Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Εγγραφείτε στην ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σχεδιάζω πολυκατοικία της οποίας το υπόγειο (χώροι στάθμευσης) επεκτείνονται τα όρια του οικοπέδου. Αν έχω εξασφαλίσει την απαιτούμενη φύτευση σε τμήματα που η φύτευση έχει 40 εκατοστα χώμα, μπορώ σε τμήμα άνωθεν του υπογείου να έχω 20 εκατοστά χώμα ή και πλακόστρωση;

• Απαντήσεις 139
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αν εξασφαλίζεις την απαιτούμενη επιφάνεια φύτευσης, την υπόλοιπη τη διαχειρίζεσαι όπως θέλεις. Θα πρέπει, όμως, να προβλέψεις και τα δέντρα (για τα οποία ΔΕΝ επαρκεί το βάθος των 40 εκ.)

Edited by tetris
  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα, αν έχω οικόπεδο με υψομετρική διαφορά από το δρόμο μπροστά του και δημιουργήσω υπόγειο χώρο στάθμευσης κάτω από μια αυλή στο περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού, που θα κατασκευαστεί σε ανώτερη στάθμη, αυτός ο χώρος μετράει σε κάλυψη και δόμηση; Μόνο σε κάλυψη; Τι ισχύει; Δεν ξέρω αν είμαι στο σωστό θέμα αλλά δεν βρήκα κάτι πιο σχετικό..ευχαριστώ! 

image.thumb.png.34f346ed37ff9e61f398be0cbe44daa6.png

Δημοσιεύτηκε
On 3/2/2026 at 10:46 ΠΜ, Artemiscv said:

... και δημιουργήσω υπόγειο χώρο στάθμευσης ...

αυτό που δείχνει ο φωτογραφία σου ΔΕΝ είναι καν υπόγειο.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ναι το ξέρω αλλά δεν έβρισκα άλλη φωτογραφία που να είναι όλο χωμένο..αν υποθέσουμε ότι είναι και οι 3 πλευρές χωμένες και μόνο η φάτσα έχει πρόσβαση από το δρόμο για να μπαίνουν τα αυτοκίνητα;

Δημοσιεύτηκε
On 2/3/2026 at 11:53 AM, Didonis said:

αυτό που δείχνει ο φωτογραφία σου ΔΕΝ είναι καν υπόγειο.

Θα διαφωνήσω. Μπορεί και να είναι υπόγειο. Η πρόσβαση προς τον υπόγειο χώρο στάθμευσης είναι στο επίπεδο του δρόμου

• Thanks 1
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

ευχαριστώ @kan62 και @Αλέξανδρος για τις παρατηρήσεις. Άρα εσάς ποια είναι η άποψή σας για το θέμα της κάλυψης και δόμησης σχετικά με το συγκεκριμένο;

Δημοσιεύτηκε

Σε αυτό που βλέπεις μόνο η είσοδός του βρίσκεται επί της οδού. ΤΟ υπόλοιπο φαίνεται να είναι σε απόσταση από το όριο. Στα υπόγεια μπορείς "σημειακά" να μην βρίσκεσαι μπαζωμένος. Δεν γίνεται μια ολόκληρη πλευρά να είναι "ακάλυπτη". 

Π.Δ. 10-8-1987/1987 

Άρθρο 2
1. Το ελεύθερο ύψος στεγαζομένων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, μετατρούμενο μεταξύ δαπέδου και οροφής, πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο μέτρα και είκοσι εκαταστά του μέτρου (2,20), μετρούμενο δε μεταξύ δαπέδου και κάθε τουλάχιστον ένα μέτρο και ενενήντα εκατοστά του μέτρου (1,90).
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 1 του άρθρ.2 του Π.Δς της 25 Απρ.-8 Μαίου 1989 (ΦΕΚ Δ`253).
2. Ο στεγασμένος υπέργειος χώρος του κτιρίου στάθευσης αυτοκινήτων καθώς και ο αναγκαίος χώρος εισόδου ή εξόδου αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση χώρων στάθμευσης δεν προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου χωρίς υπέρβαση σε κάθε περίπτωση του μεγίστου επιτρεπόμενου ύψους του κτιρίου, του μεγίστου επιτρεπόμενου ποστοστού κάλυψης του οικοπέδου, καθώς  και του επιτρεπόμενου συντελεστή κατ`όγκον εκμετάλλευσης του οικοπέδου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Σε περίπτωση που έχει εφαρμογή ή παρ. 4 του άρθρ. 28 του Νομ. 1577/85 δεν επιτρέπεται και η υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού ορόφων.  
Άρθρο 3
1. Για την εξυπηρέτηση υπογείου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, επιπτρέπεται επέκταση του χώρου της εισόδου του , και εντός του υποχρεωτικά ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου , με την προυπόθεση οτι η συνολική επιφάνεια της πιο πάνω επέκτασης δεν θα υπερβαίνει τα 30 μ2. Η οροφή της πλάκας επικάλυψης του χώρου που επεκτείνεται μέσα στον υποχρεωτικά ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου δεν πρέπει σε κανένα σημείο να υπερβαίνει τα 1.50 μ., μετρούμενο από την οριστική στάθμη του εδάφους . Η επιπλέον επιφάνεια που προκύπτει, σύμφωνα με τα πιο πάνω, δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου .

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.