Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Γιατρειά» με... μαθηματικό τύπο ψάχνουν οι μικροί εργολάβοι


Engineer

Recommended Posts

2 ώρες πριν, TomA said:

Σύμφωνα με το άρθρο, για την ανάσχεση των μεγάλων εκπτώσεων προτείνεται (από τους κατασκευαστές) η αλλαγή του τρόπου ανάθεσης έργων. Θεωρώ ότι το σημερινό σύστημα ανάθεσης έργων έχει αρκετά προβλήματα αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε να πισωγυρίσουμε στο καρκίνωμα για τον κλάδο μας που λεγόταν Απευθείας Ανάθεση με το οποίο αποκλείονταν νέοι μηχανικοί να εισέλθουν στην αγορά  και στοίχισε εκατομμύρια στον ελληνικό λαό. 

Η πρόταση για μαθηματικό τύπο ισοδυναμεί με τη δημιουργία και πάλι ενός συστήματος παραγωγής φωτογραφικών - και άρα απευθείας - αναθέσεων. 

Δεν ξέρω αν είχες προλάβει το καθεστώς με τον μαθηματικό τύπο, αλλά δεν είχε σχέση με απευθείας αναθέσεις. Όχι ότι δεν υπήρχαν προβλήματα, αλλά δεν έβλεπες τις τρελές εκπτώσεις, που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια.

Προσωπικά σταμάτησα να ασχολούμαι με δημόσια έργα από το '13, γιατί στις τελευταίες δημοπρασίες που είχα πάει, οι μειοδότες είχαν δώσει εκπτώσεις 60 και 65%, ενώ στην επόμενη, που τελικά δεν κατέβηκα, δόθηκε έκπτωση 72% και φυσικά τα έργα ακόμα σέρνονται και δεν έχουν ολοκληρωθεί.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Απλά τώρα αν διαβάσεις το άρθρο λέει ότι μπορεί να προσθέσουν και άλλα κριτήρια πέρα από την οικονομική προσφορά π.χ. εμπειρία, οικονομική κατάσταση, τζίροι τελευταίων ετών κ.τ.λ. Προσωπικά δεν τα θεωρώ κακά όλα αυτά.

Ο παλιός τύπος όντως δεν είχε σχέση με ανάθεση απλά συνέδεε την πρώτη με την τελευταία οικονομική προσφορά και με κάποιον τρόπο που δεν θυμάμαι έβγαινε ο νικητής που μπορεί να μην ήταν η καλύτερη προσφορά. Δεν υπήρχαν άλλα κριτήρια πάντως πλην της οικονομικής προσφοράς.

Από την άλλη δεν καταλαβαίνω γιατί να συμμετέχουν σε έργα εταιρείες που χρωστάνε, δεν έχουν ενημερότητες κτλ.   

Link to comment
Share on other sites

Οκ συνάδελφοι, αλλά αυτή είναι η πρόταση του ΣΑΤΕ, δε σημαίνει ότι θα γίνουν τα πράγματα, όπως τα λέει το άρθρο.

Link to comment
Share on other sites

Ο "μαθηματικός τύπος" και η πριν από αυτόν "αιτιολόγηση" (που, δυστυχώς, πάει να ξαναμπεί από το παράθυρο), είναι της λογικής "πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι". Λες και ο μόνος φταίχτης είναι οι μεγάλες εκπτώσεις. Αντί να γίνει σωστός καταμερισμός ευθυνών (των υπηρεσιών μη εξαιρουμένων), το μπαλάκι πετιέται στους ε.δ.ε.. Μια προσεκτική ανάγνωση της νομοθεσίας δείχνει ότι οι υπηρεσίες είναι (σχεδόν) στο απυρόβλητο, ενώ οι ε.δ.ε. μονίμως στο στόχαστρο. 

Η πρόταση του ΣΑΤΕ (και του κάθε ΣΑΤΕ) κυριαρχείται από μικροσυντεχνιακή λογική, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα επιδερμικά. Αλλά με τέτοιους εκπροσώπους που (γενικά)έχουμε, μην περιμένουμε τίποτε καλύτερο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

13 ώρες πριν, ted78 said:

Δεν ξέρω αν είχες προλάβει το καθεστώς με τον μαθηματικό τύπο, αλλά δεν είχε σχέση με απευθείας αναθέσεις. Όχι ότι δεν υπήρχαν προβλήματα, αλλά δεν έβλεπες τις τρελές εκπτώσεις, που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια.

Είτε είναι απευθείας ανάθεση, είτε φωτογραφική, είτε προ-συμφωνημένη είναι το ίδιο. Μην παίζουμε με τις λέξεις. Είναι τρόποι ανάθεσης που άνθισαν τα προηγούμενα χρόνια και εκνευρίζομαι μόνο και μόνο στον υπαινιγμό από τον ΣΑΤΕ (ή άλλον σύλλογο) να επιστρέψουμε εκεί. 

Ας κάνουμε καλύτερο αυτόν τον νόμο που έχουμε μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος και όχι να τα επαναλάβουμε. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

18 ώρες πριν, Alessio said:

Όποιος δίνει μεγάλη έκπτωση κ δε βγαίνει, ας πρόσεχε να έκανε καλύτερη κοστολόγηση, να εκπέσει η εγγυητική υπέρ του ΚΤΕ και να το φτιάξει ο επόμενος μειοδότης. Το πρόβλημα στις μεγάλες εκπτώσεις είναι το πού βασίζονται για να δώσουν αυτή την εξοφθαλμα υπερβολική συχνά έκπτωση...οι αιτίες χρήζουν θεραπείας, όχι το αποτέλεσμα! Οι αιτίες που οδηγούν κάποιον να προσφέρει τιμή σκυροδεματος πχ μικρότερη από αυτή που θα το προμηθευτεί είναι το πρόβλημα....

Στο παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και ότι η λειτουργία των υπηρεσιών πρέπει να είναι συγκεκριμένη και ΙΣΟΤΙΜΗ  προς όλους τους εργολήπτες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 21/8/2018 at 8:54 ΜΜ, Alessio said:

Η ιδέα να γίνεται κανονική επίβλεψη, κανονική επιμετρηση και έλεγχος ποιοτητας δεν τους περνά από το μυαλό ε;

Όπως δεν τους περνάει από το μυαλό να γίνονται σωστές μελέτες..... Πόσες φορές πήρατε στα χέρια σας και δώσατε προσφορά ανεφάρμοστες μελέτες.... που αν τις εφαρμόζατε θα σας κυνηγούσαν ακόμα και που για να τις τροποποιήσετε (σε εισαγωγικά πάντα) έπεφτε το κλάμα της αρκούδας.... και προφορικά "προχώρα" αλλά μετά "εε δεν ξέρω, εκείνο και το άλλο" και πάει λέγοντας.....

Το σύστημα πάσχει από την αρχή μέχρι το τέλος._

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με όλους τους συναδέλφους. Ίσως μια λύση θα ήταν η επίβλεψη του έργου να γίνεται από ιδιώτες, όπως στις αραβικές χώρες απ' όσο ξέρω. Όταν κάποιος δίνει μια τεράστια έκπτωση είναι κοινό μυστικό ότι θα κλέψει (και συνήθως και με την συγκατάθεση της υπηρεσίας).

Oποτε από άλλου "μπάζει" το θέμα.  Οι μεγάλες εκπτώσεις είναι το σύμπτωμα κι όχι το αίτιο.

Τεράστιο κεφάλαιο οι μελέτες. Ο μελετητής μετά την παράδοση της μελέτης δεν φέρει καμιά ευθύνη. Έχω δει φρεάτιο γεώτρησης σε μελέτη οδοποιίας να είναι 3 μέτρα μετακινημένο στην μελέτη (και να πέφτει εννοείται μέσα στην χάραξη στην πράξη). Έλα εργολάβε βγάλε το φίδι από την τρύπα.

Εν κατακλείδι όπως τα είπε ο @Faethon11 "Το σύστημα πάσχει από την αρχή μέχρι το τέλος._ "

Πιστεύω τα 2  από τα μνημόνια που έχουμε υποστεί είναι από την αμαρτωλή ιστορία των δ.ε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.