Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

Έχω την εντύπωση ότι μπορεί να γίνει μία δήλωση του κτιρίου με όλες τις αυθαιρεσίες και να γίνουν επιπλέον δηλώσεις για τις υπόλοιπες ΟΙ που να παραπέμπουν στην πρώτη  ως εξαιρέσεις του νόμου (δηλ. ότι έχουν ήδη υπαχθεί στο νόμο).

Στον Ν.4178 υπήρχαν διευκρινήσεις που έλεγαν πως ο κύριος δύο ή περισσοτέρων ιδιοκτησιών στο ίδιο κτήριο μπορούσε να κάνει μία δήλωση. Γι΄ αυτό ρωτάω εάν ισχύει και στον Ν.4495.

Edited by themis_z
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ναι, αλλά ο νομος  [αρθρο 99παρ.α] αναφερεται για το συνολο της οικοδομης

[με ολα τα προβληματα που μπορει να δημιουργησει καποιος που δεν πληρωνει τις δοσεις του]

Επομενως,  εκτος της περιπτωσης του μοναδικου ιδιοκτητη σε μια οικοδομη,

πιο λογικο ειναι  μια δηλωση ανα μία ΟΙ, οταν και εφοσον θελησει ο ιδιοκτητης της ΟΙ.

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απολύτως για την περίπτωση της πολυκατοικίας με τις πολλές ιδιοκτησίες. Μόνο μπέρδεμα θα μπορούσε να προκαλέσει.  

Link to comment
Share on other sites

23 ώρες πριν, Tekton85 said:

Καλημέρα,

Αν και είναι πιο σωστό να γίνουν 3 δηλώσεις, εμένα η γνώμη μου είναι ότι από τη στιγμή που ανήκει όλο το κτίριο σε έναν ιδιοκτήτη μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία δήλωση και μάλιστα τα αυθαίρετα μεγέθη να συγκριθούν με τα συνολικά επιτρεπόμενα. Σαν ένα κτίριο δηλαδή.

 

19 ώρες πριν, Tekton85 said:

Το αποφεύγω και εγώ σαν αντιμετώπιση. Ωστόσο ο νόμος δεν το απαγορεύει ρητά..ή έστω δεν μου έχει υποδείξει κάποιος που διαφωνεί που αναφέρεται στο νόμο σαφώς η απαγόρευση αυτή. Οι περισσότεροι δικηγόροι θα σου απαντήσουν αφού ρωτήσουν πρώτα μηχανικό.

Το πνεύμα του Νόμου έτσι κ' αλλιώς δεν έχει μονοσήμαντο δίκαιο.Απόδειξη είναι ότι μετά την περιβόητη τροποποίηση του αρ. 98 τακτοποιείς σε Κ.Χ. χωρίς συναίνεση αλλά για συμβόλαιο τροποποιείς με συναίνεση ή με σωρευτικές προϋποθέσεις. 

 

Χαρακτηριστικό απόσπασμα Ν.4495/2017 - Άρθρο 100 - Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου: "...... 2. Για τον υπολογισμό των ανωτέρω συντελεστών τετραγωνιδίων, τα μεγέθη των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου και, σε περίπτωση συγκυριότητας ακινήτου, με το μέρος των επιτρεπομένων μεγεθών, που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζόντιας ή κάθετης ή ιδιοκτησίας κάθε συγκύριου.....".

Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο μιλάει για συγκυριότητα. Δεν υπάρχει συγκυριότητα στην περίπτωση αυτή (του ενός ιδιοκτήτη δηλαδή). Ο κύριος είναι ένας με ποσοστό ιδιοκτησίας 100% τόσο σε κάθε οριζόντια όσο και σε ολόκληρο το κτίριο. Δεν διαφωνώ ότι η ορθή αντιμετώπιση είναι αυτή που αναφέρεις συνάδελφε, ωστόσο δεν είναι σαφές ότι είναι μη νόμιμη η διαφορετική αντιμετώπιση. 

Link to comment
Share on other sites

Η άποψή μου τυχαίνει να ταυτίζεται με άποψη μηχανικών του ΥΠΕΚΑ οι οποίοι έχουν ερωτηθεί επανειλημμένα σε σχετικές παρουσιάσεις του 4495. Αυτό βέβαια να παραδεχτώ ότι δεν την κάνει περισσότερο σωστή από τη δική σου άποψη...

Για τελευταίο σου αναφέρω ότι στο νόμο υπάρχει σαφής διακριτοποίηση στις περιπτώσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών που ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο ή σε περισσότερα. Για παράδειγμα στο αρ. 107 παρ.2 αν στο κτίσμα υπάρχουν οριζόντιες αλλά ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη τότε όταν πας να βγάλεις άδεια στην ΥΔΟΜ (π.χ. επέκταση σε μία εκ των οριζοντίων) θα πρέπει να ελέγξεις το σύνολο του κτιρίου για αυθαίρετες κατασκευές και όχι την καθεαυτή οριζόντια. Αντίθετα θα γίνει στην περίπτωση περισσότερων συγκυρίων (εφόσον η σύσταση είναι προ 2011). 

Link to comment
Share on other sites

Ό,τι πεις συνάδελφε.... Σε ευχαριστώ για την επικοινωνία.....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Να αναφέρω και εγώ κάτι πάνω στην συζήτηση, που μας είπα μελος του ΤΕΕ, και του helpdesk, που το ανέφερε σε μία πρόσφατη παρουσίαση του νόμου 4495,

Είπε λοιπόν ότι αν υπάρχει σύσταση τότε έχω 3 επιλογές, είτε κάνω κάθε Ο.Ι. ξεχωριστά, είτε όλες τις Ο.Ι. του ίδιου ιδιοκτήτη μαζί, είτε όλο το κτίριο μαζί.  

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.