Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 30 - Ν. 4495/17] Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας


Recommended Posts

1 ώρα πριν, akisal said:

-Αντικατάσταση ηλεκτρολογικού δικτύου

Αυτό αν τροποποιεί μελέτη ΗΜ, ο νόμος ορίζει ΕΕΔΜΚ. Σε κάθε περίπτωση όλα εκδίδονται με ευθύνη μηχανικού.

Ανεξάρτητα από άδειες/βεβαιώσεις αρθ 30 αναλογα με τις εργασίες και αν πραγματοποιούνται από συνεργεία μη στεγασμένα απαιτούνται ένσημα. Υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης. Αναλόγως τι έχετε συμφωνήσει και ποιος έχει αναλάβει τι, δαπανάς τον χρόνο σου μιλώντας με ΙΚΑ, λογιστή για να σου κάνει τις ηλεκτρονικές ΑΠΔ ή ότι άλλο αποφασίσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα συνάδελφοι, θέλω να εκδώσω άδεια του αρ.30 για εργασίες ανακαίνισης που είναι οι εξής : 

1. αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα

2. τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα

3.αντικατάσταση πλακιδίων σε μπάνιο και αλλαγή ειδών υγιεινής

Στα υποβαλλόμενα εγγραφα ειναι η τεχνική έκθεση μηχανικού για την απαίτηαη εγκρίσεων, και δηλωσεις ανάθεσης-ανάληψης , και ήθελα να ρωτήσω αν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει επίβλεψη ? και θα πρέπει να γίνει ανάληψη επίβλεψης έργου? αλλιώς τι άλλο να μπει στην αναθεση-ανάληψη?

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Καταρχάς η βεβαίωση μηχανικού του άρθρου 30 δεν ταυτίζεται ούτε με βεβαίωση νομιμότητας, ούτε φυσικά με κάποιας μορφής οικοδομική άδεια και αυτό διότι το λεκτικό του εν λόγω άρθρου είναι το εξής "Πριν την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, συντάσσεται υποχρεωτικά ηλεκτρονική βεβαίωση αρμόδιου μηχανικού, που εκδίδεται από πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), ότι στην περιοχή του ακινήτου για τις παραπάνω  εργασίες  δεν  απαιτείται  έγκριση  από  κάποιον  φορέα.  Σε  περίπτωση  που  απαιτούνται  εγκρίσεις  από  άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα γίνεται ενημέρωση φακέλου με τις παραπάνω εγκρίσεις."

Άρα, εμείς βεβαιώνουμε μόνο αυτό, ότι δεν απαιτούνται εγκρίσεις από κάποιο φορέα. Προφανώς δεν υπάρχει επίβλεψη μηχανικού, όυτε δηλώσεις ανάθεσης-ανάληψης, ούτε τεχνική έκθεση. 

Στην πράξη, πολλοί από εμάς (πλεοναστικά) έχουμε υιοθετήσει μια πρακτική (μια και ζούμε σε κράτος που συνεχώς κάποιος πρέπει να αποδεικνύει το προφανές) να αναγράφουμε πάνω στο πεδίο σχολίων της βεβαίωσης τις εργασίες που περιλαμβάνονται στο άρθρο 30 και θα εκτελέσει ο ιδιοκτήτης για να μπορεί ο δεύτερος να ξεμπερδεύει σε τυχόν καταγγελία που θα του γίνει με την επίσκεψη της αστυνομίας. 

Μη ξεχνάμε ότι για τις εργασίες του άρθρου 30 δεν απαιτείται καμίας μορφής άδεια (ούτε κανονική, ούτε ΕΕΔΜΚ). Υπεύθυνος για τυχόν "αλλοιώσεις" εργασιών από τις προβλεπόμενες του άρθρου αυτού είναι μόνο ο ιδιοκτήτης.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.Στα απαιτούμενα εντυπα όμως που ζητάει δηλώσεις ανάθεσης ανάληψης τι ανεβάζουμε?

Link to comment
Share on other sites

Ο γενικός κανόνας είναι ότι στην περίπτωση που εκ του νόμου δεν απαιτείται, τότε δεν ανεβάζεις και αν συστημικά δεν προχωράει η δουλειά, ανεβάζεις ενημερωτικό σημείωμα ότι δεν απαιτείται.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, Lydia Grammenou said:

.......Στα απαιτούμενα εντυπα όμως που ζητάει δηλώσεις ανάθεσης ανάληψης τι ανεβάζουμε?

Η ανάθεση-ανάληψη αφορά στην διαχείριση του ηλεκτρονικού συστήματος e-Άδειες

και όχι στην κατασκευή ή μελέτη έργου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Πάω να την καταθέσω και μου λεει ότι έχει ημερομηνία λήξης την σημερινή .Ξέρετε για ποσο καιρό ισχύει?σε πόσο διάστημα δηλαδή πρέπει να ολοκληρωούνε οι εργασίες?

 

Στοιχεία προς έκδοση πράξης

 
   
Υπολογιζόμενη ημ/νία λήξης ισχύος της προς έκδοση πράξης 22/11/2023
Οριζόμενη ημ/νία λήξης ισχύος της προς έκδοση πράξης
  22/11/2023
 
   
 
Ξ
Link to comment
Share on other sites

Η βεβαίωση του άρθρου 30 βεβαιώνει ότι δεν απαιτούνται λοιπές Εγκρίσεις... δεν έχει καμία σχέση με το Πότε θα γίνουν οι εργασίες.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας, νοιώθω ότι έχω καταχραστεί τον χρόνο σας με αυτήν την βεβαίωση του αρ. 30 και προκαταβολικά ζητάω συγνώμη. Μια τελευταία ερώτηση γιατι στο e=adeies δεν απατάει κανείς. Πάτησα υποβολή πράξης ,και μου είπε ότι υποβλήθηκε επιτυχώς με αριθμό τάδε. πατάω για να κάνω λήψη  το έντυπο και δεν κάνει τίποτα και ούτε κατεβάζει κάτι. Και μετά αν πάω πίσω στην αιτηση λέει εκδόθηκε και οι μόνες ενεργειες που μου επιτρέπει ειναι : προβολη λεπτομερειών και εκτύπωση αίτησης . Ενώ στα αρχεια δεν υπάρχει κάποιο έντυπο όπως πχ στις μικρής κλίμακας.Τι δίνω στον ιδιοκτήτη?την εκτυπωση της αίτησης?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.