Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές με μειωτικό συντελεστή


Recommended Posts

Όχι δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο ύψος. Το ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι υπόγειο και πλέον έχει γίνει ισόγειο δεν είναι υπέρβαση δόμησης; Κι αν δεν είναι ΥΔ πως θα χρεωθεί την αυθαιρεσία, με αναλυτικό; 

Link to comment
Share on other sites

Από την περιγραφή σου συμπεραίνω ότι πρόκειται για περίπτωση μη ολοκλήρωσης περιβάλλοντος χώρου.
Το πρόστιμο υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό.

Edited by Ανάχαρσης
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχουμε περίπτωση ξεμπαζώματος ή μη ολοκλήρωσης περιβάλλοντος χώρου. Ξεκάθαρα μιλάμε για ανέγερση του κτιρίου 1 μέτρο πιο ψηλά από τη στάθμη που προβλεπόταν 

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου, και σε αυτήν την περίπτωση το πρόστιμο υπολογίζεται με αναλυτικό γιατί το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο (ύψος κτιρίου ένα μέτρο παραπάνω από της άδειας, ίδια εσωτερικά ύψη ορόφων) με το να είχε γίνει εκχωμάτωση ενός μέτρου.

Edited by Ανάχαρσης
Link to comment
Share on other sites

On 3/10/2023 at 12:24 ΜΜ, Pavlos33 said:

Υποθέτω ότι υπάρχει εσωτερική-από το κατάστημα-σκάλα ανόδου προς το πατάρι. Λόγω αυτού (και όχι λόγω Β.Χ) θα λάβει μειωτικό συντελεστή προστίμου 0,30 (παρ. 6 άρθρο 100)

6.   Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου εφαρμόζεται συντελεστής 0,30 για τους χώρους σε: 
β)  εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και σοφίτες που δεν αποτελούν ανεξάρτητο χώρο. (...)

Το  ύψος δεν θα καθορίσει τη χρήση (δες εγκ. 3 Ν. 4178). Αν για παράδειγμα έχεις ένα κατάστημα εστίασης, το οποίο χρησιμοποιεί τον χώρο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, θα έχει αναφερθεί κύρια χρήση καταστήματος και για το πατάρι. Αν έχεις βοηθητική χρήση (πχ αποθηκευτικό χώρο) θα αναφέρεις βοηθητική χρήση.

Για την εύρεση κατηγορίας η επιφάνεια παταριού το οποίο δεν αποτελεί λειτουργικά αυτοτελή χώρο, δεν προσμετράται.
Για τον υπολογισμό επιβαρυντικού συντελεστή λόγω υπέρβασης δόμησης και επειδή μάλλον έχεις οριζόντια ιδιοκτησία θα πρέπει να βάλεις την συνολική υπέρβαση (πατάρι) προς τον συντελεστή δόμησης που αντιστοιχεί στα χιλιοστά της οριζόντιας του καταστήματος.

Καλησπέρα,

Προχωρώντας το σκεπτικό (και την αυθαιρεσία) ένα βήμα παρακάτω :

Σε ισόγειο κατάστημα που προβλεπόταν πατάρι, σχεδόν όσο το μισό της επιφάνειας του υποκείμενου καταστήματος.......το πατάρι επεκτάθηκε και καλύπτει σήμερα όλο το κατάστημα...και προεκτάθηκε και πάνω από τον κοινόχρηστο χώρο εισόδου και διαδρόμου της πολυκατοικίας....

Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε το 1985 και ελλείψει σχετικής αναφοράς για εσωτερικούς εξώστες στον ΓΟΚ'85, βάσει της εγκυκλίου 2/19, για να λάβω υπόψιν το μειωτικό συντελεστή του παταριού, θα πρέπει να τηρούνται οι προυποθέσεις του ορισμού του παταριού (εσωτερικού εξώστη) βάσει ΝΟΚ'12 (με μπερδεύει λίγο αυτό που γράφει "ανεξαρτήτως επιφάνειας και ύψους).

Έχοντας καλύψει την επιφάνεια του υποκείμενου καταστήματος, τα επιπλέον τ.μ. που κατασκευάστηκαν αυθαίρετα δε μπορούμε να τα θεωρήσουμε πατάρι και να χρησιμοποιήσω το μειωτικό συντελεστή, σωστα?
Άρα θα τα υπολογίσω ως υπέρβαση δόμησης κύριου χώρου καθ' ύψος........

Όλο το "πατάρι" έχει βοηθητική χρήση (αποθήκευση προιοντων) και έχει ύψος < 2 μ.

Edited by Irini
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

συνάδελφοι καλησπέρα.

Ανεξάρτητη Υπόγεια Αποθήκη που εντός της έχει κατασκευαστεί w.c. την μετατρέπει αυτομάτως σε ΚΧ ή μπορεί να παραμείνει ΒΧ?

Link to comment
Share on other sites

Για μένα παραμένει Β.Χ και λόγω υπογείου λαμβάνει και μειωτικό. Από το Ε9 βγαίνει κάποιο συμπέρασμα για το πως το δήλωναν ως σήμερα;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 Ένας αδειος χώρος είναι αυτή την στιγμη και θα παραμείνει. ΒΧ το έχουν και δεν θέλουν να το κάνουν ΚΧ. Απλώς προβληματίστηκα εγώ λόγω του w.c.

Link to comment
Share on other sites

Δικαίως προβληματίστηκες καθώς σε νομοθεσία έκδοσης αδειών έτσι το αντιμετώπιζαν παλιότερα. Όμως, στα πλαίσια υπαγωγής υπάρχει διαφοροποίηση. Πάντως για σιγουριά να προβούν και σε τροποποίηση του Ε9 με σωστή εμβαδομέτρηση, χρήση και παλαιότητα σύμφωνα με την δήλωσή σου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ: ΜΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΜΕ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ  ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΣΠΙΤΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕ ΜΕΙΩΤΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 0,3 Η΄ 0,5 Η΄ΟΧΙ?? ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΟ ΤΟ ΟΙΚΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ, ΣΑΝ ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ ΒΑΖΩ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΓΕΝΙΚΑ ΑΝΗΚΕΙ??

 

(1) Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

(2) Η χρήση κεφαλαίων σε κείμενο δημοσίευσης και τίτλου δεν επιτρέπεται. Επίλεξε «επεξεργασία» (3 τελείες άνω δεξιά) και διόρθωσε το κείμενο της δημοσίευσής σου. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

akis73

 

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.