Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιό πρόγραμμα για στατικά (οπλισμένο σκυρόδεμα);


Adavis

Recommended Posts

Γεια σε όλους,

 

Θα θέσω και εγώ το κλασσικό ερώτημα επιλογής προγράμματος στατικών. Σκέφτομαι να παρακολουθήσω κάποια σεμινάρια αλλά προτού γίνει αυτό πρέπει να αποφασίσω με ποιο πρόγραμμα θα ασχοληθώ. Μη έχοντας προηγούμενη πείρα σε ελληνικό λογισμικό διαστασιολόγησης και ανάλυσης, δοκίμασα κάποια 'demos', ωστόσο δεν μπορώ να πω πως το τοπίο ξεκαθάρισε ιδιαίτερα. Από όσους συναδέλφους έχω ρωτήσει οι περισσότεροι χρησιμοποούν Strad ή Fespa (το 1ο λόγω ακρίβειας αποτελεσμάτων και 2ο κυρίως λόγω ευκολίας και ταχύτητας). Από τις δοκιμαστικές εκδόσεις που είδα συγκλίνω περισσότερο προς StereoSΤΑΤΙΚΑ κι αυτό γιατί μου φάνηκε πιο εύχρηστο (εννοώ σαν interface). Πιστεύετε πως η έκδοση StereoSTATIKA II + ETABS (3990 ευρώ) είναι μια καλή επιλογή; Μπορεί κάποιος που το έχει δουλέψει να μου πει πόσο αξιόπιστο είναι;

 

Υ.Γ. Ασχολούμαι κυρίως με μελέτες κτιρίων Ο.Σ. (2-3 ορόφους) και κάποια μεταλλικά.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 449
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γιώργο, Προσωπικά δουλεύω με Next το οποίο είναι λίγο πίσω σε ό,τι αφορά το interface που λες και εσύ. Το stereostatika πράγματι πρέπει να είναι το καλύτερο στον τομέα αυτό. Και ο συνδυασμός του με το etabs είναι επίσης κορυφαία επιλογή στην τιμή που αναφέρεις. Από απόψεως αποτελεσμάτων θα πρέπει να το ψάξεις, δηλαδή πόσο αξιόπιστο είναι το πρόγραμμα. Και από απόψεως υποστήριξης και κυρίως πόσο αυτή σου κοστίζει (ξέρω ότι προσφέρουν 12ωρη υποστήριξη, αλλά νομίζω ότι πρέπει να πληρώνει συνδρομή).

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο_ σαν χρήστης του STRAD θα σου πω ότι επιτέλους βελτίωσαν τις εκτυπώσεις των τευχών και εντός του 2009 θα βελτιώσουν και τα σχέδια. Θεωρώ ότι είναι αξιόπιστο αλλά μετά την ανάλυση/διαστασιολόγηση θέλει δουλειά για τα σχέδια. Το πρόγραμμα έχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης με το GT strudl το οποίο δίνουν σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Δεν το έχω δουλέψει και θα παρακαλούσα όποιος συνάδελφος έχει εμπειρία να μας πει κάποια πράγματα. Η 4Μ που το εμπορεύεται δηλώνει ότι έχει πιστοποίηση όσον αφορά τα αποτελέσματά του και γνωρίζω πως χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να γίνει η ανάλυση αρκετών ολυμπιακών έργων.

 

Για διόροφα βέβαια που δεν απαιτούν πολύπλοκες αναλύσεις συνήθως νομίζω ότι μπορεις να βολευτείς με το Fespa. Το μόνο αρνητικό είναι ότι καθώς θα εξελίσεσαι θα πρέπει να επενδύσεις και σε άλλο λογισμικό και απ' ότι ξέρω το Fespa δεν συνεργάζεται με κάποιο.

Link to comment
Share on other sites

Η π-Systems ισχυρίζεται πως δίνει on-line υποστήριξη του προγράμματος με παρέμβαση μηχανικού στο πρόγραμμα μέσω server. Δηλαδή όποτε 'κολλήσεις' κάπου μπορεί να σου κάνει απευθείας διορθώσεις κάποιος μηχανικός της εταιρείας (κάνοντας upload τον ξυλότυπο που δουλεύεις) ή να σου λύσει απορίες. Δεν γνωρίζω αν αυτή η υπηρεσία είναι συνδρομητική αν και το πιθανότερο είναι να είναι.

 

Προς Θεού για να μην παρεξηγηθώ δεν κάνω διαφήμιση του εν λόγω λογισμικού απλά διατυπωνω κάποιες απορίες/προβληματισμούς μου παραθέτοντας κάποια στοιχεία που γνωρίζω ή κάποιες πρώτες διαπιστώσεις μου.

 

Με προβληματίζει το γεγονός πως σε όσα ελληνικά προγράμματα είδα όποτε το πρόγραμμα βρει σφάλμα ή προειδοποίηση (πχ. σε παραδοχές ικανοτικού κλπ.) η άμμεση πρόταση είναι να μεγαλώσουν οι διατομές των στοιχείων (πχ. υποστυλωμάτων) ή το μέγεθος των οπλισμών. Θέλω να πω πως ενώ θα μπορούσαν να δίνουν προτεινόμενους εναλλακτικούς τρόπους στήριξης (πχ. διάταξη περιμετρικών τοιχείων και ορθογωνικών υποστυλωμάτων στις διαστάσεις του ξυλότυπου όπως τον εισάγουμε από τον κάνναβο) της κατασκευής μήπως τελικά η υπερδιαστασιολόγηση είναι η εύκολη λύση (εις βάρος του πελάτη πάντα);

Link to comment
Share on other sites

Η π-Systems ισχυρίζεται πως δίνει on-line υποστήριξη του προγράμματος με παρέμβαση μηχανικού στο πρόγραμμα μέσω server. Δηλαδή όποτε 'κολλήσεις' κάπου μπορεί να σου κάνει απευθείας διορθώσεις κάποιος μηχανικός της εταιρείας (κάνοντας upload τον ξυλότυπο που δουλεύεις) ή να σου λύσει απορίες.

 

Το ίδιο προσφέρει και η 4Μ σε όσους πελάτες έχουν συμβόλαιο συντήρησης. Γενικά η τεχνική υποστήριξη είναι άψογη κατά τη γνώμη μου αλλά και αρκετών συναδέλφων που ξέρω.

 

Με προβληματίζει το γεγονός πως σε όσα ελληνικά προγράμματα είδα όποτε το πρόγραμμα βρει σφάλμα ή προειδοποίηση (πχ. σε παραδοχές ικανοτικού κλπ.) η άμμεση πρόταση είναι να μεγαλώσουν οι διατομές των στοιχείων (πχ. υποστυλωμάτων) ή το μέγεθος των οπλισμών. Θέλω να πω πως ενώ θα μπορούσαν να δίνουν προτεινόμενους εναλλακτικούς τρόπους στήριξης (πχ. διάταξη περιμετρικών τοιχείων και ορθογωνικών υποστυλωμάτων στις διαστάσεις του ξυλότυπου όπως τον εισάγουμε από τον κάνναβο) της κατασκευής μήπως τελικά η υπερδιαστασιολόγηση είναι η εύκολη λύση (εις βάρος του πελάτη πάντα);

 

Να κάνουμε και οι στατικοί καμιά δουλειά, οχι όλα έτοιμα!!!! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Ε καλά τεχνητή νοημοσύνη περιμένεις..?Τα προγράμματα έχουν μαθηματικούς αλγόριθμους και κάνουν ελέγχους , αν δεν βγούν πάνε σε μεγαλύτερες διαστάσεις.έτσι απλά.Δεν έχουν γνμώμη επί του ξυλοτύπου σου.Ο μόνος τρόπος για να σου πει ένα πρόγραμμα οτι κάτι δεν πάει καλά είναι ή να έχεις υπερβολικά σίδερα σε μία διατομή και στις άλλες πολύ λίγα ή να σου βγάζει γενικά τεράστιες διατομές και κάθε φορά να σου ζητάει αύξηση όσο και αν τις αυξάνεις εσύ..Γενικά όλα τα προγράμματα υπερδιαστασιολογούν και κανείς δεν διαμαρτύρεται γιατί και ο μηχανικός δεν φοβάται και η εταιρεία λογισμικού έχει το κεφάλι της ήσυχο.

 

Στο τέλος αν ασχοληθείς με οικοδομές θα καταλήξεις οτι το καλύτερο πρόγραμμα είναι αυτό που βγάζει το καλύτερο τεύχος για την πολεοδομία.. :)

Link to comment
Share on other sites

Συμπερασματικά δηλαδή, όλα καλά είναι αρκεί να είσαι σε θέση να ερμηνεύσεις τα αποτελέσματα. Όλα βγάζουν σφάλματα, όλα υπερδιαστασιολογούν...όλα έχουν υπέρ και κατά...Τελικά το κατάλληλο έχει να κάνει με το πόσο εύχρηστο είναι για τον εκάστωτε χρήστη και με τους τύπους κτιρίων που ασχολείται ο κάθε μηχανικός (δηλ. τις απαιτήσεις για λεπτομερή ανάλυση ή όχι, απλή φασματική-ισοστατική ανάλυση ή πεπερασμένα στοιχεία; ). Το θέμα είναι (και το έχω δει σε δίαφορα forum) ότι οι απορίες και τα 'προβλήματα' πάντα προκύπτουν στην πορεία. Όπως ας πούμε το πως προσομοιώνεται κάθε στοιχείο (πχ. η πισίνα προσομοιώνεται σαν τοίχοι αντιστήριξης; , διαφράγματα κλπ.) και το πόσο 'ικανό' σαν προσομοιωτής και παραμετροποιήσιμο είναι το κάθε πρόγραμμα.

 

A, και μην ξεχάσω...το τελευταίο σχόλιο του συνάδελφου 'nik'...μάλλον αυτό είναι το απόφθεγμα όλης της κουβέντας. Όπως και να 'χει απ' τη στιγμή που δεν γίνεται 'λογιστικός έλεγχος' στις πολεοδομίες όλοι μπορούν να σφυράνε αδιάφορα εκτός από όσους υπογράφουμε και επιβλέπουμε.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ποιο πρόγραμμα πιστεύεται ότι είναι τα καλύτερο για στατικές μελέτες τόσο από πλευράς αξιοπιστίας όσο και από πλευράς ευκολίας και δίνει τελικά σχέδια (ξυλότυποι, αναπτύγματα, λεπτομέρειες κλπ) ικανοποιητικά...

 

Χρησιμοποιουμε την αναζητηση πριν ανοιξουμε νεο θεμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Επειδή σκέφτομαι οτι πλέον είναι καιρός και εγώ να ασχοληθώ με στατικές μελέτες, έχετε καμιά ιδέα πώς να ξεκινήσω?

Πρέπει κατανάγκην να αγοράσω στατικό πρόγραμμα για εκμάθηση ή να βρώ κάποιο ******************** ?

Ποιά πρέπει να είναι η σωστή προσέγγιση για να μάθω γρήγορα?

 

Κίτρινη κάρτα για την αναφορά στα "σπασμένα" προγράμματα και την έμμεση αναζήτηση τέτοιων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum και την ανακοίνωση ΑΥΤΗ.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

1. Μίλησες για σπασμένα προγράμματα? Νομίζω ότι κατανοείς τι κινδύνους ενέχει αυτό!Και πολύ περισσότερο όταν το αναφέρεις σε ένα δημόσιο χώρο συζήτησης όπως ο εν λόγω, που επανειλημμένα έχει τονίσει τη στάση του, ακόμα και σε τέτοιου είδους αναφορές. (Τα παραπάνω σου τα αναφέρω φυσικά καλοπροαίρετα).

2. Οι στατικές μελέτες δεν μαθαίνονται αγοράζοντας ένα πρόγραμμα. Η σωστή προσέγγιση είναι κατά τη γνώμη μου πρώτον η πολύ καλή εκμάθηση των Κανονισμών (ΕΑΚ, ΕΚΩΣ) και δεύτερον η "μαθητεία" δίπλα σε κάποιον πιο έμπειρο στα στατικά Μηχανικό. Λίγο πολύ όλοι έτσι ξεκινήσαμε. Δεν είναι δυνατόν να μάθεις στατικά μόνο από τα αποτελέσματα ενός προγράμματος. Μπορεί να οδηγηθείς σε σοβαρά λάθη που εν αγνοία σου δεν θα τα αντιληφθείς λόγω έλλειψης εμπειρίας.

3. Δοκίμασε trial εκδόσεις για να δεις πιο πρόγραμμα σου αρέσει και σου ταιριάζει. Το Fespa δίδεται από την εταιρεία και σε εκπαιδευτική μορφή απ' ότι θυμάμαι, οπότε είναι μία καλή λύση για την εκμάθησή του.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.