Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 30 - Ν. 4495/17] Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας


Recommended Posts

@Lydia Grammenou ναι, μαζί με την τεχνική έκθεση που βλέπετε στα αρχεία. 

Ουσιαστικά η "βεβαίωση του άρθρου 30" στην πραγματικότητα είναι η δική σας τεχνική έκθεση!!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα σε όλους. Θέλω να μπαζώσω πισίνα νομίμως υφιστάμενη καθώς ο ιδιοκτήτης δεν την θέλει άλλο. Πιστεύετε ότι μπορώ να εντάξει το μπάλωμα αυτό στις εργασίες του άρθρου 30 (ως διαμορφώσεις εδάφους μέχρι ύψους... από το φυσικό έδαφος) ;

Link to comment
Share on other sites

Κατά την  προσωπική μου άποψη θα χρειαστείς ενημέρωση Ο.Α για αλλαγή του Π.Χ με επιχωμάτωση της πισίνας. Έτσι αυτή θα "βγει" από το πολεοδομικό και φορολογικό "παιχνίδι". Το τελευταίο τον καίει περισσότερο...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

Κατά την  προσωπική μου άποψη θα χρειαστείς ενημέρωση Ο.Α για αλλαγή του Π.Χ με επιχωμάτωση της πισίνας. Έτσι αυτή θα "βγει" από το πολεοδομικό και φορολογικό "παιχνίδι". Το τελευταίο τον καίει περισσότερο...

Καλησπέρα @Pavlos33. Η άδεια είναι του 90 οπότε, πως θα κάνω ενημέρωση για κάτι που θα υλοποιηθεί σήμερα; Εννοείται για φορολογικούς λόγους γίνεται η όλη συζήτηση

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 6/3/2023 at 11:32 ΠΜ, mikegad said:

Καλημέρα.
καθαίρεση εσωτερικού τοίχου και επανακατασκευή του σε μεγαλύτερο πλάτος, θεωρείς πως θα μπορούσε να πάει με το άρθρο 30; Υπάρχει κάποιος επίσημος ορισμός του τι θεωρούν διασκευή; 

Στην ουσία θέλουν να μεγαλώσουν ένα δωμάτιο περίπου 1 μέτρο.

Τους είπα πως κανονικά θέλουν τακοποίηση (υπάρχουν κάποιες μικροπαραβάσεις) και μετά ΕΕΔΜΚ και δεν θέλουν να προχωρήσουν. Θα τον ρίξουν χωρίς άδεια (και έμεινα και απλήρωτος τρομάρα μου)

Στο άρθρο 100 του Ν.4495/2017 αναφέρει:

Σε περίπτωση διαφορετικής διαρρύθμισης διακεκριμένης αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, υφίσταται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου και ενιαίου ειδικού προστίμου, αλλά ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώσει το σχετικό φακέλου της άδειας για τη συντελεσθείσα αλλαγή διαρρύθμισης κατά τη σύνταξη της ταυτότητας κτιρίου.
Στην παρ.14 διευκρινίζεται ότι η διαφορετική διαρρύθμιση διακεκριμένης αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, δεν θεωρείται αυθαιρεσία, υπάρχει ωστόσο υποχρέωση ενημέρωσης του φακέλου της άδειας κατά τη σύνταξη της ταυτότητας κτιρίου.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα, υπάρχει πολυκατοικία της οποίας η Άδεια εκδόθηκε σύμφωνα με το από 8-7-1993 Π.Δ.

Σε οριζόντιο ιδιοκτησία του πρώτου ορόφου της πολυκατοικίας, υπάρχει 'βεράντα σε εσοχή', γιατί ακριβώς από κάτω της υφίσταται ισόγειο κατάστημα.

Σε κάποιο σημείο αυτής της 'βεράντας σε εσοχή', προβλεπόταν να γίνει ένα στηθαίο με κιγκλίδωμα, το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Από ότι βρήκα, η ισχύς των Αδειών που εκδόθηκαν σύμφωνα με το από 8-7-1993 Π.Δ., έχει πάρει παράταση έως τις 31/12/2024.

Συνεπώς, αφού η Ο.Α. είναι ακόμα σε ισχύ λόγω παράτασης, για να γίνει γίνει τώρα αυτό το στηθαίο χωρίς κιγκλίδωμα, δεν πιστεύω να χρειάζεται νέα Ο.Α./Ε.Ε.Δ.Μ.Κ. ή ενημέρωση/αναθεώρηση της Ο.Α., έτσι? 

Απαιτείται κάποιου είδους έγγραφη ενημέρωση της Πολεοδομίας με τυχόν ανάληψη της επίβλεψης, ή κάποια παραπλήσια διαδικασία?

 

Edited by dadabook
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα, όταν εκδίδετε βεβαίωση για εργασίες του άρθρου 30, κάνετε και έναρξη στο ΙΚΑ προκειμένου να κολλήσετε τα ανάλογα ένσημα;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Alejandro_92 Η ερώτηση είναι πολύ γενική... Η μια διαδικασία είναι άσχετη από την άλλη... Εννοείτε ως μηχανικοί ή ως ιδιοκτήτες/εργολάβοι??

Όταν μιλάμε για εργασίες που απαιτούνται ένσημα (ημερομίσθια), τότε ο εργοδότης έχει υποχρέωση να κάνει έναρξη (αναγγελία) στον ΕΦΚΑ και μπορεί να το αναθέσει σε μηχανικό αν θέλει, άσχετα με τον αν εκδόθηκε βεβαίωση του άρθρου 30.

Πρακτικά δεν μπορούμε καν να κάνουμε αναγγελία πλέον για τον εργοδότη, αφού γίνεται με τους κωδικούς taxis και μόνο (εκτός από κάποια τοπικά τμήματα που δέχοντια ακόμα χειρόγραφες αιτήσεις). 

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 30/10/2023 at 11:49 ΠΜ, Elounda said:

κτηριο προ του 55 που θα γινουν επισκευες επιχρισματων δαπέδων κτλ. Συμφωνα με τον ΝΟΚ ,κακώς για εμενα, απαιτείται έγκριση Σ.Α. Ομως φάκελος άδειας κτλ δεν υπάρχει πέραν από μια  βεβαίωση προύπαρξης από ΥΔΟΜ.Στο ΤΕΕ είπαν μπαίνω στο συστημα της βεβαιωσης αρθ 30 ,αφού έχω πα΄ρει όλες τις εγκρισεις εν προκειμ΄νεω Σ.Α. , και δηλώνω οτι απαιτείται  έγκριση και τις ανεβάζω.Το θεωρώ λογικό. Έχει αντιμετωπίσει κανείς κάτι παρόμοιο?

Παρόμοια περίπτωση,

σε ενετικό κτίσμα που λειτουργεί ως ταβέρνα, θέλουμε εργασίες άρθρου 30. Αφού πάρω την έγκριση της αρχαιολογίας ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΊΤΑΙ, μπορώ να πάω σε βεβαίωση του άρθρου 30; δεν υπάρχει φάκελος να ενημερώσω στην πολεοδομία, μόνο απόφαση κήρυξης σε ιστορικό διατηρητέο μνημείο σε υπουργική απόφαση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.