Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
kkookk1

Γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας

Recommended Posts

Μήπως θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει σχετικά με τη τι είναι "γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας" και αν υπάρχουν κάποιες απαγορεύσεις για ίδρυση και λειτουργία βιοτεχνιών σε αυτές;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συνάδελφε,

Δεν ξέρω και πάρα πολλά για το θέμα και βασικά δεν μπορώ και να σε παραπέμψω κάπου όπου μπορείς να βρείς πληροφορίες σχετικά γιατι η γεωργική γή υψηλής παραγωγικότητας είναι απο μόνο του ένα προβληματικό θέμα.

Είναι ιδιαίτερα παραγωγικές γεωργικές εκτάσεις των οποίων ο προσδιορισμός και η χαρτογραφική απεικόνιση αποτελεί ξεχωριστό πρόβλημα για τον χωροταξικό σχεδιασμό αειφόρου ανάπτυξης.

Επομένως σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί περιορισμοί αλλαγής χρήσεως τέτοιων εκτάσεων, πόσο μάλλον αν ακόμη δεν έχουν χαρακτηριστεί απο τη Νομαρχίακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν υπάρχει εγκεκριμένο ΓΠΣ με χαρακτηρισμό της περιοχής ως τέτοια, αποκλείεται να χτίζεται βιοτεχνία (εκτός αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη). Τώρα, αν δεν υπάρχει ΓΠΣ αλλά την χαρακτηρίζει έτσι η Νομαρχία, τότε υπάρχει η εξαίρεση της ζώνης των 600m από τον άξονα εθνικών οδών. Αν είναι μέσα μπορείς να χτίσεις (με τους κανόνες και τους όρους δόμησης εκτός σχεδίου φυσικά).

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υποβάλλεις χάρτη ΓΥΣ 1:5000 στην Πολεοδομία της περιοχής (τμήμα χαρτών σχεδίων κλπ) και να ζητήσεις βεβαίωση χρήσεων γης καθώς και να δεις τους χάρτες (αν υπάρχουν) που ισχύουν για την περιοχή.

Η αποψή μου είναι: Δεν προχωράς αν δεν πάρεις βεβαίωση που να προσδιορίζει σαφώς ότι μπορείς να χτίσεις σε αυτήν την περιοχή. Επίσης, αν η βεβαίωση δεν είναι σαφής (ναι μεν αλλά). Καταθέτεις αίτηση στην Δ/νση γεωργικής ανάπτυξης με αίτημα για πρακτικό ΝΕΧΩΠ. Εκεί πρέπει να υποβάλλεις τεχνική έκθεση στην οποία πρέπει να αναφέρεις αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της βιοτεχνίας (σαν μίνι περιβαλλοντική έκθεση). Αν πάρεις το ΟΚ από ΝΕΧΩΠ μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας είναι μία περιοχή στην οποία το κράτος έχει κάνει δαπάνες για την κατασκευή αρδευτικών έργων και δικτύων με σκοπό την αύξηση της αγροτικής παραγωγής. Συνήθως οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από αρδευτικά κανάλια

και αρδευτικές γεωτρήσεις τα οποία φαίνονται είτε με επιτόπια αυτοψία είτε από χάρτες ΓΥΣ. Επίσης, στις περιοχές υψηλής παραγωγικότητας εντάσσονται και οι περιοχές στις οποίες έχει γίνει αναδασμός στο παρελθόν από το Υπουργείο Γεωργίας.

 

Σε αυτά τα αγροτεμάχια είναι πολύ δύσκολη η αλλαγή χρήσης από αγροτική γη σε οτιδήποτε άλλο.

 

Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν ανάλογοι χάρτες στους οποίους να συμπεριλαμβάνονται οι περιοχές αυτές και συνεπώς το εάν μπορείς να κάνεις εκεί το οτιδήποτε επαφίεται:

α) σε μία νομαρχιακή επιτροπή που λέγεται ΝΕΧΩΠ και υπάγεται στην Νομαρχία

β) στο μέσον (σε συνδυασμό με το α)

γ) στο εάν έχει ήδη αλλάξει χρήση το αγροτεμάχιο π.χ. εάν υπάρχει ήδη κτίριο με οικοδομική άδεια εντός του αγροτεμαχίου με χρήση μη αγροτική

 

Όπως σε όλα τα θέματα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση από νομαρχία σε νομαρχία και από υπάλληλο σε υπάλληλο επειδή υπάρχει έλλειψη νομοθετικού πλαισίου.

 

Για τον κανόνα της εξαίρεσης των 600 μέτρων από τις Εθνικές Οδούς, αν διαβάσετε καλά την σχετική νομοθεσία, λέει ότι για να ισχύσει αυτό θα πρέπει να βγει μία Κ.Υ.Α. από τον Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Τουλάχιστο μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει γιατί η πρόταση για την εξαίρεση συναντά αντιδράσεις. Συνεπώς η εξαίρεση αυτή σήμερα δεν ισχύει εκτός κι αν έχει βγει αυτή η ΚΥΑ, κάτι που δεν το γνωρίζω.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για την ενημέρωση σου, σου στελνω τον σχετικο επικαιροποιημένο Νομο. Ειναι λίγο γρίφος, σε δικιά μου περίπτωση στο νομο Αρκαδίας΄λόγω Γης Υψηλής Παραγωγικότητας αρνούταν την κατασκευη Υποσταθμου Υψηλης τασης της ΔΕη

Ν 2637 98 ΓΙΑ ΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ.zip

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Για τον κανόνα της εξαίρεσης των 600 μέτρων από τις Εθνικές Οδούς, αν διαβάσετε καλά την σχετική νομοθεσία, λέει ότι για να ισχύσει αυτό θα πρέπει να βγει μία Κ.Υ.Α. από τον Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. .

 

Νομίζω πως εκατερωθεν των εθνικων οδων δεν απαιτείται. Απαιτειται για αξονα 600 μέτρων από επαρχιακες οδους

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απο προσωπική εμπειρεία, η γή υψηλής παραγωγικότητας καθορίζεται με το μάτι του γεωπόνου της νομαρχίας.......δλδ ελάχιστες δ/νσεις νομαρχίών έχουν πάρει αποφάσεις όπως προβλέπεται για το γεωγραφικό καθορισμό της γής υψηλής παραγωγικότητας, ακόμα και αν η δ/νση πολεοδομικού σχεδιασμού και περιβάλλοντος γνωμοδοτήσει θετικά για μια εγκατάσταση σε γήπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εφαπτόμενο σε επαρχιακό δρόμο και εκτός ζώνης τοεβ, η ΝΕΧΩΠ 9 στις 10 δίνει αρνητική γνωμοδότηση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λόγω ειδικότητας μπορω να σου πω τι είναι η Γεωργική Γη σαν ορισμός

αν δεν σε καλύπτει η απάντησή μου googlαρέ το.

Είναι το ανώτερο στρώμα του φλοιού της γης το οποίο προήλθε από αποσάρθρωση συνέπεια ατμοσφαιρικών και βιολογικών επιδράσεων,έχει ικανοποιητική περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, υφίσταται την επίδραση

του κλίματος και μηχανικών μέσων καλλιέργειας και χρησιμεύει σαν πηγή θρεπτικών συστατικών και σαν στήριγμα των καλλιεργούμενων φυτών και ζώων.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γνωρίζει κάποιος αν τις τελευταίες μέρες προέκυψε κάτι νεώτερο ως προς την δόμηση εκτός σχεδίου σχετικά με τις χρήσεις γης και τη γη υψηλής παραγωγικότητας;

Share this post


Link to post
Share on other sites
Γνωρίζει κάποιος αν τις τελευταίες μέρες προέκυψε κάτι νεώτερο ως προς την δόμηση εκτός σχεδίου σχετικά με τις χρήσεις γης και τη γη υψηλής παραγωγικότητας;

 

Αυτό που έχει προκύψει είναι μια υπουργική απόφαση που καθορίζει τις κατηγορίες παραγωγικότητας (δες ΦΕΚ 1528Β/2010). Η οποία μεταξύ άλλων καθορίζει ζώνη 300m από προστατευόμενες περιοχές ως 'γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας'!

 

Στη συγκεκριμένη απόφαση αναφέρεται και ο ορισμός Παραγωγικότητας της Γεωργικής Γης ως "η αποδοτικότητα της Γεωργικής Γης για την παραγωγή οικονομικής σημασίας φυτικών προϊόντων συναρτήσει της ποιότητάς της, των κλιματικών συνθηκών, των υποδομών και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.