Jump to content
Engineer

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Σχεδιάζει παράταση έως έξι μήνες για την ρύθμιση αυθαιρέτων

Recommended Posts

Σε παράταση τεσσάρων έως έξι μηνών για την υπαγωγή αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών στο νόμο «τακτοποίησης» προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να προλάβουν και οι περισσότερο αμελείς να ενταχθούν στις διατάξεις του, δεδομένου ότι στελέχη του ξεκαθαρίζουν πως δε θα υπάρξει νέος νόμος για τη νομιμοποίηση τους.

Υπενθυμίζεται ότι έχουμε εισέλθει ήδη στον τελευταίο μήνα ισχύος του νόμου 4495/17, καθώς βάσει των υφιστάμενων διατάξεων δήλωση και υπαγωγή αυθαιρέτων μπορεί να γίνει έως τις 8 Νοεμβρίου, ενώ από τις 9 Νοεμβρίου οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα κινδυνεύουν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή αντιμέτωποι με τις μπουλντόζες, οι οποίες θα μπορούν να κινηθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου αφορούν παράταση της ισχύος του νόμου για έξι μήνες με στόχο αυτή να επιμηκυνθεί έως τον ερχόμενο Μάιο. Στη συνέχεια αναμένεται να εφαρμοστεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες κατασκευών με αυθαιρεσίες να μπορούν να τις «τακτοποιήσουν» για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι προτάσεις είναι το διάστημα αυτό να οριστεί σε ένα έτος, αν και στην πράξη αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά περισσότερο.

Η παράταση που τελικώς θα δοθεί μπορεί να είναι και μικρότερη αλλά όπως φαίνεται θα είναι τουλάχιστον τετράμηνη σημειώνουν πηγές του τεχνικού κλάδου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα πολλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων που θα προκύψουν. Επίσημες ανακοινώσεις, πάντως, δεν έχουν γίνει ακόμα και ως εκ τούτου όσοι είναι αποφασισμένοι να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου, καλό είναι να σπεύσουν να το κάνουν διότι ο χρόνος τελειώνει.

Αυξημένα πρόστιμα για τις αυθαιρεσίες

Στο διάστημα της παράτασης το ύψος των παραβόλων και των προστίμων θα είναι το ίδιο. Ωστόσο εφόσον ενεργοποιηθεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, οι τιμές θα πρέπει να αναμένονται αυξημένες ειδικά για τις μεγάλες αυθαιρεσίες καθώς το υπουργείο θέλει να δοθεί το μήνυμα ότι οι «τακτοποιήσεις» δε θα είναι μία αιώνια διαδικασία.

Το σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το οποίο έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) βρίσκεται, πάντως, σε τελικό στάδιο και εκτιμάται ότι θα μπορέσει να είναι λειτουργικό ακόμα και σε ένα μήνα από την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα το ενεργοποιεί.

Ουσιαστικά η παράταση που θα δοθεί θα καλύψει το κενό μέχρι την ενεργοποίηση και εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας. Ωστόσο για κτίσματα και κατασκευές που έχουν μεγάλες αυθαιρεσίες και ανήκουν στην κατηγορία 5, ακόμα και για το διάστημα που θα παραμείνει ανοιχτή η δυνατότητα υπαγωγής μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, εξετάζεται τα πρόστιμα να είναι ακόμα πιο τσουχτερά. Η οριστική λύση γι΄αυτά τα κτίρια αναμένεται να δοθεί με την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, η οποία επρόκειτο να εισαχθεί στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, κάτι το οποίο δεν έγινε εξαιτίας ζητημάτων νομολογίας.

Αντίθετα για τις μικροαυθαιρεσίες, πολλές από τις οποίες έχουν γίνει ακόμα και εν αγνοία των ιδιοκτητών, εξετάζεται η πλατφόρμα να παραμείνει ανοιχτή η δυνατότητα υπαγωγής μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου προκειμένου να δηλώνονται, καθώς εάν υπάρχει αυθαιρεσία είναι αδύνατη ή μεταβίβαση.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα στη βάση υπαγωγής αυθαιρέτων του ΤΕΕ, έχουν δηλωθεί περίπου 1,5 εκατομμύριο αυθαίρετα, ενώ τα έσοδα από τις δηλώσεις αυθαιρέτων των σχετικών νόμων από το 2011 και μετά προσεγγίζουν τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το παράβολο για αυθαίρετα έως 100 τ.μ. έχει οριστεί στα 250 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με το εμβαδό έως τα 10.000 ευρώ για χρήσεις άνω των 5.000 τ.μ., ενώ για τα πρόστιμα προβλέπονται μειώσεις σε περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής, αλλά και βάσει κοινωνικών κριτηρίων (ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, κλπ.).


View full είδηση

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για 4178 καμία ενημέρωση???  4495 το ξέραν και οι πέτρες ότι θα δοθεί...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πραγματικά  το  ερώτημα  είναι    αν    γνωρίζει  κανείς   για    παράταση  για  την  περαίωση  των  δηλώσεων  του  4178, αλλιώς   η  παράταση  του  4495 , ήταν  αναμενόμενη  και  δεδομένη ,  απλά   πρέπει   να    ακολουθήσουν  για  πολλοστη  φορά   την   ψυχοβγαλτική  διαδικασία   μέχρι  την  ανακοίνωση  της . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Βλέπει καποιος ενεργός επαγγελματίας μηχανικός κάποιον ουσιαστικό λόγο για να δοθεί παράταση στον 4495;

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μόλις είναι έτοιμοι (αν τους φτάσει το εξάμηνο) θα να βγάλουν έναν ρετουσαρισμένο 4495 ως "ταυτότητα κτιρίου". Προβλέπω μια απο τα ίδια.

Για τον 4178, δε νομίζω να δοθεί και άλλη παράταση. Ότι δεν έκλεισε, θα μεταφερθεί.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κι αυτοί που έκαναν συμβόλαιο με 4178 τι θα κάνουν??θα ακυρωθούν οι τίτλοι τους για να μεταφερθούν στον 4495...

Edited by afroman

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 ώρες πριν, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Βλέπει καποιος ενεργός επαγγελματίας μηχανικός κάποιον ουσιαστικό λόγο για να δοθεί παράταση στον 4495;

 

ΝΑΙ

Share this post


Link to post
Share on other sites

O  Ν.4495 θα έπρεπε να μείνει ανοικτός , ώστε να μπορεί όποιος διαπιστώσει πρόβλημα στη φάση σύνταξης συμβολαίου (π.χ. γονική παροχή) , να μπορεί

να κάνει τακτοποίηση και να μην πιέζει τον μηχανικό να καλύψει τυχόν αυθαιρεσίες.  Υπάρχει και η καταληκτική ημερομηνία της 28-07-2011 που σημαίνει ότι

συνέχιση της ισχύος του 4495 δεν δημιουργεί επιπλέον αυθαίρετα , αλλά τακτοποιεί τα ήδη υπάρχοντα.

Μιλάω κυρίως για αυτούς που έχουν εκδώσει κάποια άδεια . Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν έχουν κάνει υπέρβαση από την αδειά τους ,

μέχρι που έρχεται η ώρα της αυτοψίας . Όσοι  δεν έχουν εκδώσει άδεια γνωρίζουν ότι είναι αυθαίρετοι και αν δεν τακτοποιουν πιθανόν να υπάρχει οικονομικό πρόβλημα.

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 ώρες πριν, maik said:

......

συνέχιση της ισχύος του 4495 δεν δημιουργεί επιπλέον αυθαίρετα , αλλά τακτοποιεί τα ήδη υπάρχοντα.

........

Αυτό ίσως στην Ελβετία να γινόταν,....

όσο όμως εδώ υπάρχει ανοικτός νόμος τακτοποίησης, νέα προς τακτοποίηση αυγατίζουν..!!!! 

Σε "ακριβά νησιά " των Κυκλάδων π.χ γίνεται ψιλο-πάρτυ...!..... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1,5 εκατομμύριο δεν έχει δηλωθεί 

Είναι πιο λίγα. Ο 4495 προβλέπει την ταυτότητα με μια απλή υπουργική απόφαση. Το θέμα είναι ότι με τρεις διαφορετικους νόμους και ασάφειες υπάρχουν πολλά θέματα και στα τακτοποιημενα, αλλά και στα '' νόμιμα Κατά ύψος δομηση κάλυψη " Αν δεν βγει διόρθωτικη προβλεψη  είναι ένα θέμα 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.