Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Το Σχέδιο Νόμου για τα πενταετή τμήματα Μηχανικών Πανεπιστημίων


Engineer

Recommended Posts

Ρυθμίσεις για τις Σχολές Μηχανικών των Πανεπιστημίων, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο “Γαβρόγλου” το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι 19 Απριλίου.

Ειδικότερα οι ρυθμίσεις έχουν ως εξής:

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση της οικείας Συγκλήτου, μπορεί να ορίζεται η διάρκεια του πρώτου κύκλου σπουδών των Τμημάτων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίων σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Η πρόταση της Συγκλήτου περιλαμβάνει ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών που έχει καταρτιστεί από τη Συνέλευση του οικείου Τμήματος.

2. Με απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση της επιτροπής της παρ. 3, καθορίζεται η αντιστοιχία Τμημάτων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου, για τα οποία έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση της προηγούμενης παραγράφου, με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.). Ως αντίστοιχα για την εφαρμογή του παρόντος νοούνται δύο Τμήματα αν με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών αποκτώνται αντίστοιχες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση αντίστοιχων δραστηριοτήτων.

3. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών συστήνεται και συγκροτείται επταμελής επιτροπή, με ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, που αποτελείται από:

α) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως Πρόεδρο,

β) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

γ) έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

δ) έναν (1) εκπρόσωπο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.),

ε) έναν (1) Κοσμήτορα Πολυτεχνικής Σχολής Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) που υποδεικνύεται από τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων,

στ) το μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση της υποπερίπτ. εε΄ της περίπτ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 67 του ν. 4009/2011 (Α΄ 195) και ζ) ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. Τμήματος Πολυτεχνικής Σχολής γνωστικού αντικειμένου της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας με την ειδικότητα του Τμήματος που εξετάζεται που υποδεικνύεται από τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σε περίπτωση που ο φορέας της περίπτ. δ΄ δεν προτείνει εκπρόσωπό του μέσα σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από τη σχετική πρόσκληση, η επιτροπή συμπληρώνεται από πρόσωπο που ορίζεται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Η σύνθεση της επιτροπής μεταβάλλεται ως προς τη συμμετοχή του μέλους της περίπτ. ζ΄ ανάλογα με την ειδικότητα που συζητείται.

4. Αρμοδιότητα της επιτροπής είναι η υποβολή της πρότασης της παρ. 2 για την αντιστοιχία Τμήματος Σχολής Μηχανικών Πανεπιστημίου με Τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, λαμβάνοντας υπόψη τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων.

5. Η Επιτροπή ξεκινά τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου της το αργότερο μέσα σε χρονικό διάστημα είκοσι (20) ημερών από τη συγκρότησή της και υποβάλλει την πρότασή της για κάθε Τμήμα μέσα σε δύο (2) μήνες από την περιέλευση σε αυτήν του προγράμματος σπουδών του Τμήματος. Το πρόγραμμα σπουδών αποστέλλεται από την οικεία Σύγκλητο ύστερα από αίτημα της επιτροπής, άλλως αυτεπαγγέλτως οποτεδήποτε μετά την παρέλευση των είκοσι (20) ημερών του προηγούμενου εδαφίου. Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει τροποποιήσεις του προγράμματος σπουδών ενός Τμήματος, ώστε αυτό να καταστεί αντίστοιχο με Τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής.

Στην περίπτωση αυτή το Τμήμα μπορεί σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την παραλαβή της πρότασης της επιτροπής να υποβάλλει προς έγκριση στην Σύγκλητο τροποποιημένο πρόγραμμα σπουδών. Εφόσον αυτό εγκριθεί από την Σύγκλητο αποστέλλεται στην Επιτροπή, η οποία ολοκληρώνει το έργο της σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο μέσα σε δύο (2) μήνες από την περιέλευση σε αυτήν του νέου προγράμματος σπουδών.

6. Τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας διασφαλίζουν τη στήριξη της λειτουργίας της Επιτροπής μέσω της παροχής της αναγκαίας υποδομής, γραμματειακής και νομικής υποστήριξης.

7. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση της οικείας Συγκλήτου, ιδρύεται στο οικείο Α.Ε.Ι. Πολυτεχνική Σχολή και εντάσσονται σε αυτήν τα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών που έχουν οριστεί αντίστοιχα με Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής, σύμφωνα με την παρ. 2.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 47
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Άρα οι σχολές μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Διεθνούς πανεπιστημίου, του τέως Τ.Ε.Ι. Κρήτης κ.λπ. αργά ή γρήγορα θα γίνουν 5ετούς φοίτησης και θα δίνουν integrated MEng...κάνω λάθος;

Link to comment
Share on other sites

Δεν κάνεις λάθος και το είχα πει από την αρχή της διαδικασίας που ήταν τόσο προφανής όσο η τοποθέτηση Μουτζούρη ως πρύτανη του ΠΑΔΑ.

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, BAS said:

Δεν κάνεις λάθος και το είχα πει από την αρχή της διαδικασίας που ήταν τόσο προφανής όσο η τοποθέτηση Μουτζούρη ως πρύτανη του ΠΑΔΑ.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι όχι τόσο το "γιατί δεν τα έκαναν 5ετούς φοίτησης από ιδρύσεώς τους;", αλλά κυρίως το "γιατί σε συγχωνεύσεις του τύπου Τ.Ε.Ι.+πανεπιστήμιο με υφιστάμενη πολυτεχνική/γεωτεχνική ΔΕΝ δίνουν τη δυνατότητα στους εν ενεργεία φοιτητές Τ.Ε.Ι. να πάρουν το πανεπιστημιακό δίπλωμα, ενώ σε συγχωνεύσεις του τύπου Τ.Ε.Ι.+Τ.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι.+πανεπιστήμιο ΧΩΡΙΣ πολυτεχνική/γεωτεχνική δίνουν τη δυνατότητα στους εν ενεργεία φοιτητές Τ.Ε.Ι. έως 12ου εξαμήνου να πάρουν το πανεπιστημιακό δίπλωμα;"...
Το αρχικό μου συμπέρασμα ήταν πως οι συγχωνεύσεις σχεδιάστηκαν μ' αυτό τον τρόπο ώστε να μη γίνει διπλωματούχος "απ' το παράθυρο" κανένας εν ενεργεία φοιτητής Τ.Ε.Ι. κι επομένως, αυτό αποτελούσε σοβαρή ένδειξη ως προς την πρόθεση να αφήσουν τα τμήματα 4ετούς φοίτησης ως έχουν!
Μετά απ' αυτό το νομοσχέδιο όμως (συν το νομοσχέδιο για το τέως Τ.Ε.Ι. Κρήτης στο οποίο για πρώτη φορά μπλοκάρονται οι εν ενεργεία φοιτητές του από τα "νέα" προγράμματα σπουδών, παρά το ότι αυτά ξεκινούν τη λειτουργία τους ως 4ετούς φοίτησης) πραγματικά έχω μπερδευτεί και ψάχνω να βρω που βρίσκεται η "παγίδα"...
Ίσως βρίσκεται στο ότι π.χ. το Τ.Ε.Ε. θα κάνει πάρα πολλά χρόνια να γράψει τους πτυχιούχους όλων αυτών των τμημάτων στα μητρώα του...
Ή ίσως δούμε τη διάταξη για τα πενταετή προγράμματα να αποσύρεται λίγο πριν την ψήφιση ή να πέφτει κάποιου είδους "μαγείρεμα" της τελευταίας στιγμής κ.λπ.
Ή ίσως η "παγίδα" βρίσκεται απλά εδώ:
"...2. Με απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση της επιτροπής της παρ. 3, καθορίζεται η αντιστοιχία Τμημάτων Σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου, για τα οποία έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση της προηγούμενης παραγράφου, με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.). Ως αντίστοιχα για την εφαρμογή του παρόντος νοούνται δύο Τμήματα αν με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών αποκτώνται αντίστοιχες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση αντίστοιχων δραστηριοτήτων..." καθότι ως γνωστόν "αν δε θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάξε μια επιτροπή"!:wink:

Edited by Emporas
Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα είναι προφανή από χρόνια . Ολη η ιστορία γίνεται για τους 5000 περίπου δομικούς που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και λιγότερο για τους υπόλοιπους πολιτικούς και τους Μ-Η . Το τεε ήθελε να καταργηθούν οι σχολές μηχανικών των τει και αυτό έγινε , αλλά επειδή υπάρχουν και οι γκαρσονιέρες και οι καφετέριες ιδρύθηκαν νέες σχολές μηχανικών στην θέση τους . Αλλά σχολές ΠΜ ιδρύθηκαν μόνο σε ΠΑΔΑ , ΔΙΕΠΑΘΕ και στο νέο ΠΑΠΕΛ . Αυτές λοιπόν θα μετεξελιχθούν σε 5ετείς , αφού δεν επηρεάζονται από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα τει , μια και είναι ΝΕΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ και τα πανεπιστήμια είναι αυτοδιοικούμενα .

Ετσι λοιπόν ολοκληρώνεται η απαίτηση του τεε , αλλά περιμένουμε να δούμε τι δικαιώματα θα δοθούν σε όσους είναι πτυχιούχοι τει . Εκεί θα υπάρξει ένα παζάρι , αλλά πλέον από την στιγμή που η εετεμ μας τελείωσε πρακτικά θα μπορούν να περάσουν ό,τι θέλουν , αν και θα υπάρχουν και νομικές δεσμεύσεις πάλι από το ΣτΕ .

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, BAS said:

... Το τεε ήθελε να καταργηθούν οι σχολές μηχανικών των τει ...

σίγουρα συμφέρει το τεε να καταργηθούν τα τει?
ο Μουτζούρης ΠΔΑ τι χρώμα είναι?

 

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Όλος ο παραλογισμός έχει ξεκινήσει καθώς τα δικαιώματα και οι περιορισμοί , ήθελε η πολιτεία να ορίζονται αποκλειστικά από ΠΔ, αλλά στο ΦΕΚ ήταν αναγκασμένη να γράφει "και από τα προγράμματα σπουδών", γιατί διαφορετικά γιατί να έχουν οι σχολές το Α πρόγραμμα σπουδών και όχι το Β....
Επίσης θα έπρεπε και οι περιορισμοί να ορίζονται από ΠΔ, ώστε να πιεστεί η πολιτεία να βγάλει όλα τα ΠΔ που χρειάζεται και να μην υπάρχει κενό δικαιωμάτων μέχρι να βγουν τα ΠΔ, εφόσον δεν έχουν οριστεί περιορισμοί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.