Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευή Μεγαλύτερων Παραθύρων


mns

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους, ευχαριστώ για την αποδοχή στην ωραία σας κοινότητα.

 

Η ερώτησή μου αφορά την κατασκευή μεγαλύτερων παραθύρων σε ένα δωμάτιο όπου στους αντίστοιχους τοίχους υπάρχουν ήδη μικρότερα παράθυρα. Το σπίτι είναι μονοκατοικία.

 

Αναρωτιέμαι αν χρειάζεται οικοδομική άδεια και συναίνεση των γειτόνων, ή, επειδή τα παράθυρα υπάρχουν ήδη, η εργασία μπορεί να γίνει πιο άμεσα.

 

Επίσης, καταλαβαίνω ότι θα χρειαστώ καταρχάς μηχανικό. Κάτι άλλο που πρέπει να έχω υπόψη μου; Δεν είμαι ιδιαίτερος γνώστης αντίστοιχων θεμάτων, οπότε οποιαδήποτε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη.

 

Τέλος, οι δύο τοίχοι που θα μπουν τα παράθυρα είναι βορειο-ανατολικός και βορειο-δυτικός. Πιστεύετε είναι καλή ιδέα τα μεγαλύτερα παράθυρα ή θα δημιουργήσουν θέμα εξαιτίας προσανατολισμού; Γενικά τριγύρω δεν υπάρχουν ψηλότερα κτίρια και η θέα είναι όμορφη, γι' αυτό θέλω και τα μεγαλύτερα παράθυρα. Σκέφτομαι τα νέα παράθυρα να πιάνουν σχεδόν όλο το ύψος του τοίχου και το μήκος να είναι περίπου 3 μέτρα (οπότε ίσως πιο σωστά να τα λέγαμε μη ανοιγόμενες μπαλκονόπορτες). Εξ'όσων μπορώ να δω, στον τοίχο δεν υπάρχουν κολώνες στήριξης εκεί που λέω να μπουν τα παράθυρα, αλλά μπορεί να περνάνε καλώδια.

 

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για το χρόνο σας, και συγχωρέστε την άγνοιά μου σε αυτά τα θέματα.

Link to comment
Share on other sites

Προτείνω σε συνεργασία με κάποιον έμπειρο αρχιτέκτονα να συζητήσεις το κόστος/όφελος που θα έχεις από την διάνοιξη μεγαλύτερων παραθύρων στον προσανατολισμό που αναφέρεις σε σχέση πάντα με το κλίμα της περιοχής με τις σκιάσεις και άλλα εμπόδια στις διάφορες κατευθύνσεις, το είδος των κουφωμάτων και άλλα θέματα που μπορεί να σε απασχολήσουν πάρα πολύ στο μέλλον αν δεν τα βάλεις στο τραπέζι τώρα.

πχ μπορεί να έχεις μια υπέροχη θέα αλλά ξαφνικά να εκτοξευτεί η κατανάλωση πετρελαίου του σπιτιού σου ή να έχεις τόσο ενοχλητικό δυτικό ήλιο το καλοκαίρι που να μην μπορείς να χαρείς την όμορφη θέα τα απογεύματα οπότε δώρον-άδωρο.

Το θέμα της άδειας νομίζω λύνεται εύκολα σε αυτή την περίπτωση (εάν και εφόσον δεν απαιτούνται σκαλωσιές για τις εργασίες) και θα σε καθοδηγήσει ο μηχανικός/αρχιτέκτονας για το αν απαιτείται μικρής κλίμακας ή 48ωρη γνωστοποίηση αναλόγως την τελική μορφή εργασιών που θα συμφωνήσετε.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με όσα προαναφέρθηκαν πλην της διαδικασίας αδειοδότησης.

 

Κατά τη γνώμη μου, αφού έχουμε αλλαγή όψεων, απαιτείται άδεια δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

Βάσει ΝΟΚ αναφέρεται ότι απαιτείται άδεια δόμησης όταν:

"ε. Τροποποίηση ή επισκευή όψεων με χρήση ικριωμάτων"

Χωρίς χρήση ικριωμάτων δεν είναι σαφές πουθενά στον νόμο και δεν ξέρω πως ερμηνεύεται. Δεν είμαι και ειδικός στις άδειες όμως, ας πει κανένας με εμπειρία από πολεοδομίες...

Link to comment
Share on other sites

Μέσω ΕΕΜΚ μπορεί να γίνει επισκευή-συντηρηση όψεων ή επένδυση. Αλλαγή όψης με νέα ή μεγαλύτερα ανοίγματα από τα εγκεκριμένα απαιτεί άδεια δόμησης.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Eφοσον το σπιτι υπαρχει...οπως ειπες και εσυ εχεις θεματα και με τα καλωδια που θα περνανε τωρα απο τους τοιχους σου. Θα πρπει μαζι με το μηχανικο να βρειτε τις καλωδιωσεις ωστε να μην εχετε ατυχηματα, και να κανετε τις μετατροπες.

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι η ευρεση και μετατοπιση των καλωδιων που υπαρχουν δεν ειναι δουλεια μηχανικου, αλλα ηλεκτρολογου εγκαταστατη.

Link to comment
Share on other sites

Μέσω ΕΕΜΚ μπορεί να γίνει επισκευή-συντηρηση όψεων ή επένδυση. Αλλαγή όψης με νέα ή μεγαλύτερα ανοίγματα από τα εγκεκριμένα απαιτεί άδεια δόμησης.

εκζάκτλυ

 

με μελέτες αρχιτεκτονικών βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού και νέο ΚΕΝΑΚ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

εκζάκτλυ

 

με μελέτες αρχιτεκτονικών βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού και νέο ΚΕΝΑΚ

 

και παθητικής πυροπροστασίας γιατί παραμονεύει και το ΠΔ81/77 με τόσο μεγάλα ανοίγματα ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

εν συντομία, θα χρειαστείτε άδεια, συναίνεση γειτόνων δεν θα χρειαστείτε, ενδέχεται να χρειαστείτε συνιδιοκτητών οριζόντιας αν υπάρχουν περισσότεροι ιδιοκτήτες στο κτίριο.

Πιθανόν τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων αν υπάρχουν που ενδεχομένος να μην υπάρχουν.

Θίξατε τα θέματα 

1. αν θέλετε άδεια

2. αν απαιτείται συναίνεση

3. αν ενεργειακά θα ωφελήσουν τα νέα ανοίγματα το σπίτι

Τα 2 πρώτα έχουν απαντηθεί.

Οσον αφορά το 3 είναι μεγάλο θέμα και απαιτείται γνώση εξειδικευμένου επιστήμονα και αν επιτρέπετε μια διευκρίνηση Γιάννη, οχι οποιουδήποτε αρχιτέκτονα.

Για το ιστορικό και Μηχανολόγοι μπορούν να υπολογίσουν σκιάσεις, προσανατολισμό, μέγεθος ανοιγμάτων, αρκεί να έχουν εκπαιδευτεί.

Και οι αρχιτέκτονες το ίδιο, μπορούν όσοι ειδικεύτηκαν.

Θίχτηκε ένα 4 θέμα περί καλωδιώσεων. Και ειπώθηκε ότι δεν συνιθίζεται Μηχανικός.

Απλώς αναφέρω εκπομπή που προβαλότανε με άνθρωπο που συντόνιζε την ανακαίνιση κατοικίας και εμφανιζότανε, να τραβάνε διαγώνιες

γραμμές για να συνδέσουν μπρίζες σε νέες θέσεις.

Επειδή συνηθίζεται ο ιδιοκτήτης να βρίσκει το μάστορα, καλό έστω, που θέλει οδηγίες όμως και ίσως ο ίδιος να μην είναι ειδικός να τις δώσει.

Ισως κάποια μέρα αν κάποιος ιδιοκτήτης καρφώσει ένα καρφί σε θέση που πιστευει οτι δεν θα περνάει ρεύμα, να αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Δεν διαφωνώ με τους προλαλήσαντες και δεν λεω ότι η πλειοψηφία δεν ξέρει να κάνει καλά την δουλειά της.

Η άδεια πάντως δεν είναι πια ιδιαίτερα σπουδαία εργασία, η καλή  ενεργειακή συμπεριφορά κτιρίου ανάλογα  την επιλογή των κατάλληλων κουφωμάτων ακούστηκε πιο ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.