Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαλλαγή αμοιβών


Recommended Posts

Θα πρέπει να απεθυθνθείς στο ΤΕΕ για να παραλάβεις αντίγραφα έτοιμων υπεύθυνων δηλώσεων και αιτήσεων που έχουν για αυτές τις περιπτώσεις. Ακόμη θα χρειαστείς τον υπολογισμό των αμοιβών του έργου και αν δεν κάνω λάθος αντίγραφο του συμβολαίου ιδιοκτησίας.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Απαντήσεις 105
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θα χρειαστείς το συμβόλαιο ιδιοκτησίας που θα προκύπτει ότι είσαι ο ιδιοκτήτης, πρέπει να έχεις κάνει τον προυπολογισμό του έργου και να έχεις βγάλει αμοιβές (νομίζω πρέπει να κάνεις και όλη τη διαδικασία με την εντολή πληρωμής αλλά για σιγουριά πάρε το ΤΕΕ στο νομικό τμήμα) θα πληρώσεις ΦΕΜ 15% στην εφορία σου και στη συνέχεια με όλο το χαρτομάνι - ΦΕΜ, προυπολογισμό, αμοιβές, συμβόλαια - πας στη νομική υπηρεσία με την αίτηση που θα πάρεις και πληρώνεις και το 2% + 2,4% χαρτόσημο στο ταμείο του ΤΕΕ και παίρνεις την απαλλαγή.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

καλημερα,

ειναι η πρωτη φορα που συμμετεχω ενεργα στο forum. θα ηθελα τη βοηθεια σας στο παρακατω θεμα.

ειμαι Ηλεκτρολογος Μηχανικος υπαλληλος ΟΤΑ. Ετοιμαζομαι να χτισω σπιτι. ΤΟ οικοπεδο ειναι 50% σε μενα και 50% στον συζυγο μου. Ειχα μια πρωτη επαφη με το ΤΕΕ για το θεμα των αμοιβων.

1) Προκειται να υπογραψω τις μελετες υδρευσης-αποχετευσης, θερμομονωσης, καυσιμου αεριου. Εγω δεν εχω κωδικο για να μπω στο προγραμμα των αμοιβων . πως ενεργω ??

 

2) Η αδερφη του συζυγου μου ειναι Πολιτικος μηχανικος , έχει κωδικο και θα υπογραψει τις υπολοιπες μελετες (αρχιτεκτονικα - στατικα). Λογω συγγενειας πρωτου βαθμου, τι πρεπει να κανουμε για τις αμοιβες. Η συγγενεια και επομενως η δωρεα, ισχυει μονο για τον συζυγο μου, δηλαδη μονο για το 50% ?? ή και για μενα?

 

3) Ενδεχεται στο επομενο διμηνο που θα διακινειται η αδεια, η Πολιτικος μηχανικος να διοριστει στο Δημοσιο ??? τι γινεται σε αυτη την περιπτωση ??

 

Ευχαριστω

 

Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι με σωστή ορθογραφία και με τόνους.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

μπορείς να πάρεις άδεια από το Υπηρεσιακό συμβούλιο και να υπογράψεις κανονικά τις μελέτες αφού αφορά το σπίτι σου, αμοιβές δε παίζουν όταν πρόκειται για το σπίτι σου, έτσι νομίζω, όσον για την Πολιτικό Μηχανικό, αν έχει πρωτοκολληθεί η άδεια και έχει υπογράψει τη μελέτη ακομή και να διορίστει δεν υπάρχει πρόβλημα, το πρόβλημα θα υπάρξει στην επίβλεψη

Link to comment
Share on other sites

Aν δεν κάνω λάθος εφόσον ο μηχανικός που εκπονεί μελέτη κτηρίου είναι και διοκτήτης αυτού (έστω και σε ποσοστό) η δωρεά αφορά το σύνολο της αμοιβής της μελέτης (και όχι ποσοστό αναλογικό του ποσοστού ιδιοκτησίας).

 

edit: λάθος έκανα...το τελευταίο ισχύει

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Προκειται να κανω ακριβως το ιδιο με το δικο μου σπιτι... Επειδη ομως δεν εχω κανει ποτε εναρξη στην εφορια, αξιζει η ολη διαδικασια ή ειναι προτιμοτερο να την κανει καποιος ελευθερος επαγγελματίας? Η αμοιβή ειναι πολύ υψηλή?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

1. Διαβάζοντας τις οδηγίες του ΤΕΕ έχω καταλάβει ότι στην περίπτωση που κάνεις άδεια για συγγενικό πρόσωπο έχεις απαλλαγή από το ΦΕΜ ενώ στην περίπτωση που κάνεις την άδεια για τον εαυτό σου δεν το γλιτώνεις..Σωστά?

2.Κ τι γίνεται όταν βγάζεις άδεια σε οικόπεδο που εισαι συνιδιοκτήτης με συγγενικό προσωπο κατά 30 ? Πληρώνω τελικά το ποσοστό του ΦΕΜ που αντιστοιχεί στο ποσοσ΄το μου? Δηλαδή το 30% ?

3.Από άποψη αμοιβών στην περίπτωση αυτή ανήκω ταυτόχρονα στην περίπτωση 1 (οδηγίες ΤΕΕ) για το 30% και περίπτωση 2 για το υπόλοιπο ποσοστό, άρα υποβάλλω ταυτόχρονα κ τα δύο πακέτα των δικαιολογητικών που απιατούνται σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Όταν ο ιδιοκτήτης είναι συγγενικό σου πρόσωπο, του κάνεις δωρεά της αμοιβής και πληρώνεις μηδενικό ΦΕΜ. Όταν όμως είσαι ο ίδιος ιδιοκτήτης παίρνεις απαλλαγή από το ΦΕΜ (δωρεά αμοιβής δεν μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου). Το δεύτερο, μπορεί να γίνει μόνο μια φορά και υπό προυποθέσεις (τετραγωνικά κλπ).

Στην περίπτωσή σου θα πας αναλογικά, με βάση το ποσοστό του κάθε ιδιοκτήτη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.