Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Ν. 4495/17] Άδεια αλλαγής χρήσης σε ήδη τακτοποιημένο χώρο με Ν.4495/17


Recommended Posts

Δηλαδή και το τακτοποιήσαμε το αυθαίρετο και έχει και ευμενέστερη αντιμετώπιση σήμερα από κάποιο υπάρχον νόμιμο ?!?!?!

Edited by Latg
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 21/8/2023 at 12:44 ΜΜ, christsanto said:
μπορεί να εκδοθεί ΕΕΔΜΚ αλλαγής χρήσης του καταστήματος και διαχωρισμού του σε 3 κατοικίες με καθαρό ύψος 2,30μ.;

Όχι.

Παράθεση

αναφέρει ο 4495 ότι γίνεται αλλαγή χρήσης σε τακτοποιημένους χώρους

Άρθρο 107, παράγραφος 9: «η δυνατότητα αλλαγής χρήσης, σύμφωνα με τα παραπάνω, εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των επιτρεπόμενων όρων δόμησης της περιοχής του ακινήτου».

Το πρόβλημα για την πραγματοποίηση της επιθυμίας του πελάτη σου είναι ότι ο υποκείμενος του παταριού χώρος δεν έχει το ελάχιστο απαιτούμενο ύψος χώρου κύριας χρήσης. 

Edited by Λυκούργoς
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα , 

Θα ήθελα να ρωτήσω γενικά σε ακίνητα και οριζόντιες ιδιοκτησίες η οποίες έχουν εξαιρεθεί οριστικά από την κατεδάφιση ως με μία συγκεκριμένη χρήση π.χ. κατάστημα μπορούν να αλλάξουν χρήση . Στην περίπτωση μου έχουμε υπόγειο που έχει ρυθμιστεί  με το Ν.3843/2010  καταστήματος και έχει υπαχθεί στο Ν.4495/17 στο άρθρο 88 παρ β) για να εξαιρεθεί οριστικά από την κατεδάφιση. Μπορεί να αλλάξει χρήση σε κατοικία  

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να δώσεις όλες τις πληροφορίες για να μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα. Γενικώς, άλλο πράγμα η τακτοποίηση, άλλο η έκδοση άδειας. Μπορεί για παράδειγμα ένας χώρος να δηλώθηκε με κύρια χρήση (π.χ υπόγειο) αλλά να μην μπορεί να εκδοθεί γι αυτόν άδεια λειτουργίας καταστήματος, γυμναστηρίου κλπ, διότι δεν πληροί τις διατάξεις για την προς εγκατάσταση χρήση. Ένα άλλο θέμα είναι με την εκτός σχεδίου όπου μια άλλη χρήση μπορεί να συντελεί σε υπέρβαση συντελεστή δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα ευχαριστώ για την απάντηση . Μιλάμε για εντός σχεδίου πόλεως ακίνητο , τριώροφη οικοδομή με ισόγεια καταστήματα και υπόγειο. Το υπόγειο έχει ρυθμιστεί ως κατάστημα με το Ν.3843/2010, μπορεί να λάβει οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση , πλήρη ως προς το ύψος , το ύψος κυρίας χρήσης 

 

Ευχαριστώ εκ το προτέρων 

Edited by panapara1
Link to comment
Share on other sites

Διατυπώνεις κατάφαση ή ερώτηση;

Η τακτοποίηση αλλαγών χρήσεων με το Ν. 3843/10 οδηγούσε σε αναστολή κυρώσεων (εξαίρεση από την κατεδάφιση για 40 χρόνια).  Η οριστική εξαίρεση δύναται να προκύψει με ένταξη στο Ν. 4495/17 και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις (άρθρο 88 Ν. 4495). 

Link to comment
Share on other sites

Kαλημέρα και ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Εκφράζω ερώτηση .. Ο χώρος που σας αναφέρω τηρεί της προϋποθέσεις για να λάβει οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση .. Η ερώτηση μου είναι αν σε μία τέτοια περίπτωση στην οποία υπάρχει οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση για την χρήση καταστήματος μπορεί με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας να εκδοθεί αδεία αλλαγής χρήσης σε κατοικία ? 

Ευχαριστώ εκ το προτέρων 

Link to comment
Share on other sites

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα,

Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις σας. Τώρα έχω άλλη περίπτωση κτηρίου εκτός σχεδίου χωρίς άδεια το οποίο έχει τακτοποιηθεί με τον 4178/2013 εξ. ολοκλήρου. Έχει ένα ημιυπόγειο στο οποίο θέλει να κάνει αλλαγή χρήσης σε κατοικία. Γίνεται; Είναι νόμιμο και αν ναι πως; Με ΕΕΔΜΚ ή με διόρθωση της υφιστάμενης τακτοποίησης. 

Ευχαριστώ 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@sikyonios Καλησπέρα. Για να αναφέρεις το ενδιαφέρον για αλλαγή χρήσης, σημαίνει ότι το υπόγειο δηλώθηκε ως βοηθητικής χρήσης χώρος (πχ αποθήκη) στην δήλωση υπαγωγής Ν. 4178/13. Λογικά  έχει λάβει εξαίρεση από την κατεδάφιση και αναστολή κυρώσεων για 30 χρόνια αν ήταν στην κατηγορία 5 (που μάλλον εκεί υπήχθη). Έχοντας μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο γήπεδο για ποια αλλαγή χρήσης να συζητήσουμε, όταν αυτή (μετατροπή χώρου Β.Χ σε χώρο Κ.Χ) συντελεί σε αύξηση Σ.Δ τον οποίο όμως το γήπεδο δεν διαθέτει. Αν κάτι μας διαφεύγει στην υπόθεσή σου, να το διευκρινίσεις εκ νέου.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.