Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι, είμαι νέος μηχανικός και νέος στο φόρουμ οπότε δείξτε λίγη κατανόηση αν έχει ξαναερωτηθεί το θέμα.

Σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου βγήκε Ο.Α. για ανέγερση δεξαμενής και μηχανοστασίου άντλησης νερού το 1997 βάσει του άρθρου 3  "αντλητικές εγκαταστάσεις-υδατοδεξαμενές-φρέατα" του ΦΕΚ 270Δ.

Αυτό ορίζει ως μέγιστο ύψος τα 2,5 μέτρα.

Από κατασκευής η δεξαμενή και το μηχανοστάσιο χτίστηκαν με ΥΥ 0,70μ και 1,55μ αντίστοιχα χωρίς να έχουν υπέρβαση δόμησης.

Το άρθρο 100 του 4495 μιλάει για τα επιτρεπόμενα της περιοχής και υποθέτω εννοεί τα επιτρεπόμενα της συγκεκριμένης χρήσης συνεπώς τα 2,5μ. σωστά; Και άρα δεν μπορώ να πάω με αναλυτικό.

Σε αυτήν την περίπτωση πως υπολογίζεται η ΥΥ; Γνωρίζω ότι πρέπει να πάω με συντελεστή 0,40 για >20% αλλά η ερώτηση μου είναι, δεν πρέπει να βάλω τετραγωνικά παράβασης στο τετραγωνίδιο 5 του παραρτήματος Α; Και πόσα τετραγωνικά; όσα είναι η επιφάνεια η οποία υπερβαίνει το ύψος ή πρέπει να κάνω κάποιο υπολογισμό την επιφάνεια χ το ύψος σε μέτρα (που θα μου δώσει όγκο όμως); 

 

 

Edited by Dimitriou Antonios
Link to comment
Share on other sites

On 16/3/2023 at 10:26 ΠΜ, Dimitriou Antonios said:

η ερώτηση μου είναι, δεν πρέπει να βάλω τετραγωνικά παράβασης στο τετραγωνίδιο 5 του παραρτήματος Α; Και πόσα τετραγωνικά;

Τα τ.μ. της κάτοψης της δεξαμενής (για τη δεξαμενή) και του μηχανοστασίου (για το μηχανοστάσιο).

Link to comment
Share on other sites

On 3/14/2023 at 4:31 PM, Ψηφομάχος said:

Όπως προανέφερα, επειδή το κτίριό σου είναι μία ιδιοκτησία η υπέρβαση υπολογίζεται —αναγκαστικά— για το σύνολο της οικοδομής (ούτε για το υπόγειο ούτε για τον τελευταίο όροφο).

Συνάδελφε, μου φαίνεται ορθολογικό αυτό που εκφράζεις, αλλά θα ήθελα τη γνώμη σου για την εξής, σχετική μεν, αλλά κατά τη γνώμη μου, πιο "θολή" περίπτωση από αυτή του patty.

Έστω κτήριο, μια ιδιοκτησία, το οποίο κατά την ΟΑ δεν έχει στεγη. Αν στην υφιστάμενη κατάσταση, όπου κατασκευάστηκε αυθαίρετα στέγη με σοφίτα και ενώ το κτήριο της άδειας δεν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο, το κάνει ωστόσο η σοφίτα, πάλι θα πάρεις τη συνολική κάλυψη του κτηρίου με ΥΥ;

Link to comment
Share on other sites

@tettris θα βασιστείς στο παράρτημα Α και συγκεκριμένα στη φράση "σε περίπτωση αυθαίρετου ύψους τμήματος κτιρίου, ως βάση αναφοράς για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου λαμβάνεται η αντίστοιχη επιφάνεια του τμήματος του κτιρίου".
Θα χρησιμοποιήσεις, λοιπόν, την επιφάνεια κάτοψης του τμήματος πάνω από το επιτρεπόμενο, και όχι όλη την κάλυψη.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραία, αυτή τη λογική είχα υπόψη μου, αλλά θεώρησα ότι βλέπατε εφαρμογή της προηγούμενης απάντησης κ σε αυτή την περίπτωση.

Καταλαβαίνω τελικά ότι η αντιμετώπιση που προτάθηκε αφορά συγκεκριμένα την περίπτωση του patty, όπου έχουν υπερύψωση όλες οι στάθμες (άρα παίρνουμε τη μέγιστη κάλυψη), αλλά κατά τ' άλλα ακόμα και σε κτήριο που ελέγχεται ως μια ιδιοκτησία, η υπέρβαση χρεώνεται στην επιφάνεια της στάθμης με την υπερύψωση/υπέρβαση ύψους. Σωστά;

Επίσης μία ακόμα επιβεβαίωση που θα εκτιμούσα ιδιαίτερα: Αν στο παράδειγμα μου προηγουμένως έχουν υπερυψωθει οι στάθμες του κτηρίου αλλά χωρίς να υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο, ενώ η αυθαίρετη σοφίτα το υπερβαίνει, πάλι συντελεστή ύψους θα πάρει η επιφάνεια της αυθαίρετης σοφίτας, σωστά; Παρ'ολο που "ευθύνονται" και οι όροφοι;

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, tettris said:

αλλά θεώρησα ότι βλέπατε εφαρμογή της προηγούμενης απάντησης κ σε αυτή την περίπτωση.

Απ' ότι διάβασα, στην περίπτωση της συναδέλφου patty ολόκληρο το κτίριο υπερυψώθηκε περίπου 1 μ. (με κάποιες διαφοροποιήσεις στα ύψη ισογείου και ορόφου).
Δεν κατασκευάστηκε κάποιο τμήμα (όπως η σοφίτα με τη στέγη της δικής σου περίπτωσης) που προκάλεσε την αύξηση του ύψους πάνω από το επιτρεπόμενο.
Πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις.

Παράθεση

ακόμα και σε κτήριο που ελέγχεται ως μια ιδιοκτησία, η υπέρβαση χρεώνεται στην επιφάνεια της στάθμης με την υπερύψωση/υπέρβαση ύψους. Σωστά;

Όταν ο ιδιοκτήτης είναι ένας, δεν μας ενδιαφέρει ο καταμερισμός (αφού ο ίδιος θα πληρώσει τα επιμέρους πρόστιμα).
Βεβαίως, είναι σωστό αυτό που γράφεις.
Η υπέρβαση αντιστοιχεί στην επιφάνεια που έχει αυθαίρετα αυξημένο ύψος.

Παράθεση

Αν στο παράδειγμα μου προηγουμένως έχουν υπερυψωθει οι στάθμες του κτηρίου αλλά χωρίς να υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο, ενώ η αυθαίρετη σοφίτα το υπερβαίνει, πάλι συντελεστή ύψους θα πάρει η επιφάνεια της αυθαίρετης σοφίτας, σωστά; Παρ'ολο που "ευθύνονται" και οι όροφοι;

Σωστά, πάλι την επιφάνεια του αυθαίρετου τμήματος θα χρησιμοποιήσεις γιατί η νόμιμη οικοδομή παραμένει κάτω από το επιτρεπόμενο ύψος.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ θερμά για τις απαντήσεις. Μάλλον σε αυτό το παρακάτω

On 3/18/2023 at 6:14 PM, Δαίδαλoς said:

Πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις

δεν έδωσα τη δέουσα σημασία εξαρχής (και θεώρησα ότι ισχύει γενικά η παραπάνω αντιμετώπιση), γι' αυτό και οι απορίες.

Όμως, για να σιγουρευτώ πλήρως, κατά το

On 3/18/2023 at 6:14 PM, Δαίδαλoς said:

Η υπέρβαση αντιστοιχεί στην επιφάνεια που έχει αυθαίρετα αυξημένο ύψος.

δεν θα έπρεπε και στην περίπτωση του συναδέλφου συντελεστή ύψους να πάρει μόνο η επιφάνεια του τελευταίου ορόφου που υπερβαίνει το μέγιστο, έστω και αν ευθύνονται και οι υποκείμενοι όροφοι; Ή πρέπει να το δούμε και υπό το πρίσμα της περίπτωσης που είχαμε σύσταση και διαφορετικούς ιδιοκτήτητες, όπου ο συντελεστής υπέρβασης ύψους χρεώνεται σε όλες τις συνυπεύθυνες για την υπέρβαση στάθμες; Μόνο που σε αυτή την περίπτωση του ενός ιδιοκτήτη το κτήριο εξετάζεται σαν ένας όγκος, του οποίου η επιφάνεια είναι η μέγιστη (η κάλυψη δηλ.);

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα! Έχω περίπτωση πολυκατοικίας η οποία στην οικοδομική άδεια του 1975 έχει υπόγειο που είναι 1μ μπαζωμένο και 2μ εκτός και τελικά έχει κατασκευαστεί όλο σαν ισόγειο. Η υπόγεια αποθήκη που έδειχνε στην άδεια έχει γίνει 2 καταστήματα ισογείου πλέον. Εγώ κάνω έλεγχο σε διαμέρισμα του Γ' ορόφου (βάσει συμβολαίου) το οποίο όμως το βρίσκω στον Δ' όροφο αφού το υπόγειο είναι ισόγειο. Πρέπει να δηλώσω εγώ κάπως αυτή την παράβαση ή τσεκάρω μόνο αν έχω σωστό ύψος ορόφου?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Kαλησπέρα συνάδελφοι,

αντιμετωπίζω για πρώτη φορά το θέμα της ΥΥ και έχω την εξής περίπτωση σε μονοκατοικία. Επιτρεπόμενο ύψος περιοχής 9.50μ. Λόγω αλλαγής στο ύψος της στάθμης κατασκευής του υπογείου έχει ανέβει όλο το κτίριο (υπόγειο, ισόγειο, Α΄όροφος ξεχωριστές οριζόντιες ιδιοκτησίες) κατά 2.65μ, ουσιαστικά κάνοντας το υπόγειο να είναι ισόγειο χωρίς όμως το τελικό ύψος του κτιρίου να ξεπερνά το μέγιστο επιτρεπόμενο.

Με δεδομένο ότι έχω ξεχωριστή δήλωση αυθαιρέτου για κάθε Ο.Ι. (διαφορετικοί ιδιοκτήτες) βάζω σαν παράβαση στους ορόφους Μόνο ΥΥ 265εκ, αλλά για να μπεί ο συντελεστής 0.20 ή 0.40 (αντί του 1.20 ή 1.40) σε υποχρεώνει να επιλέξεις < ή > του 20% του επιτρεπόμενου ύψους και με δεδομένο ότι 2.65/9.50 = 0.28 < 0.20 σε οδηγεί σε κατηγορία 5. Είναι λογικό χωρίς άλλη παράβαση και χωρίς να ξεπερνάς το επιτρεπόμενο της περιοχής να είσαι κατ.5?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.