Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

39 λεπτά πριν, sissy_arch said:

Να σου πω την αλήθεια δεν μου έχει ξανατύχει να αναγράφεται σε συμβόλαιο δικαίωμα να ανεγείρει διαμερίσματα κλπ, μόνο να διαχωρίζει, συνενώνει, αέρας κλπ.

Οπότε ας μας πει ο Δημήτρης. Το γράφει και στο συμβόλαιο αγοράς του αυτό;

 

32 λεπτά πριν, jbosdas said:

 

8 λεπτά πριν, dimitris GM said:

Ποιες ειναι οι "απαραιτητες κινησεις που δεν εκανε;;;;"

-ποιος αγορασε;

πότε;

τι αγορασε;

τι εγραψαν για το δωμα;

 Ειπες οτι εχει υπολοιπα σδ 80 τμ..... αρα και καποια χιλιοστα που αντιστοιχουν στο δικαιωμα της περεταιρω ανοικοδομησης.

   Αυτα του δινουν το δικαιωμα να μπορει και να νομιμοποιησει τα 20 τμ. και να χτισει τα υπολοιπα, εφοσον αγορασε αυτα τα "αχτιστα" τμ. σαν δικαιωμα  επι του "υψουν."

 Εαν εχει δικαιωμα ανοικοδομησης, τοτε η "κοινοχρησια" μεταφερεται  στο "νεο δωμα"  πανω απο τον νεο οροφο.

 Θα χρειαστει να  μιλησεις με τον συμβ/φο για τα νομικα θεματα..

 

 

 

Σας ευχαριστώ πολύ όλους. Θα επικοινωνήσω με συμβολαιογράφο γιατί από ότι κατάλαβα το πρόβλημα βρίσκεται στην κακή διατύπωση της σύστασης λόγω παλαιότητας φαντάζομαι και την απουσία της αναφοράς του δικαιώματος στο συμβόλαιο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει πρόβλημα η Σύσταση ΟΙ, απλώς τον κορόιδεψε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης κι αυτό που είναι κατασκευασμένο στο δώμα είναι κοινόχρηστο, δηλαδή, ανήκει σε όλους, ευθύνονται όλοι για την αυθαιρεσία και δεν μπορεί να ρυθμίσει μόνος του απολύτως τίποτα!

Πέστου ότι, αυτά παθαίνει όποιος δεν αναθέτει σε μηχανικό τον έλεγχο ενός ακινήτου που θέλει να αγοράσει...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλημέρα σας έχω μια οριζόντια ιδιοκτησία με παρακολούθημα αποθήκης στο υπόγειο, η οριζόντια ιδιοκτησία είναι τρίτου ορόφου στην περιοχή της Αθηνάς κατασκευής του 1969.

Η οριζόντια ιδιοκτησία έχει υπέρβαση δόμησης κοινόχρηστων που φαίνεται από την σύσταση, στον τίτλο κτήσης και στην πραγματικότητα ,  η αποθήκη όμως ενώ στην σύσταση και στον τίτλο κτήσης έχει διαστάσεις 4,00μΧ3,60μ στην πραγματικότητα έχει διαστάσεις 4,00μΧ2,60μ, υπάρχει τρόπος για την τακτοποίηση αυτή για να εκδοθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα της οριζόντιας ιδιοκτησίας ;

Ευχαριστώ εκ τον προτέρων

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Aν δεν συντρέχει θέμα διαφορετικής διαμερισμάτωσης με Ο.Ι υπογείου, η μικρότερη επιφάνεια δεν αποτελεί αυθαιρεσία. Άρα, θα πρέπει να ελέγξεις το υπόγειο αναφορικά με την θέση και το περίγραμμα της αποθήκης, σε σχέση με τις άλλες αποθήκες και τον κοινόχρηστο διάδρομο ή γενικά τους Κ.Χ  υπογείου. 

Για το πρώτο που αναφέρεις, επειδή η διατύπωσή σου δεν είναι ευκολονόητη, εννοείς ότι η Ο.Ι καταπατά Κ.Χ αλλά στην κάτοψη σύστασης φαίνεται ως μέρος του διαμερίσματος και δεν θα απαιτηθεί τροποποίηση;

Link to comment
Share on other sites

Η αποθήκη δεν έχει σχέση με την κάτοψη του υπογείου της αδείας αλλά ταιριάζει με την κάτοψη της συστάσεως, στην σύσταση όμως η διαστάσεις της είναι 3,60Χ4,00 ενώ στην πραγματικότητα είναι 2,60Χ4,00 , η αποθήκη αυτή είναι παρακολούθημα της οριζόντιας ιδιοκτησίας θα χρειαστεί μονομερή τροποποίηση ή μπορεί να γίνει κάτι άλλο ;

Ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η αποθήκη χωρικά έχει εξαρτηθεί σε σχέση με την εγκεκριμένη θέση και όριά της; Από τη στιγμή που βρίσκεται μικρότερη κατά 0,40 μ, ο χώρος αυτός επιφάνειας 4 τ.μ "κερδήθηκε-καταπατήθηκε" είτε από την όμορη ή τις όμορες αποθήκες, είτε από τον κοινόχρηστο χώρο, είτε από όλα τα παραπάνω.  Προτείνω να ανεβάσεις κάτοψη αποτύπωσης υπογείου και σε ξεχωριστό layer να έχεις το περίγραμμα βάσει κάτοψης σύστασης και σε ένα ακόμη (προφανώς με διαφορετικά χρώματα) το περίγραμμα βάσει Ο.Α. Έτσι μόνο θα καταλάβουμε και εμείς, αλλά και εσύ τι ακριβώς παραβιάζεται και προς ποια κατεύθυνση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα συνάδελφοι. Έχω μία περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής σε δώμα (μικρό διαμέρισμα) για την οποία έχει γίνει δήλωση το 2018 και βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση υπαγωγής. Η οικοδομή (2 υπόγεια, ισόγειο κατάστημα,2 όροφοι και δώμα) ανήκει σε ένα ιδιοκτήτη, έχει γίνει σύσταση οριζοντίου, και στο δώμα έχει δοθεί ποσοστό για το δικαίωμα επέκτασης ύψους ή πλάτους. Επιτρέπεται κανονικά η τακτοποίηση?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Τι σε κάνει να θεωρείς ότι η τακτοποίηση δεν επιτρέπεται;

Το δώμα είναι κοινόχρηστο αλλά από τη στιγμή που έχεις έναν ιδιοκτήτη σε όλη την οικοδομή και σε κάθε οριζόντια, κάθε συναίνεση είναι εξασφαλισμένη ακόμη και αν απαιτείται.  Σε άλλη περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του αέρα θα ήταν άλλος, θα εξέταζες αν το διαμέρισμα είχε γίνει εκ κατασκευής της οικοδομής (άρθρο 98). Αν όχι θα απαιτούνταν συναίνεση της πλειοψηφίας (501 ψήφοι) για την υπαγωγή. Στην περίπτωση που εξετάζεις για να γίνει η όποια δικαιοπραξία θα χρειαστεί τροποποίηση της Π.Σ.Ο.Ι.

Link to comment
Share on other sites

Προσοχή όμως, το αυθαίρετο στο δώμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα χιλιοστά του δικαιώματος υψούν!

 

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά Ιάσωνα. Το επισημαίνω και στην απάντησή μου, περί κοινοχρησίας του δώματος, παρά το ότι υφίσταται δικαίωμα υψούν και υπό άλλες ιδιοκτησιακές συνθήκες θα απαιτούνταν συναίνεση για την υπαγωγή

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.