Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας σε εκτός σχεδίου ακίνητο;


wildjohn

Recommended Posts

Εφόσον είναι έτσι τα πράγματα το πιθανότερο είναι να πρέπει να προχωρήσω εκτός Ο.Ε.Κ. αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε εγώ να βγάλω άδεια για 200 τετραγωνικά αλλά ούτε και ο αδερφός μου για τα δικά του 100 (τζάμπα η χαρά όταν πήρα την έγκριση του Ο.Ε.Κ. :()

 

 

Μην απογοητέυεσαι.......

 

Και βέβαια μπορείς να βγάλεις άδεια για 200 τ.μ.

 

Η άδεια δεν ανήκει σε κάποιον.....στην τελική μπορείς να τη βγάλεις ΚΑΙ στο δικό σου όνομα ΚΑΙ στου αδελφού σου για 200 τ.μ. ,αν θες οπωσδήποτε να κάνεις σύσταση.......

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ότι μπορώ να βγάλω άδεια το ξέρω...

 

Τεχνικά - οικονομικά εννοούσα ότι δεν μπορώ ...:grin:

 

Μην ανησυχείς φίλε μου zavi

Ποτέ δεν απογοητεύομαι ούτε απελπίζομαι

 

Κάθε εμπόδιο για καλό όπως λέει και ο σοφός λαός

Link to comment
Share on other sites

Όπως σου είπαν και παραπάνω, μπορείς

να βγάλεις την άδεια για τα 200τμ μαζί με τον αδερφό σου.

να κάνετε τη σύσταση

να χτίσεις εσύ τα δικά σου 100τμ

και ο αδερφός σου έχει περιθώριο 4 χρόνια να ρίξει τα μπετά (ή αλλιώς ζητά παράταση της άδειας για άλλα 4 χρόνια)

 

Αυτό που θα σου πρότεινα πριν εγκαταλείψεις το σενάριο είναι να ρωτήσει τη μηχανικό σου, πόσο θα κόστιζε μια άδεια για 200τμ σε σχέση με αυτή των 100τμ. Θα είναι σίγουρα ακριβότερη αλλά έτσι κι αλλιώς υπάρχουν κάποιες μελέτες που είναι κοινές και δε χρειάζονται να γίνουν δεύτερη φορά για το δεύτερο σπίτι.

Εξάλλου αν το ψάξεις εκτός ΟΕΚ μπορεί να σου κοστίσει περισσότερο από τη διαφορά στην έκδοση της άδειας μεταξύ 100τμ και 200τμ.

Link to comment
Share on other sites

Πιθανή λύση στο πρόβλημα:

Η σύσταση οριζοντίου μπορεί να προηγηθεί της άδειας οικοδομής. Επίσης στη συνέχεια μπορεί να εκδοθεί άδεια οικοδομής μόνο για τμήμα της οριζοντίου.

Άρα η μηχανικός σου θα μπορούσε ίσως να κάνει μια προμελέτη για το σύνολο της δόμησης, καλύτερα και μια θεώρηση όρων δόμησης από την πολεοδομία χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, στη συνέχεια γίνεται η σύσταση και τέλος γίνονται όλες οι μελέτες που απαιτούνται - για όποιον επείγεται να κτίσει - και εκδίδεται μόνο αυτή η άδεια. Φτάνει βέβαια να είναι τεχνικά εφικτό.

Τη διαδικασία αυτή την έχω εφαρμόσει πολλές φορές, χωρίς κανένα πρόβλημα από καμιά υπηρεσία. Βέβαια δεν κατοχυρώνει 100% αυτόν που θα κτίσει μετά (πχ τι γίνεται αν το γήπεδο λόγω κάποιου ΣΧΟΟΑΠ καταστεί μη οικοδομήσιμο?) αλλά αν πρόκειται για οριζόντιο που γίνεται κατ' απαίτηση υπηρεσιών ή τραπεζών από ιδιοκτήτες που έχουν τόσο καλές σχέσεις που θα μπορούσαν να κτίσουν και χωρίς οριζόντιο, δεν νομίζω ότι θα ήταν λάθος κάτι τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

Μόνο οριζόντια γίνεται σε εκτός σχεδίου και μάλιστα γίνεται ΜΟΝΟ εάν και εφ' όσον εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης,που στην περίπτωσή σου ΔΕΝ εξαντλείται....Άρα δεν κάνεις τίποτα προς το παρόν.Μόλις χτίσει και ο αδελφός σου τα υπόλοιπα τετραγωνικά που απομένουν για να εξαντληθεί ο Σ.Δ. τότε ΜΟΝΟ μπορείτε να κάνετε σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.

 

 

Που αναφέρεται το παραπάνω

Έχω την εντύπωση ότι η οριζόντια ή κάθετη σύσταση μπορεί να περιλαμβάνει και μελλοντικούς ορόφους-απλώς δεν μπορεί να περιλαμβάνει αυθαίρετα τμήματα

 

Δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση να περιλαμβάνει 100 μ2 είτε καθ’ υψος είτε καθ’ επέκταση

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.

Επανέρχομαι μετά από συνενόηση με τον μηχανικό μου για να σας πω τι κινήσεις θα κάνω μήπως και βοηθήσω κάποιον που ίσως έχει το ίδιο πρόβλημα και το ψάχνει όπως έκανα κι εγώ.

 

Θα προχωρήσουμε στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ανεξάρτητα από την άδεια που κατατέθηκε σήμερα και αφορά τα 100 τετραγωνικά μέτρα τα δικά μου.

Ο αδερφός μου θα φτιάξει ένα σχέδιο για το δικό του μελλοντικό σπίτι το οποίο αυτό το σχέδιο θα πάει στον συμβολαιογράφο για να γίνει η πράξη της σύστασης, χωρίς να χρειάζεται να βγει άδεια γι' αυτό.

Ο μόνος περιορισμός είναι ότι πρέπει το σπίτι του αδερφού μου να εφάπτεται ή να ενώνεται με κάποιον τρόπο με το δικό μου (είτε με κάποια αποθήκη ή με ημιυπαίθριο χώρο).

 

Η μηχανικός μου με πληροφόρησε ότι έχει κάνει πολλές φορές αυτό και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις υπηρεσίες (τουλάχιστον τις υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης που είμαι εγώ, δεν ξέρω αν σε κάποια άλλη πόλη δεν τη δέχονται αυτή τη λύση).

 

Επίσης να σας πω ότι μιλώντας σήμερα με έναν μηχανικό του Ο.Ε.Κ. μου είπε ότι δεν χρειάζεται τελικά να υπάρχει σύσταση για να μπορώ να πάρω την επιδότηση που μου έχει εγκρίνει, αρκεί να υπογράψει και ο συνιδιοκτήτης και μάλιστα επειδή όταν τον ρώτησα τον έβαλα σε αμφιβολίες το έψαξε επι τόπου και μου απάντησε (τζάμπα η ανησυχία όλο το Σαββατοκύριακο αλλά δεν πειράζει αρκεί να βγει αποτέλεσμα).

 

Όλα αυτά βέβαια είναι ακόμα σύμφωνα με τα λόγια τους και όχι στην πράξη.

Επειδή όμως απ' ότι κατάλαβα, στο θέμα των υπηρεσιών που ανακατεύονται με την οικοδόμηση, ο κάθε υπάλληλος έχει τη δική του γνώμη και άποψη, μόλις έχω τα αποτελέσματα στα χέρια μου θα ενημερώσω εδώ για όποιον, σαν κι εμένα, μπορεί να χρειαστεί τις πληροφορίες αυτές!!!!

Link to comment
Share on other sites

wildjohn said:Ο μόνος περιορισμός είναι ότι πρέπει το σπίτι του αδερφού μου να εφάπτεται ή να ενώνεται με κάποιον τρόπο με το δικό μου (είτε με κάποια αποθήκη ή με ημιυπαίθριο χώρο).

Η μηχανικός μου με πληροφόρησε ότι έχει κάνει πολλές φορές αυτό και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις υπηρεσίες (τουλάχιστον τις υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης που είμαι εγώ, δεν ξέρω αν σε κάποια άλλη πόλη δεν τη δέχονται αυτή τη λύση).

 

Σωστά ετέθη: Η πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός με θεσμοθετημένο το δημοκρατικό δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

 

Υποθηκοφυλακείο Μαραθώνος:

Το 2004 ο υποθηκοφύλακας αρνήθηκε να μεταγράψει πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας που αφορούσε δυο κολλητές μεζονέτες με άδεια οικοδομής, τις οποίες επρόκειτο να χτίσουν σε αγροτεμάχιο (εντος ζώνης οικισμού) δυο αδέλφια (εξ αδιαιρέτου συγκύριοι), με το επιχείρημα ότι τα δυο σπίτια δεν παρουσιάζουν "λειτουργική ενότητα". Τα αδέλφια πήγαν στα διοικητικά δικαστήρια, και το 2006 η υπόθεση τελεσιδίκησε: Το εφετείο έκρινε ότι "ορθώς ο υποθηκοφύλακας αρνήθηκε τη μεταγραφή, διότι οι οικοδομές με αριθμούς 1 και 2 που πρόκειται να ανεγερθούν συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία της κάθετης συνιδιοκτησίας........ καθόσον τα δυο οικοδομήματα δεν είναι διαιρεμένα σε αυτοτελείς ιδιοκτησίες ορόφων ή διαμερισμάτων ορόφων" (Αρ απόφασης 7669/2006)

 

-Θεωρώ άκρως αντιαισθητική την τεχνικο-νομοθετική εθνική μας αντίληψη.

-προτείνω στο forum (πολύ σοβαρά) την καταγραφή νομοθεσίας/νομολογίας ανά πόλη/νομό ανά θέμα/ειδικότητα

-δεν μπορεί πια να είμαστε τοοόσο εξοικιωμένοι με τη μ@λ@κι@!

Link to comment
Share on other sites

roka

Γεία σου

Έκανα κάθετο δηλ οικ 1 και οικ 2, σε εξ' αδιαιρέτου οικόπεδο 6.0 στρ, χωρίς εξάντληση συντ δόμησης (το υπόλοιπο μέχρι εξαντλήσεως, το χαρακτήρισα μελλοντικό και έδωνα ποσοστά εξ αδιαιρέτου), σε δανειοδοτούμενους πελάτες, χωρίς να συναντήσω κάποιο πρόβλημα πουθενά.

Το πρόβλημα θεωρώ ότι υπάρχει στην περίπτωση που στην σύσταση περιλαμβάνεις εμβαδό κτίσματος πέραν του επιτρεπόμενου απο το Σ.Δ

Στην Αλεξανδρούπολη σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι συμβολαιογράφοι μέχρι και διαχωρισμό κατά χρήση επικαλούνται (χωρίς να την θεωρούν κάθετη) και διαχωρίζουν και το οικόπεδο-γήπεδο

Link to comment
Share on other sites

Καλή η ιδέα σου roka για καταγραφή των διαφορετικών "ερμηνειών" ανά περιοχή...

Την απόφαση 7669/2006 την είχα υπόψη μου και είχα πάντα την απορία για το τι εννοεί ο δικαστής με εκείνο το "Επί πλέον μεταξύ των δύο ιδιοκτησιών, εκτός από τη στατική τους ενότητα, δεν υφίσταται άλλο στοιχείο λειτουργικής ενότητας.."

Δηλαδή το να έχει κοινή θεμελίωση και κοινά υποστυλώματα η οικοδομή δεν είναι αρκετό για τη "λειτουργική ενότητα" που προβλέπει ο νομοθέτης, ώστε να μπορεί να γίνει σύσταση οριζοντίου?

Τέλος πάντων, ούτε στη δική μας περιοχή εφαρμόζεται κάτι τέτοιο και οι συστάσεις οριζοντίου σε "μεζονέτες" εκτός σχεδίου μεταγράφονται χωρίς κανένα πρόβλημα, φτάνει να βρίσκονται σε επαφή.

 

wildjohn ακόμη και να μην είναι απαραίτητη η σύσταση για την είσπραξη της επιδότησης, νομίζω ότι πρέπει να γίνει γιατί θα σας γλυτώσει από διάφορα μελλοντικά προβλήματα (πχ το ΙΚΑ θα χρεώνει και τους δύο ιδιοκτήτες, αν κάποιος από τους ιδιοκτήτες χρειαστεί δάνειο θα την απαιτήσουν οι τράπεζες, αν έχει κτιστεί η μία κατοικία και προχωρήσετε μετά στη σύσταση είναι πιθανόν να προκύψει πολύ μεγαλύτερος φόρος απ' ότι τώρα κ.α.). Συμβουλέψου τη μηχανικό και το δικηγόρο σου.

 

ΚΑΝΑ, ο "διαχωρισμός κατά χρήση" σε μας γίνεται με ιδιωτικό συμφωνητικό "αποκλειστικής χρήσης αυλής", χωρίς συμβολαιογράφο-δικηγόρο-μηχανικό επειδή θεωρείται ότι "υποκρύπτει σύσταση καθέτου"...

Link to comment
Share on other sites

..τι εννοεί ο δικαστής με εκείνο το "Επί πλέον μεταξύ των δύο ιδιοκτησιών, εκτός από τη στατική τους ενότητα, δεν υφίσταται άλλο στοιχείο λειτουργικής ενότητας...

 

Κοινή είσοδο , όπως σε μια πολυκατοικία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.