Μετάβαση στο περιεχόμενο

Saleptsis

Core Members
  • Περιεχόμενα

    309
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by Saleptsis

  1. Καλησπέρα, Το σύστημα της ΗΤΚ ζητάει και στοιχεία δικτύων, Αριθμό παροχής και αριθμό μετρητή από ΔΕΗ, ΝΕΡΟ, Φ.Α. και λοιπά. Στο νόμο δεν το βρήκα κάπου. Τι γίνεται ζητάνε ότι θέλουν στο σύστημα... Ποια η γνώμη σας;
  2. @zazeng@Faethon11@ppanag@nzerman Καλημέρα, Διαβάζοντας το Νόμο και εγώ ήμουν τις άποψής πως συνεχίζουν να ισχύουν οι εξαιρέσεις του άρθρο.82 όπως και στις βεβαιώσεις μηχανικού του 4495. Επικοινώνησα μόλις (ύστερα από μαιλ που έστειλα) με το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΕ για την ΗΤΚ και μου απάντησε πως για να εκδοθεί ΗΤΚ θα πρέπει το ακίνητο να είναι τελείως καθαρό, ότι δεν ισχύουν οι εξαιρέσεις για δικαιοπραξίες όπως γινόταν με τις βεβαιώσεις και ότι αν π.χ. έχουμε μόνο αλλαγές στα ανοίγματα, τότε θα πρέπει να ρυθμίσουμε με κατηγορία 3 και μετά να εκδώσουμε βεβαίωση. Αυτό που μου είπε επίσης είναι ότι στο σχέδιο που θα ανεβάσουμε στην ΗΤΚ θα δείξουμε την πραγματική κατάσταση, οπότε δεν γίνεται να έχουμε ένα νέο επικαιροποιημένο σχέδιο που να περιέχει αυθαιρεσίες οι οποίες δεν έχουν τακτοποιηθεί. Παραθέτω αυτά που μου είπε και τα συμπεράσματα δικά σας. Έχει κάποια λογική αυτό που λέει, αλλά δεν μου είναι ξεκάθαρο και από την νομοθεσία ότι καταργούνται εξαιρέσεις. Από ότι καταλαβαίνω θα πρέπει πλέον να ρυθμίζονται τα πάντα.
  3. Καλησπέρα, Σε ακίνητο με αλλαγές στα ανοίγματα (μπαλκονόπορτα έγινε παράθυρο) όπου αυτή η αλλαγή έγινε μετά το 2011, μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση ώστε να μεταβιβαστεί; Η παραπάνω αυθαιρεσία δεν μπορεί να τακτοποιηθεί, αλλά γίνετε να βγει άδεια νομιμοποίησης. Στο διαμέρισμα υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες οι οποίες θα τακτοποιηθούν κανονικά με τον 4495. Διαβάζοντας το άρθρο 82 και 81 παρ.3, καταλαβαίνω δεν συνυπολογίζει κάπου τον χρόνο κατασκευής, αλλά με την γενικότερη αίσθηση που έχω από το νόμο δεν αισθάνομαι καλά να εκ δώσω βεβαίωση. Ποια η άποψή σας. Ευχαριστώ.
  4. Καλησπέρα, Διαβάζω τον 4495/2017 και το ΦΕΚ334β/2021 και αναζητώ κάποιες διευκρινήσεις. Αναφέρει στα δικαιολογητικά, άρθρο54, παρ.1: 1) Μελέτη προσβασιμότητας ΑΜΕΑ εφόσον απαιτείται: Αν μιλάμε για κτίρια κατοικίας (διαμέρισμα) τότε αν είναι κατασκευασμένο προ του ΝΟΚ θεωρώ ότι δεν απαιτήσει. Για τα μετά του 2012? 2) ΠΕΚ (πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής), εφόσον έχει εκδοθεί: νομίζω πως με ένα νόμο του 2011 πρέπει να εντάχθηκε στην νομοθεσία αυτό, οπότε για κτίρια με Ο.Α. μετά του 2011 θα πρέπει να ανεβάσουμε και ΠΕΚ? που μπορώ να το βρω αυτό? 3) Πίνακας χιλιοστό και μελέτη δαπανών: Αυτά τα βρίσκω από τον κανονισμό της πολυκατοικίας? τρέχα γύρευε δηλαδή... Τέλος για να τοποθετηθώ και στα παραπάνω ερωτήματα, θεωρώ πως το ΠΕΑ είναι απαραίτητο (εφόσον προφανώς απαιτήται να εκδοθεί ΠΕΑ) και επίσης αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι εκδίδεις την ΗΤΚ και μετά εκδίδεις ξεχωριστά Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου, που αυτό χρειάζεται ο συμβολαιογράφος και έχει ισχύ 2 μήνες και αντικαθιστά της βεβαιώσεις. Δηλαδή, βγάζεις εσύ την ταυτότητα, μετά βγάζεις και το πιστοποιητικό, και αν αργήσει το συμβόλαιο και λήξη, μετά θα βγάλεις απλά άλλο πιστοποιητικό με άλλη ημερομηνία αυτοψίας, και όχι εξ αρχής νέα ταυτότητα. Ευχαριστώ.
  5. Καλησπέρα, Στο άρθρο 106 του 4495/2017 αναφέρει έγκριση εργασιών κατεδάφισης, φαντάζομαι είναι ταυτόσημο με την έγκριση εκτέλεσης εργασιών που αναφέρεται στο άρθρο29, παρ.4 του ίδιου νόμου. Επίσης διαβάζοντας προηγούμενες απαντήσεις παραπάνω στο συγκεκριμένο ποστ, είδα ότι συνάδελφος υποστηρίζει ότι για να μπορέσει η δήλωση να πάει σε κατάσταση οριστικής υπαγωγής θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί και η έγκριση εκτέλεσης εργασιών η οποία πρέπει να ανέβει στο σύστημα του 4495 για να σε αφήσει να προχωρήσεις. Διαβάζοντας όμως το άρθρο 106, παράγραφο 3, αναφέρει ότι μπορεί να γίνει μεταβίβαση πριν την έκδοση της σχετικής άδειας, που αυτό προϋποθέτει να έχει πάει η δήλωση σε οριστική υπαγωγή για να βγει η βεβαίωση. Γνωρίζει κανένας συνάδελφος που έχει κάνει την διαδικασία τι ισχύει? Τέλος, μήπως γνωρίζεται αν για την ολοκλήρωση της έκδοσης έγκρισης εργασιών θα πρέπει να μπλεχτεί η ΥΔΟΜ, χρειαζόμαστε κάποιο χαρτί από αυτούς, όπως στην νομιμοποίηση, ή βγαίνει αυτόματα όπως οι ΕΕΔΜΚ? Ευχαριστώ.
  6. Καλησπέρα, Έχω δημόσιο κτίριο (κτίριο που ανήκει σε Δήμο) εντός σχεδίου πόλης το οποίο έχει παραχωρήσει ο δήμος στην Κοινωφελή επιχείρηση του δήμου. Διαβάσω στο άρθρο 114 ότι αναφέρει: "Στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, κατά παρέκκλιση όσων ορίζονται στο άρθρο 89, υπάγονται οι αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης σε κτίρια και εγκαταστάσεις" Έχω πέραν άλλον αυθαιρεσιών μια μεταλλική σκάλα εκτός Ρ.Γ./Ο.Γ. και τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης σε όλο το κτίριο και στο ισόγειο όπου εφάπτεται η Ο.Γ. με την Ρ.Γ. Μπορώ να προχωρήσω στην τακτοποίηση και αυτόν τον κατασκευών λόγο του ότι τακτοποιούμε κατά παρέκκλιση του άρθρου 89? Και αν ναι, μετά μπορώ να βγάλω κανονικά οικοδομική άδεια για εργασίες που θέλουν να πραγματοποιήσουν? Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.
  7. Καλησπέρα, Θέλω να κάνω αλλαγή χρήσης (από αποθήκευση και διανομή σε Βιομηχανία) σε ηλεκτρονική οικοδομική άδεια. Η επιλογές που μου δίνει το σύστημα είναι 2. (α) Προέγκριση για Αναθεώρηση Οικ. Αδείας (ν.4759/2020) (β) Αναθεώρηση Οικ. Αδείας ΧΩΡΙΣ μεταβολή κάλυψης/δόμησης/όγκου (ν.4759/2020) Στο έντυπο του ΤΕΕ που υπάρχει μέσα στην σελίδα του "σημεία τροποποίησης συστήματος e-adeies" βλέπω τις δύο παρακάτω επιλογές: (α) Άδειες Αναθεώρησης ΜΕ μεταβολή κάλυψης, δόμησης, όγκου ή αλλαγή χρήσης. (β) Άδειες Αναθεώρησης ΧΩΡΙΣ μεταβολή κάλυψης, δόμησης, όγκου ή αλλαγή χρήσης. Δεν μπορώ να βρω μέσα στον Ν.4759/2020 κάπου να διαχωρίζει αυτές τις δύο περιπτώσεις αναθεώρησης και επίσης δεν μπορώ να καταλάβω αν για για αλλαγή χρήσης θα πρέπει να επιλέξω την α, ή β επιλογή. Έχει κάποιος συνάδελφος εικόνα επί του θέματος? Ευχαριστώ.
  8. Καλησπέρα, Έχω ένα πρόβλημα όταν πάω να εκτυπώσω σχέδια με κλίμακα στο AutoCAD. Μου εμφανίζει το μήνυμα "the annotation scale is not equal to the plot scale" και όταν επιλέγω σαν printer την επιλογή "Adobe PDF" ή την επιλογή "DWG To PDF" και μετά μέσα από το Adobe εκτυπώσω το σχέδιο μου αλλοιώνει λίγο την κλίμακα μετρώντας με το κλιμακόμετρο. Αν επιλέξω για printer τον εκτυπωτή μου και εκτυπώσω σε Α4 (π.χ.) το εκτυπώνει κανονικά, νωρίς να αλλοιωθεί η κλίμακα.
  9. Καλησπέρα, Έχω εκδώσει ΕΕΔΜΚ για εσωτερικές διαρρυθμίσεις και έχω βγάλει προϋπολογισμό εργασιών μικρότερο των 25.000ε. Σήμερα και ενώ είναι σε ισχύ η άδεια, ο ιδιοκτήτης μου ζητάει να κάνει πρόσθετες εργασίες που όμως σε συνδυασμό με τις προηγούμενες ανεβάζουν τον προϋπολογισμό του έργου πάνω από τις 25.000ε. Στον αρχικό προϋπολογισμό του έργου έχω συμπεριλάβει και εργασίες του εντάσσονται στο άρθρο.30 του Ν.4495/2017 και δεν απαιτούν άδεια (εσωτερικοί χρωματισμοί, τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου κ.α.). Επίσης οι πρόσθετες εργασίες είναι και αυτές εργασίες που εντάσσονται στο άρθρο.30 (εσωτερική θερμομόνωση, αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων). Είναι απαραίτητη η έκδοση Ο.Α. κατ3? μου φαίνεται παράλογο η εξωτερική θερμομόνωση να μην μπαίνει στον προϋπολογισμό, ενώ η εσωτερική μιας και υπάρχει άδεια να πρέπει να την συμπεριλάβω. Ευχαριστώ.
  10. καλησπέρα, Θέλω να εκδώσω ΠΕΑ για χώρο γραφείου, περνάω όλα τα στοιχεία στο πρόγραμμα και μου εμφανίζει στην Ψύξη και στο Φωτισμό, τεράστια νούμερα στην καρτέλα αποτελέσματα στο υφιστάμενο κτίριο. Δοκίμασα διάφορα, αλλά ότι και να βάλω μου εμφανίζει το ίδιο πρόβλημα. Σε μεταγενέστερο ΠΕΑ για κατοικία ήταν όλα οκ. Μήπως σας έτυχε κάτι παρόμοιο, γνωρίζεται πως αντιμετωπίζεται? Ευχαριστώ Edit: Έκανα λάθος στην εγκατεστημένη ισχύ στον φωτισμό, αντί για 1.206 έβαλα 1206 και μου έβγαζε και την ψύξη λάθος.
  11. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να ελέγξουμε την ορθότητα μιας οικοδομικής άδειας, νομίζω έχει βγει και διευκρινιστική για αυτό. Όσον άφορα την ΗΤΚ, στο άρθρο 4 αναφέρει "ενημέρωση". Οπότε πάμε στο άρθρο 3 που αναφέρει "έκδοση". Στην παράγραφο 2 γράφει: "...και υποβάλλεται σε δημόσια αρχή για την έκδοση διοικητικής πράξης, όπου απαιτείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία." Η ΕΕΔΜΚ είτε έχει επιβλέποντα είτε όχι θεωρείτε διοικητική πράξη. Το θέμα είναι αν απαιτήσει από την κείμενη νομοθεσία η υποβολή και της ΗΤΚ. Αν απαιτείται εγώ καταλαβαίνω ότι απαιτείται κατά την έκδοση, στην ενημέρωση αναφέρει για 4 μήνες μετά την λήξη της άδειας ή την ολοκλήρωση των εργασιών. Στο Ν.4495/2017 στο άρθρο 55, παράγραφος 2 αναφέρει: "Για τα λοιπά κτίρια και αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες της Κατηγορίας II, η υποβολή της ταυτότητας γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας,..." Δεν έχω βρει να γράφει κάπου για έκδοση ΗΤΚ κατά την έκδοση αδειών. Και τρίτων έχουμε τα σεμινάρια του ΤΕΕ που αναφέρουν έκδοση ταυτότητας κτιρίου σε ΕΕΔΜΚ μόνο αν έχουν επίβλεψη, και ούτε και αυτό μπορώ να το στηρίξω κάπως διαβάζοντας την νομοθεσία. Στο μόνο που μπορώ να πατήσω για να το δικαιολογήσω είναι εκεί που αναφέρει (άρθρο.4 παρ.2) ότι για διοικητικές πράξης που δεν απαιτείται επιβλέποντας είναι υπεύθνυος για την ενημέρωση της ΗΤΚ ο κύριος του έργου. Που όμως πρώτον μιλάει για ενημέρωση και όχι για έκδοση και δεύτερων δεν λέει ότι δεν απαιτείται, λέει ότι είναι υπεύθυνος ο κύριος του έργου και όχι ο μηχανικός.
  12. καλησπέρα, Να κάνω και εγώ μια ερώτηση, μήπως κάποιος συνάδελφος έχει πιο ξεκάθαρη άποψη, γιατί διαβάζοντας και το ΦΕΚ.334Β/2021 και τον Ν.4495 δεν το γράφει κάπου ξεκάθαρα. Για εκδοσή αδειών ή ΕΕΔΜΚ απαιτείται η έκδοση ΗΤΚ. Π.Χ. για ΕΕΔΜΚ για εσωτερικές διαρρυθμίσεις που δεν μεταβάλλονται τα πολεοδομικά μεγέθη, θα πρέπει πρώτα να εκδόσω ΗΤΚ και μετά ΕΕΔΜΚ? Δεν απαιτήσει καθόλου, ή έχω περιθώριο έως και 4 μήνες από την λήξη της άδειας/ολοκλήρωση εργασιών όπως λέει το άρθρο4. Ευχαριστώ.
  13. Δεν νομίζω να μπορεί να περάσει σαν αποθήκη. Φαντάζομαι κάτι σαν γραφείο θα είναι?
  14. Καλησπέρα, Για εντός σχεδίου στην Ποτίδαια γνωρίζει κανένας τους όρους δόμησης? Πάμε με το ΦΕΚ για τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων? Ευχαριστώ
  15. Αυτό είναι προς την πλευρά της ασφαλείας και σίγουρα σωστό. Εγώ δεν θα θεωρούσα λάθος βέβαια αν έπαιρνες το κλείσιμο του 3x3 σαν ΥΔ και όλα τα υπόλοιπα με κατ3. Θα μου πεις υπάρχει και ο περιορισμός με τα τετραγωνικά και το 5%, εκεί πιστεύω αναφέρετε στα τετραγωνικά που ρυθμίζονται με την κατ3 και όχι σε αυτά που ρυθμίζονται με ΥΔ, κάποιοι συνάδερφοι βέβαια διαφωνούν σε αυτό. Επίσης εφόσον δεν υπάρχει σύσταση παίρνεις όλο το κτίριο σαν 1! Τέλος έχει σημασία και για τι διαφορά στο ποσό μιλάμε, αν με ΥΔ+ΥΚ είναι μικρό το πρόστιμο, πάμε έτσι και τελείωσε. LESS Σίγουρα θα την αναφέρεις στην τεχνική έκεθση, αν έχεις αναλυτικό μπορείς την μείωση της διάστασης να την βάλεις εκεί. Επίσης μερική συνάδελφοι θα το αγνοούσαν διότι ο νόμος μιλάει για υπερβάσεις.
  16. Εγκύκλιο 2 Στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου συμπεριλαμβάνεται και η διάσταση του ύψους. Στην έννοια των υπερβάσεων των εξωτερικών διαστάσεων του κτιρίου συμπεριλαμβάνονται και τυχόν εξοχές για τη διαμόρφωση της όψης του κτιρίου (π.χ. έρκερ). Ο έλεγχος της υπέρβασης έως 5% γίνεται συγκρίνοντας το μήκος της εξοχής προς τη διάσταση του βάθους του κτιρίου στο συγκεκριμένο σημείο.
  17. Δεν άλλαξε κάτι, απλά μίλησε με άλλον υπάλληλο λογικά. Τώρα ποιος από τους δύο υπαλλήλους είναι πιο ενημερωμένος και λέει τι πραγματικά ισχύει, δεν γνωρίζω.
  18. Εγώ θα πήγαινα με ξεχωριστές δηλώσεις εφόσον έχω κατηγορία 1 στην δήλωση. Αν έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, η υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος υποβάλλεται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία. Αν στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μετά τις 9.6.1975 τότε για τις επιφάνειες αυτές δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στην παρούσα κατηγορία και εντάσσονται στην Κατηγορία 2, 4 ή 5 ανάλογα την υπέρβαση και το χρόνο κατασκευής.
  19. Σαν χρήση μπορείς να το βάλεις και βοηθητική, αλλά λόγο του ότι δεν είναι ισόγειο δεν μπορεί να πάρει μειωτικό.
  20. Όχι, αφού δημιουργήθηκε κλειστός χώρος. Αυτό είναι ΥΔ (χωρίς μειωτικό). Ελέγχεις και για ΥΚ που είναι πολύ πιθανό αφού μου λες για κατασκευή νέου εξώστη, και προσέξεις για παραβίαση Δ, παραβίαση πρασίας. Βασικό να κοιτάξεις αν είναι πάνω από κοινόχρηστο χώρο πόλης!!!
  21. Εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει να χρεωθεί διαφορετικά η ΥΚ και η παραβίαση Δ αν υπάρχει.
  22. Η κατασκευή νέου προβόλου ναι, σαν 1 λοιπή παράβαση, όπως και η αύξηση του εμβαδού του εκτός τον προϋποθέσεων της κατηγορίας 3. Προσοχή όμως μην βγαίνει ο εξώστης εκτός Ρ.Γ.
  23. Αν εννοείς τακτοποίηση με τον Ν.4495/2017, θα υπολογίσεις, τα κομμάτια εκτός του νομίμου περιγράμματος, με ΥΔ και από εκεί και πέρα αν υπάρχει και ΥΚ, παραβίαη Δ κτλ, και για το κομμάτι της μείωσης τετραγωνικών μπορείς είτε να το αναφέρεις απλά στην τεχνική έκθεση, είτε να το περάσεις σαν 1 Λ.Π. Δεν θα κάνεις την διαφορά των 2 επιφανειών!
  24. Καταρχάς σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Το ακίνητο βρίσκετε εντός της ζώνης I αλλά παίρνει την τιμή την γραμμική επειδή είναι πάνω στην Δελφών, τα 1250 ευρώ. Απλά έχω την αίσθηση ότι οι γραμμικές είναι πάντα πιο υψηλές οι τιμές τους από ότι η ζώνη, επειδή έχουν την λογική ότι βρίσκονται σε κάποιο κεντρικό δρόμο, και έχουν μεγαλύτερη τιμή. Δεν καταλαβαίνω γιατί στο στενάκι μέσα να έχει κάποιος μεγαλύτερη τιμή ζώνης, από ότι στον κεντρικό. Παραθέτω και Εικόνα με την θέση του ακινήτου με πράσινο χρώμα. Ζώνη I τιμή 1300ε Γραμμική τιμή 1250ε
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.