Pavlos33 Δημοσιεύτηκε August 26, 2025 at 06:04 μμ Δημοσιεύτηκε August 26, 2025 at 06:04 μμ On 26/8/2025 at 8:04 ΜΜ, nik said: Νέο θέμα.. Βάσεις οικοδομικής άδειας έχω ισόγειο κατάστημα 100μ2 με νόμιμο πατάρι το 50% της επιφάνειας του 50μ2. Η οικοδομική άδεια είναι του 1980. Στην πράξη το πατάρι έχει επεκταθεί στο 100% του ισογείου δηλαδή 100μ2 και έχει αλλάξει όλος ο χώρος ισόγειο και πατάρι σε κατοικία (άτυπη μεζονέτα). Σαν υπέρβαση δόμησης λοιπόν έχω επέκταση παταριού 50μ2. Πρέπει να βάλω υπέρβαση δόμησης και το νόμιμο πατάρι ? Δηλαδή η ΥΔ είναι 50μ2 ή 100μ2 ? Βάσει ΓΟΚ 73 λαμβάνονταν περίγραμμα επί αριθμό ορόφων στην γενική περίπτωση. Το 50% υποκείμενου ισογείου επιτρέπονταν να γίνει πατάρι. Αν θεωρήσεις ότι το πατάρι αποτελούσε μέρος του καταστήματος τότε θα βάλεις ΥΔ=50τ.μ και μια Λ.Π για την αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε κατοικία για το προβλεπόμενο πατάρι. Ειδικά δε αν η χρήση άλλαξε προ ΓΟΚ 85 (δυνάμει και της εγκ. 3 Ν. 4178) δεν την θεωρείς την αλλαγή χρήσης ως παράβαση, πλην όμως καλό είναι να την βάλεις για να τεκμηριώνεται κάπου όλη αυτή η διαφοροποίηση. Λογικά θα έχεις και τίποτα "ψιλά" οπότε μια Λ.Π θα την βάλεις έτσι και αλλιώς. 1
nik Δημοσιεύτηκε August 27, 2025 at 06:16 πμ Δημοσιεύτηκε August 27, 2025 at 06:16 πμ @Didonis @Pavlos33 βλέπω διαφωνείτε. Είναι πολύ σημαντικό ποιο από τα δύο ισχύει γιατί αλλάζει το ποσοστό υπέρβασης δόμησης και άρα και το πρόστιμο. Εγώ είμαι της άποψης ότι τα πατάρια τότε είχαν χρήση παρακολούθημα του καταστήματος. Άρα το πατάρι είχε χρήση κατάστημα. Αυτό που τα πατάρια τα λέμε χώρους β.χ. νομίζω είναι καθαρά φορολογικό θέμα και όχι πολεοδομικό. Δεν έχω δει πουθενά στον οικοδομικό κανονισμό να λένε τα παταρια χώρους βοηθητικής χρήσης. ΓΟΚ73: 6. Εξώσται ανοικτοί εντός αιθουσών. Εξώσται ανοικτοί εντός υψηλών αιθουσών συγκεντρώσεως του κοινού δι' αναψυχήν ή εργασίαν (π.χ. κέντρα συγκεντρώσεως του κοινού, καταστήματα πωλήσεως, κτίρια τραπεζών και παρόμοιοι χώροι) επιτρέπονται εφ' όσον δεν καλύπτουν πλέον του ημίσεως της εκτάσεως της αιθούσης και εφ' όσον η κατασκευή και η διάταξις αυτών ανταποκρίνεται εις την χρήσιν των μόνον ως παραρτημάτων των εν λόγω αιθουσών και ουχί εις άλλην αυτοτελή χρήσιν. Η προσπέλασις προς τον ανοικτόν εξώστην επιτρέπεται μόνον δια κλίμακος κειμένης απαραιτήτως εντός του χώρου του καταστήματος ή της αιθούσης εις τον οποίον ευρίσκεται ο ανοικτός εξώστης. Οι ανωτέρω εξώσται δεν λογίζονται ως όροφοι και δεν περιλαμβάνονται εις τον συντελεστήν δομήσεως του οικοπέδου.
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε August 27, 2025 at 07:23 πμ Δημοσιεύτηκε August 27, 2025 at 07:23 πμ @nik Ακριβώς γι αυτό σου έγραψα ότι θα λάβεις ως Υ.Δ μόνο τα 50 τμ και τα υπόλοιπα θα τα δηλώσεις με μια Λ.Π ως αλλαγή χρήσης από Κ.Χ σε Κ.Χ.
Didonis Δημοσιεύτηκε August 27, 2025 at 09:00 πμ Δημοσιεύτηκε August 27, 2025 at 09:00 πμ On 27/8/2025 at 9:16 ΠΜ, nik said: ...βλέπω διαφωνείτε..... δημιουργική διαφωνία πάντα χρήσιμη.... άσε που εγώ συχνά πυκνά διαφωνώ και με τον εαυτό μου.... Στο δια ταύτα.... όπως σωστά γράφεις το πατάρι (ως πατάρι) δεν μετρούσε ΣΔ αλλά τώρα ως αλλαγή χρήσης και χωρίς να έχει τις προδιαγραφές πια για πατάρι, εγώ θα το έβαζα ως υπέρβαση ΣΔ.
ΙΑΣΟΝΑΣ Δημοσιεύτηκε August 27, 2025 at 09:14 πμ Δημοσιεύτηκε August 27, 2025 at 09:14 πμ Αυτού του είδους τα πατάρια ήταν, είναι και θα είναι χώροι βοηθητικής χρήσης (της όποιας κύρια χρήσης π.χ. κατάστημα κ.λπ.), που δεν προσμετρούσαν σε δόμηση κ.λπ. Οπότε συμφωνώ με την άποψη του φίλτατου @Didonis
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα