kierion Δημοσιεύτηκε November 29, 2025 at 08:56 πμ Δημοσιεύτηκε November 29, 2025 at 08:56 πμ On 28/11/2025 at 9:39 ΜΜ, desptsouk said: Ευχαριστώ για την απάντηση. Είναι όντως εκ κατασκευής, αλλά πώς μπορώ να το αποδείξω αυτό; Από το ότι είναι ίδιου τύπου ανοίγματα με τα υπόλοιπα του κτιρίου για παράδειγμα; Ακριβώς! Τεκμήριο απόλυτο! 1
Giallou Δημοσιεύτηκε December 5, 2025 at 12:47 μμ Δημοσιεύτηκε December 5, 2025 at 12:47 μμ Συνάδελφοι καλησπέρα, σας παρακαλώ πολύ μπορεί κάποιος να μου διευκρυνήσει βάσει εγκυκλίων ή του 4495 ως ισχυεί σήμερα αν έχω εξώστη που επεκτάθηκε παραπάνω από το 20% της συνολικής επιφανείας που προβλεπόταν στην οικοδομική άδεια ο οποίος βρίσκεται ΕΝΤΟΣ ρυμοτομικής γραμμής και δε παραβιάζει κοινόχρηστους χώρους του σχεδίου πόλεως τακτοποιείται με Αναλυτικό? Διότι διαβάζω στις ερωτοαπαντήσεις του ΤΕΕ πολλές διαφορετικές εκδοχές και μάλιστα αναφέρονται με τον αν κατασκευάστηκε ο εξώστης προ ΓΟΚ85 ή μετά και κάνουν αναφορά σε εγκυκλίους του 4178 όπου κατά την άποψή μου δεν ισχύουν πλέον διότι τακτοποιούμε με τον 4495... Σας παρακαλώ όποιος μου απαντήσει να μου απαντήσει βάσει νομοθεσίας και σχετικής εγκυκλίου διότι έχω διαβάσει πάρα πολλές διαφορετικές εκδοχές...
Θαλής Δημοσιεύτηκε December 5, 2025 at 03:05 μμ Δημοσιεύτηκε December 5, 2025 at 03:05 μμ On 5/12/2025 at 2:47 ΜΜ, Giallou said: διαβάζω στις ερωτοαπαντήσεις του ΤΕΕ πολλές διαφορετικές εκδοχές και μάλιστα αναφέρονται με τον αν κατασκευάστηκε ο εξώστης προ ΓΟΚ85 ή μετά Μία λύση είναι να μην τις διαβάζεις. Ή, καλύτερα, να τις διαβάζεις έχοντας κατά νου ότι αποτελούν απλώς μία ερμηνεία —εσφαλμένη κάποιες φορές. Όπως είναι ο αβάσιμος χρονολογικός διαχωρισμός των εξωστών και η αυθαίρετη συσχέτιση του ποσοστού υπέρβασης με τους οικοδομικούς κανονισμούς. Ο νόμος δίνει σαφή (και θετική) απάντηση στο ερώτημά σου με την καταληκτική πρόταση της κατηγορίας 3 στο άρθρο 96: «Σε περίπτωση παραβάσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των διαστάσεων που τίθενται με την παρούσα κατηγορία, εφαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 100, με την επιφύλαξη της περ. ιστ’, για την οποία εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις υπολογισμού του προστίμου του ίδιου άρθρου». Τέλος, σημειώνω ότι οι εγκύκλιοι του προηγούμενου νόμου αποτελούν αρκετά βοηθητική νομολογία και αφού οι νόμοι ομοιάζουν ως προς την τακτοποίηση, δεν χρειάζεται να απορρίπτουμε το περιεχόμενό τους a priori.
John61Kf Δημοσιεύτηκε December 9, 2025 at 07:43 πμ Δημοσιεύτηκε December 9, 2025 at 07:43 πμ Καλημέρα συνάλδεφοι, Ερώτηση: Έχω να κάνω μια τακτοποίηση σε μια ισόγεια κατοικία. Στον υπόγειο χώρο, υπάρχει σύμφωνα με τα σχέδια της αδείας, ένα μπαζωμένο τμήμα. Στην πραγματικότητα, ξεμπαζώθηκε και κατασκευάστηκε μια αποθήκη. Αυτό το τακτοποιώ με αναλυτικό προυπολογισμό, ή με υπέρβαση δόμησης; Είναι σε υπόγειο χώρο που όμως έχει πρόσβαση από την εξωτερική πλευρά του κτιρίου, καθώς το έδαφος είναι επικλινές. Δεν υπάρχει δηλαδή εσωτερική επικοινωνία της υπόγειας αποθήκης με την κατοικία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
ΙΑΣΟΝΑΣ Δημοσιεύτηκε December 9, 2025 at 09:19 πμ Δημοσιεύτηκε December 9, 2025 at 09:19 πμ Ως ΥΔ Χώρου με μειωμένο συντελεστή και ταυτοχρόνως ΥΚ. Δες και τις πλάγιες αποστάσεις.... 1
Μέντορας Δημοσιεύτηκε December 9, 2025 at 10:24 πμ Δημοσιεύτηκε December 9, 2025 at 10:24 πμ Συνάδελφε @John61Kf· η αποθήκη βρίσκεται εκτός περιγράμματος κάλυψης;
John61Kf Δημοσιεύτηκε December 9, 2025 at 10:32 πμ Δημοσιεύτηκε December 9, 2025 at 10:32 πμ Οχι.. δεν έχουμε υπέρβαση κάλυψης.
Μέντορας Δημοσιεύτηκε December 9, 2025 at 10:46 πμ Δημοσιεύτηκε December 9, 2025 at 10:46 πμ (edited) Τότε, γιατί να χρεωθεί υπέρβαση κάλυψης; Είναι υπέρβαση δόμησης χώρου με μειωτικό συντελεστή. Edited December 9, 2025 at 10:48 πμ by Μέντορας 1
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα