Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε εξ' αδιαιρέτου ακίνητα


Recommended Posts

@cfegg Με νόμιμα και τακτοποιημένα κτίρια μέχρι τις 28/7/2011. Τότε θα μπορούσες. Δεν μπορείς να συστήσεις κάθετες σε κενή γη (να το πω απλά).

Αν συνεχίσεις την ανάγνωση στην παρ. 3 (*)αναφέρει ότι μπορεί στο μέλλον να εκδοθεί Π.Δ του Υ. ΠΕΝ και να εφαρμόζονται οι διατάξεις για σύσταση καθέτων ανεξαρτήτως ύπαρξης κτιρίων μέχρι τις 28.7.11.

(*) 3.   Με  π.δ.,  που  εκδίδεται  ύστερα  από  πρόταση  του  Υπουργού  Περιβάλλοντος  και  Ενέργειας,  μπορεί  να  εφαρμόζονται  οι διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 1 του ν.δ.1024/1971 (Α232) επί γηπέδων κειμένων εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών, ανεξαρτήτως αν έχουν ανεγερθεί οικοδομήματα μέχρι τις 28.7.2011, εφόσον επιτρέπεται η διάσπαση όγκου του κτιρίου. Με το π.δ. μπορεί να καθορίζονται : ...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 943
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μάλιστα, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Θα μπορούσα να πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός των ιδιοκτησιών με κάποιον άλλο τρόπο πχ κατάτμηση. Στην περίπτωση αυτή αν τακτοποιήσω το ακίνητο σε γήπεδο επιφάνειας 30000 τ.μ. και ακολούθως πραγματοποιηθεί κατάτμηση το κτίσμα θα "χάσει" την νομιμότητά του καθώς θα αλλάξουν οι διαστάσεις του γηπέδου? 

Link to comment
Share on other sites

Αυτό με την κατάτμηση θέλει προσοχή. Καταρχάς να δούμε το γήπεδο σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ 176/23. Έχει πρόσωπο σε αναγνωρισμένο δρόμο ;

Η νομιμότητα της υπαγωγής μετά την κατάτμηση είναι ένα θέμα το οποίο μέχρι σήμερα ουδείς το ξεκαθάρισε από το ΥΠΕΝ. Συντηρητικά σκεπτόμενοι λέμε ότι μια υπαγωγή αφορά αυθαίρετες κατασκευές ή κτίσματα σε ένα συγκεκριμένο γήπεδο. Από την άλλη, είναι λογικό μετά την τακτοποίηση-ειδικά σε μεγάλα γήπεδα όπως αυτό, ο ιδιοκτήτης να θέλει να το αξιοποιήσει και μέσω της κατάτμησης.

Link to comment
Share on other sites

Θα θέσω το ερώτημα και στη πολεοδομία αν και φοβάμαι ότι θα μου πουν ότι δεν είναι αρμόδιοι. Πάντως το κατατμημένο γήπεδο, αν βασιστούμε στο δεύτερο σκεπτικό σας, υποθέτω ότι το κτίσμα θα πρέπει να είναι σε νόμιμη θέση, σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Πολλά θα πρέπει. Πρώτα θα εξετάσεις αν το γήπεδο οικοδομείται. Λάβε υπόψη σου την απόφαση ΣτΕ 176/23. Μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποια νομοθετική ρύθμιση. Μετά έχεις το θέμα με την Ο.Α καθώς θα θεωρήσεις ότι έχεις κάποια τμήματα νόμιμα και άλλα που θα τακτοποιηθούν. Αυτή η άδεια με την κατάτμηση δεν θα ανταποκρίνεται στο αρχικό οικόπεδο. Άρα. με κάποιο τρόπο θα πρέπει και αυτή να ενημερωθεί ως προς το νέο τοπογραφικό και το νέο δ. κάλυψης. Σαφώς στο δημιουργηθέν γήπεδο θα πρέπει να πληρούνται οι όροι δόμησης (κάλυψη, δόμηση, ύψος, πλάγιες αποστάσεις, χρήση). 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

(Mεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα. Με την πολεοδομία είμαι σε διαφορετική άποψη και ήθελα κι άλλη αποψη.

Σε αγροτεμάχιο 6στρ υπάρχουν 2 αυθαίρετα ανεξάρτητα κτίσματα μεταξύ τους.

Το ένα μπορεί να τακτοποιηθεί ενώ το άλλο δεν μπορεί. Εγώ υποστηρίζω ότι το ένα αυθαίρετο τακτοποιείται άσχετα αν το άλλο κτίσμα εντος του ιδιου αγροτεμαχίου μείνει αυθαίρετο.

Η πολεοδομία λέει ότι αν δεν τακτοποιηθουν όλα δεν μπορεί να γίνει τακτοποίηση για το ένα τμήμα.

Τι λέτε εσείς;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

ερώτηση (αφού δίνεις ελάχιστα έως μηδενικά δεδομένα)

  1. Για πιο λόγο το άλλο κτίριο εντός του ιδίου γηπέδου δεν μπορεί να τακτοποιηθεί?
  2. Εσυ στην υπαγωγή που έχεις κατά νου να κάνεις στον 4495 στα φύλλα καταγραφής τι σκοπεύεις να δηλώσεις - γράψεις για το μη τακτοποιούμενο?
  3. Ο ιδιοκτήτης έχει ενημερωθεί ότι εάν επί κοινού γηπέδου χωρίς σύσταση οριζοντίου ή άλλο, αν έχει γίνει μερική τακτοποίηση και όχι όλα στην πράξη δεν θα μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα (μεταβιβάσεις, άδειες κλπ). Με βάση και αυτό επιθυμεί μερική τακτοποίηση?

 

 

 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

1. Στην ΥΔΟΜ πως έφτασε το θέμα. Μήπως σε θεωρητική συζήτηση ή πήγες να εκδώσεις κάποια πράξη που κατά τον 4495 δεν μπορείς

2. Βάσει των νόμων των αυθαιρέτων αυτή η μερική τακτοποίηση δεν απαγορεύεται τουλάχιστο ρητά, ώστε η ΥΔΟΜ να μπορεί να πατήσει κάπου νόμιμα

Επομένως θεωρητικά μπορείς να την κάνεις είτε για να τον απαλλάξεις εντελώς από τυχόν πρόστιμα είτε από την αύξησή τους κατά 20% σε περίπτωση σύνταξης έκθεσης αυθαιρέτου λόγω  καταγγελίας. 

Το πρόβλημα είναι τι ποσοστό υπέρβασης δόμησης -κάλυψης θα υπολογίσεις για αυτό το αυθαίρετο που θέλεις να τακτοποιήσεις όπως και τι κατηγορία αυθαιρέτου θα σου βγει.  

Link to comment
Share on other sites

@ankostas 

Μπορεί να γίνεται, μπορεί και να μη γίνεται...

Στον Νόμο δεν υπάρχει γίνεται και δεν γίνεται, υπάρχει μόνο επιτρέπεται και απαγορεύεται.

Μπορείς να μας κοινοποιήσει την απάντηση της ΥΔΟΜ ΓΡΑΠΤΑ. μαζί με ερώτηση επίσης ΓΡΑΠΤΑ ακριβώς όπως διατυπώθηκαν εκατέρωθεν??? 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.