Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας


d2m

Recommended Posts

Επειδη οδηγουμαστε σε μια """""διαμαχη""""" θελω να διευκρινισω κατι.. Θα δεχομουνα την αναπαλαιωση των προσφυγικων αν δεν υπηρχαν διαφορετικες σκεψεις.. Το θεμα για μενα ομως αλλαζει σε ενα και μονο σημειο.. Το ΤΕΕ δικαιωματικα μπορει να αξιοποιησει το ακινητο του στην Χαρ. Τρικουπη και να φτιαξει ενα αρτιο και πολυ αξιολογο οπως λεει και ο συναδελφος κτηριο για να εξυπηρετησει τις αναγκες του.. Χωρις να εχει κανενα θεωρητικα λογο να κανει δεκτο το αιτημα των πολιτων και της κοινης γνωμης, δεχεται να παραχωρησει το ακινητο αυτο για να μετατραπει σε χωρο πρασινου.. Ως ανταλλαγμα περνει καποια απο τα κτηρια των προσφυγικων για να στεγαστει εκει.. Ρωταω και αναρωτιεμαι λοιπον γιατι να "ανεχτουμε" την εγκατασταση σε καποια κτηρια που δεν θα ικανοποιουν απολυτα τις αναγκες του ΤΕΕ, τη στιγμη που θα μπορουσαμε να διατηρησουμε τη μνημη των προσφυγικων κρατωντας μια πολυκατοικια και "μετακομιζοντας" το κτηριο του ΤΕΕ απο την Χαριλαου Τρικουπη στην Αλεξανδρας..

 

Ετσι

-διατηρουμε τμημα της μνημης των προσφυγικων..

-Δημιουργουμε πρασινο στην Χαρ. Τρικουπη και στον ακαλυπτο του χωρου στα προσφυγικα..

-Εχουμε ενα κτηριο για το ΤΕΕ (και καθε ΤΕΕ αντιστοιχα) που ικανοποιει και την νεα αρχιτεκτονικη της πολης και της αναγκες του ΤΕΕ..

 

Με αλλα λογια δεν ειμαι υπερ της αλογιστης καταστροφης οποιου κτηριου, αλλα δεν μπορουμε να ζηταμε και παρκο στην Χαρ. Τρικουπη και καμια επεμβαση στον χωρο που παρεχεται ως αποζημιωση.. Αν απο την αλλη υπηρχε η δυνατοτητα να βρεθει αλλος χωρος για το ΤΕΕ ως αποζημιωση τοτε ασφαλως και δεν χρειαζεται να γκρεμιστει τιποτα.. Αλλα νομιζω οτι αυτα τα κτηρια με οποια ανακατασκευη δεν θα πληρουν τις αναγκαιες προδιαγραφες..

 

Θα θεωρουσα σωστοτερη λυση να γινει κατι αλλο στα προσφυγικα που να μην εχει τοσες απαιτησεις και να μετακομισει αλλου το ΤΕΕ, παρα να παει εκει χωρις να ικανοποιει τις αναγκες του..

 

Γενικοτερα μαλιστα θα ημουν χιλιαδες φορες υπερμαχος ενος κτηριου οσο γινεται πιο μακρια απο το κεντρο της πολης, οπως για παραδειγμα εγινε και με το νεο κτηριο του χρηματηστηριου..

 

Ελπιζω να εξηγω ικανοποιητικα την αποψη μου, γιατι στην ουσια διαφωνω πληρως με τη λογικη του συναδελφου nik.. Ειμαι σιγουρος οτι με σωστη δουλεια και αισθητικη θα μπορουσαν τα προσφυγικα και να κρατησουν τον χαρακτηρα τους και να αξιοποιηθουν και να μην ειναι αυτο το αχουρι που ειναι σημερα.. Αλλα για αλλες χρησεις απο το να στεγασει το ΤΕΕ ή αλλη υπηρεσια με αντιστοιχες απαιτησεις.. Η προταση πχ για φιλοξενεια συγγενων και ασθενων του Αγ. Σαββα ειναι απολυτα αποδεκτη..

 

Τελος να πω οτι εχω δουλεψει στα προσφυγικα ως σεισμοπληκτα.. Εχω και μπει μεσα, και η κατασταση ειναι αν μη τι αλλο δραματικη.. Θα μπορουσα να πω μαλιστα οτι αν ειχα να προτεινω κατι παραπερα, θα ηταν μια απο τις πολυκατοικιες να παρεμενε ως εχει εσωτερικα, σαν μουσειο.. Γιατι αυτο θα ηταν ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ σχολειο για τις γενιες του αυριο, σαν δειγμα των συνθηκων διαβιωσης των προσφυγων..

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συμφωνώ πως το ΤΕΕ έχει το δικαίωμα να αξιοποιήση το ακίνητο, αλλά οι μηχανικοί που εκπροσωπεί δεν είναι αυτοί που φωνάζουν για τη μη κατάργηση των ελεύθερων χώρων? Είναι τόσο ακατόρθωτο για το ΤΕΕ να προσφέρει κα΄τι στην κοινωνία. Στο κάτω κάτω δεν του το πέρνουν με το ζόρι. Του δίνεται περιουσία σε άλλο σημείο. Καλή είναι η νομική επιστημή, συμφωνώ κι εγώ ότι πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους του κράτους, αλλά να είμαστε και λίγο άνθρωποι. Ας προσφέρουμε στου ανθρώπους της περιοχής μια γωνιά πρασίνου.

 

Όσον αφορά το "είναι μικρό για τις ανάγκες του" θα προτιμούσα να οργανωθεί το ΤΕΕ σαν φορέας και να μη δουλεύει με δομές του 1930, ανέβα-κατέβα-πρωτοκόλλησε-ξανανέβα-πάρε υπογραφή διευθυντή-κατέβα να στο σφραγίσουν-ξανανέβα να το δω και μετά μπορείς να φύγεις. 120,000 μηχανικοί και ο φορέας μας έχει τα αντανακλαστικά και την ταχύτητα ιποππόταμου!!!Προσωπικη μου άποψη είναι ότι με διαφορετική δομή μπορεί να χωρέσει σε πολύ μικρό κτίριο, με πολύ λιγότερο προσωπικό, πιο αποδοτικές δομές και κυρίως ξοδεύοντας λιγότερα.

Link to comment
Share on other sites

επι του θεματος (προσπερνω το πολυ ευχαριστο οτι διαβαζω σοβαρά επιχειρηματα):

 

1ον ειμαι κι εγω αρχιτεκτονας (προς τον αγαπητο ss_sk). Φυσικα διαδικτυακα δεν μπορουμε να επεκταθουμε ο καθεις για τα πιστευω του αλλα πιστεψε με, δεν ειμαι κανενας αναισθητος μπετονακιας. Στο θεμα ομως της αντιμετωπισης της αρχιτεκτονικης μνημης εχω πολυ εντονο προβληματισμο γιατι το εχω αντιμετωπισει επαγγελματικα - εχω καταληξει πως απο το να υπαρχουν γυρω μας κτιρια σε εξαθλιωση ΕΠΕΙΔΗ το νομικο καθεστως περι διατηρητεων ειναι απο ηλιθιο εως βλακωδες, ας τα κανουν ολα καινουργια σε αυτη τη μπανανια που ζουμε. Δεν θελω να επεκταθω γιατι θα γραφω μια εβδομαδα.

 

2ον εχω κι εγω φαντασια και ειμαι σιγουρος πως θα μπορουσε να γινει μια πραγματικα ενδιαφερουσα προταση - δεν θα γινει ομως ποτε αγαπητε μου, να εισαι σιγουρος. Αν δεν υπαρξει ενδιαφερον επενδυσης απο ιδιωτη, ετσι θα μεινουν για τα επομενα 50 χρονια. Δυστυχως το κρατος δεν ασχολειται με το δομημενο περιβαλλον. Ανεφερα και πριν, ερειπωμενα, καμμενα, εγκαταλελειμενα επι 50-60 χρονια ως και 80 ετων κτιρια μου εχουν τυχει στο γραφειο. Παντα ενας ανθρωπος που προσπαθουσε να κανει δουλεια ηταν απο πισω, και 3 στις 4 φορες δεν εγινε τιποτα λογω ανυπερβλητου παραλογισμου νομοθεσιας ή ανθρωπων σε καιριες θεσεις.

 

3ον η βασικη μου ενσταση ηταν για την παραδοχη του κ. Αλαβανου σχετικα με την καταλληλοτητα της στεγασης του ΤΕΕ στα προσφυγικα. Νομιζω ειναι αυταποδεικτο πως εχω δικιο - με τα λεφτα τα δικα μας ο καθε αρμοδιος να μην κανει ηρωισμους - το ΤΕΕ να παει σε κτιριο προδιαγραφων (αδιαφορο μου ειναι το που), το ΤΕΕ να μην ξοδεψει παραπανω λεφτα απο τα απαραιτητα, και το ΤΕΕ να συμβουλεψει το κρατος για το τι πρεπει να κανει στα προσφυγικα. Αν το κοστος ηταν το ιδιο, θα το δεχομουν σαν εναλλακτικη. Αυριο που θα μας πουν πως το ΤΕΕ δεν εχει λεφτα, τι θα λεμε?

 

4ον επι ενος θεματος που αγγιζει η παρεμβαση του αγαπητου συντονιστη, εχω να πω πως αν εδειχναν οι αρχιτεκτονες το μισο ενδιαφερον που δειχνουν για την διασωση καποιων παλιων κτιριων, σχετικα με το μειζον θεμα της υπογραφης αρχιτεκτονικων μελετων στην ελλαδα απο αλλες ειδικοτητες (πρωτοφανές χωρις εξετάσεις επι συνθετικης ικανοτητας) η Αθηνα πρωτιστως και η Ελλαδα γενικοτερα θα ηταν πολυ καλυτερες.

 

5ον η μνημη της πολης....εδω εχω να πω πολλα: η εργασια μου σε μεταπτυχιακο θεωριας αρχιτεκτονικης ειχε να κανει με την μνημη της πολης. Αλλο ομως η μνημη, αλλο η μανια με το παρελθον. Ας γινω ιεροσυλος: Το ΦΙΞ ήταν καποτε ενα συγκλονιστικο κτιριο. Τωρα ειναι ενα κουφαρι, μιας αλλης εποχης, εκτος τοπου και χρονου - δεν ξερω τι ακριβως συνεισφερει στην πολη ή στη μνημη του δημιουργου του. Οι νεοι Σ.Δ. θα εξασφαλιζαν ενα μικροτερο κτιριο στην ιδια θεση = περισσοτερος ελευθερος χωρος.

 

Στο Λονδινο εχουν βρει εναν ωραιο τροπο να λυσουν τα...σεξουαλικα τους σχετικα με την εικονα της πολης τους. Σε πολλους δρομους, ειδικα στο κεντρο, μπορεις να γκρεμισεις κτιριο και να το ξαναφτιαξεις, αλλα επιλεγοντας απο συγκεκριμενες οψεις απο...καταλογο της πολεοδομιας. Μεσα κανε οτι θες, σου λενε, εξω ο δρομος εχει ενα χαρακτηρα και θα παραμεινει ως εχει.

 

Λεω εγω τωρα, σκεφτητε την Αθηνα, με εγκεκριμενο καταλογο με 500 οψεις νεοκλασσικου χαρακτηρα ή για να μην γινουμε οργουελιανοι και...ναζι της αρχιτεκτονικης, με υποχρεωτικη χρηση νεοκλασσικου λεξιλογιου εντος ιδεατου στερεου και απολυτο δικαιωμα ελευθεριας στα εσωτερικα. Θα αλλαξει χαρακτηρα η Αθηνα μεσα σε 20 χρονια ναι ή οχι? Θα πεσουν ολοι οι κατασκευαστες πανω για το παραπανω χρημα και ως ευχαριστη παρενεργεια θα γινει η Αθηνα κουκλα (αφου μαλωσουμε οι αρχιτεκτονες μεταξυ μας βεβαια για να διατηρησουμε ή οχι καποιες πολυκατοικιες brutalist που τις επαινουν στο ΕΜΠ ακομη οι υπεργηροι και οι μαθητες τους που τωρα ειναι καθηγητες αυτοι)....

 

6ον - ουσιαστικη επικοινωνια μεταξυ αρχιτεκτονων και λοιπων ειδικοτητων σε θεματα σαν κι αυτο που συζηταμε δεν θα ελεγα οτι υπαρχει οπως την εννοεις - υπαρχει σιγουρα επικοινωνια μεταξυ πολιτων που ενημερωνονται και ζουνε σε μια πολη - οι υπολοιποι μηχανικοι μονο ως τετοιοι μπορουν να συνεισφερουν, θα συμφωνησω κι εγω, για τον απλουστατο λογο οτι το αντικειμενο σπουδων ειναι τοσο μακρια με το δικο μας που ειναι σαν να απαιτεις κατι παρομοιο απο εναν γιατρο ή δικηγορο (μιλαω για θεματα αρχιτεκτονικης, θεωριας, πολεοδομιας και συνθεσης)

 

Αλλα για τον λογο αυτο, αγαπητε ss_sk, ο αρχιτεκτονας ειναι στο εξωτερικο ο μεγας, ο απολυτος, ο αναμφισβητητος ηγετης του δομημενου περιβαλλοντος και οι υπολοιπες ειδικοτητες ειναι complimentary (αλλα και φυσικα απαραιτητες), ενω στο ελλαδισταν ειμαστε καρπαζοεισπρακτορες αστρογαλαξιακου μεγεθους, χωρις τα αυτονοητα δικαιωματα, και ολοι ακουμε μια δυο φορες το μηνα την μεγαλη ερωτηση σε παρτυ: "δηλαδη νικο εξηγησε μου, ποια η διαφορα μεταξυ αρχιτεκτονα και πολιτικου μηχανικου?"

 

7ον) στο θεμα του mall και λοιπων εμπορικων δεν θελω να απαντησω, καπου θα τα πουμε αλλη στιγμη. Δεν διαφωνω εντελως αλλα μερικως :)

 

Κλεινοντας θελω να πω το εξης: παρατηρηται στην ελλαδα μεταξυ αλλων περιεργων μια δαιμονοποιηση του κερδους και του επιχειρειν - Φυσικα δεν ειναι εδω το καταλληλο φορουμ για πολιτιοοικονομικες αναλυσεις και σε καμμια περιπτωση δεν πολιτικολογω αλλα ειδικα στην δουλεια μας, το τρενο τρεχει χαρη σε ιδώτες επενδυτες, και οι περισσοτεροι μηχανικοι για ιδιωτες δουλευουν ή ιδιώτες έχουν για πελάτες. Σε ολο το κοσμο η ιδιωτικη πρωτοβουλια ειναι σεβαστη, οχι καταδικαστεα, και η αναπτυξη ειναι επιθυμητη, οχι καταδικαστεα.

 

Αν δεν βαλουν ιδιωτες μεσα στο ελληνικο, δεν θα γινει τιποτα ποτε. Αν δεν βαλουν το κινητρο του χρηματος μεσα σε καποιο μεγαλο εργο στο ελλαδισταν, αυτο δεν θα γινει ποτε.

 

Σκεφτητε να ελεγαν αυριο : παρτε την κατω ζωνη πανω στην παραλιακη για εκμεταλλευση, καντε ουρανοξυστες με συντελεστη 20 (ναι εικοσι εγραψα) και χεστειτε στα λεφτα κυριοι, ΑΛΛΑ : κοψαμε το υπολοιπο σε 20 ζωνες και καθενας απο εσας αναλαμβανει να το φτιαξει βαση αυτων των προδιαγραφων: δεκα παρκα, 20 γηπεδα, ποδηλατοδρομοι κλπ. Ειναι ολοι κερδισμενοι? Ειναι καλυτερα τωρα που εχει εκει (και θα εχει για ακομη 20 χρονια) 5 κουφαρια αεροπλανων, ενα παναθλιο κτιριο που κανουν κατι μιζερες εκθεσεις?

 

Υπαρχουν εξυπνοι και ΑΠΛΟΙ τροποι να λυθουν τα περισσοτερα προβληματα στην ελλαδα - διαθεση δεν υπαρχει και βεβαια μας πιανει αυτο που μας εχει πιασει και με τα προσφυγικα (κατ 'εμε τελειως αδιαφορα σαν κτιρια και ελαχιστης ιστορικης σημασιας - θα φαω κραξιμο τωρα) δηλαδη πολυ φασαρια για ενα απλο θεμα, συνδυασμενο με λαθως επικεντρωμενη ευαισθησια. Το φυσικο επακολουθο της απολυτα αρνητικης λογικης ειναι να μεινουν αυτα ως εχουν και να μεινει πχ ο βοτανικος ως εχει - απο εκει αραγε περασε κανεις τωρα τελευταια αναρωτιεμαι....

 

disclaimer:

ο αδελφος μου ειναι πολιτικος μηχανικος (μην νομιζετε οτι εχω τιποτα προσωπικο εναντιων της εξαιρετικης ομάδας συναδελφων!)

 

λεω αδιαφορα ιστορικα γιατι για τρεις τρυπες απο σφαιρες να κραταμε ολα τα κουτακια μου φαινεται δυσαναλογο - ας κανουμε ενα μικρο μουσειο, μια πλακα, ας κρατησουμε τους πεντε τοιχους στο κατω κατω - και γιατι πρεπει να μεινει το κτιριο για να θυμομαστε? ας δει καποιος το μουσειο του ολοκαυτωματος του eisenman. Εγω για να γινω ανατρεπτικος, προτεινω την ολικη κατεδαφιση και την εγκατασταση μονο ενος μνημειου. Θα γινει ποτε λετε?

 

ευχαριστω για την μακροσκελη αναγνωση.

Link to comment
Share on other sites

myri

 

νομίζω ότι τα μιλάμε ήδη,όχι μόνο ως γλώσσα(γκαιφέ,καιμάκ,σεφτέ,σοκάκ,μπουγιουρντί,κιοφτέ,μερεμέτ,προσθέστε κ άλλα να γελάσουμε,στη Τουρκία έχω πάει 7 φορές και μπορούσα!!!! να συνενοηθώ-ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟΥΡΚΙΚΑ),αλλά και ως συμπεριφορά.

 

Ο Nikos S πολύ σωστά τα λέει και τον επιβραβεύω κ αυτόν.

 

Η Αθήνα δεν έχει κανένα πολεοδομικό σύστημα καθορισμένο,κ είναι στο έλεος των κορακιών εδώ κ 100 χρονάκια,με το ''Κράτος'' να έχει διαφορά φάσης τουλάχιστον 50 χρόνια κ να τρέχει να ''θεσμοθετήσει'',ανάλογα πάντα με το πόσα τσέπωσε ο κάθε υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ αν θα ''εγκρίνει'' ή όχι, με τις 3 μεγάλες κατασκευαστικές να λυμαίνονται τις εντάξεις ή όχι στο ''Σχέδιο Πόλης'' με τα έργα ''δημοσίου συμφέροντος'',με τον κάθε ''Νομάρχη(δι)'' - ''Αντινομάρχη(δι)'' να κάνει κουμάντο στους διαγωνισμούς κ στις προτάσεις,με τον κάθε πονηρίδη να πείθει το υπουργείο να εγκρίνει συντελεστή δόμηση 35 ΜΟΝΟ για 6 μήνες (Πύργος των Αθηνών) αλλά να μην δημοσιεύεται ποτέ στη ΕΚ,με τον κάθε ραγιά Γιουνάνι να ζει ταισμένος αποκλειστικά από νανουρόσκονη,με τους χώρους πρασίνου να εξαφανίζονται μέρα με τη μέρα,με με με με ΜΕ ΜΕΜΕΜΕΜΕΜΕΜΕΜΕ........

 

Δεν σου μοιάζει λίγο για τούρκικη συμπεριφορά όλο αυτό??

 

Τί νόημα έχει να υπάρχει σε μία πόλη ένα γήπεδο Παναθηναικού στη Λ.Αλεξάνδρας που δεν χωράει τον κόσμο του,όταν πλέον οι ανάγκες του κόσμου πλέον στην πόλη έχουν 1.000 πλασιαστεί (η Αθήνα πολεοδομήθηκε για πληθυσμό 50-200.000 και μέσα σε 5 χρόνια 10πλασιάστηκε ο πληθυσμός της λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής,τί νόημα έχει να πιάνουν χώρο αυτά τα θλιβερά απομεινάρια που μας θυμίζουν το ραγιαδιλίκι μας,πρέπει να ανοίξουν οι ορίζοντές μας κ να δούμε πλέον την ανάγκη της επιστήμης της ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ σε αυτή την πόλη αλλιώς ΘΑ ΣΒΗΣΟΥΜΕ,ο ένας πάνω στον άλλο σε οριζόντιες επί οριζοντίων ιδιοκτησίες,μην έχοντας ένα πάρκο να πάμε τα παιδιά μας....Ευτυχώς που εγώ μεγάλωσα στο Πεδίο του Άρεως,όταν ακόμα ο κόσμος ήταν όμορφος....ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΩΡΟ,ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ,δεν είμαστε ούτε Λονδίνο,ούτε Γερμανία,ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΩΡΟ,είμαστε 5 εκ. άνθρωποι σε ''πόλη'' μελετημένη ΤΟ ΠΟΛΥ για 500.000.....................

Link to comment
Share on other sites

(συμφωνοντας σε γενικες γραμμες) Θα πω επιπλεον μονο οταν υπαρχει σοβαρος λογος να μην τα διατηρουμε!!!

Μην φτασουμε δηλαδη και στο αλλο ακρο..

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά my bad που από αφέλεια θεώρησα πως όλοι πια γνωρίζουμε τι εστί προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας και δεν παρέθεσα περισσότερες πληροφορίες πέραν της ειδήσεως για την "ανταλλαγή".

 

Έτσι λοιπόν ξεκινώντας από τα ιστορικά στοιχεία:

Αυτά βρήκα πρόχειρα online

http://www.monumenta.gr/article.php?IssueID=2&lang=gr&CategoryID=1&ArticleID=8

http://www2.egiklopedia.gr/imeportal/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=5944

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_11/10/2008_287919

“Μπακάλικα” θέτοντάς το, τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, εκτός του ότι ανήκουν στο πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, αποτελούν έργο ενός μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα καθώς και κομμάτι της Ευρωπαϊκής ιστορίας.

 

Και το δικό μου πια σχόλιο είναι το εξής, ποιός έχει δικαίωμα να αποφασίσει ποιο κομμάτι της ιστορίας μας “πρέπει” και ποιο κομμάτι “δεν πρέπει” να θυμόμαστε. Μόνο ο Περικλής και ο Μ. Αλέξανδρος έχουν αξία; Ο ρόλος των συμμάχων και η αντιμετώπιση των προσφύγων (“τα αδέρφια μας” όπως οι Βορειοηπειρώτες μετέπειτα) δεν είναι κομμάτια της ιστορίας μας που θέλουμε να θυμόμαστε; Γνώμη μου είναι πως την ιστορία μας πρέπει να την θυμόμαστε ολόκληρη, όσο οδυνηρή και αν είναι, και να μαθαίνουμε από αυτή για να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Σε αυτό που θα συμφωνήσω είναι πως έπρεπε όλα αυτά να εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό και όχι σε περιπτωσιολογικές επεμβάσεις, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως θα ρίξουμε στην πυρά ότι έχει γλιτώσει από τη μανία του δήθεν εκσυγχρονισμού της πόλης μας.

Ο λόγος που δημοσίευσα την είδηση ήταν πως είχαμε ήδη ξεκινήσει μια κουβέντα με τίτλο Παλαιά κτίσματα και αντιμετώπιση τους μετά το πέρας του θεωρητικού χρόνου ζωής τωνεδώ:

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=5618

και θεώρησα πως αποτελούσε ένα καλό πρακτικό παράδειγμα. Είχα βέβαια στο μυαλό μου μια αντιπαράθεση για το αν είναι ή όχι εφικτή, καλή, αξιόλογη κλπ κλπ κλπ μια τέτοια χρήση και όχι για το αν πρέπει να τα κατεδαφίσουμε :)

Κάτι ενδιαφέρον που ανακάλυψα ψάχνοντας:

http://www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio_more.aspx?id=82

διαβάστε το άρθρο προς το τέλος και θα καταλάβετε γιατί το αναφέρω.

 

Και συνεχίζοντας στο αισθητικό κομμάτι θα κάνω μια ερώτηση παγίδα (οι συνάδελφοι αρχιτέκτονες θα καταλάβουν το γιατί, καθώς και όσοι από τους υπόλοιπους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων έχουν ασχοληθεί με τον σχετικό προβληματισμό σε θεωρητικό επίπεδο)

ΤΙ είναι το ωραίο;

Και για να βοηθήσω λιγάκι η απάντηση δεν υπάρχει ως “ορισμός” (τουλάχιστον όχι όπως οι ορισμοί των μαθηματικών) και έχει απασχολήσει τους φιλοσόφους όλων των ιστορικών περιόδων.

Καταθέτοντας και την προσωπική μου άποψη, αρνούμαι και εδώ να δεχτώ πως υπάρχει κάποιος που μπορεί να αποφασίσει τι είναι ωραίο και τι όχι. Θα έπρεπε σε αυτή την πόλη όπως σε πολλές άλλες της Ευρώπης να υπάρχουν δείγματα όλων των περιόδων και των “σχολών” της αρχιτεκτονικής κάτι σαν μουσείο σκορπισμένο στην πόλη. (Γιατί να μην κατεδαφίσουμε και τα Αναφιώτικα, ένα μάτσο καλύβια είναι- το έχω ακούσει και αυτό)

Τέλος για την “ανάπτυξη”, την εμπορική εκμετάλλευση και την ανάπλαση να θυμίσω, το παλιό αλλά μη ξεπερασμένο, παράδειγμα της Βαρκελώνης που αποδεικνύει περίτρανα πως μια ανάπλαση μπορεί να τα έχει όλα.

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφεροντα αρθρα και αποψεις..

 

Και η ερωτηδη οντως ειναι παγιδα.. Και δεν αφορα μονον τα περι αρχιτεκτονικης ομορφιας δε (αυτονοητο αλλα βοηθαει στην απαντηση)..

 

"Σε αυτό που θα συμφωνήσω είναι πως έπρεπε όλα αυτά να εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό και όχι σε περιπτωσιολογικές επεμβάσεις, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως θα ρίξουμε στην πυρά ότι έχει γλιτώσει από τη μανία του δήθεν εκσυγχρονισμού της πόλης μας." αναφερει ο d2m.. Και αυτη ειναι η ουσια του πραγματος..

 

Υπαρχει λοιπον μια λεπτη γραμμη μεταξυ της διατηρησης της μνημης και του εκσυγχρονισμου..

 

Δεν μπορουμε στο ονομα του ενος να καταστρεφουμε ή να περιοριζουμε το αλλο..

 

Ετσι δεν μπορουμε στο ονομα του εκσυγχρονισμου να γκρεμισουμε ο,τι μας θυμιζει τις καλες και τις κακες στιγμες της ιστοριας μας..

Αλλα δεν μπορουμε αντιστοιχα στο ονομα της μνημης να περιοριζουμε και την αναπτυξη των πολεων σε ολη την επικρατεια..

 

Θελουμε την διασωση των προσφυγικων??? Τοτε στο συγκεκριμενο χωρο θα πρεπει να χωροθετηθει κατι που να μην επηρεαζεται απο την δομη και την μορφη του χωρου..

Ημιμετρα και μεσοβεζικες λυσεις δεν μπορουν να γινουν αποδεκτες σε μια χωρα που προσπαθει να παραμεινει πολιτισμενη..

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε.Εγώ δεν λέω την άποψη μου για να κάνω τον έξυπνο.Απόψεις ανταλλάσουμε.Αυτό είναι το νόημα της ενότητας του φόρουμ πιστεύω.Έγραψα και πιο πάνω οτι δεν είναι η επιστήμη μου αυτή.Απλά μου φαίνεται υπερβολικό να θεωρούμε τα συγκεκριμένα κτήρια μνημεία με το επιχείρημα οτι ζήσανε οι πρόσφυγες.Δεν θέλω να γενικεύω.

Link to comment
Share on other sites

“Μπακάλικα” θέτοντάς το, τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, εκτός του ότι ανήκουν στο πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, αποτελούν έργο ενός μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα καθώς και κομμάτι της Ευρωπαϊκής ιστορίας.

 

:))))))))))))

 

Ο Αρχιτέκτονας μπορεί να ήταν ''μεγάλος'',το έργο του όμως ήταν μάλλον ''έλα μωρέ τώρα,τράβα 4 γραμμές να σχηματιστεί ένα κουτάκι,εξ' άλλου ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ θα μείνουν εκεί....''

 

:)))))))))))))

 

Κ για να λέμε κ του στραβού το δίκιο,έχουμε δει πως οι ''true'' Έλληνες αντιμετώπιζαν κατά καιρούς τους Έλληνες της διασποράς......που τώρα ''θέλουμε'' να τους θυμόμαστε...

 

Ανέκδοτα με Ποντίους(μέχρι να μάθω ιστορία νόμιζα ότι ήταν ο ορισμός του βλάκα,έτσι επέβαλλε η ελληνική παράδοση να τους θεωρούμε),''πιατάδες'' της Αυστραλίας,gestarbeiters της Γερμανίας,''Αλβανοί'' Βορειοηπειρώτες,''Βούλγαροι'' Μακεδόνες,''Τούρκοι'' αλλόδοξοι της Κων/πολης αυτοί που επέστρεψαν με το ξεκαθάρισμα,''Τούρκοι'' επίσης κ οι μαγαζάτορες που επέλεξαν να προσκυνάνε τον Αλλάχ για να κρατήσουν τα γουναράδικά τους στην Πόλη(γιατί ο Αθ.Διάκος έδωσε άλλο παράδειγμα) κλπκλπκλπ

Εδικά τους κακόμοιρους τους Πόντιους τους ρήμαξαν εδώ στη ''μαμά'' πατρίδα,με ΑΛΗΘΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ και εκμετάλλευσή τους ως το πιο φθηνό εργατικό προσωπικό της εποχής......

 

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΕΥΣΕΙΝΗΔΗΤΑ θυμόμαστε την Ιστορία που μας προπαγανδίζουν περί ''εθνικής ενότητας'',κ τώρα μας έπιασε ο πατριωτισμός μας.....Κ μας αρέσει να θυμόμαστε όποιες μνήμες επικροτούν τις δαπάνες για εξοπλισμούς....

 

Στο Βερολίνο όμως,αν δεν έχεις ξεναγό να σου δείξει τα μέρη,ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να βρεις ίχνη του Γ' Reich,διότι πολύ απλά καταλάβανε οι άνθρωποι ότι τα κτίρια δεν είναι για να ζουν αιώνια,και έφτιαξαν λεωφόρους 60-90! μέτρα πλάτος...και ό,τι ήταν προς ρυμοτόμηση ΕΦΕΥΓΕ επί τόπου,δεν καθόντουσαν να το κουράσουν...γιατί πολύ απλά είπαν ''σιγά τις μνήμες''....μόνο τα πραγματικά αριστουργήματα έμειναν όρθια και είναι πολύ λυπηρό που το κτίριο των SS και του Χίμλερ,παρόλο που πριν το Reich στέγαζε τη σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου και ήταν όντως το ίδιο το κτίριο έργο τέχνης,από τη στιγμή που η παρουσία του έγινε αφορμή για ''μνήμες'' ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΕ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ (Topographie des Terrors)

 

Γι' αυτό κ εγώ λέω ότι αργά ή γρήγορα οι σοβαροί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα σιγά-σιγά θα μεταναστεύσουν.....

 

Κ παρεπιπτόντως,ούτε εγώ είμαι true 'Ελληνας,κρατάω από Γερμανία,Κροατία,Ιταλία,Γαλλία,Μάλτα....σαν γνήσιος μπάσταρδος Ευρωπαίος Έλληνας,δηλαδή ΓΙΟΥΝΑΝΙ,με δυτικές αντί για ανατολικές επιρροές......κ περιμένω κ από τους true να με ''βαφτίσουν'' κ εμένα σαν όλους τους άλλους....

 

Ας κρίνει λοιπόν η ΕΠΑΕ και το Υπουργείο πολιτισμού,όπως στην περίπτωση των νεοκλασσικών μπροστά από το Μουσείο της Ακρόπολης (!!!!!!!!!!''αρμόδιοι'') το μέλλον των προσφυγικών,εγώ ξέρω πάντως μέχρι στιγμής ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο κτίριο γιατί έχει στενάκια κρυφά να παρκάρω για να πάρω το ΜΕΤΡΟ,κ σαφώς δεν με συμφέρει να γίνει ο χώρος πάρκο ή πλατεία......Ούτε το γήπεδο του βάζελου θέλω να απαλλοτροιωθεί,καθώς μου θυμίζει την εποχή που έπαιζα στην ομάδα polo...Ακούτε?Να ένας λόγος στο μέλλον να επικαλείστε για το γήπεδο:ο zavi έπαιζε polo εκεί,ποιός είναι αυτός που θα αποφασίσει για τη μοίρα αυτού του ΝΑΟΥ?

 

:))))))))))))))))

 

edit:Κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου...μια τόσο εύκολη απόφαση δημοσίου συμφέροντος και μιλάμε τόσο πολύ,χάρη στην ελευθερία του λόγου....ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΜΙΛΗΣΕ όταν πετσοκόβανε την Πίνδο,μετατρέποντας σε σεληνιακό τοπίο περιοχές natura,χάριν της Εγνατίας??ΚΑΝΕΝΑΣ,γιατί τα προσφυγικά ''πουλάνε'' στην εθνική συνείδηση,ενώ 100.000 στρέμματα δάσους και 4-5 είδη αρκούδας είναι ανάξιο συζήτησης....

 

Τη Μύκονο κ όλα τα νησιά του Αιγαίου που είναι χτισμένες οι παλιές πόλεις στον αιγιαλό να τα κρατήσουμε ή όχι?

Χμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ......Δημόσιο Συμφέρον ή Αρχιτεκτονική κληρονομιά?Εδώ σας θέλω......

 

Υ.Γ:Κάποιος ανέφερε το Μέγα Αλέξανδρο.Το Φίλιππο το Β' (τον ξακουστό :))τον αποκαλούσαν οι 'Ελληνες (οι true βέβαια) ''κωλόβλαχο γιδοβοσκό'' νεοελληνιστί.Στη μάχη της Χαιρώνειας,οι Αθηναίοι όταν έπεσαν στην παγίδα του Αλέξανδρου,παρασυρμένοι φώναζαν ''εμπρός να στείλουμε τους Μακεδόνες πίσω στα χωριά τους'' νεοελληνιστί.Ο Ιερός Λόχος των Θηβών,προτιμούσε μετά την ήττα να σφαχτεί,παρά να υποταχτεί στους ''κωλόβλαχους γιδοβοσκούς''......Τώρα,μετά τις επιτυχίες στην Ασία,όλοι τους αγαπάμε,νιώθουμε υπερηφάνεια κ εισπράττουμε από τους τουρίστες .......Αυτά για ιστορικούς λόγους κ περί ήθους αντιμετώπισης των ''άλλων'' Ελλήνων,στη συγκεκριμένη περίπτωση των προσφύγων....που κάποτε δεν ήθελαν να τους βλέπουν κ τώρα νοσταλγούμε τα ''εθνικά'' μας παθήματα...

 

Αυτά

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.