erling Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 Συνάδελφοι. Πελάτης μου έχει οικόπεδο το οποίο δεν καλύπτει αρτιότητα κατά κανόνα. Πριν από κάποια χρόνια έβγαλε δικαστική απόφαση για χρησικτησία (τυπική διαδικασία) αλλά ενώ πλήρωσε εφορία δεν έγινε η μεταγραφή. Εγώ το έμαθα σήμερα. Αυτό που με απασχολεί είναι αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτήν την απόφαση για απόδειξη του χρόνου δημιουργίας του οικοπέδου ώστε να μπορέσει να οικοδομηθεί ως άρτιο κατά παρέκκλιση. Ευχαριστώ.
chronism Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 Μήπως αναφέρεσαι σε αγροτεμάχιο και όχι σε οικόπεδο ???? Όπως και να έχει το θέμα... το δικαιώθηκε με χρησικτησία απο ποιον ?? Για της παρεκλήσεις κοιτάς την διανομή και όχι το συμβόλαιο !!! εκτός και αν είναι τμήμα οικοπέδου - δηλαδή με την απόφαση γίνεται κάτι σαν κατάτμηση που την περίοδο που έγινε ήταν άρτιο ενώ σήμερα δεν είναι... Γίνε λίγο πιο σαφής να μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε...
erling Posted March 4, 2008 Author Posted March 4, 2008 To οικόπεδο είναι εντός σχεδίου πόλεως. Χρησικτησία όχι από το Δημόσιο. Υπήρχε προσύμφωνο αλλά για να αποφύγουν τις μεταβιβάσεις και επειδή δεν υπήρχε η παράγραφος περί αυτοσυμβόλαιου στο προσύμφωνο, διάλεξαν την χρησικτησία με δικαστική απόφαση. Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει ώστε να με βοηθήσετε?
chronism Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 Όπως είπα και παραπάνω και εφόσον δεν είναι τμήμα του αρχικού οικοπέδου Να δείς πότε έγινε η διανομή του .... η οποία είναι η ημερομηνία δημιουργίας του !!!
erling Posted March 4, 2008 Author Posted March 4, 2008 Τώρα κατάλαβα τι λές. Ετσι όπως το έγραψα, νόμισες ότι θέλω να χρησιμοποιήσω την ημερομηνία που βγήκε η απόφαση. Το ερώτημα μου όμως είναι, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω την απόφαση του δικαστηρίου που δεν μεταγράφηκε και η οποία λέει ότι το οικόπεδο δημιουργήθηκε πριν από Χ χρόνια ή θα πρέπει να βγάλει καινούρια απόφαση δικαστηρίου. Ευχαριστώ.
chronism Posted March 4, 2008 Posted March 4, 2008 Δεν νομίζω να είναι τόσο απλό να ξαναβγάλεις απόφαση... Αφού έχει ήδη βγει !!! Ποιος θα είναι ο κατηγορούμενος και ποίος ο κατήγορος !!! Ρώτησες στο υποθηκοφυλακείο μήπως γίνεται ΤΩΡΑ να το δηλώσει ???
Charlie Posted March 5, 2008 Posted March 5, 2008 Για το χρόνο δημιουργίας δείτε την εγκύκλιο 9622/1473/7/4-3-92 περί χρόνου δημιουργίας οικοπέδων. Αναφέρεται πως: Σε περίπτωση ύπαρξης συμβολαιογραφικού προσυμφώνου, δυνάμει του οποίου έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση περί μεταβιβάσεως της κυριότητας οικοπέδου, χρόνος δημιουργίας θεωρείται ο χρόνος μεταγραφής της απόφασης. Βέβαια αν πρόκειται απλά περί χρησικτησίας, τότε πάλι χρόνος δημιουργίας θεωρείται η μεταγραφή του. Οπότε αν δεν έχεις τα απαραίτητα τετραγωνικά για αρτιότητα τότε μήπως να κάνεις επικύρωση ανώμαλης δικαιοπραξίας [αν δεν έχει λήξει η προθεσμία], γιατί τότε ως χρόνος δημιουργίας θεωρείται ο χρόνος σύνταξης του συμφωνητικού [προσυμφώνου κ.τ.λ.]. Οπότε σε αυτή την περίπτωση απλά αγνοείς τη δικαστική απόφαση.
erling Posted March 5, 2008 Author Posted March 5, 2008 επικύρωση ανώμαλης δικαιοπραξίας πως γίνεται συνάδελφε?
NIVA Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 Συναδελφε στην δικαστικη αποφαση αναφερεται απο ποτε αρχισε η κατοχη του ακινητου? α) αν ειναι εκτακτη χρησικτησια ο χρονος που περιεχεται στην ιδιοκτησια του ειναι τα 20 χρονια. β) στην τακτικη ειναι 10 χρονια Το ποτε θα γινει το δικαστηριο ειναι ασχετο αρκει να αναγνωριζεται ο χρονος που αποκτησαμε τα δικαιωματα επι του ακινητου. Προσωπικη αποψη ειναι οτι η μεταγραφη της δικαστικης αποφασης ειναι προαιρετικη και σε καθε περιπτωση δεν αποκταται η κυριοτητα με την μεταγραφη της. Η δικαστικη αποφαση αναγνωριζει δικαιωμα που εχουμε αποκτηση με την χρησικτησια. 1
acnt Posted March 9, 2010 Posted March 9, 2010 Σε μια περιοχή οπου πρίν την ένταξή της στο ΣΠ είχαν κοπεί οικόπεδα και "πωληθεί" με προσύμφωνα. Τα περισσότερα συμβόλαια έγιναν μετά την ένταξη της περιοχής στο Σχέδιο Πόλης. Σε αυτή την περίπτωση τί γίνεται; Ο χρόνος δημιουργίας οικοπέδων μπορεί να αποδειχθεί από τα προσύμφωνα;
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now