Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 3 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

καλησπέρα, 1.υπάρχει αποθήκη  12τμ με υψος κορφιά 2.80μ και βάσης στα 2.10μ.Θα πάει ΚΑΤ3 σύμφωνα με το μέσο ύψος?

2.ποιες είναι οι ελάχιστες απαιτούμενες διαστάσεις για αντλιοστάσιο?Το μόνο περιορισμό που βλέπω στο αρθρ3 του π.δ24-5-85 ,ειναι το ύψος 2,50μ

Link to comment
Share on other sites

57 λεπτά πριν, dimidomo said:

Καλημέρα

Εγώ θα το έβαζα κατηγορία 3.

συμφωνώ και ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλημέρα! Έχω ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία που κατασκευάστηκε με άδεια του 1986.  Το διαμέρισμα έχει εξώστη πάνω από κοινόχρηστο χώρο (Ρυμοτομική γραμμή)  . Οι  πραγματικές διαστάσεις του εξώστη ταυτίζονται με τις διαστάσεις που αναγράφονται στο σχέδιο της οικ. αδείας. Στην κάτοψη  και την όψη της οικοδομικής αδείας ο εξώστης έχει μεταλλικό κιγκλίδωμα. Στην πραγματικότητα αποτελείται από κιγκλίδωμα και  ζαρντινιέρα μήκους 2,50μ. Μπορεί η ζαρντινιέρα που βρίσκεται πάνω από κοινόχρηστο χώρο (Ρυμ. γραμμή) να υπαχθεί στο Ν.4495/2017  και να δώσω βεβαίωση  που θα χρησιμοποιηθεί σε μεταβίβαση του διαμερίσματος?   Γνωρίζω ότι ο   εξώστης μπορεί να υπαχθεί  υπό προϋποθέσεις (Άρθρο 96, Ν.4495/2017, κατηγορία 3 γγ.)

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@irene2023 Η έκδοση βεβαίωσης μπορεί να γίνει χωρίς τακτοποίηση.

On 23/2/2023 at 3:57 ΜΜ, jbosdas said:

Μπορείς.  Αναγράφεται ρητά στην βεβαίωση του 83,2γ:

Παράθεση

"Με την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη βεβαίωση μηχανικού δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι : .... γ) οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 82 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 89."

Οι εξαιρέσεις της 2θ του 82: 

Παράθεση

...εξαιρούνται τα ακίνητα στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις που: .....  ..... 2θ) εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 3 του άρθρου 81 εξαιρουμένων των περιπτώσεων β, γ, δ.

οι περιπτώσεις της 3 του 81:

Παράθεση

Ως πολεοδομικές παραβάσεις ορίζονται οι εξής :

α) κάθε κατασκευή που έχει εκτελεστεί κατά παράβαση εκδοθείσας οικοδομικής άδειας/άδειας δόμησης, με την οποία δημιουργούνται χώροι κύριας η βοηθητικής χρήσης χωρίς να μεταβάλλονται τα στοιχεία της κάλυψης, της δόμησης, του ύψους και του όγκου του διαγράμματος κάλυψης/δόμησης, και δεν θίγονται στοιχεία του φέροντα οργανισμού, ......

ε)  η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας της παραγράφου 2 του άρθρου 29, που διενεργούνται χωρίς την προηγούμενη έκδοση της εν λόγω έγκρισης,

στ) η εκτέλεση εργασιών και εγκαταστάσεων κατά παράβαση διατάξεων του Κτιριοδομικού κανονισμού, 

ζ) οι εργασίες και κατασκευές της Κατηγορίας 3 της περίπτωσης γ του άρθρου 96 που δεν εντάσσονται στις περιπτώσεις του άρθρου 30 και της παραγράφου 2 του άρθρου 29.

 

διαγράφω την περίπτωση στ) επειδή συμπεριλαμβάνεται στην περίπτωση ζ) - (γιστ, αρθ96)

Edited by Διογένης
  • Upvote 9
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Διογένης Πέραν του αυτονόητου, ότι κανείς μηχανικός αγοραστή δεν θα συμβούλευε τον πελάτη του να αγοράσει ακίνητο με αυθαιρεσίες, στην περίπτωση αυτή (υποθέτουμε ότι εμπίπτει στην κατηγορία 3) έχουμε παραβίαση κοινόχρηστου χώρου πόλης και ως εκ τούτου προσκρούει στις διατάξεις του άρθρου 89 (απαγόρευση μεταβίβασης αυθαίρετων κατασκευών άνωθεν Κ.Χ πόλης). Η μόνη περίπτωση που επιτρέπεται είναι να ρυθμιστεί με βάση την υποπαρ. γγ της κατηγορίας 3.

"αλλαγή  των  διαστάσεων  των  εξωστών  που  προκαλεί  υπέρβαση  της  επιφανείας  τους  έως  είκοσι  τις  εκατό  (20%). Συμπεριλαμβάνονται  και  εξαιρούνται  οριστικά  της  κατεδάφισης  αυθαίρετοι  ανοικτοί  εξώστες  ή  τμήματά  τους,  που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης (ρυμοτομική γραμμή), υπό την προϋπόθεση, ότι η προβολή τους δεν ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο,"

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα,

μου έχει προκύψει μια απορία..οικόπεδο εντός οικισμού χωρίς οικοδομική άδεια και με αυθαίρετες κατασκευές που δεν προσαυξάνουν δόμηση-κάλυψη-ύψος όπως πχ μια ασκεπής πέργκολα, μια επιφάνεια που έχει πλακοστρωθεί, ένα τοιχείο περίφραξης κτλ μπορεί να  τακτοποιηθεί; Κατηγορία 3 χωρίς οικοδομική άδεια δεν μπορεί να προχωρήσει απ' όσο ξέρω, αλλά μήπως μπορούμε να δώσουμε βεβαίωση τύπου 2 για να γίνει κάποια δικαιοπραξία; Κάπου έχω μπερδευτεί γενικά 

Link to comment
Share on other sites

Δύναται να ενταχθούν στον 4495 ως "λοιπή παράβαση" Κατηγορίας 1 ή 2 ή (δυστυχώς) 5....

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 30/10/2018 at 1:20 ΜΜ, CAPRICE_ said:

Καλησπέρα,

Σε ταράτσα 4όροφης πολυκατοικίας με οροφοδιαμερίσματα υπάρχουν καμινάδες (η μία δίπλα στην άλλη) που εξυπηρετούν το τζάκι του κάθε διαμερίσματος. 

Τα τζάκια και οι καμινάδες δεν φαίνονται πουθενά στην άδεια. Για το διαμέρισμα που με αφορά νομιμοποιώ μετακίνηση ανοιγμάτων ως κατηγορία 3. Έχω 3 ερωτήσεις.

1) Το αυθαίρετο τζάκι-καμινάδα πώς το νομιμοποιώ? Ως κατηγορία 3? Ή με αναλυτικό?

2) Χρειάζομαι την συναίνεση της οικοδομής για τη νομιμοποίηση της καμινάδας του διαμερίσματός μου?

3) Θεωρείται μήπως παράβαση σε κοινόχρηστο χώρο και πρέπει να γίνει ξεχωριστή δήλωση και για  τις υπόλοιπες πιθανές αυθαιρεσίες που υπάρχουν στους κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής?

Ευχαριστώ.

 

υπάρχει απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα?

έχω ρετιρέ σε εσοχή... απο τη βεράντα διέρχεται το τζάκι του κάτω ορόφου... μπορει να παει ως κατηγορια 3 - παραβίαση κτιριοδομικου? προφανώς και δε φαίνεται σε καμία άδεια και κανείς δε μπορεί να αποδείξει και χρόνο κατασκευής....

αναλυτικός?

χρειαζεται συναινεση? κι απο ποιον απο τον απο κάτω που θα πρεπει να μη το περασει...ή από τον δικό μου που του το περνα απο μεσα...

Edited by fotislit
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.