Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βλάβες γωνιακής κολόνας και άλλες κακοτεχνίες


kyrnikos

Recommended Posts

Χαίρετε, παρακαλώ πολύ για τη συμβουλή σας καθότι έχω χάσει τον ύπνο μου τελευταία !

Σε τοίχο εμφανίστηκε κατακόρυφη ρωγμή στο σοβά εκεί που τα τούβλα ενώνονται με την κολόνα.

Η προσπάθεια επισκευής σταδιακά έφερε την επιφάνεια ενανθράκωση και διάβρωση οπλισμού (σε μικρό, μάλλον, βαθμό).

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες ο οπλισμός τους είχε φύγει αριστερά μέσα στο καλούπι οπότε στο κάτω μέρος τα σίδερα ήταν ουσιαστικά ακάλυπτα. Σε συνδυασμό με κακοτεχνία στην υδρορροή της ταράτσας από πάνω και διάφορες άλλες κακοτεχνίες έγινε η ζημιά.

Όμως παράλληλα φάνηκε ότι από την πλάκα και για ύψος περίπου 65-70 εκατοστά δεν φαίνεται να υπάρχει συνδετήρας ! 

Αυτό δεν είναι πολύ σοβαρό θέμα ; έχω δει γενικά πολλές κακοτεχνίες στην οικοδομή αλλά η σκέψη ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες παρόμοιες μου φέρνει αϋπνίες !

Η οικοδομή είναι του 1982 , η κολόνα είναι γωνιακή (σε σχήμα γάμμα μάλλον) και η πρόσβαση απέξω είναι προβληματική αφού είναι στον 3ο όροφο και από τη μια πλευρά ο πίσω τοίχος είναι τυφλός ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει δύσκολη πρόσβαση από το μπαλκόνι.

Οπότε το ερώτημα είναι τι κάνουμε τώρα ; Δεν είναι απαραίτητο με κάποιο τρόπο να μπει ο συνδετήρας που έπρεπε να υπάρχει εκεί;

 

post-112126-0-36956800-1498557684_thumb.jpg

post-112126-0-96441600-1498558177_thumb.jpg

post-112126-0-11748300-1498558192_thumb.jpg

post-112126-0-51231600-1498558205_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ναι, έχετε πρόβλημα.

Και το έχετε δεν ήταν πληθυντικός ευγενείας αλλά κατά 90% αφορά όλη την πολυκατοικία (αφού λες αυτά τα είδες στον 3ο όροφο)

 

Όπως αντιλαμβάνεσαι με μερικές φωτογραφίες και εξ αποστάσεως δεν θα έχεις καμιά επίσημη και τελική απάντηση παρά μόνο προβληματισμοί στην πιο καλή περίπτωση.

 

Και ο οπλισμός έχει πρόβλημα με διάβρωση αλλα και αν αυτή η κολώνα είναι δείγμα τι έκαναν και σε όλες τις υπόλοιπες με τα τσέρκια να είναι ανα μισό ή και ένα μέτρο και την σύνδεση των κατω με τα άνω με ελάχιστο μήκος επικάλυψης τότε ο μάστορας ήταν ιδιαίτερα «μερακλής» όταν το έφτιαχνε και επιβλέποντα μηχανικό δεν θα είχαν καλέσει να τα ελέγξει…

 

Θα πρέπει να γίνει ανάθεση ελεγχου στατικής επάρκειας κατ αρχήν στο όλο ακίνητο σας σε ιδιαίτερα έμπειρο τεχνικό γραφείο στελεχωμένο με Πολιτικούς Μηχανικούς στην περιοχή σας.

Και φυσικά να φτιάξεις εσύ ως πρέπει τον 3 όροφο αλλα η «μερακλίδικη» κατασκευή να είναι ίδια και στο ισόγειο πχ δεν λύνεις το πρόβλημα.

 

(αν είσαστε αρκετοί συνιδιοκτήτες τότε καλά κουράγια)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ότι είπε παραπάνω ο didonis και επιπλέον: αναλόγως και την περιοχή που βρίσκεστε (βαθμός σεισμικότητας) πρέπει να τρέξετε! Βέβαια όλη η Ελλάδα έχει α ή β πιθανότητα μεγάλου σεισμού αλλά αν είσαι πχ στην Ρόδο ή στην Κεφαλονιά τότε πρέπει να "τρέξεις" άμεσα. Δεν θέλουμε να σε τρομάξουμε αλλά πρέπει να πείσεις τους συνιδιοκτήτες να προχωρήσετε άμεσα σε έλεγχο στατικής επάρκειας και σε αντίστοιχα μέτρα αποκατάστασης 

Link to comment
Share on other sites

Το μεσαίο σίδερο κομμένο και ματίσεις δεν υπάρχουν ή με ξεγελά η φωτογραφία;

Δεν μιλάμε μόνο για αποφλοίωση επικάλυψης,  από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα περιμετρικά σίδερα. Λείπουν και οι συνδετήρες...Επιθεώρηση οικοδομής "χθες" αν είναι δυνατόν.

Συμφωνώ με τους συναδέλφους.

Link to comment
Share on other sites

Γαι να πάρει μια ιδέα της κρισιμότητας, ο φίλος που έχει το πρόβλημα, ας δει τις παρακάτω εικόνες υποστυλωμάτων με έλλειψη συνδετήρων (τσέρκια) που τραβήχθηκαν μετά από σεισμό.

 

Δυστυχώς δεν θυμάμαι από που είναι ... οι σημειώσεις εντός τους υπήρχαν ... θαρρώ από κάποιο σεμινάριο .. χωρίς να είμαι σίγουρος, αλλά δεν εχει νόημα.

 

Απλά να πάρει μια ιδέα του τι μπορεί να ακολουθήσει.

 

Sorry :|  :| για την έκταση της παράθεσης λόγω των εικόνων.

post-2272-0-54473800-1498578070_thumb.jpg

post-2272-0-90935900-1498578075_thumb.jpg

post-2272-0-63670900-1498578080_thumb.jpg

post-2272-0-30473100-1498578092_thumb.jpg

post-2272-0-93761400-1498578100_thumb.jpg

post-2272-0-54279000-1498578107_thumb.jpg

Edited by georgegaleos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Δυστυχώς ήταν αυτές που είχα κατά νου αν και ευχόμουν να ακούσω κάτι όπως " δεν είναι πολύ σοβαρό".

Δυστυχώς τα μπετά έπεσαν από έναν επιβεβαιωμένα, μετά από μερικά χρόνια, απατεώνα που δυστυχώς πριν χρεοκοπήσει πρέπει να έριξε κάμποσες πολυκατοικίες. Πραγματικά μερακλής ! Όπως και οι σοβατζήδες με σοβά σαν φρυγανιά ! Τρίβεται με το χέρι και πίνει τεράστιες ποσότητες νερού !

Και δυστυχώς ο μηχανικός μάλλον ήταν αλλού.

Την επικινδυνότητας της έλλειψης συνδετήρων τη γνωρίζω , δηλαδή ότι,όπως φαίνεται στις φώτο του georgegaleos, λυγίζουν τα κατακόρυφα σίδερα προς τα έξω και σκάει η κολόνα.

Δυστυχώς στην δικιά μου περίπτωση αν, χτύπα ξύλο, γίνει κάτι ανάλογο η κολόνα θα κοπεί σαν ώριμο αγγούρι αφού δεν υπάρχουν συνδετήρες που να πιάνουν μαζί τα σίδερα που έρχονται από κάτω με αυτά της κολόνας. Δράμα !

Τουλάχιστον τα σίδερα δεν έχουν χάσει σε διάμετρο αφού υπάρχουν κανονικά και τα ανάγλυφα σημεία τους.

Ευτυχώς οι συνιδιοκτήτες είναι πολύ αγαπημένοι συγγενείς - δυστυχώς υπάρχει οικονομική στενότητα.

Οπότε απευθύνομαι αύριο κιόλας σε μηχανικό .Ελπίζω να υπάρχει στην περιοχή μου κάποιος .

Και μια ακόμα φώτο.

Τα σίδερα 1 και 3 είναι της κολόνας και οι άκρες τους είναι στις πράσινες γραμμές, δεν μπαίνουν στην πλάκα. Τα 2 και 4 (αυτό δεν φαίνεται καλά) έρχονται από την κολόνα του από κάτω ορόφου. Λογικά έπρεπε να φτάνουν πολύ πιο ψηλά και να είναι δίπλα στα 1 και 3 και όλα μαζί μέσα σε τσέρκια ε ;

Το 5 είναι η άκρη ενός λείο λεπτού σίδερου μάλλον 8mm που κύριος είδε τι κάνει εκεί.

Το μπετόν χαμηλά γύρω από το 1 στην ουσία ήταν σκέτα χαλίκια αφού προφανώς έκαναν και πολύ καλή δόνηση !

Αν υπήρχε τρόπος θα τους έτρεχα με αγωγές και μηνύσεις μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία μόνο και μόνο για τις 2 και 3 δουλειές που δούλευε ο καημένος ο πατέρας μου για να τους πληρώνει ! Τυχεροί είναι που πέρασαν τα χρόνια.

 

post-112126-0-21335100-1498580677_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το αγαπημένοι συγγενείς είναι ότι πιο καλό μπορούσες να έχεις. Το οικονομική στενότητα σιγά σιγά θα βρεθεί λύση.

 

Απ όσο γνωρίζω νομίζω πως η παραγραφή σε κατασκευαστικές βλάβες κλπ ξεκινά να μετρά από την ημέρα που θα διαπιστωθεί. Οπότε χρόνο έχεις μεν αλλά κι αυτό θα προσκρούσει σε θέματα οικονομικής στενότητας.

Link to comment
Share on other sites

Να μας αναφέρεις ορόφους πολυκατοικίας.

 

Αν υπάρχει pilotis θα προσπαθούσα να κάνω έλεγχο στον οπλισμό σε αυτή τη στάθμη. Αν υπάρχει και εκεί η ίδια εικόνα τότε όντως θα υπάρχουν σοβαρές ανεπάρκειες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

μπορούν να περαστούν πάντως  τσέρκια αν αυτό είναι το μόνο πρόβλημα....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.