Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαγγελματικά δικαιώματα


Recommended Posts

μηχανικοί υψηλών τάσεων δεν υπάρχουν αλλά και μηχανικοί με ηλεκτρολογική επάρκεια δεν υφίστανται με 1-2 μαθήματα ηλεκτρολόγων εκτός φυσικά στα χαρτιά και  στην Ελλάδα

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η υψηλή τάση είναι ένα αντικείμενο που σπάνια συμβαίνει να ασχοληθεί ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Ελλάδα. Συνήθως πάμε μέχρι μέση. Είναι λάθος όμως κάποιος να έχει άδεια από τη πολιτεία για τα παντα σε υψηλή τάση χωρίς να έχει τη παραμικρή ιδεα. Το ίδιο ισχύει και για τη μέση ταση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι υψηλές τάσεις ειναι ενας ιδιαίτερος κλάδος , αχανής που και μόνο βιβλιογραφικά χάνεσαι . Ειναι δύσκολο έως ακατόρθωτο κάποιος με 2 μαθήματα Ηλεκτρολογιας  να λέει πως έμαθε για Υ.Τ ( Δεν αναφέρομαι σε σενα Mameni ).  

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, georgios_m said:

αν στη Γερμανία αποτελούν ξεχωριστή ειδίκευση ή απλώς ακαδημαϊκή έδρα,

έδρα αναφέρω.

Αλλά να το πω και λίγο αλλιώς. Πριν 60 χρόνια στην Γερμανία υπήρχαν ξεχωριστοί οι ηλεκτρολόγοι και οι μηχανολόγοι πχ στο Μόναχο. Στην Ελλάδα είχαμε μέχρι νομίζω το 1977 περίπου ενιαίους ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους. Πριν λοιπόν πάνω από μισόν αιώνα χωρίζονταν στο Μόναχο σε κατευθύνσεις υψηλών και χαμηλών τάσεων. Οι χαμηλές δεν είναι κάτι παρακατιανό. Μην το πάρουμε έτσι. Μπορεί να πει κανείς ότι γνώρισαν μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία 50 χρόνια από της υψηλές.Σκέψου όλα τα μικροηλεκτρονικά, τα τηλεπικοινωνιακά . Απλά είναι βέβαια κάτι το διαφορετικό. Και αν ξέρεις από θεωρία πληροφορίας και αυτόματο έλεγχο ή επεξεργασία σήματος δεν ξέρεις αναγκαστικά από υψηλές τάσεις. Πόσο μάλλον αν ασχολείσαι με βάσεις δεδομένων και compilers. 

Edited by bob mastoras
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΣΣτην ουσια δεν ειναι το μεγεθος της τασης που κανει τη διαφορα. Απλα οταν αναφερεται υψηλη ταση εννοειται η μεταφορα ισχυος στα αντιστοιχα δικτυα. Το συγκεκριμενο αντικειμενο ειναι δυσκολο και ακομα και η μεγαλη μαζα των καθαρα ηλ/μη δεν το γνωριζουν.

Για την αναφορα των 2 μαθηματων και αν αυτα ειναι αρκετα εγω θα σας πω το εξης:

-διδαχθηκα διαφορα και αρκετα μαθηματα. Οταν ομως ηρθε η ωρα της πρωτης μελετης διαπιστωσα οτι δεν ηξερα την "τη τυφλα μου". Ουσιαστικα ειχα διδαχθει πολυ μεγαλο ογκο διδασκαλιας αλλα δεν διαδαχθηκα τον τροπο να λυνω προβληματα και να διεκπεραιωνω ολοκληρωμενη μελετη (μεεθοδολογια, νομοθεσια, προδιαγραφες κλπ).

-Διδαχθηκα αρκετα μαθηματα διαστσιολογησης κατασκευων (στατικα, δυναμικη κλπ). Ομως (να το πω σιγα για να μην παθουν εγκεφαλικο οι ΠΜ)  δεν μου εχουν δωσει δικαιωμα να κανω στατικες μελετες. Ουτε στις μεταλλικες κατασκευες.

Οποτε μην παιζετε και πολυ με τα μαθηματα. Το οτι εχω διδαχθει χημεια και φυσικη στο πανεπιστημιο δεν με κανει ουτε χημικο ουτε φυσικο. Η κατευθυνση και ο προορισμος της καθε σχολης πηγαζει απο το συνολο των μαθηματων και οχι μεμονωμενα. 

Να σας το πω ομως και το εξης. Το οτι τελειωσα ως Μηχ/γος κ Αεροναυπηγος μηχανικος δεν σημαινει οτι πρεπει ή μπορω να διαπραγματευομαι (και αρα να υπογραφω) με αεροναυπηγικα, ρευστοδυναμικα, κατασκευαστικα κλπ. Ο καθενας θα επρπε να ασχολειται στον τομεα που εξειδικευεται και αποκταει γνωση και εμπειρεια. 

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πέρα από τα μαθήματα υπάρχει και η μαθησιακή διαδικασία της διπλωματικής (ή της μεταπτυχιακής διατριβής κλπ). Σε αυτήν πραγματεύεσαι ένα θέμα με επιτήρηση και καθοδήγηση. Ενώ στα μαθήματα ο χαρακτήρας είναι πιο αναλυτικός και εξετάζεται η απορρόφηση γνώσεων, στις εργασίες αυτές ο χαρακτήρας της δουλειάς είναι πιο συνθετικός. Ο χρόνος που δίνεται για αυτές τις μαθησιακές διαδικασίες νομίζω ότι ανακλά ακριβώς την ανάγκη να μπορέσει ο μελλοντικός μηχανικός/επιστήμονας να σηκώσει κεφάλι και να αντιμετωπίσει δυσκολίες που δεν είναι πλήρως προβλέψιμες. Στην θετικότερη περίπτωση μετά θα βρεθεί σε μία εταιρεία και θα υπάρχει mentoring. Και ακριβώς με τις δυσκολίες ωριμάζει ο  μηχανικός/επιστήμονας. Αποκτά επίγνωση των προσωπικών δυνατοτήτων του αλλά και των ορίων του της στιγμής. Και η επίγνωση των προσωπικών δυνατοτήτων -που βέβαια καλό είναι να διευρύνονται- είναι ένδειξη νομίζω υπευθυνότητας και όχι ψυχικών προβλημάτων. 

Link to comment
Share on other sites

Πάντως αναλώνεστε αποκλειστικά σε ακαδημαϊκά θέματα. 

Αν είναι κάποιος γνώστης, θα ήθελα να μας αναφέρει ποια είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα και ποιοι οι περιορισμοί, που μπορεί να έχει ένας απόφοιτος με πτυχίο ισοδύναμο με το δικό μας πενταετές στις άλλες χώρες.

Edited by ted78
Link to comment
Share on other sites

Επειδή αναφέρθηκαν σε αυτά που είπα για το ΠΑΔΑ και το νέο ΔΙΠΑΘΕ να πω ότι τα θέματα που είχαν οι ΜΠΔ που ήθελαν πάρουν τα δικαιώματα των ΜΜ και τα πήραν , οι ΜΜ της Κοζάνης που ξεκίνησαν κάτι άσχετο και με πολιτικά μέσα άλλαξαν όνομα , όπως και οι Ηλεκτρονικοί της Κρήτης που έγιναν Ηλεκτρολόγοι , δεν είναι συγκρίσιμα με την μετατροπή των νέων τμημάτων σε 5ετή .

Γιατί εδώ πρόκειται για τους κανονικούς τίτλους , για νέα τμήματα χωρίς παρελθόν τα οποία θα μπορούν να αποφασίσουν αν θα είναι 4ετή ή 5ετή , δηλαδή αν θα ενσωματωθεί το μάστερ επί της ουσίας .

Οσο για το ΤΕΕ θα είναι αδύνατο να αρνηθεί όταν έχει τόσο βεβαρυμένο παρελθόν στις αναγνωρίσεις .

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, ted78 said:

Πάντως αναλώνεστε αποκλειστικά σε ακαδημαϊκά θέματα. 

Αν είναι κάποιος γνώστης, θα ήθελα να μας αναφέρει ποια είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα και ποιοι οι περιορισμοί, που μπορεί να έχει ένας απόφοιτος με πτυχίο ισοδύναμο με το δικό μας πενταετές στις άλλες χώρες.

Μπορω να σου πω για Ηνωμενο Βασίλειο. Γενικα ότι εχει πει και ο Earl, κανεις δεν σου απαγορευει να δουλεψεις με BEng ή MEng πτυχίο αλλά το να εισαι CEng ειναι αυτο που κανει τη διαφορά. Και για να γινεις CEng δεν πας μια ωραια μερα στο ΤΕΕ με τη διπλωματικη και περιμενεις να σε εξετάσουν. Πρεπει να δείξεις καποια χρονια εργασιακής εμπειρίας.

https://www.engc.org.uk/ukspec

Οι δομοστατικοι δινουν ΚΑΙ εξετάσεις.

https://www.istructe.org/membership/examination

Επισης πρεπει να δειξεις οτι κρατας τη γνωση σου επίκαιρη. 

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.engc.org.uk/engcdocuments/internet/website/CPD%20Policy%20Statement.pdf&ved=2ahUKEwjH6_TTy93fAhUBtnEKHVh_CMgQFjABegQIDxAE&usg=AOvVaw2QvW73n9JUeXJsYKpWFlS3

Επισης, οπως εχει αναφερει και ο Earl, οταν μια εταιρεία κανει προσφορα για καποιο έργο δινει και φακελο με το ποια ατομα θα ειναι οι μηχανικοί του έργου και τα βιογραφικά τους. Αν απο τα βιογραφικα τους λοιπον φανει οτι δεν εχουν σχετικη εμπειρία η εταιρεια θα το χασει το εργο. Μια εταιρεια λοιπον θελει να εχει Chartered Engineers στο δυναμικο της. Οι μηχανικοι που δεν ειναι chartered ακομα, δουλευουν πανω στο εργο αναλαμβανοντας ενα κομμάτι αναλογα με την εμπειρία τους ωστε να μπορεσουν να γινουν chartered καποια στιγμη.

Μπορεις να εργαστεις σαν Ε.Επ. χωρις να εισαι chartered αλλα:

Ισως να μην μπορεσεις να κανεις ασφαλιση για αστικη ευθυνη, πραγμα απαραιτητο για να αναλαβεις εργα.

Οι πελατες θα σου ζητησουν οτι μελετη κανεις να την ελέγξει ενας chartered engineer συναφους αντικειμενου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Λίγο πολύ την ξέρω τη διαδικασία, σύμφωνα με όσα έχουν γράψει τόσοι και τόσοι συνάδελφοι με εμπειρία από UK.

Νομίζω θα συμφωνήσεις ότι το σύστημά τους βασίζεται περισσότερο στην εμπειρία και όχι τόσο στην κατεύθυνση που ακολούθησες.

Δηλαδή για παράδειγμα, δεν εμποδίζει τίποτα κάποιον πολιτικό μηχανικό, που έχει ας πούμε πάρει κατεύθυνση συγκοινωνιολόγου ή υδραυλικού, σε περίπτωση που έχει συγκεντρώσει εμπειρία σε μελέτες και επίβλεψη στατικών φορέων, προφανώς μέσω κάποιας εταιρίας, να δώσει εξετάσεις στο istructe και να αποκτήσει επάρκεια δομοστατικού. 

Edited by ted78
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.