Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέος Μηχανικός? Ρώτησε εδώ… άφοβα!


Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 136
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα σας. Είμαι νέος μηχανικός και έχω το εξής θέμα :  ο αδερφός μου αγοράζει μια οριζόντια ιδιοκτησία σε πολυκατοικία που στα συμβόλαια αγοροπωλησίας που έγιναν το 2007 έγραφε ως εμβαδόν 59 τ.μ + (14 τ.μ ως ημιυπαίθριος χώρος της συγκεκριμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας). Ο πωλητής του ακινήτου έχει κλείσει και νομιμοποιήσει τον ημιυπαίθριο με τον νόμο 3843/2010 το 2010. Με βάση το άρθρο 230 Ν5037/2023 που έχει τροποποιήσει το άρθρο 98 παράγραφος 5 Ν 4495/2017 μπορεί ο πωλητής να τροποποιήσει μονομερώς την σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας του με τεκμαιρόμενη την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας ;  Αν δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο χρειάζεται συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών ή της απόλυτης πλειοψηφίας αυτών με βάση τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας του καθενός. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

Link to comment
Share on other sites

το 230 του 5037 αναφερεται σε  περιπτωση επεκτασης/καταληψης  στα κοινοχρηστα.

 5. Ειδικώς στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας με παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής καθ’ ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, είναι δυνατή η υπαγωγή αυτών στον παρόντα, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, μόνο στις εξής περιπτώσεις

  Πας με το αρθρο 82/ στ'

Εχεις εξοφλησει τον 3843;   Εχεις τριτη σφραγιδα;

υγ

κι αν βρεις καποια "μικροπαραβαση",  τα μεταφερεις ολα  στον 4495 και δεν ασχολεισαι με τον χρονο ισχυος τηςτακτοποιησης του 3843.

 

 

 

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έχει εξοφλήσει τον 3843, έχει τακτοποιήσει τις λοιπές αυθαιρεσίες ολοσχερώς. Το ερώτημα είναι αν στην πράξη τροποποίησης της σύστασης χρειάζεται συναίνεση από τους άλλους συνιδιοκτήτες ή αυτή τεκμαίρεται. Αυτό το ερώτημα  είναι για  να αποκτήσει τελική μορφή η οριζόντια ιδιοκτησία όχι για 59 τ.μ + 14 ημιυπαίθριος  χώρος, αλλά για  73 τ.μ πλήρως κλεισμένο χώρο. Γνωρίζω βέβαια ότι η πράξη αυτή και το συμβόλαιο αγοροπωλησίας μπορεί να γίνει σε ενιαίο συμβόλαιο και όχι αναγκαία ξεχωριστά. 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Νομίζω ότι έχεις μπερδευτεί σε σχέση με το άρθρο 98 που αναφέρει τροποποίηση σύστασης όταν η ιδιοκτησία καταπατά Κ.Χ ή ο Κ.Χ έχει εις βάρος της κατασκευαστεί ή υπάρχει περίπτωση διαφορετικής διαμερισμάτωσης.

Στην δική σου περίπτωση και υπό την επιφύλαξη ότι η υπαγωγή στο Ν. 3843/10 έχει ολοκληρωθεί σωστά (οι 3 σφραγίδες που λέει παραπάνω ο Δημήτρης) και υπό την προϋπόθεση ότι η τότε δήλωση ανταποκρίνεται απολύτως στην υφιστάμενη κατάσταση (99,99% οι τότε δηλώσεις χρήζουν νέας υπαγωγής στο Ν. 4495) τότε καταρχήν το διαμέρισμα μπορεί να μεταβιβαστεί χωρίς τροποποίηση σύστασης. Η συμβ/φος απλώς θα μνημονεύσει ότι τμήμα της οριζόντιας (ήτοι τον Η.Χ) το οποίο αυθαίρετα άλλαξε χρήση και τακτοποιήθηκε. Αν όμως εσύ θέλεις το αυθαίρετα κλεισμένο-τακτοποιημένο τμήμα να λάβει ΚΑΙ χιλιοστά θα γίνει τροποποίηση της ΠΣΟΙ και απαιτείται το 100% των ψήφων της συνιδιοκτησίας. Καμία συναίνεση δεν τεκμαίρεται όπως εσφαλμένα αναφέρεις παραπάνω.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την  απάντηση σας! Το διαμέρισμα θα αγοραστεί με δάνειο  και με ενδιαφέρει η τελευταία λύση που είπατε, επομένως θέλω το 100% των ψήφων συνιδιοκτησίας. 

Edited by GeorgeP98
Link to comment
Share on other sites

Λάβε όμως υπ'όψιν ότι για να πάρεις εσύ επιπλέον ποσοστό, κάποιος άλλος ή άλλοι θα πρέπει να δώσουν, οπότε 9 στις 10 τέτοιες πράξεις ναυαγούν.

Το ποσοστό εξάλλου δεν έχει σημασία. Ο χώρος που αγοράζεις είναι αυτός που βλέπεις (νόμιμα και τακτοποιημένα) και δεν αλλάζει κάτι, ούτε κάποιος τρίτος μπορεί να έχει αξιώσεις από τους χώρους αυτούς. Στο Ε9 και στα συμβόλαια αναγράφονται τα μέτρα όλων των χώρων.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα σας, θα ήθελα την γνώμη σας στο ακόλουθο θέμα. 
Τεχνική Εταιρεία εκδίδει οικοδομική άδεια (μελέτη + επίβλεψη) για μία κατοικία όπου όλα τα έγγραφα σφραγίζονται από την εταιρεία και τον νόμιμο εκπρόσωπό της, ανεξαρτήτως μελέτης (π.χ. ο νόμιμος εκπρόσωπος μπορεί να είναι Η/Μ αλλά σφραγίζει όλες τις μελέτες).
Αντίστοιχα και στο e-adeies μηχανικοί δηλώνονται η εταιρεία και ο νόμιμος εκπρόσωπος.
Όλα τα παραπάνω γίνονται αποδεκτά από την ΥΔΟΜ.
Η ευθύνη της εκάστοτε μελέτης ακολουθεί τον μηχανικό του οποίου το δίπλωμα η εταιρεία χρησιμοποίησε για να αποκτήσει το αντίστοιχο επαγγελματικό δικαίωμα (και που ο ίδιος μπορεί να μην έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο έργο) ή τον μηχανικό που τα σφραγίζει;

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, MatsuPitsu said:

.....
Η ευθύνη της εκάστοτε μελέτης ακολουθεί .......

.....τον μηχανικό που τα σφραγίζει;

λογικά αυτό...

και γράφω "λογικά" μόνο διότι με τις εταιρείες αρχίζουμε και χάνουμε την μπάλα...

Ερώτηση

παράδειγμα..... Έχετε στατική μελέτη σχέδια και τεύχος κλπ....

Αυτά έχουν ανέβει μόνο με σφραγίδα Η/Μ χωρίς σφραγίδα από ΠΜ?

Link to comment
Share on other sites

14 ώρες πριν, Didonis said:

λογικά αυτό...

και γράφω "λογικά" μόνο διότι με τις εταιρείες αρχίζουμε και χάνουμε την μπάλα...

Ερώτηση

παράδειγμα..... Έχετε στατική μελέτη σχέδια και τεύχος κλπ....

Αυτά έχουν ανέβει μόνο με σφραγίδα Η/Μ χωρίς σφραγίδα από ΠΜ?

Ακριβώς, συνοδευόμενη πάντα και από την σφραγίδα της εταιρείας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.