Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 5 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλησπέρα, 

Έχω την εξής περίπτωση :

 

Σε περιοχή εντός ορίων οικισμού, σε μία έκταση 20στρ έγινε κατάτμηση (έτος 1993) σε δεκαπέντε (15) άρτια και οικοδομήσιμα κατά κανόνα οικόπεδα και παραδόθηκαν σε κοινή χρήση (για δρόμους κλπ) κάποια τμήματα αυτής. Στη συνέχεια, σε κάθε ένα από τα δεκαπέντε αυτά γεωτεμάχια συστήθηκαν κάθετες ιδιοκτησίες (με κοινό για όλα συμβόλαιο-έτους 1993), δύο σε κάθε ένα, με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας . Δλδ στο γεωτεμάχιο 1, συστήθηκαν δύο κάθετες, οι 1-Α ΚΑΙ 1-Β, στο γεωτεμάχιο 2, συστήθηκαν δύο κάθετες, οι 2-Α και 2-Β κοκ.

Οι κάθετες πωλήθηκαν και το ίδιο έτος (1993) εκδόθηκαν- στις περισσότερες από αυτές- οικοδομικές άδειες για ανέγερση κατοικιών. Την όλη διαδικασία κατάτμησης, σύστασης καθέτων, σχεδίων αγοραπωλησίας, έκδοσης άδειων και κατασκευής είχε αναλάβει ένας μηχανικός-εργολάβος και το αναφέρω διότι τελικά, στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες έχουν στην κατοχή τους άλλο οικόπεδο και άλλη κατοικία από αυτή που αντίστοιχει στους τίτλους αγοράς και στην άδεια οικοδομής που έχουν στα χέρια τους.

Συγκεκριμένα και βλέποντας το παρακάτω σκαρίφημα , ο ιδιοκτήτης (α) έχει αγοράσει την κάθετη ιδιοκτησία 12Α και έχει στα χέρια του την οικοδομική άδεια για την κατοικία εντός της ιδιοκτησίας 12Α, αλλά στην πραγματικότητα έχει στην κατοχή του, από το 1993 και θέλει αυτή τη στιγμή να προβεί σε πώληση, για την ιδιοκτησία 14. Στην ιδιοκτησία 14 υπάρχει κτίριο κατοικίας εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετο (κατασκευασμένο πριν τις 28-7-2011, με στοιχεία απόδειξης του χρόνου κατασκευής).

Είναι σαφές πως για να προχωρήσει η όποια διαδικασία τακτοποίησης/νομιμοποίησης των κατασκευών αυτών, πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα ιδιοκτησιακά και για αυτό οι ιδιοκτήτες έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους κλπ και με κάποιο τρόπο , θα προσπαθήσουν να λύσουν το θέμα από αυτή την πλευρά.

Όμως για να προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία συμβολαιογραφικά, χρειάζεται βεβαίωση νομιμότητας μηχανικού και εδώ έρχεται το δικό μου ερώτημα : Η ιδιοκτήτης της ιδιοκτησίας 14, που έχει δλδ στα χέρια της τίτλους για το γεωτεμάχιο 14 – μετά από συνεννόηση με τον πραγματικό ιδιοκτήτη, που κατοικεί δλδ πραγματικά σε αυτό, εδώ και 30 έτη - δύναται να προβεί σε διαδικασία τακτοποίησης/νομιμοποίησης της εξ’ολοκλήρου αυθαίρετης κατοικίας της, εφόσον το κτίριο είναι σύννομο, αλλά ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ, άρα Κατηγορία 5 του ν4495/2017, που πλέον δεν έχει δικαίωμα υπαγωγής στο νόμο;

Υπάρχει δλδ αντίστοιχη διαδικασία επιβολής προστίμων και έκδοσης άδειας νομιμοποίησης, όπως αυτή που ισχύει για τα αυθαίρετα του Άρθρου 94 (Κυρώσεις αυθαίρετων κατασκευών μετά την 28η.7.2011) για ένα κτίριο αυθαίρετο, χωρίς άδεια, προϋφ. της 28/7/2011;)

Καταλαβαίνω ότι το άρθρο 106 δεν περιέχει την περίπτωση που αναφέρω καθώς μιλά για άδειες νομιμοποίησης, που γίνονται μέσω της υπαγωγής στο ηλεκτρονικό σύστημα ΤΕΕ.

 Γενικά το ερώτημα είναι αν προβλέπεται κάποια διαδικασία επιβολής προστίμων και μετέπειτα άδειας νομιμοποίησης για εξ’ολοκλήρου αυθαίρετη, αλλά σύννομη κατασκευή, που υπάρχει προ της 28-7-2011;

ΕΡΩΤΗΜΑ 1.jpg

ΕΡΩΤΗΜΑ 2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Διεκρίνισε τι έχει ο ιδιοκτήτης σου βάσει τίτλου . Τι σημαίνει ότι : ο ιδιοκτήτης (α) έχει αγοράσει την κάθετη ιδιοκτησία 12Α και έχει στα χέρια του την οικοδομική άδεια για την κατοικία εντός της ιδιοκτησίας 12Α, αλλά στην πραγματικότητα έχει στην κατοχή του την ιδιοκτησία 14. Αν βάσει τίτλου περιγράφεται η ιδιοκτησία 12Α του ανήκει αυτή η ιδιοκτησία με το επικείμενο κτίσμα. Αν κατά λάθος βρέθηκε στο 14 δεν του ανήκει το ακίνητο και δεν μπορεί να το πωλήσει .

Link to comment
Share on other sites

Ναι δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα, βάσει τίτλου έχει την ιδιοκτησία 12Α, αλλά κατοικεί εξαρχής στην ιδιοκτησία 14. Και αντίστοιχα το ίδιο "μπέρδεμα" υπάρχει για όλες τις ιδιοκτησίες-κάθετες και προσπαθούν το ιδοκτησιακό κλπ θέμα να το λύσουν με δικηγόρους και συμβολαιογράφους  για το πώς μπορεί μετά να γίνει η διαδικασία. Ωστόσο, την τακτοποίηση για την ιδιοκτησία 14 δέχτηκε να την κάνει η πραγματική ιδιοκτήτης (που έχει τους τίτλους για αυτή), οπότε σε αυτή τη φάση, δεν αφορά σε αυτό το κομμάτι, το ιδιοκτησιακό, η απορία μου, αλλά στο πώς και αν μπορεί να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης για αυθαίρετο κατασκευασμένο προ τις 28-7-2011, χωρίς όμως άδεια, όπως το περιγράφω και παραπάνω.

Ευχαριστώ 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Εύα Νοτοπούλου said:

...πώς και αν μπορεί να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης για αυθαίρετο κατασκευασμένο προ τις 28-7-2011, χωρίς όμως άδεια, όπως το περιγράφω και παραπάνω.

Ευχαριστώ 

 

Εκδίδεται άδεια νομιμοποίησης για αυθαίρετο κατασκευασμένο προ τις 28-7-2011 , με τις διατάξεις του αρθ.106.  εφόσον φυσικά πληρούνται οι ισχύοντες όροι δόμησης του οικοπέδου ( κάλυψη δόμηση ύψος κλπ ).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εφόσον έχει άδεια μπορεί να πάει με το αρθ. 106, στη δική μου περίπτωση είναι εξ'ολοκλήρου αυθαίρετο προ του 2011..

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Εύα Νοτοπούλου said:

Εφόσον έχει άδεια μπορεί να πάει με το αρθ. 106, στη δική μου περίπτωση είναι εξ'ολοκλήρου αυθαίρετο προ του 2011..

To 106 κατά τη γνώμη μου δεν απαιτεί την ύπαρξη άδειας . Από που συμπεραίνεις ότι απαιτείται άδεια  ?

Άρθρο 106

Υπαγωγή αυθαιρέτων για τα οποία εκδίδεται άδεια νομιμοποίησης ή κατεδάφισης

Πέραν της διατήρησης για το καθοριζόμενο στον νόμο χρονικό διάστημα, υπαγωγή αυθαιρέτου στις διατάξεις του ν.4495/17 μπορεί να γίνει και για τη νομιμοποίησή του (μετά από έκδοση σχετικής άδειας)

Link to comment
Share on other sites

Βασικά επειδή το άρθρο λέγεται Υπαγωγή αυθαιρέτων για τα οποία εκδίδεται άδεια νομιμοποίησης ή κατεδάφισης και σε όλες τις παραγράφους μιλά για δήλωση υπαγωγής και παράβολο κλπ, συμπεραίνω ότι γίνεται μέσω του συστήματος των αυθαιρέτων & μετά των αδειών (και όχι μέσω Υπηρεσίας δόμησης όπως πχ γίνεται για τα αυθαίρετα μετά το 2011 κλπ), όπου θα πρέπει να επιλέξω κατηγορία 5, εφόσον είναι χωρίς άδεια και άρα δεν μπορεί να υπαχθεί στην παρούσα φάση..

Edited by Εύα Νοτοπούλου
Link to comment
Share on other sites

Άρα στην περίπτωση της συναδέλφου δεν γίνεται νομιμοποίηση εξολοκλήρου αυθαίρετου προ 2011, αντίστοιχη με τα μετα; Ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης δηλαδή προτίθεται να πληρώσει πρόστιμο με τις διατάξεις για τα μετά το 2011 αυθαίρετα; Αν ισχύει, τότε αυτό είναι ένα κενό στον νόμο που η αλήθεια είναι δεν είχα προσέξει.

(αν και λογικά δεν θα αργήσει η επανενεργοποίηση της κατ 5)

Edited by tettris
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα σας.

μπορεί να έχει ξανασυζητηθεί ή μπορεί να μην ταιριάζει στην κατηγορία αυτή το θέμα .

έχω ένα αγροτεμάχιο 4.050τμ εντός του οποίου υπάρχει παλαιά γεώτρηση και πλησίον α/σ το οποίο πλέον λειτουργεί ως αποθηκάκι, αφού η χρήση του αρδευόμενου ύδατος έχει πάψει αρκετά χρόνια. στο ακίνητο δεν έχει εκδοθεί οα . χρόνος κατασκευής αποθήκης (πρωην α/σ) 1984. 

Μπορεί να τακτοποιηθεί ή επειδή δεν υπάρχει οα υπάγεται στην κατηγορία 5?

( στη 2 δεν μπορεί να παει λογω χρόνου κατασκευής,

στην 4 δεν μπορεί γιατί δεν υπάρχει οα . 

στην κατ 3 που δοκιμαζω (χωρίς οα ) με αφηνει να προχωρήσω. αλλα η 3 θελει να υπάρχει οα ωστε να δηλωθουν οι μικροπαραβασεις. ή μπορεί για τα α/σ να υπάρχει εξαίρεση?)

σας ευχαριστώ θερμά

Edited by MAR_DAN
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.