Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 42 - Ν. 4495/17] Ισχύς, αναθεώρηση και ενημέρωση οικοδομικών αδειών


Recommended Posts

Δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει συμβόλαιο με τον αυθαίρετο κλειστό χώρο αφού δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί. Μπορεί μόνο να κατεδαφιστεί. 

Edited by Norjild
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι είμαι νέος μηχανικός και προσπαθώ να βγάλω άκρη με το τι ισχυεί για τις αναθεωρήσεις. 

Πελάτης είχε εκδώσει άδεια το 2010. Κατόπιν, έγινε αναθεώρηση ισχύος μέχρι το 2017. Βάση του άρθρου 52 του Ν4710/2020 για άδειες της παρ. 5,6 του άρθρου 50 του Ν4495/2017 παρατείνεται η ισχύς τους έως 31-12-2020. Άρα η εν λόγω άδεια έχει ισχύ μέχρι τις 31-12-2022. Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής: 

1) Μπορώ να κάνω αναθεώρηση ως προς την αλλαγή κατόψεων, όψεων, διαγράμματος κάλυψης κτλ? 

2) Η άδεια έχει βγει για αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου. Το 2010 δεν απαιτούνταν οριοθέτηση. Αν κάνω την εν λόγω αναθεώρηση θα χρειαστεί να γίνει οριοθέτηση? 

3) Θα υπάρχει δυνατότητα μαζί με την αναθεώρηση των σχεδίων (κατόψεις, όψεις κτλ) να γίνει και αναθεώρηση και ως προς την ισχύ για περαιτέρω επέκταση του χρόνου ισχύος της αδείας? 

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Link to comment
Share on other sites

1) ναι

2) το τοπογραφικό πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο Ν.4495/2017 (άρθρο 29)

3) φαντάζομαι ότι αν το αιτηθείς δεν θα σου το αρνηθούν -αλλά δεν είμαι και σίγουρη, μήπως πρέπει να λήξει πρώτα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ!

Όσο αφορά το 2ο ερώτημα μου μάλλον δεν ήμουν εγώ αρκετά σαφής. Το γήπεδο συνορεύει με ρέμα. Οπότε για νέα άδεια απαιτείται οριοθέτηση ρέματος. Ωστόσο αν γίνει νέα αναθεώρηση της παλαιάς άδειας ως προς τα σχέδια θα πρέπει να κάνει και οριοθέτηση ή επειδή είναι αναθεώρηση παλαιάς άδειας δεν χρειάζεται? 

Η όλη ιστορία με την αναθεώρηση γίνεται ουσιαστικά για να γλιτώσει ο πελάτης από τα έξοδα της οριοθέτησης ρέματος.    

Ευχαριστώ. 

Link to comment
Share on other sites

δες το άρθρο 42 (όπως ισχύει μετά τις νέες τροπ/σεις)

υ.γ  ίσως να μπορείς να κάνεις και γνωστοποίηση πρόσθετων εργασιών ή και ενημέρωση (ειδικά η τελευταία βελτιώθηκε πάρα πολύ)

10.          Ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας, ανεξάρτητα από τον χρόνο ισχύος της οικοδομικής άδειας, πραγματοποιείται στις εξής περιπτώσεις :

α) αλλαγή ιδιοκτήτη,

β) τροποποιήσεις των μελετών, εφόσον δεν μεταβάλλονται τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης, όγκου, ύψους, οι πλάγιες και οπίσθιες αποστάσεις και ο υπολογισμός των αναγκών σε χώρους στάθμευσης (άρθρο 39 παρ.3β του ν.4495/2017) του διαγράμματος κάλυψης και με την προϋπόθεση υποβολής τυχόν απαραίτητων εγκρίσεων από άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα,

γ) μεταβολές των διαστάσεων του κτιρίου ή του οικοπέδου, εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι. Οι αποκλίσεις αυτές δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερες του δύο τοις εκατό (2%), με μέγιστο τα είκοσι (20) εκατοστά όσον αφορά το κτίσμα, ή μεγαλύτερες του δύο τοις εκατό (2%), με μέγιστο τα σαράντα (40) εκατοστά όσον αφορά τα μήκη των πλευρών του οικοπέδου και με την προϋπόθεση υποβολής τυχόν απαραίτητων εγκρίσεων από άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα,

δ) αποκλίσεις θέσης του κτιρίου, εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι. Οι αποκλίσεις αυτές δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερες του δύο τοις εκατό (2%), με μέγιστο τα δέκα είκοσι (20) εκατοστά όσον αφορά τη θέση του κτίσματος και με την προϋπόθεση υποβολής τυχόν απαραίτητων εγκρίσεων από άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα.[ 1] 


 [ 1]Αλλαγές με τον Ν.4759/20 (ΦΕΚ 245Α/9.12.2020)

 

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα και καλή χρονιά, δεν είμαι σίγουρη σε ποιο θέμα πρέπει να γράψω το ερώτημά μου.

Άδεια του 1998 για προσθήκη Α ορόφου, κατασκευάστηκε και αποπερατώθηκε πλήρως τότε, αλλά δεν ρευματοδοτήθηκε ποτέ και ούτε πήρε σφραγίδα από την Πολεοδομία για αποπεράτωση των εργασιών. Η επίβλεψη είχε πληρωθεί κανονικά. Ουσιαστικά το μόνο που εκκρεμεί είναι η σφραγίδα της Πολεοδομίας για σύνδεση με τα δίκτυα.

Τώρα, για να πάρει ρεύμα και ενώ ο επιβλέπων μηχανικός έχει συνταξιοδοτηθεί, απ' ότι διαβάζω στη νομοθεσία πρέπει να γίνει αναθεώρηση και αλλαγή επιβλέποντος. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

1) Ο ν.4495 αναφέρει στο άρθρο 42 παρ. 9 για αναθεώρηση κατά το χρόνο ισχύος. Από που προκύπτει εάν μία άδεια είναι σε ισχύ ή έχει λήξει; Στη δική μου περίπτωση η άδεις του 1998 είναι σε ισχύ;

2) Εάν όντως πρέπει να προχωρήσω σε αναθεώρηση, ποια επίβλεψη θα αναλάβω και τι αμοιβές πρέπει να καταθέσω εφόσων η οικοδομή έχει αποπερατωθεί;

Ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

Οι οικοδομικές άδειες ισχύουν για 4 χρόνια (το γράφει και κάτω κάτω στο στέλεχος) οπότε, μια οικοδομική άδεια του 1998 δεν είναι πλέον σε ισχύ. 

Γιατί να κάνεις αναθεώρηση, εφόσον οι αμοιβές επίβλεψης έχουν εξοφληθεί; Μίλα με τη αρμόδια πολεοδομία να δεις τι ζητάνε για την ηλεκτροδότηση. Το μόνο που φαντάζομαι πως μπορεί να δημιουργήσει θέμα είναι η υπέυθυνη δήλωση του επιβλέποντος ότι έχουν εφαρμοστεί οι μελέτες που ζητούσαν με τον παλιό τρόπο έκδοσης αδειών. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση,

ρωτάω για την ισχύ γιατί διαβάζω ότι κάποιες άδειες πήραν παράταση, απ' οτι κατάλαβα όμως είναι όσες εκδόθηκαν 2012-2017 και επίσης υπάρχει η δυνατότητα παράτασης ισχύος επ αόριστο εάν έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός αλλά δεν είμαι σίγουρη σε ποιες περιπτώσεις ισχύει και εάν έπρεπε να είχε προηγηθεί κάποια αίτηση στην πολεοδομία ή και αυτοψία.

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, chris8 said:

Ευχαριστώ για την απάντηση,

ρωτάω για την ισχύ γιατί διαβάζω ότι κάποιες άδειες πήραν παράταση, απ' οτι κατάλαβα όμως είναι όσες εκδόθηκαν 2012-2017 και επίσης υπάρχει η δυνατότητα παράτασης ισχύος επ αόριστο εάν έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός αλλά δεν είμαι σίγουρη σε ποιες περιπτώσεις ισχύει και εάν έπρεπε να είχε προηγηθεί κάποια αίτηση στην πολεοδομία ή και αυτοψία.

για να μην μας μπερδεύεις και μπερδευτείς και η/ο ίδιος

β) για τέσσερα (4) έτη από την ημερομηνία λήξης της και σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσής της, αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός του κτιρίου,

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.