κτισμάτων μέχρι την οριστική άρση του κινδύνου.        β) Η καταδάφιση τμήματος της επικίνδυνης κατασκευής ή και ολοκλήρου αυτής.

γ) Η εφαρμογή παλαιών κανονισμών (Σκυροδέματος και Αντισεισμικού) για τον στατικό και αντισεισμικό έλεγχο του υπάρχοντος, και νέων κανονισμών στην μελέτη των εργασιών για την άρση του κινδύνου, ως η (γ) σχετική απόφαση ορίζει.

δ) Η χρήση στις παραπάνω μελέτες, αυξημένου σεισμικού συντελεστή λόγω ειδικής επικινδυνότητας του εδάφους, κ.α.

­Κατά την εφαρμογή των ανωτέρω εφιστάται η προσοχή των πολεοδομικών υπηρεσιών στα ακόλουθα:

2.1 Οι όροι αυτοί θα πρέπει να είναι σαφώς και λεπτομερώς καθορισμένοι ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι οι εργασίες άρσης του κινδύνου, θα είναι σύμφωνες με τις κείμενες διατάξεις (πολεοδομικές, κτιριοδομικές, στατικές, κ.λ.π.), όπως η παρ. 3 του άρθρου 4 του (α) σχετικού Π.Δ. ορίζει.

Θα πρέπει δηλαδή να αποφεύγονται από τους συντάκτες του πρωτοκόλλου ή από την πολεοδομική υπηρεσία, κατά την εφαρμογή της παραπάνω παρ. 1 του άρθρου 22, ασαφείς και γενικοί όροι όπως π.χ. να εκπονηθεί μελέτη ενίσχυσης του κτιρίου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

2.2 Αν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να εκτελέσει ριζικότερες, επιπλέον εργασίες ενίσχυσης (όπως δικαιούται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 4 του (α) σχετικού Π.Δ.), που δεν αναγράφονται στο πρωτόκολλο επικινδύνου (π.χ. ενίσχυσης ολοκλήρου του κτιρίου του), τότε για τις επιπλέον αυτές εργασίες θα εκδοθεί κανονική οικοδομική άδεια.

2.3 Αν δεν υπάρχουν ορατές ενδείξεις κινδύνου (ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος) αλλά ζητείται o έλεγχος σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 του (α) σχετικού Π.Δ. ή γενικά πιθανολογείται επικινδυνότητα η ύπαρξη της οποίας θα βεβαιωθεί μετά από μελέτη ελέγχου, μετρήσεις, δειγματοληψίες, φορτίσεις, κ.λ.π., τότε η πολεοδομική υπηρεσία καθορίζει τους όρους σύνταξης της παραπάνω μελέτης ελέγχου από τα πορίσματα της οποίας θα εξαρτηθεί αν θα απαιτηθεί ενίσχυ­ση (άρση του κινδύνου) της υφισταμένης οικοδομής ή όχι.

Είναι ευνόητο ότι στην περίπτωση αναγκαιότητας ενίσχυσης της υφισταμένης οικοδομής η παραπάνω μελέτη ελέγχου της επικινδυνότητας μπορεί να περιλαμβάνει και τη μελέτη των εργασιών άρσης του κινδύνου αυτής.

Ανάλογα με τις τυχόν προτεινόμενες εργασίες άρσης του κινδύνου, η Πολεοδομική υπηρεσία αποφασίζει αν δεν θα εκδοθεί οικοδ. άδεια κατ' εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 22 του ΓΟΚ/85, ή αν θα εκδοθεί κανονική οικοδομική άδεια, έχουσα υπόψη τα κατωτέρω.

α) Αν από τις εργασίες άρσης του κινδύνου δεν ανατρέπεται, από πολεοδομική και κτιριοδομική άποψη, η νόμιμα υπάρχουσα κατάσταση του κτιρίου, εφαρμόζεται η παρ. 1 του άρθρου 22 του ΓΟΚ/85.

β) Αν όμως για την εκτέλεση των εργασιών άρσης του κινδύνου έχουμε μεταβολές τέτοιες για τις οποίες απαιτούνται άλλες πολεοδομικές διαδικασίες όπως έλεγχοι-εγκρίσεις (ΓΟΚ, Κτιριοδομικού Κανονισμού, ΕΠΑΕ, κ.λ.π.), νομιμοποίηση αυθαιρέτων, παρεκκλίσεις, εφαρμογή της (δ) σχετικής υπουργικής απόφασης για την ενίσχυση υφισταμένων οικοδομών, κ.λ.π., τότε ακολουθείται η κανονική διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Σε κάθε περίπτωση, και ιδίως στην προηγούμενη παρ. 2.3.α, κατά τη διάρκεια έκδοσης της οικοδομικής αδείας και γενικά της όλης διαδικασίας για τον έλεγχο και την άρση του κινδύνου, η Πολεοδομική Υπηρεσία δύναται να επιβάλλει προσωρινά μέτρα ασφαλείας μέχρι την οριστική άρση του κινδύνου.

            3. Πάντως για κάθε διαδικασία άρσης κινδύνου σε επικίνδυνες κατασκευές, οι υπηρεσίες πρέπει να επιλαμβάνονται ταχέως και κατά προτεραιότητα.

Ο ΓΕΝ. Δ/ΝΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

ΚΩΝ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

YΠOYPΓEIO ΠE.XΩ.Δ.E.                                                     EΓKYKΛIOΣ 21

ΓEN. Δ/NΣH ΠOΛEOΔOMIAΣ                                              Aθήνα, 27.5.1997

ΔIEYΘYNΣH: O.K.K./Γ΄

Aριθμ. πρωτ. 54120

ΘEMA: Διαδικασία ελέγχων σύμφωνα με το Π.Δ. 13/22-4-1929 ) «περί επικίνδυνων οικοδομών» (A' 153).

Σχετ.: α) Π.Δ. 13/22-4-1929 (ΦEK 153/A) «περί επικινδύνων οικοδομών"

Σχετικά με τα θέματα που αφορούν τους διαδοχικούς ελέγχους και αναθεωρήσεις που προβλέπονται από το (α) σχετικό Π. Διάταγμα, σας γνωρίζουμε το εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του (α) σχετικού Π. Δ/τος επί της πρώτης έκθεσης της αρμόδιας υπηρεσίας, που συντάχθηκε σύμφωνα με το διάταγμα αυτό, οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να υποβάλλουν ένσταση εντός της προθεσμίας η οποία έχει ταχθεί στην έκθεση αυτή. Aν η ένσταση έχει υποβληθεί εμπροθέσμως στο γραφείο το οποίο τη συνέταξε, τότε το γραφείο επιμελείται για την αναθεώρησή της.

Στο άρθρο 5, περιγράφονται οι τρόποι που διενεργούνται όλα τα στάδια των ενστάσεων ή εφέσεων σύμφωνα με το παραπάνω (α) σχετικό Π. Δ/μα.

Eπισημαίνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με το πνεύμα και τους στόχους του (α) σχετικού Π. Δ/τος, η αναθεώρηση μιας έκθεσης πρέπει να ενεργείται από ανώτερο (αρχαιότερο) τεχνικό υπάλληλο των Δημοσίων υπηρεσιών, ειδικότητας πολιτικού μηχανικού. Aν δεν υπηρετεί στο γραφείο που συνέταξε την αρχική έκθεση πολιτικός μηχανικός με τα ανάλογα προσόντα τότε η αναθεώρηση παραπέμπτεται στην ανώτερη ιεραρχικά υπηρεσία.

Έχοντας υπόψη το πνεύμα αυτό του Διατ/τος περί επικινδύνων οικοδομών, οι διαδικασίες των ελέγχων και των αναθεωρήσεων που περιγράφονται σ' αυτό, κατά περίπτωση, διενεργούνται ως ακολούθως:

Περίπτωση 1. H επικίνδυνη οικοδομή βρίσκεται στην αρμοδιότητα πολεοδομικού γραφείου της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης:

1.1. H πρώτη έκθεση επικινδύνου, του άρθρου 4 του (α) σχετικού διατάγματος, συντάσσεται πάντοτε με το αρμόδιο πολεοδομικό Γραφείο της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης, στο οποίο υπάγεται η επικίνδυνη οικοδομή.

1.2. H αναθεώρηση αυτής όταν έχει υποβληθεί εμπροθέσμως, ενεργείται, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5 του (α) σχετικού Π. Δ/τος, από πολιτικούς μηχανικούς της Δ/νσης της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης, η οποία έχει την αρμοδιότητα Πολεοδομικών Eφαρμογών και οποία Δ/νση κοινοποιεί την έκθεση αυτή (A' αναθεωρητική έκθεση) στους ενδιαφερόμενους. Aν στη Δ/νση αυτή δεν υπηρετούν πολιτικοί μηχανικοί αναλόγων προσόντων, τότε είναι δυνατόν η αναθεώρηση να διενεργηθεί από πολιτικούς μηχανικούς οποιασδήποτε τεχνικής υπηρεσίας της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης, λαμβάνοντας υποψη το θέμα της αρχαιότητος όπως αναφέρεται παραπάνω.

1.3. Aναθεώρηση της παραπάνω α' αναθεωρητικής έκθεσης ενεργείται, όταν και όπως οι παρ. 3 και 4 του άρθρου 5 του (α) σχετικού Π. Δ/τος ορίζουν, από πολιτικό μηχανικό της Περιφερειακής Δ/νσης Περιβάλλοντος Xωροταξίας (ΠE.XΩ.) του Y.ΠE.XΩ.Δ.E. ο Γραμματέας της οποίας ασκεί καθήκοντα «Eπιθεωρητή", σύμφωνα με το Π.Δ. 404/89 (A' 183). Eάν στην αρμόδια Δ/νση ΠE.XΩ. δεν υπηρετεί πολιτικός μηχανικός αναλόγων προσόντων ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας δύναται να αναθέσει τη σύνταξη της «B' αναθεωρητικής έκθεσης» σε ένα πολιτικό μηχανικό, αρχαιότερο από τους πολιτικούς μηχανικούς που έχουν μέχρι τότε επιληφθεί του θέματος του επικινδύνου, ο οποίος να υπηρετεί σε οποιαδήποτε τεχνική υπηρεσία της περιφέρειάς του.

1.4. Έφεση κατά της απόφασης του Eπιθεωρητή (απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας), επιτρέπεται όταν και όπως η παρ. 5 του άρθρου 5 του (α) σχετικού Π. Δ/τος ορίζει και επ' αυτής αποφαίνεται το Y.ΠE.XΩ.Δ.E. (Δ/νση Oικοδομικών και Kτιριοδομικών Kανονισμών) αφού εξετάσει την υπόθεση δι' επιτροπής και δοκιμών ή με οποιοδήποτε άλλο θεωρεί κατάλληλο τρόπο.

Περίπτωση 2. H επικίνδυνη οικοδομή βρίσκεται στην αρμοδιότητα πολεοδομικού γραφείου

Δήμου, στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί από το Y.ΠE.XΩ.Δ.E., με Π. Δ/γμα, αρμοδιότητες Πολεοδομικών Eφαρμογών.

Tα μέχρι σήμερα εκδοθέντα Π. Δ/ματα, μετά οποίο έχουν μεταβιβαστεί αρμοδιότητες Πολεοδομικών Eφαρμογών σε Δήμους, είναι πανομοιότυπα και με τα άρθρα 3 και 4 αυτών μεταβιβάζονται στους Δημους όλες οι αρμοδιότητες σύνταξης εκθέσεων και αναθεώρησης αυτών για επικίνδυνες οικοδομές, πλην των αρμοδιοτήτων της παρ. 5 του άρθρου 5 και του άρθρου 7 του ιδίου Π. Δ/ματος.

Eπειδή οι Δήμοι δεν έχουν πάντοτε στις υπηρεσίες τους τόσους πολιτικούς μηχανικούς ώστε να είναι δυνατό να ασκήσουν τις αρμοδιότητες που καθορίζουν το πνεύμα και οι στόχοι του (α) σχετικού Π. Δ/ματος, σε κάθε περίπτωση έλλειψης πολιτικών μηχανικών αναλόγων προσόντων η αρμόδια υπηρεσία του Δημου δύναται να απευθύνεται στην υπηρεσία της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης ή στις Δ/νσεις Περιβάλλοντος και Xωροταξίας (Δ/νσεις ΠE.XΩ.) του YΠEXΩΔE ανάλογα με τη βαθμίδα της αναθεώρησης (A' ή B' αναθεώρηση) η οποία διενεργείται όπως περιγράφεται παραπάνω στις περιπτώσεις 1.2 και 1.3.

Eιδικά για την Περιφέρεια Aττικής, η αρμόδια Δ/νση για την B' αναθεωρητική έκθεση είναι η Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Aττικής, οδός Bούλγαρη 1, Aθήνα.

 

6. ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

6.1. Έλεγχος κτιρίου από απόψεως ασφαλείας.

Διατηρούνται σε ισχύ η παραγρ. 3 του άρθρου 2 του Π.Δ. 13.4.1929 και η παρ. 3 του άρθρου 91 του Ν.Δ. 8 της 9.6.1973 (ΓΟΚ/1973) που προβλέπουν σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ή μισθωτής ακινήτου ζητά έλεγχο του κτιρίου από απόψεως ασφαλείας για μελετώμενες εργασίες δομήσεως (προσθήκες, μεταρρυθμίσεις, κατεδαφίσεις που επηρεάζουν δυσμενώς τη στατικότητα του κτιρίου κλπ.) την υποβολή:

1. Αίτησης.

2. Τεχνικής έκθεσης δυο ιδιωτών πολιτικών μηχανικών.

3. Διαγραμμάτων υπολογισμών, εργαστηριακών ερευνών ή δοκιμαστικών εργασιών κλπ., που θα απαιτήσει η Πολεοδομική υπηρεσία προκειμένου να γνωματεύσει σχετικά. (Βλ. τόμο Α4, σελ. 751 και τόμο Α, σελ. Α-60).

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.-Δ.Ε.                                                              Αθήνα 31.12.1985

Δ/ΝΣΗ ΚΑΝ/ΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ                                                    Αριθ. πρωτ. 86902/3761

ΘΕΜΑ: Διευκρινήσεις στο Π.Δ/γμα «περί επικινδύνων οικοδομών» (ΦΕΚ 153/1929).

Μετά από σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά το παραπάνω π.δ/γμα (2323/82, 3998/85 κ.ά.) σας επισημαίνουμε ορισμένα σημεία τα οποία θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι αρμόδιοι τεχνικοί υπάλληλοι των πολεοδομικών υπηρεσιών που προβαίνουν στην εξέταση των οικοδομών για τον χαρακτηρισμό του ως επικινδύνων και συγκεκριμένα :

1. Η Διοίκηση δεν έχει την υποχρέωση να καλεί τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη να εκθέσει τις απόψεις του, προκειμένου να εκδοθεί πράξη χαρακτηρισμού κτίσματος ως επικινδύνως ετοιμόρροπου, εκτός από την προβλεπόμενη στο τελευταίο εδάφιο της παραγρ. 4 του άρθρου 7 του αναφερόμενου π.δ/τος, ειδική περίπτωση.

2. Από το άρθρο 7 του ιδίου π.δ/τος συνάγεται ότι στις περιπτώσεις χαρακτηρισμού οικοδομής ως επικινδύνως ετοιμόρροπης, στις οποίες ο κίνδυνος είναι άμεσος, δεν εξετάζεται από τον αρμόδιο τεχνικό υπάλληλο αν υπάρχει δυνατότητα επισκευών, άλλη οικοδομή κατεδαφίζεται μετά τριήμερο από την κοινοποίηση της σχετικής έκθεσης ή «παραχρήμα», όπως ειδικότερα ορίζεται στο παραπάνω άρθρο, χωρίς καν να επιτρέπεται η υποβολή ενστάσεων, σε αντίθεση με τις απλώς ετοιμόρροπες οικοδομές, για τις οποίες εξετάζεται, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ιδίου δ/τος, αν είναι δυνατό να επισκευαστούν και διατάσσεται η κατεδάφιση μόνο αν διαπιστωθεί ότι η επισκευή είναι ανέφικτη.

3. Από το άρθρο 1 παρ. 2, σε συνδυασμό με το άρθρο 7, του παραπάνω δ/τος, προκύπτει ότι η πράξη χαρακτηρισμού οικοδομής ως επικινδύνως ετοιμόρροπης πρέπει να αιτιολογείται ειδικά αφενός ως προς τη φύση και το μέγεθος των ελλείψεων ή ζημιών της οικοδομής με την περιγραφή των σχετικών διαπιστώσεων του αρμόδιου τεχνικού υπάλληλου και αφετέρου ως προς την αξιολόγηση των διαπιστώσεων αυτών σε σχέση με την ασφάλεια της οικοδομικής από στατική και δομική άποψη με την παράθεση συγκεκριμένων λόγων. Στους λόγους αυτούς στηρίζεται η κρίση για την ύπαρξη σαφών ενδείξεων κινδύνου που δικαιολογούν, κατά νόμο, το χαρακτηρισμό της οικοδομής ως επικινδύνως ετοιμόρροπης και κατεδαφιστέας.

συνεχίζει να ισχύει η μη απαίτηση αδείας σε οικοδομή χαρακτηρισμένη από την πολεοδομία ως επικίνδυνη

Link to comment
Share on other sites

@χαιδω Το τμήμα ελέγχου κατασκευών, κατόπιν αυτοψίας, αποφαίνεται σχετικά. 
Τότε δεν χρειάζεται άδεια κατεδάφισης.
Εξ όσων γνωρίζω, πολύ δύσκολα χαρακτηρίζουν μία οικοδομή επικινδύνως ετοιμόρροπη.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

χαιδω  

Η ΥΔΟΜ είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από παραλαβή  σχετικής αίτησης ετοιμορρόπου-επικινδύνου κατασκευής, σε πρώτο στάδιο, κάνει αυτοψία και συντάσσει  Τ.Ε.,  στην οποία αποφαίνεται περί  της επικινδυνότητας ή μη της κατασκευής, την οποία άμεσα αποστέλλει  στην "επιτροπή   ετοιμόρροπων -επικινδύνων κατασκευών" (νομίζω μια επιτροπή είναι ανά Περιφέρεια-παλιά ήταν ανά Νομό)  η οποία και αποφαίνεται τελικά περί της επικινδυνότητας

Αν έχεις αυτή την απόφαση "περί επικινδυνότητας" εκδίδεις  "έγκριση εκτέλεσης εργασιών"  "κατεδάφισης ετοιμορρόπου" επισυνάπτοντας την στο e-άδειες

Η νομοθεσία αναφέρει για κατεδάφιση επικινδύνων εντός 3/ημερών (άλλως ο ιδιοκτήτης πάει εισαγγελέα)  που φυσικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφού στο σύστημα e-άδειες απαιτείται μέχρι και η υποβολή σύμβασης  ΣΔΑ η οποία από μόνης της σου τρώει ένα 3/ημερο

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.