Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Ν. 4495/17] Τακτοποίηση αυθαιρέτων με καταπάτηση όμορης ιδιοκτησίας


Recommended Posts

Didonis  ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Περαν του γκρεμίσματος, θα μπορούσαμε να προφασιστούμε χρησικτησία καθως ο θιγόμενος ιδιοκτητης δεν εχει διαμαρτυρηθεί ποτε εδω και 45 χρονια;  Η να ζητήσουμε να μας παραχωρήσει το τμημα που του καταπατάμε; Ή κατι αλλο; 

 

* Ανεβάζω ενα σκαρίφημα ...

σκαριφημα.jpg

Edited by eliza.greek
Link to comment
Share on other sites

22 λεπτά πριν, eliza.greek said:
  1. ...να προφασιστούμε χρησικτησία καθως ο θιγόμενος ιδιοκτητης δεν εχει διαμαρτυρηθεί ποτε εδω και 45 χρονια; 
  2. ...Η να ζητήσουμε να μας παραχωρήσει το τμημα που του καταπατάμε; ...

Περί προφάσεων κλπ. δεν γνωρίζω ούτε μπορώ να σου δώσω καμία συμβουλή….

  1. Το αν έχει ή δεν έχει διαμαρτυρηθεί ο 2 εδώ και 45 χρόνια ούτε εγώ το ξέρω αλλά ούτε κι εσύ μπορείς να ξέρεις τι έγινε πριν 40-46 χρόνια. Το μόνο που ξέρεις είναι τι σου είπε ο αυθαιρετούχος καταπατητής του 3. Οπότε μη βάζεις το χέρι σου στην φωτιά τα τι και τα πως. Ακόμα κι αν υπήρξαν νομικές αντιδικίες ή άλλες πράξεις ακόμα.

Τα χρησικτησία ως μηχανικός ξέρω ότι ξέρεις και θα έλεγα είναι πρόφαση….. όμως η νομική «επιστήμη» έχει χιλιάδες παραγράφους για κάθε πρόφαση εν αμαρτία… Συνοπτικά δεν είναι δικό μας ζήτημα αυτό να απαντήσουμε αλλά να πάει ο 3 σε δικηγόρο και να σου δώσουν τελική λύση μόνοι τους χωρίς δική σου παρέμβαση.

 

      2. Το παραχωρήσει υποθέτω εννοείς να πουλήσει τμήμα της καθέτου του. Εκτός αν εννοείς ότι είναι ευεργέτης αγαθός και θα το παραχωρήσει δωρεάν.

Σε κάθε περίπτωση για αυτό αν τα βρουν οι δύο πλευρές (ο 3 και ο 2 δηλαδή) θα πρέπει να γίνει διόρθωση της σύστασης καθέτου για αλλαγή ορίων, επιφανειών και ενδεχόμενα χιλιοστών.

Πάλι δικηγόροι και αν και όταν τα βρουν εσύ αναλαμβάνεις το νέο τοπογραφικό που θα απαιτηθεί ή και ενδεχόμενα τον νέο πίνακα χιλιοστών.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, eliza.greek said:

 Περαν του γκρεμίσματος, θα μπορούσαμε να προφασιστούμε χρησικτησία...

Όχι, δεν είναι εφικτό!

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

ΚΤΙΣΜΑ ΚΑΘ’ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
Καλησπέρα,
Σε οικόπεδο με κτισμα προ του 83 το οποίο είναι να γίνει ρύθμιση με Ν.4495 και ΗΤΚ για να προχωρήσουν σε μεταβίβαση του ακινήτου από παππού σε εγγονό το ιστορικό είναι το εξής:


Έγινε η διανομή του οικισμού το 1934 και το 1977 αλλά δεν τηρήθηκαν τα όρια της διανομής (λόγω του ότι οι ιδιοκτήτες είχαν συγγένια και έκαναν προφορικές ανταλλαγές μέρων του οικοπέδου).
Έτσι σήμερα στο οικόπεδο υπάρχει ένα διώροφο κτίσμα (ξείνησε να χτίζετε το 72 και ολοκληρώθηκε το 80) το οποίο μπαίνει μέσα στο οικόπεδο του γείτονα κατα 1 μ. περίπου σύμφωνα με τα όρια της διανομής.  Επίσης είναι και μια παλαιά πέτρινη ισόγεια αποθήκη (χτισμένη πριν το 60) η οποία είναι μισή μέσα στο δικό μας οικόπεδο και η υπόλοιπη μιση μέσα σε άλλο γειτονικό οικόπεδο, αλλά έχει πρόσβαση μόνο από το δικό μας οικόπεδο. Επισυνάπτω και σκαρίφημα!


Για το διώροφο κτίσμα είναι προφορικά συμφωνημένο ότι ο ένας παραχώρησε μέρος του οικοπέδου στον άλλον. Ενώ για την ισόγεια αποθήκη είναι προφορικά συμφωνημένο ότι θα τηρηθούν τα όρια της διανομής, αλλά προς το παρών δεν θέλουν να την γκρεμίσουν. Εάν ο γείτονας θέλει να κάνει κάτι με το οικοπεδό του θα γκρεμιστεί τότε.
Για το θέμα της ισόγειας αποθήκης σκεφτόμουνα να κάνω την ρύθμιση δείχνοντας την μισή που είναι μέσα στο οικόπεδο και ας μην έχει εσωτερικό χώρισμα ή πρόσβαση από το άλλο οικόπεδο. Αν δεν συμφωνείται με αυτό, υπάρχει άλλη λύση;
Και όσον αφορά το άλλο όριο με το διώροφο κτίσμα τους ενημέρωσα ότι θα πρέπει και τα δυο οικόπεδα να τακτοποιηθούν με Ν.4495 και να γίνει συμβολαιογραφικα η ανταλλαγή των τμημάτων του οικοπέδου που δεν τηρήθηκαν τα όρια της διανομής.
Όμως από ότι μου είπαν ο δίπλα ιδιοκτήτης έχει μέσα στο οικόπεδο αυθερετες αποθήκες που δεν νομιμοποιούνται και ούτε θέλει να τις γκρεμίσει για να προχωρήσει σε συμβολαιογραφικές διαδικασίες.
Έχετε κάτι να προτείνετε; Ή είναι αδιεξοδο όλη η διαδικασία;

skarifima.jpg

Link to comment
Share on other sites

  Για αυτον που μπηκε 1 μετρο στον γειτονα, θα γινει [συμφωνημενη] αγωγη του αρθρου 1010 του ΑΚ. Το ιδιο και για την τοποθετηση της αποθηκης ως προς τον αλλον γειτονα..

Με αυτον τον τροπο  καθαριζεις" το δικο σου.

 Δεν μπορεις να τακτοποιησεις την αποθηκη που παταει μιση μιση σε δυο οικοπεδα.

ουτε να αφησεις εκτος ρυθμισης "μερικα" αυθαιρετα στο δικο σου.....

Ούτε μπορει ο ενας να θελει "ετσι",  ο αλλος "αλλοιως"  και ο ...παραλλος "αλλοιωτικα".

ή θα συμφωνησουν ολοι για να βρεθει "συνολικη" ρυθμιση και να ξεμπερδευουν οριστικα,

 

[ήλεγξες τα Ε9 του καθενος  ΄και τις δηλωσεις στο κτηματολογιο, ως προς το τί γραφει καθε ενας ως προς τα  εμβαδα των οικοπεδων και των  κτισματων ;;;;;]

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στο κτηματολόγιο για το οικόπεδο ειναι περασμένα τα τ.μ. της διανομής μόνο.

Για το διώροφο κτίσμα είναι περασμένα όλα τα τ.μ. μαζί με αυτά που είναι καθ'υπέρβαση της διανόμης (στο σκαρίφημα το κόκκινο hatch). Αν και πάλι είναι λάθος τα τ.μ. γιατι ο συνάδελφος που έκανε το τοπογραφικό έχει λάθος στην αποτύπωση του ισογείου (άλλο μπλέξιμο).

Και για την αποθήκη είναι περασμένα μόνο τα τ.μ. που είναι μέσα στο οικόπεδο.

Όσον αφορά την αποθήκη (η οποία είναι χτισμένη πριν την διανομή) νομίζω οτι μπορώ να βάλω στην ρύθμιση μόνο το μέρος που είναι μέσα στο δικό μου οικόπεδο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

Έχω την περίπτωση ελέγχου νομιμότητας σε διαμέρισμα α'οροφου, επί τριώροφου κτιρίου με σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών, εντός οικισμού. Η μια πλευρά του διαμερίσματος εφάπτεται στο κοινό όριο με το όμορο οικόπεδο (το οποίο είναι ακάλυπτη έκταση). Καθώς μετράω την κάθετή της πλευρά 20 cm μεγαλύτερη, είναι πολύ πιθανό το κτίριο στο σημείο αυτό να εισέρχεται κατα 20cm στο όμορο οικόπεδο. Τα όρια του οικοπέδου δεν είναι υλοποιημένα σωστά σε όλες τις πλευρές. Δεν συμπίπτει ούτε το περίγραμμα της προανάρτησης Κτηματολογίου, ούτε το περίγραμμα της άδειας με την απόδοση του περιγράμματος σήμερα. Στην πλευρά που εφάπτεται με το εν λόγω όμορο δεν υπάρχει περίφραξη. Τα όμορα οικόπεδα δεν είναι χτισμένα. Επίσης θεωρητικά το οικόπεδο έχει πρόσωπο σε δρόμο που παραχωρήθηκε από τον ιδιοκτήτη για να γίνει οικοδομήσιμο το οικόπεδο (απόφαση Νομάρχη), ο οποίος δεν διανοίχθηκε ποτέ. Πώς θεωρείτε πως πρέπει να πορευτώ. Να προτείνω τοπογραφικό?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται ότι θα πρέπει να γίνει νέο τοπογραφικό διάγραμμα και να εξαρτηθεί το κτίριο με την μέγιστη δυνατή προσέγγιση από κάποιο τοποσταθερό της άδειας (πχ υφιστάμενη περιτοίχιση κλπ). Επιπροσθέτως, να γίνει κατά το δυνατόν εφαρμογή τίτλου, ώστε να κριθεί και αν υπάρχει καταπάτηση στο  όμορο οικόπεδο. Κάνε αντιπαραβολή στα περιγράμματα που θα προκύψουν και επανέρχεσαι.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33 και αν τελικά έχουμε επέκταση του κτιρίου προς το όμορο οικόπεδο, που προφανώς δεν είναι δυνατή η ρύθμιση ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων του κτιρίου?

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, JOANN said:

@Pavlos33 και αν τελικά έχουμε επέκταση* του κτιρίου προς το όμορο οικόπεδο, που προφανώς ** δεν είναι δυνατή η ρύθμιση ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων του κτιρίου?

* άλλο  "αν"  εχουμε επεκταση και αλλο "αν" δεν   εχουμε...

 ** γιατι "προφανως" δεν ειναι δυνατη η ρυθμιση;;;

  Επομενως, μετρας οπως ειπε ο παυλος

και επανερχεσαι...

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.