Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψευδής βεβαίωση μηχανικού περί νομιμότητας σε αγοραπωλησία ακινήτου


Recommended Posts

On 30/6/2023 at 12:42 ΜΜ, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Έχει γίνει λάθος Παύλο!!!!

Αφού βρε φίλε, 1 μ. είναι, έδωσε βεβαίωση ο προηγούμενος για μεταβίβαση, εσύ γιατί "δεν κάνεις τα στραβά μάτια" και να εκδώσεις, χωρίς δεύτερη σκέψη, το Πιστοποιητικό ΗΤΑ; Γιατί έκανες υπαγωγή για το ακίνητο; Γιατί καρφώθηκες στο συμβολαιογράφο; Γιατί δεν έλεγες το "πρόβλημα" στον ιδιοκτήτη να της δώσει μια να εξαφανιστεί;

Κατάλαβες τώρα που έγινε το λάθος;

Ιάσωνα μπορεί και να έχεις δίκιο σε αυτό, απλά δεν είχαμε δεδομένα από τον ερωτώντα και δεν ήθελα να "καταδικάσω" το συνάδελφο χωρίς να εξαντλήσω όλες τις πιθανές λύσεις. Ας μας το επιβεβαιώσει ο συνάδελφος ότι όντως έτσι έγινε. 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • Απαντήσεις 107
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Συνάδελφοι καλησπέρα

Θα ήθελα τη γνώμη σας σε ένα πρόβλημα που έχω συναντήσει σε ένα πρόβλημα σε μια αυτοψία σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη Αθήνα για έλεγχο νομιμότητας για έκδοση ητκ (πώληση)

Πρόκειται για διαμέρισμα πολυκατοικίας (4ος όροφος) οικοδομικής αδείας του 1959 που έχει χαθεί ο φάκελος (μικροφίλμ ) από τη πολεοδομία (σχετική βεβαίωση από πολεοδομία) Από κάτοψη της σύστασης παρατηρήθηκε ότι έγιναν 2 παραβάσεις μια μείωση επιφάνειας και μια άλλη αύξηση της επιφανείας του που τελικά όμως δεν μεταβάλει τη συνολική επιφάνεια του διαμερίσματος.

Στο σημείο της μείωσης της επιφάνειας επεκτάθηκε ο δίπλα εξώστης και το παράθυρο που υπήρχε εκεί έγινε μπαλκονόπορτα (1 Λ.Π).

Το πρόβλημα ξεκινάει εδώ όμως τώρα.Το 2019 στη προηγούμενη αγοραπωλησία του είχε δοθεί βεβαίωση μηχανικού παραπλανώμενος προφανώς από κάποια άλλη αποτύπωση μηχανικού και όχι της αδείας ή της σύστασης ότι δεν υπήρχε καμία αυθαιρεσία και έτσι έγινε το συμβόλαιο με τον τωρινό τώρα ιδιοκτήτη να το ξαναπουλάει.

Επειδή αν το υπαγάγω στο Ν4495/17 θα δημιουργήσω πρόβλημα στο παλιό συμβόλαιο (διόρθωση) που δεν μπορεί να γίνει γιατί ο παλιός ιδιοκτήτης είναι ανήμπορος λόγω γηρατειών να ξαναϋπογράψει αλλά και ούτε να εξουσιοδοτήσει κάποιο άλλο αντ' αυτού, εσεις τι θα προτείνατε εδώ;

Σημειωτέον οι αυθαιρεσίες δεν έχουν γίνει εις βάρος κάποιου άλλου διαμερίσματος αλλά και ουτε κοινόχρηστου χώρου.

Με το συμβολαιογράφο που μίλησα μου είπε ότι αν βεβαιώσει μηχανικός στη τακτοποίηση και στην ητκ ότι οι παραπάνω αυθαιρεσίες είναι κατηγορία 3 ή ότι δεν επηρεάζει την προηγούμενη βεβαίωση μηχανικού και οτι καλώς εκδόθηκε τότε διότι δεν είχαμε τελικά υπέρβαση δόμησης θα μπορεί να δεχθεί να γίνει το νέο συμβόλαιο χωρίς κανένα πρόβλημα. 

Επειδή προφανώς δεν είναι κατηγορία 3 οι παραβάσεις και δεν βρίσκω κάποιο άρθρο στη νομοθεσία που να δικαιολογεί την όποια τέτοια τοποθέτηση και επειδη θέλω να βοηθήσω τη κατάσταση και να καλύψω και το προηγούμενο μηχανικό για τη παλιά βεβαίωση του...παρακαλώ πολύ για τις σκέψεις σας σε αυτό το θέμα. 

Ευχαριστώ εκ τω προτέρων

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η νόμιμη λύση του προβλήματος αυτού είναι αποκλειστικά και μόνο μια και φυσικά τη γνωρίζεις!

Τα λάθη πληρώνονται! Και τις περισσότερες φορές, πληρώνονται ακριβά!

Ακύρωση συμβολαίων, υπαγωγή στον 4495, νέα συμβόλαια, έκδοση ΠΗΤΑ κ.λπ. Μόνο έτσι "καθαρίζει" το ακίνητο!!!

 

Υ.Γ. 1. Η ανάληψη των ευθυνών από τους υπαίτιους, μπορεί να γίνει, είτε αυτοβούλως, είτε με κάποιον άλλο, περισσότερο πιεστικό, νόμιμο τρόπο...

Y.Γ.2. Ο έλεγχος των αυθαιρεσιών σε καμία απολύτως περίπτωση δεν δύναται να πραγματοποιηθεί από τα σχέδια της σύστασης (χωρίς δηλαδή, να είμαστεν απολύτως βέβαιοι ότι, είναι τα ίδια με τα εγκεκριμένα).

Υ.Γ.3. Αλμπάνης ο "μηχανικός" που εξέδωσε τη Βεβαίωση για τη μεταβίβαση κ.λπ. διότι δεν είχε καν στη διάθεσή του εγκεκριμένα σχέδια για να ελέγξει! Μεγάλες οι ευθύνες του....

Υ.Γ.4. Ήθελα να ήξερα ποιο είναι το σχέδιο του ακινήτου που συνόδευσε το νέο συμβόλαιο και ποια είναι η γνώμη του συμβολαιογράφου για αυτό; Mε δεδομένο ότι, έγινε το 2019, ποιά είναι η νομική υποχρέωση του συμβολαιογράφου στον έλεγχο του επισυναπτόμενου εγκεκριμένου σχεδίου σε νέο συμβόλαιο μεταβίβασης;

Υ.Γ.5. Προφανώς ο τωρινός ιδιοκτήτης έχει φορτωθεί ένα "προβληματικό" ακίνητο! Φταίει όμως κι αυτός! Φταίει διότι λυπήθηκε το 500άρικο για έναν άλλο μηχανικό της επιλογής του, ο οποίος θα έκανε για λογαριασμό του, τον έλεγχο του ακινήτου κ.λπ.

Υ.Γ.6. Συνάδελφε, αυτή δεν είναι μια απλή περίπτωση, που πας να βγάλεις μια αμοιβή για ένα Πιστοποιητικό ΗΤΑ!!!! Εξασφάλισε την όποια extra αμοιβή σου έγκαιρα ή "κάν' την με ελαφρά πηδηματάκια"...

κ.λπ.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, VASAGEL44 said:

Στο σημείο της μείωσης της επιφάνειας επεκτάθηκε ο δίπλα εξώστης και το παράθυρο που υπήρχε εκεί έγινε μπαλκονόπορτα (1 Λ.Π).

Ο εξώστης του διπλανού επεκτάθηκε εις βάρος του διαμερίσματος του πελάτη σου ή εις βάρος του εξώστη του;

Παράθεση

Σημειωτέον οι αυθαιρεσίες δεν έχουν γίνει εις βάρος κάποιου άλλου διαμερίσματος αλλά και ουτε κοινόχρηστου χώρου.

Το κτίριο κατασκευάστηκε με μεγαλύτερες διαστάσεις από τις προβλεπόμενες;
Πρέπει να περιγράψεις την επέκταση της επιφάνειας του διαμερίσματος.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Σερίφης Ο εξώστης που επεκτάθηκε είναι από το δικό του διαμέρισμα (σαλόνι προς τραπεζαρία) και έγινε εις βάρος του διαμερίσματος του που υποχώρησε κατά 1,40 τ.μ ενώ στη κουζίνα προς τον ακάλυπτο επεκτάθηκε κατά 1,40 τ.μ (έγινε σε όλη την οικοδομή αυτό)

Το κτίριο δεν έχει μεγαλύτερες διαστάσεις των προβλεπόμενων

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Θα εξετάσεις τη δυνατότητα αξιοποίησης της διάταξης «αλλαγή θέσης του προβλεπόμενου με οικοδομική άδεια κτιρίου σε άλλη θέση λόγω κατασκευής με εσφαλμένη αναστροφή της κάτοψης σε νόμιμη θέση» του εδαφίου ιδ της κατηγορίας 3 του άρθρου 96.
Σχεδίασε τα δύο περιγράμματα του κτιρίου (χωρίς και με την αυθαιρεσία).
Από την περιγραφή σου προκύπτει ότι αν στρέψεις το παλιό κατά 180 μοίρες είναι πιθανό να καταλήξεις στο περίγραμμα της αποτύπωσης.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

17 ώρες πριν, VASAGEL44 said:

επειδη θέλω να βοηθήσω τη κατάσταση και να καλύψω και το προηγούμενο μηχανικό

όσο υπάρχει αυτή η λογική ΔΕΝ πρόκειται ποτε να πάμε μπροστά ως κλάδος.

Είναι σαν να ανακαλύπτουμε μια "ληστεία" και όχι μόνο να μην την καταγγέλουμε αλλά να συνεχίζουμε το λάθος αυτό. Σκέψου οτί πριν ο καμικάζι μηχανικός δώσει τη βεβαίωση ίσως κάποιος άλλος τίμιος μηχανικός πήγε, έκανε την αυτοψία του, ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη για το πρόβλημα και αυτός για να προχωρήσει βρήκε τον καμικάζι και έκανε μια χαρά τη δουλειά του ενώ ο τίμιος μηχανικός έχασε μια ανασύσταση-μια τακτοποίηση γιατί αποφάσισε να κάνει σωστα τη δουλειά του. Κάποια στιγμή πρέπει να σπάσει αυτός φαύλος κύκλος και να μην προσπαθούμε να διορθώσουμε τα λάθη αλλά να τα καταγγέλουμε. Την διαδικασία την περιέγραψε ο Ιάσονας και προτείνω να γίνει έτσι. 

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

9 λεπτά πριν, killertomato said:

Όσο υπάρχει αυτή η λογική ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να πάμε μπροστά ως κλάδος. Είναι σαν ν' ανακαλύπτουμε μια "ληστεία" κι όχι μόνο να μην την καταγγέλλουμε αλλά να συνεχίζουμε το λάθος αυτό. Σκέψου ότι πριν ο καμικάζι μηχανικός δώσει τη βεβαίωση ίσως κάποιος άλλος τίμιος μηχανικός πήγε, έκανε την αυτοψία του, ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη για το πρόβλημα κι αυτός για να προχωρήσει βρήκε τον καμικάζι κι έκανε μια χαρά τη δουλειά του ενώ ο τίμιος μηχανικός έχασε μια ανασύσταση-μια τακτοποίηση γιατί αποφάσισε να κάνει σωστά τη δουλειά του. Κάποια στιγμή πρέπει να σπάσει αυτός φαύλος κύκλος και να μην προσπαθούμε να διορθώσουμε τα λάθη αλλά να τα καταγγέλλουμε

Επίτρεψέ μου να συνυπογράψω!!!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.