Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

On 9/16/2013 at 9:18 AM, eleni_civil said:

Kαλημέρα συνάδελφοι!
Έχω μια περίπτωση στην οποία ο ιδιοκτήτης έχει κάνει κατάληψη στον κοινόχρηστο χώρο (κλιμακοστάσιο) κατά 2 περίπου τμ. Ταυτόχρονα, έχουμε παράβαση του κτιριοδομικού καθώς η απόσταση από το ασανσέρ μειώνεται από 1,50μ(ελάχιστο) στο 1,16.

Πώς θα αντιμετωπίζατε την παραπάνω περίπτωση σημερα?  Κατηγορία 3 (μικρές παραβάσεις) ή Διαμερισμάτωση?

Edited by eleni_civil
Link to comment
Share on other sites

κατ' αρχας,  να συγκρινουμε την αδεια με την συσταση

και,  εαν η "επεκταση" περιλαμβανεται στη συσταση ή οχι.

Θεωρωντας οτι δεν περιλαμβανεται, εχεις επεκταση στα κοινοχρηστα, εντος του νομιμου ογκου, προφανως εκ κατασκευης,

αρα τακτοποιεις με το 98 παρ. 7  και κανεις μονομερη τροποποιηση της συστασης.

 

.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Σωστά, η επέκταση δεν συμπεριλαμβάνεται στη σύσταση.

Η ερώτηση αφορά στον υπολογισμό του προστίμου. Θα υπολογιστεί ως Κατηγορία 3 λόγω παράβασης κτιριοδομικού ή ως Διαμερισμάτωση ή με Αναλυτικό?

Link to comment
Share on other sites

το θεμ εχει συζητηθει επανειλημενα...

- κατα μια αποψη εχεις ΔΔ

- κατα αλλη, δεν υπαρχει ΔΔ  με κοινοχρηστα,  αλλά ΑΧ και ΥΔ.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, eleni_civil said:

Σωστά, η επέκταση δεν συμπεριλαμβάνεται στη σύσταση.

Η ερώτηση αφορά στον υπολογισμό του προστίμου. Θα υπολογιστεί ως Κατηγορία 3 λόγω παράβασης κτιριοδομικού ή ως Διαμερισμάτωση ή με Αναλυτικό?

Ελένη, στο φόρουμ, αλλά και εκτός, έχουν ακουστεί όλες οι απόψεις όπως ορθά τις αναφέρει παραπάνω ο Δημήτρης. Το  φλέγον θέμα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι το πρόστιμο (Η παράβαση κτιριοδομικού, θα επικαλύπτεται αν για παράδειγμα βάλεις Υ.Δ.), αλλά το να μπορέσει-ιδιοκτησιακά-να γίνει η μεταβίβαση. Στην απλή περίπτωση με μονομερή τροποποίηση σύστασης, ενώ στην σύνθετη, με ολική τροποποίηση. Ξεκινάμε, σε συνεργασία με συμβολαιογράφο, αφού έχουμε εντολή από πελάτη και φυσικά εξασφαλίζουμε αμοιβή.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι το καταλαβαίνω.. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν θα γίνει συμβολαιογραφική πράξη τώρα. Θέλουμε να βγάλουμε ΕΕΜΚ για χρωματισμούς..

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Η διάταξη του άρθρου 98.παρ.7. 

Παράθεση

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της παρ.5, είναι η παρέλευση δεκαετίας από την τέλεση της αυθαιρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και η μη έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης που να διατάσσει την κατεδάφιση.

εννοεί ότι πρέπει η αυαιρεσία να έχει γίνει 10 χρόνια πριν το 2017 δηλαδή πριν το 2007 ? Δεν είναι λίγο περίεργη διάταξη ? Η ίδια αυθαιρεσία αν έχει γίνει το 2006 τακτοποιείται και το 2008 όχι ?! Μήπως θέλαν να πούνε δεκαετία από την τέλεση της αυθαιρεσίας μέχρι σήμερα ?

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Πιθανώς κάτω από την διατύπωση αυτή να κρύβεται η απαίτηση για την τακτική χρησικτησία (ΑΚ 1041). Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η παραπάνω διατύπωση να εννοεί ότι απαιτείται να έχουν παρέλθει τουλάχιστον δέκα χρόνια από την τέλεση της αυθαιρεσίας και η αυθαιρεσία να έχει γίνει πριν την έναρξη ισχύος του νόμου 4495 (όχι να έχουν περάσει δέκα χρόνια μέχρι την έναρξη του νόμου). Σε μια τέτοια περίπτωση μια αυθαιρεσία από το 2013 και πριν γίνεται αποδεκτή.

Link to comment
Share on other sites

  Γνωμη μου ειναι οτι, οταν το αρθρο γραφει "μεχρι την έναρξη του παροντος" εννοει τον 4759 με ισχυ απο 9-12 και οχι τον 4495.

 Εξ αλλου αυτα για την 10ετια,  δεν υπηρχαν στο προισχυσαν δικαιο.... Αρα προκειται για  νεα  ρυθμιση.

[δξ πώς συμπλεκονται/εφαρμοζονται  οι δυο τελευταιοι παραγραφοι που συνδεονται με συμπλεκτικο "και"

  Νομος 4495:

η παρ. 7 οριζε οτι

«7. Μετά την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά και οι δύο προϋποθέσεις με στοιχεία α και β της παραγράφου 5, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσει τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στην οριζόντια ιδιοκτησία του. Στην περίπτωση αυτή η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.».

 Νομος 4759

7. Μετά από την υπαγωγή στις ρυθμίσεις του παρόντος και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της παρ. 5 ή εφόσον η αυθαίρετη επέκταση ή απομείωση οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας και κτιρίων εν σειρά που αποτελούν οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες ευρισκόμενες εντός οικοπέδων, τμημάτων οικοπέδων ή αγροτεμαχίων, υφίσταται από την ανέγερση – κατασκευή της οικοδομής και συντελείται εντός νόμιμου όγκου του κτιρίου ή σε νόμιμη ή μη υπόγεια στάθμη, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ή καθέτου ιδιοκτησίας, προκειμένου να ενσωματώσει τον υπαγόμενο στις διατάξεις του παρόντος χώρο στην οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία του ή να τον εξαιρέσει από αυτήν. Στην περίπτωση αυτήν, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.

Η παρούσα εφαρμόζεται αναλόγως και σε περιπτώσεις που η ίδια αυθαίρετη κατασκευή υφίσταται σε όλους τους ορόφους και δεν είναι από κατασκευής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος, σε περίπτωση που δεν συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις των περ. α΄ και β΄ της παρ. 5, είναι

- η παρέλευση δεκαετίας από την τέλεση της αυθαιρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος

- και η μη έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης που να διατάσσει την κατεδάφιση.

 

 
Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα

Σε πολυκατοικία με 12 οριζόντιες και ξεμπαζωμένο υπόγειο,  ρύθμισα την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης Ο.Ι υπογείου σε κατοικία με τον Ν 3843.

Ερώτημα

Σήμερα που αυτή η Ο.Ι μεταβιβάζεται και  με δεδομένο ότι ο ακάλυπτος ανήκει στα κοινόχρηστα είμαι υποχρεωμένος να ρυθμίσω και το ξεμπάζωμα. 

ναι ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.