Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 125 - Ν. 4495/17] Μεταφορά δηλώσεων υπαγωγής από παλαιότερους νόμους αυθαιρέτων


Recommended Posts

@Clemenza: κάποιες απορίες γιατί με ενδιαφέρει το θέμα:

1.Η δήλωση σου στον 4178 σε τί κατάσταση ήταν? όπως γράφω και παραπάνω με ενδιαφέρει η περίπτωση οριστικής υπαγωγής με πληρωμένα όλα και ανεβασμένα όλα (οριστική).

2. στην αρχική υποβολή που σε μετέφερε ήταν επεξεργάσιμα όλα? τιμή ζώνης, προσθήκη/αφαίρεση φκ, διόρθωση τεχνικής έκθεσης,κλπ κλπ?

3. η διαδικασία μεταφοράς πώς είναι ? με ηλεκτρονικό αίτημα?

για απάντηση στο ερώτημα σου, μάλλον δες:άρθρο 99 τελευταίο εδάφιο, άρθρο 17, και ΚΥΑ 3976Β/14-11-2017 άρθρο 2β - με αυτή την σειρά..

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

1. Στον 4178 ήμουν σε διαδικασία ΥΠΑΓΩΓΗΣ (είχα πληρώσει παράβολο και δόσεις και υπολείπονταν εξόφληση προστίμου και αρχεία Β' φάσης)

2. Ναι, όλα επεξεργάσιμα.

3. Ναι, ηλεκτρονικό αίτημα στη δήλωση του 4178.

 

υ.γ. Για περιπτώσεις ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ του 4178, διάσαβε προσεκτικά την ΚΥΑ η οποία λέει ότι αν μετά την μετάβαση στον 4495 αλλάξεις το πρόστιμο πάνω απο 20%, τότε το αίτημα πάει σε επιτροπή ελέγχου...

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Εχω υπόψη την ΚΥΑ και το όριο του 20%. Το ερώτημα είναι: (κάνω copy paste από την ΚΥΑ):

 

"Μέχρι την σύσταση της Επιτροπής Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων του άρθρου 17 ν. 4495/2017, τα αιτήματα που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα για διόρθωση στοιχείων δηλώσεων υπαγωγής του ν. 4178/2013 ή του παρόντα νόμου, διαβιβάζονται στο αρμόδιο ΣΥΠΟΘΑ για την αποδοχή ή μη του αιτήματος. Σε περιπτώσεις που η διόρθωση αφορά οριστικές δηλώσεις υπαγωγής με εσφαλμένα στοιχεία τα οποία όμως δεν μεταβάλλουν το ύψος του υπολογισθέντος κατά τη δήλωση υπαγωγής προστίμου άνω του είκοσι 20 %, το αίτημα τροποποίησης γίνεται αυτόματα αποδεκτό από το πληροφοριακό σύστημα."

ισχύει για 4178,οκ .Πώς γίνεται όμως ? : ηλεκτρονικό αίτημα και αν η μεταβολή του προστίμου είναι έως 20% γίνεται αποδεκτό αυτόματα ή καταθέτεις αίτημα ΣΥΠΟΘΑ και μετά γίνεται η διακριτοποίηση  για το αν είναι η μεταβολή προστίμου άνω ή κάτω του 20%?

 

β. Η περαίωση της διαδικασίας υπαγωγής εκδίδεται κατόπιν ενέργειας του εξουσιοδοτημένου μηχανικού, μετά την πλήρη εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου και την ολοκλήρωση της υποβολής στο πληροφοριακό σύστημα των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 99 και λοιπές επιμέρους διατάξεις του ν. 4495/2017.
Αιτήματα που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα για διόρθωση στοιχείων περαιωμένων δηλώσεων υπαγωγής, διαβιβάζονται στο οικείο τοπικό Παρατηρητήριο, το οποίο εισηγείται προς την αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων του άρθρου 17 ν. 4495/2017 για την αποδοχή ή μη του αιτήματος. Σε περιπτώσεις που η διόρθωση περαιωμένων υπαγωγών αφορά εσφαλμένα στοιχεία τα οποία όμως δεν μεταβάλλουν το ύψος του καταβληθέντος προστίμου άνω του είκοσι 20 %, το αίτημα τροποποίησης γίνεται αυτόματα αποδεκτό από το πληροφοριακό σύστημα. Μέχρι την λειτουργία των παρατηρητηρίων, τα αιτήματα που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα για διόρθωση στοιχείων περαιωμένων δηλώσεων υπαγωγής του παρόντα νόμου, διαβιβάζονται στην οικεία ΥΔΟΜ η οποία εισηγείται προς το αρμόδιο ΣΥΠΟΘΑ για την αποδοχή ή μη του αιτήματος. 

Αυτό το εδάφιο ισχύει για οριστικές υπαγωγές του 4178?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Μπρορώ για το ίδιο ακίνητο να έχω κάποιες αυθαιρεσίες ρυθμισμένες με 4178 και κάποιες άλλες με 4495? Δεν έχω δει να απαγορεύεται από κάπου, από τη στιγμή που ο 4178 είναι συνταγματικός. Οι συνδυασμοί 3843 με 4178 και 3843 με 4495 επιτρέπονται, άρα γιατί όχι και 4178 με 4495? Έχω δήλωση του 4178 που δεν θέλω να μεταφερθεί στον 4495 λόγω απαίτησης στατικής επάρκειας, πλην όμως θέλω να προσθέσω μια αυθαιρεσία προ του 1975 (όπου δεν υφίσταται απαίτηση ΜΣΕ) με τον Ν.4495. Ο λόγος που δεν προσθέτω ένα ακόμα φύλλο καταγραφής στον 4178 είναι επειδή η δήλωση έχει μεταφερθεί από 4014 και θέλω να αποφύγω τον επανυπολογισμό του προστίμου αυξάνοντας τα τμ της δήλωσης του 4178.

Link to comment
Share on other sites

δεν γινεται τιποτα, ypomoni Clemenza συντομα θα υπαρξουν οι δυνατοτητες ΤΕΕ που θα μπορεις να υποβαλεις το ερώτημα σου ...

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου δεν είναι σωστή η δημιουργία παραπάνω της μιας δήλωσης  σε (4014, 4178, 4495) και γενικότερα η επιλεκτική τακτοποίηση.

Δημιουργεί πολλά προβλήματα αντί να λύνει και έχω αναφερθεί και εδώ σε διάφορα θέματα σχετικά, ας μην επαναληφθώ.

Η σύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων των παραπάνω νόμων γίνεται ακριβώς ώστε να επιτρέπεται η μετάβαση από τον παλαιότερο στον νέο για τη διόρθωση τυχόν λαθών και να υπάρχει μια δήλωση για κάθε ακίνητο.

Για τους παλαιούς νόμους (1337, 3843) δεν υπάρχει αυτή η ηλεκτρονική δυνατότητα, γι αυτό και κάνουμε νέα δήλωση του ακινήτου.

Επιπλέον θεωρώ φυσικά λάθος το να επιμερίζω τις αυθαιρεσίες κατα πώς με συμφέρει. Δηλαδή στην ακραία περίπτωση, έχω ένα ακίνητο με 5 αυθαιρεσίες, την αυθαιρεσία 1 θα την τακτοποιήσω με τον νόμο 1111 γιατί είναι πιο χαμηλό το πρόστιμο, την αυθαιρεσία 2 θα την τακτοποιήσω με το νόμο 2222 γιατί έτσι γλιτώνω τη στατική επάρκεια, την αυθαιρεσία 3 την είχα δηλώσει πριν 20 χρόνια με τον τότε νόμο 3333, θα την αφήσω εκεί, θα συμψηφίσω και κάτι πρόστιμα, η αυθαιρεσία 4 δε με συμφέρει με κανένα νόμο τώρα, δε θα τη δηλώσω, θα περιμένω να βγεί ο νόμος 4444 σε 2-3 χρόνια και θα αποφασίσω τότε κοκ... και επιπλέον δηλώνοντας μια αυθαιρεσία τη φορά θα έχω και τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρβασης??

Δε νομίζω πως είναι αυτή η λογική της τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

που κει που την είδες την λογική?

 

Μήπως τα ίδια απ' όσα αναφέρεις δεν ισχύει στην περίπτωση εξ αδιαιρέτου Ο. ιδιοκτησιών με αυθαιρεσίες

 

4. Συγκύριοι εξ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας, αυθαίρετων κτισμάτων ή νόμιμων κτισμάτων με αυθαίρετες μικρές παραβάσεις ή αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης μπορούν να ζητούν την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 99 κ.επ, ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυρίων.

 

 

που διαφορετικά   θα αντιμετωπίζονταν αν απαιτούνταν η από κοινού ένταξη στο Ν 4495 γιατί άλλη η κατηγορία (4 ή 5)

στην από κοινού και άλλη (4 ή 5) στην εκ μέρους του ενός?

Link to comment
Share on other sites

Δεν βλέπω κάτι διαφορετικό.

εδώ έχω εξηγήσει πως αντιλαμβάνομαι την παράγραφο 4 που παρέθεσες.

http://www.michanikos.gr/topic/50388-αρθρο-098-ν-449517-αυθαίρετες-κατασκευές-σε-εξ-αδιαιρέ/?p=945475

Δεν αλλάζει το σκεπτικό μου για τις πολλαπλές δηλώσεις (με τις οποίες ξεκάθαρα διαφωνώ)

Link to comment
Share on other sites

Κατερίνα στα εξ αδιαιρέτου μπορεί εγώ να έχω ποσοστό 99 και ο άλλος 1%

Επομένως αν το δηλώσω εγώ με το 99% πιθανά να  έχω άλλη κατηγορία απ' αυτή του άλλου με το 1%

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.

Εχουμε εγώ κι εσύ μια ιδιοκτησία εξ' αδιαιρέτου.

Έστω αυθαίρετη κατοικία 100τμ

Ότι ποσοστό να έχω εγώ, ότι ποσοστό να έχεις εσύ, αυτό που θα δηλωθεί θα είναι πάντα μια κατοικία 100τμ και η κατηγορία της θα έχει να κάνει με το τι επιτρεπόταν απο την άδεια (4178) ή από τους όρους δόμησης της περιοχής (4495)

 

Μήπως μπερδεύεσαι με την περίπτωση όπου υπάρχει σύσταση που εκεί λέγαμε ότι συγκρίνουμε με τα επιτρεπόμενα επί το ποσοστό ιδιοκτησίας??

Άλλο αυτό. Άλλο υπάρχουν 2 διαφορετικές ιδιοκτησίες και η μια έχει αναλογούν ποσοστό 5% και οι άλλη 95% επί του οικοπέδου (τότε ναί μιλάμε για άλλους συντελεστές υπέρβασης για την ίδια αυθαιρεσία)

Και άλλο 2 εξ' αδιαιρέτου ιδιοκτήτες στην ίδια ιδιοκτησία με ποσοστό 5% ο ένας και 95% ο άλλος. Εδώ έχουμε μια ιδιοκτησία.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.