Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Ν. 4495/17] Παραβίαση πλαγίων αποστάσεων


Recommended Posts

4 λεπτά πριν, Paul_Mix said:

Όταν έχουμε Κατηγορία 2 χωρίς Ο.Α. ή Κατ. 5

Όταν δεν έχεις άδεια κλειδώνουν, μπορείς να έχεις Κ5 και με άδεια οπότε τις υπολογίζεις κανονικά

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 850
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Thank you great zazeng για τον δημιουργικό προβληματισμό και τη βοήθεια που προσφέρεις! Θα παραθέσω μερικές ακόμα σκέψεις και δεδομένα για την περίπτωση και ελπίζω να μην "κράζετε" οι αγαπητοί συνάδελφοι για το μέγεθος του μηνύματος. Λιγότερα δεδομένα ωστόσο δεν ξέρω πώς θα βοηθούσαν σε αυτή την περιέργη περίπτωση, ώστε να απαντηθεί το βασικό ερώτημα των πλαγίων: 1) δ από όριο αναφερόμενης δουλείας και νέο τ/γ που την περιλαμβάνει ή 2) δ από περίφραξη και α) νέο τ/γ που την περιλαμβάνει ή β) που δεν την περιλαμβάνει (τη δουλεία);

Σκαρίφημα (συνημμένο).

Τα συμβόλαια, προγενέστερα της άδειας, δεν αναφέρουν τη δουλεία, παρά μόνο με ποια γήπεδα συνορεύει περιμμετρικά και ότι το εμβαδόν είναι 2200τμ, όσο δηλ, σήμερα μετρώντας το, μαζί με τη δουλεία.

Σε προσχέδιο τοπογραφικού που βρήκα στον φάκελο του μηχανικού που εξέδωσε την άδεια, δεν έχει συμπεριλάβει τη δουλεία (εκεί μάλιστα την αναφέρει ως οδό) και οι αποστάσεις που γράφει με τη δουλεία, στο θεωρημένο τοπογραφικό είναι αυτές που είχε μετρήσει χωρίς τη δουλεία. Η δουλεία σήμερα είναι τμήμα κοινόχρηστης οδού, ηλεκτροδοτούμενης από τον δήμο. Επίσης η οδός καταλήγει σε δομημένο γήπεδο, που χωρίς αυτή θα ήταν τυφλό. Η περιοχή παραμένει εκτός σχεδίου στη ζώνη οικισμού. Προφανώς έχει παίξει "μαλαγανιά", αλλά δεν καταλαβαίνω τον λόγο. Θα σκεφτόμουν για την αρτιότητα, αλλά είτε με είτε χωρίς τη δουλεία το γήπεδο ήταν άρτιο (>2000τμ), ως παρέκκλιση εντός ζώνης και έχτιζε μέχρι 200τμ κάλυψη και δόμηση (νομίζω σε κάθε περίπτωση). Επίσης είναι προφανώς λογικό κάποτε το γήπεδο να την συμπεριλάμβανε και το σύνορο με το διπλανό χωράφι να ήταν κάπου στον άξονα της οδού.

Θα μπορούσε να σχετίζεται κάπως το ΠΔ Δ'181/1985, που προσδιόριζε τα περί παραχώρησης εδαφικής λωρίδας σε κοινή χρήση; Στο βιβλίο της Λεμπέση περί οδών αναφέρει κάπου για χάρτες του υπ. Κοινωνικών Υπηρεσιών όπου έχουν καταχωρηθεί οι αναγνωρισμένες οδοί. Χρειάζεται να το πάω τόσο μακριά ή μπορεί να λυθεί το ζήτημα πιο απλά;

Δεν με πειράζει το πρόστιμο να βγει πιο ακριβό ή να δείξω το γήπεδο πιο μικρό (αν επιλέξω τη 2η λύση που συμβαδίζει με τη σημερινή εικόνα), αλλά κυρίως δεν θα ήθελα να φτιάξω λανθασμένο τοπογραφικό και να αφαιρέσω ένα κομμάτι που δεν θα έπρεπε... Στην πολεοδομία, που είδε το θέμα κάπως επιδερμικά, μου είπε να δηλώσω το γήπεδο μέχρι την περίφραξη.

Με κίτρινο οι διαστάσεις στο θεωρημένο τοπογραφικό, με κόκκινο οι μετρημένες σήμερα γύρω από την περίφραξη.

Screen Shot 2020-10-14 at 10.02.16.png

Edited by tettris
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Απολάυστε με τώρα που μπορείτε, από βδομάδα επιστρέφω φουλ τάιμ στα επαγγελματικά μου καθήκοντα :D

Στο 181 μόνο για δωρεά βλέπω ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε δρόμο (άρθρο 6), οπότε ή αυτό είναι ή αν έχει πρόσβαση από αλλόυ απλή μαλαγανιά για να πάνε σε αυτή τη θέση (μπορεί να έχει πιο ωραία θέα απο εκεί). Επίσης αν είχε χτίσει αυτός στον οποίο καταλήγει ο δρόμος αυτός πιο πριν μπορεί γιαυτό να μπήκε (αλλά όχι σαν δωρεά; Έχτιζες και με δουλεία τότε στα μακρινά 80'ς;)

Αφού δεν βρίσκεις τίποτα σε τίτλους (πέρα απο το συνολικό εμβαδό) μάλλον στην υφιστάμενη πρέπει να πας και να χρεώσεις Δ. Για το τοπογραφικό, θα σου συνιστούσα να το τσέκαρες και με ένα τοπογραφό. Επίσης δεν είναι και αυτό άδεια με αναληθή στοιχεία, μη ανακληθείσα;

 

Link to comment
Share on other sites

😄 Όσο προλαβαίνω λοιπόν...πάντως σε παραδέχομαι η πρόσφατη δραστηριοποίησή σου στο φόρουμ είναι στα κόκκινα!

Λοιπόν, αν και δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητηθεί, να ξεκαθαρίσω λίγο περισσότερο το τοπίο. Αυτή η οδός ήταν από παλιά αγροτικός δρόμος που ένωνε κύρια οδό με τα αγροτεμάχια (κάποια κτισμένα πλεόν) της περιοχής και δεν υπάρχει άλλη δίοδος σε αυτά. Όντως συντελέστηκαν όλα αυτά στα '80s, όπου το '85 εκδόθηκε η άδεια για το γήπεδο που καταλήγει η οδός και το '88 βγήκε η άδεια στο εξεταζόμενο ακίνητο, προσθήκης ορόφου στο ήδη αυθαίρετο ισόγειο, όπου ο όροφος τοποθετήθηκε έτσι και αλλιώς εκτός της πλάγιας απόστασης των 5μ από την περίφραξη, όχι από τη δουλεία. Όλα τα συμβόλαια είναι προγενέστερα της άδειας.

Να θέσω τις τελευταίες απορίες:

  1. Αυτό για τη δωρεά μπορεί να αναζητηθεί κάπου; Κάτι τέτοιο ήλπιζα να αποκομίσω από την ΥΔΟΜ όταν πήγα, αλλά δεν μου ανέφερε κάτι σχετικό.
  2. Την χρειάζομαι την παραπάνω πληροφορία ή μπορώ από την υφιστάμενη κατάσταση να ορίσω το γήπεδο μέχρι την περίφραξη και ίσως να αναφέρω κάπου στο τοπογραφικό ότι η ιδιοκτησία ήταν μέχρι τον άξονα της οδού, αλλά έχει παραχωρηθεί η λωρίδα; Γενικά με ενδιαφέρει ο επίσημος χαρακτηρισμός της οδού (μέχρι και στους χάρτες του κτηματολογίου αναφέρεται); Στην τακτοποίηση συγκρίνω με το τοπογραφικό της άδειας, ό,τι και αν δείχνει, ή με την υφιστάμενη κατάσταση της αυτοψίας;
  3. Σε εικόνα παραδείγματος περί δ πάντως, έχω δει ότι οι πλάγιες περιλαμβάνουν και τη δουλεία (ίσως στα εντός σχεδίου και εφόσον πρόκειται για δουλεία που αναφέρεται σε τίτλο. Παρεπιπτόντως η ο.α. θεωρείτε ότι δεν αρκεί για την "κατοχύρωση" της παραχώρησης και όσα χρόνια και αν έχουν περάσει από την κοινόχρηστη ιδιότητα της οδού;). Ένα ακόμα δεδομένο το ότι είναι λογικό το κτήμα κάποτε να έφτανε στον άξονα της οδού. Ένα άλλο ότι είναι απροσδιόριστο γιατί έβαλε μπερδεμένα στοιχεία στο τοπογραφικό ο μηχανικός, εφόσον δεν είναι προφανής ο δόλος, ως προς την έκδοση της τότε άδειας. Το θέμα μου είναι αν σήμερα οφείλω να συμπεριλάβω αυτή τη λωρίδα ως τμήμα του γηπέδου ή αντίστοιχα αν έχω δικαίωμα λόγω της υφιστάμενης κατάστασης (ως τμήμα οδού κλπ.) να την αφαιρέσω. Ως προς τα αυθαίρετα αν είναι έτσι και αλλιώς πιο "safe" να μετρήσω δ από την περίφραξη.

Και μια φώτο από το στέλεχος της άδειας:

IMG_20201014_133505.thumb.jpg.a41d17bbeb4ae932cd451ad39e8cadcb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Θα καθόμουν κ άλλο αλλά θέλουν οι πελάτες τα πρόστιμα τους :P
Μετά τις 31/8 κ 30/9 το χρειαζόμουν ένα διαλλειματάκι...

1.  Μόνο υποθηκοφυλάκειο. Μάλλον αυτό που βλέπουμε είναι η "δωρεά" (δεν βλέπω να έχει δίοδο από αλλού)

2. Συμβουλέψου παλιές αεροφωτογραφίες, τοπογράφο και παλιότερο μελετητή για να σε κατατοπίσει για το σπορ τότε, τελικά στην υφιστάμενη θα καταλήξεις βέβαια...

3. Κακώς το λες δουλεία, κοινή αυλή λέει, οπότε αν το συμβόλαιο σου δεν είναι κομμάτι κάθετης και η κοινή αυλή κοινόχρηστος χώρος της κάθετης (που δεν είναι γιατί τα 5μ θα μετράγανε από το έξω όριο της αυλής). Πολύ πιθανό να έγινε όντως για την παραχώριση. Δες το άρθρο 6 του 181, μιλάει για πράξη δωρεας κοινόχρηστου χώρου (όχι δρόμου). Τσέκαρε και τις όλες τις τροποποιήσεις (κ καλή διασκέδαση!).

Edited by zazeng
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 

εγω βλεπω οτι προκειται για γηπεδο σε ζωνη και οχι για οικοπεδο εντος οικισμου.

Χτιζει με παρεκκλιση σαν εμβαδου 2.000 τμ. με το Δ 270/85.

Δεν καταλαβα την αναφορα στο Δ 181.

Δεν υπαρχει Δ  στα εκτος σχεδιου αλλά αποσταση.

Ουτε και εγω βλεπω καμμια δουλεία... [ούτε εχω ξαναδει "κοινη αυλή φωτισμου"]

Απο την στιγμη που δεν εχει γινει  καμμια πραξη παραχωρησης/απαλλοτριωσης δρομου, το όριο σου ειναι και το οριο της άδειάς σου.

"επιδερμικά", οπως ειπαν και στην ΥΔΟΜ
Δειχνεις το εντος της περιφραξης

Πας με  την παρεκλιση του αρθρου 39, χωρις να   κατεβαινεις κατω απο τα 2000 τμ.

Στο κτηματολογιο τι δηλωσε?

Στο Ε9  τι δηλωνει?

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  1. Στο υποθηκοφυλάκειο τι να ζητήσω; Είναι σχεδόν σίγουρο ότι μεταγενέστερο συμβόλαιο από την άδεια δεν έγινε. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν αξίζει όλος αυτός ο κόπος περί του προσδιορισμού του τμήματος της διόδου αυτής και χάρει των αυθαιρέτων. Αφού σήμερα στην αυτοψία δεν αποτελεί τμήμα της ιδιοκτησίας γιατί να μη το αφήσω στην άκρη; Δεν ξέρω αν φορολογικά υπάρχουν συνέπειες, που θα δηλώνονται λιγότερα τετραγωνικά στο γήπεδο, αλλά και ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει; Για το πρόστιμο, για να βγάλω και το τελικό ποσό, λέω να μη το λάβω υπόψη μου (έτσι και αλλιώς τι 2200τμ, τι 2000 δεν επηρεάζονται τα επιτρεπόμενα μεγέθη, μόνο οι πλάγιες) και για το νέο τοπογραφικό θα το ψάξω λίγο περισσότερο.
  2. Αεροφωτογραφίες έχω ελέγξει και από παλιά ήταν μια απλή αγροτική οδός, τα τελευταία 30 χρόνια περίπου έχει τσιμεντοστρωθεί και έχει κολώνες της ΔΕΗ για φωτισμό. Όπως είπα και πιο πάνω, συμφωνώ να καταλήξω στην υφιστάμενη.
  3. Το λέω 'δουλεία', γιατί ναι μεν στο τοπογραφικό του στελέχους το αναφέρει ως 'κοινή αυλή αερισμού-φωτισμού', στο διάγραμμα κάλυψης το ονομάζει 'δουλεία αερισμού-φωτισμού'. Κάθετη δεν έχει, τα γειτονικά είναι όλα διαφορετικές ιδιοκτησίες. Ξέρω πάντως ότι έγινε καθαρά για την παραχώρηση. Η απορία μου είναι, αν έγινε άτυπα και όχι με κάποια διαδικασία, πως το εκλαμβάνω ως διαχειριστής της δήλωσης των αυθαιρέτων αφενός, και ως συντάκτης νέου τοπογραφικού αφετέρου.

Αυτά και zazeng σε ευχαριστώ θερμά!

Edited by tettris
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

dimitris GM, χαίρετε!

Ναι είναι στη ζώνη, όχι στον οικισμό και με ή χωρίς το κομμάτι αυτό είναι το γήπεδο >2000τμ. Σε Ε9 και κτηματολόγιο δήλωνε την επιφάνεια των προγενέστερων της άδειας συμβολαίων, δηλ. 2200τμ όσο προκύπτει μαζί με τη λωρίδα αυτή. Και νομίζω είναι λογικό η λωρίδα να άνηκε κάποτε στο γήπεδο. Αν θεωρήσουμε ότι η παραχώρηση έγινε άτυπα και έστω αν έπρεπε να γίνουν κάποιες διαδικασίες που δεν έγιναν, σήμερα τι θεωρώ ως γήπεδο τα όρια του οποίου θα χρησιμοποιήσω στην τακτοποίηση και στο νέο τοπογραφικό; Αυτή είναι η απορία μου. Υποθέτω αυτό που λες:

Παράθεση

Απο την στιγμη που δεν εχει γινει  καμμια πραξη παραχωρησης/απαλλοτριωσης δρομου, το όριο σου ειναι και το οριο της άδειάς σου.

Οκ, αλλά το πρόβλημα είναι ότι το σχέδιο της άδειας περιλαμβάνει τη λωρίδα, οι διαστάσεις όμως που αναγράφει είναι χωρίς αυτή (μικρότερες, και συγκεκριμένα όσο μετράμε μέχρι την περίφραξη). Σαν να ήθελε ο μηχανικός και να τη βάλει τη λωρίδα μέσα στο γήπεδο για να βγαίνει το εμβαδόν των συμβολαίων, αλλά και σαν να ήθελε να την "κρύψει", γιατί ουσιαστικά πλέον δεν ήταν τμήμα του...Spooky!

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

όχι ότι το είχα προσέξει, η αφηρημάδα μου σπάει κόκκαλα, αλλά το συνηθίζαν τότε να εφαρμόζουν διατάξεις από τα εντός, όπου χρειαζόταν και για τα εκτός

άρα δεν υπάρχει απαίτηση για πράξη δωρεάς, έγινε μια παραχώρηση, μπορεί και να τους ζητήθηκε από την πολεοδομία να μπει έτσι για να βγαίνει το εμβαδό του συμβολαίου και να υπάρχει πρόσβαση σε και μετά από αυτό το αγροτεμάχιο

Edited by zazeng
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.