Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφορετική χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 118
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

- κατ' αρχας, θεωρω οτι, οι ζαρντινιερες δεν ειναι κτισμα υπο την πολεοδομικη εννοια. Ως εκ τουτου  θα μπορουσε να εχουν τοποθετηθει σε σημεια όπου δεν παρεμποδιζουν τις ΘΣΑ...και δεν θα ζητουσαμε "τακτοποιηση"

- οι ΘΣΑ δεν εχουν χιλιοστα, επομενως δεν ειναι ΟΙ,  αλλα   επι αυτων εχει προκαθορισθει το δικαιωμα αποκλειστικης χρησης, αρα δεν μπορουμε να  παμε στο αρθρο 98 και να τακτοποιησουμε σαν "επεκταση" σε κοινοχρηστα..

- Εαν οι ΘΣΑ του ερωτηματος  ειναι ολες του ν. 1221, θα μπορουσαμε να παμε με το αρθρο  100 παρ. 9 του 4495 με το οποιο οριζεται οτι:

9. Για τη διαφορετική χωροθέτηση των υποχρεωτικά προβλεπόμενων από την οικοδομική άδεια θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων από αυτήν που προβλέπεται στα σχέδια της συμβολαιογραφικής δήλωσης του ν. 1221/1981, υποβάλλεται κάτοψη αποτύπωσης των υφισταμένων θέσεων στάθμευσης. Ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ, το παράβολο των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ.

-  Εαν προκειται για ΘΣΑ ιδιωτικης πρωτοβουλιας και οχι του 1221, υπαρχει προβλημα, που λυνεται μονον με τροποποιηση της συστασης και με την συμμετοχη του 100%.

υγ...δλδ αυτος που σχεδιασε και κατασκευασε  αυτες τις ζαρντινιερες, δεν ηξερε οτι εκει εχουν ηδη γινει ΘΣΑ;;;;

καλησπερα  Ιασονα και  Βασιλη

 

 

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Οι θέσεις στάθμευσης φαίνονται κανονικά στην οικοδομική άδεια και αναφέρονται στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας. Όπως γίνεται συνήθως, πρώτα βγήκε η άδεια και μετά κατά την κατασκευή αποφασίστηκε ότι δεν χρειάζεται η θέση στάθμευσης να τοποθετηθεί πλάγια σε σχέση με το δρόμο όπως έδειχναν τα σχέδια (εδώ που τα λέμε δεν υπήρχε κανένας λόγος να δείξουν τη θέση στάθμευσης έτσι), για αυτό και την έβαλαν κάθετα στο δρόμο και σε τμήμα του κενού που δημιουργήθηκε έχτισαν και μία ζαρτινιέρα για ομορφιά, χωρίς να γίνει κάποια αναθεώρηση ή ενημέρωση φακέλου στην πολεοδομία. Από ό,τι φαίνεται δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 98 για μονομερή τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας (οι θέσεις στάθμευσης της πυλωτής είναι έτσι από κατασκευής αλλά είναι εκτός του όγκου της οικοδομής στο διάγραμμα κάλυψης), ακόμα και αν μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

1)      Είναι η τακτοποίηση μέσω του 4495 κι έπειτα η τροποποίηση της σύστασης ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα (εκτός αν γίνουν γκρεμίσματα, αλλά σε αυτό πιθανόν να υπάρξουν αντιδράσεις από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας γιατί η μισή ζαρντινιέρα πατάει σε κοινόχρηστο χώρο); Κι αν ναι είναι απαραίτητο το 100% των συναινέσεων ή επαρκεί το 51% που αναφέρεται στην παρ.9 που προστέθηκε στο άρθρο 98;

2)      Αν γίνει ενημέρωση φακέλου στην πολεοδομία για αυτό απαιτείται πάλι το 100% (ή το 51%) των συναινέσεων ή μπορεί να προχωρήσει ο ιδιοκτήτης μονομερώς; Μετά όμως πάλι δεν θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας;

3)      Αν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να μην προχωρήσει σε συμβολαιογραφική πράξη, με το σκεπτικό να περιμένει μήπως αλλάξει κάτι στη νομοθεσία ή μήπως το αφήσει διαθήκη, μπορεί να γίνει ρύθμιση διαφορετικής χωροθέτησης θέσης στάθμευσης με τον 4495 χωρίς συναινέσεις ή μόνο με το 51%;

Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, dimitris GM said:

Εαν προκειται για ΘΣΑ ιδιωτικης πρωτοβουλιας και οχι του 1221, υπαρχει προβλημα, που λυνεται μονον με τροποποιηση της συστασης και με την συμμετοχη του 100%.

υγ...δλδ αυτος που σχεδιασε και κατασκευασε  αυτες τις ζαρντινιερες, δεν ηξερε οτι εκει εχουν ηδη γινει ΘΣΑ;;;;

καλησπερα  Ιασονα και  Βασιλη

καλημέρα Δημήτρη

Μα το πρόβλημα προκύπτει από τον Ν 4495 που αναφέρει ότι για την αλλαγή θέσης -ή λίγο στρίψιμο- ή μικρή μετακίνηση- απαιτείται ρύθμιση) και όχι από το ότι μαλώνουν οι συνιδιοκτήτες. Επομένως γιατί να χρειάζεται η αλλαγή της σ.ο   

Link to comment
Share on other sites

14 λεπτά πριν, ΚΑΝΑ said:

Επομένως γιατί να χρειάζεται η αλλαγή της σ.ο   

Λογικά επειδή από το στρίψιμο της θέσης στάθμευσης θίγονται κοινόχρηστοι χώροι, ακόμα κι αν δεν αλλάζει η θέση στάθμευσης ως προς διαστάσεις και εμβαδόν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

και ποια η πολεοδομική παράβαση από το στρίψιμο ή την αλλαγή θέσης μιας Θ.Σ.! 

Η κατάργηση της αν προκύπτει από τον 1221 μάλιστα- να φάει το πρόστιμο της 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  Επειδη....η μεν αδεια και συσταση δεν εχουν διαφορά, αλλά συμφωνουν

  Ομως, στην πραξη, λογω της ζαρντινιερας που "πατησε" ενα τμημα της ΘΣΑ, αυτη εμεινε "μιση"...και καποιες αλλες.

Ο νομοθετης προβλεψε την διαφορετικη χωροθετηση για  τις υποχρεωτικες ΘΣΑ.

   Δεν φαντασθηκε οτι θα ειχε καποιος να μοιρασει  αποκλειστικη χρηση για παρκιν, με το συμβολαιο ή τον κανονισμο,  50 τμ. της πυλωτης  σε  δυο ΘΣΑ  και πανω σε αυτες να χτισει καποιες ζαρντινιερες, με αποτελεσμα τα μισα αμαξια να "πατανε" κοινοχρηστο τμημα.

 Αυτο το προβλημα  δεν ειναι διαφορετικη χωροθετηση και θα το λυσουν μεταξυ τους οι ιδιοκτητες.

[ακομα δεν μας ειπε ο ερωτων, τί ειδους ΘΔΑ ειναι αυτες]

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν μου έχουν δώσει πράξη 1221 κι ούτε την έχω δει να αναφέρεται πουθενά. Αναφέρονται όμως οι θέσεις στάθμευσης στην οικ. άδεια και την σύσταση οριζοντίου και ως προς αυτά υπάρχει διαφορά. Δηλαδή αυτό δεν αφορά αυθαιρεσία αν δεν έχει γίνει 1221; Ή αποτελεί αυθαιρεσία που δηλώνεται με διαφορετικό τρόπο από την διαφορετική χωροθέτηση, πχ ως λοιπή παράβαση; Τι θα αφορά όμως η λοιπή παράβαση, κατασκευή μισής ζαρτινιέρας, μετακίνηση θέσης στάθμευσης ή και τα δύο; Αν απλά εδώ είχαμε ένα σημειωμένο μόνο περίγραμμα επί του δαπέδου της θέσης στάθμευσης κι ο ιδιοκτήτης πάρκαρε το αυτοκίνητό του πιο δίπλα εκτός του περιγράμματος αυτού δεν θα ασχολιόμουν καν, εδώ όμως έχουμε μία χτισμένη ζαρτινιέρα που τον εμποδίζει να παρκάρει στη νόμιμη θέση του. Η ζαρτινιέρα λοιπόν θεωρείται αυθαίρετη δόμηση ή όχι; Ακόμα θυμάμαι έκθεση αυτοψίας της υδομ σε ακίνητο άλλου πελάτη μου, όπου του είχε καταλογίζει πρόστιμο για κατασκευή αυθαίρετης ζαρτινιέρας στο μπαλκόνι του διαμερίσματός του..

Επίσης έχω λίγο μπερδευτεί σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η συναίνεση του 51% των συνιδιοκτητών και σε ποιες του 100%. Εδώ στο υποθετικό σενάριο ότι θα γίνει τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου γιατί δεν μας φτάνει το 51%; Αν γίνει ΜΟΝΟ τακτοποίηση απαιτείται κάποιου είδους συναίνεση ή όχι;

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

[@pipakos] Να δω υπαγωγή για ρύθμιση ζαρντινιέρας και τι στον κόσμο.
Συνάδελφε, η περίπτωση που περιγράφεις δεν έχει την παραμικρή σχέση με υπαγωγές, ρυθμίσεις ή οτιδήποτε σχετικό.
Το ζήτημα είναι απολύτως πρακτικό.
Να οριοθετήσουν τις πραγματικές θέσεις οι ιδιοκτήτες ή να απομακρύνουν τις ζαρντινιέρες.
Η ανοιχτή θέση στάθμευσης στην πιλοτή δεν έχει την έννοια του παρακολουθήματος που έχει μία αποθήκη.
Πρόκειται για δικαίωμα στάθμευσης που αποδίδεται σε ένοικο της πολυκατοικίας, ενώ η επιφάνεια παραμένει κοινόχρηστη.
Γι' αυτό τον λόγο δεν τίθεται καν ζήτημα κατάληψης κοινόχρηστου χώρου.
Για την αυτοψία και το πρόστιμο σε «αυθαίρετη» ζαρντινιέρα, καλύτερα να μην σχολιάσω.

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.