Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομοθεσία για σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας


Recommended Posts

Επειδή αυτές τις μέρες διορθώνω μια πράξη σύστασης καθέτων ιδιοκτησιών για προσωπική μου χρήση (θα χτίσει η αδερφή μου σε εξ' αδιαιρέτου, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, εκτός σχεδίου πόλεως και χρειάζεται την πράξη για να βγει η άδεια) να παρατηρήσω (αν δεν το ξέρουν κάποιοι, εγώ δεν το ήξερα, δεν είχε τύχει) ότι οι συμβολαιογράφοι αναγράφουν πλέον: "Πράξη Σύστασης Οριζοντίων Κατ' Έκταση (Καθέτων) Ιδιοκτησιών" και όχι σκέτο "Καθέτων", όπως συνέβαινε παλιότερα.

 

Επίσης να ρωτήσω τους πιο ενημερωμένους συναδέλφους:

1. Η νομοθεσία προέβλεπε (δεν θυμάμαι τώρα νόμο, διάταγμα ή ΦΕΚ) ότι απαγορεύεται η περίφραξη ή/και η κατασκευή μάντρας στο κοινό όριο μεταξύ καθέτων ιδιοκτησιών σε εξ’ αδιαιρέτου οικόπεδα. Έχει αλλάξει κάτι σε αυτό?

2. Η νομοθεσία περί δουλείας είναι ο Ν. 3741/1929? Υπάρχει γεώτρηση στο οικόπεδο, η οποία είναι κοντά στο κοινό όριο μεταξύ των ιδιοκτησιών, αλλά σαφώς από την πλευρά του ενός συνιδιοκτήτη, οπότε μάλλον υπάρχει κάποιο θέμα δουλείας.

3. @ΘΕΟΧΑΡΗΣ εννοείς ότι αν η αδερφή μου ή ο μηχανικός της (δεν βγάζω εγώ την άδεια, δουλειές με συγγενείς δεν κάνω, αρχή απαράβατη) κάνει πολεοδομική παράβαση στην μέλλουσα κατασκευή, θεωρούμαι συνυπεύθυνος και εγώ? Η άδεια είναι μόνο στο όνομά της.

4. Το τοπογραφικό έχει εκδοθεί Δεκέμβριο 2008, αλλά η πράξη θα υπογραφεί εντός Ιουνίου 2009 και μετά θα πάει υποθηκοφυλακείο, κτηματολόγιο, δήμο και εφορία, για την εγγραφή αλλά και επειδή διαπιστώθηκε διαφορά επιφανείας (μικρότερο εμβαδόν οικοπέδου) περίπου 0,33%. Υπάρχει περίπτωση επιβολής διοικητικού ή φορολογικού προστίμου λόγω της καθυστέρησης των 7-8 μηνών για τη δήλωση της τροποποίησης του εμβαδού? Σας έχει τύχει?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 166
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η πρώτη μου παρατήρηση αφορά στις αντιφατικές αναφορές στο πολεοδομικό καθεστώς του ακινήτου. Γράφεις "εντός οικισμού, εκτός σχεδίου πόλεως" και πρέπει να γνωρίζεις ότι η σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας δεν επιτρέπεται πλέον σε εκτός σχεδίου περιοχές.

 

Αν ξεκαθαρίσει αυτό, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για τα υπόλοιπα.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Επειδή έχω να ασχοληθώ αρκετά χρόνια με τέτοια περίπτωση, όντως ο όρος πιθανώς να είναι πλέον αδόκιμος. Πάντως την εποχή των πρώτων μου χρόνων στο επάγγελμα (από 1991 και μετά) χρησιμοποιούταν ευρέως.

 

Εν πάση περιπτώσει, είναι εντός οικισμού προ του 1923 και το σχέδιο πόλεως έχει καταπέσει μερικώς (ή ολικώς, δεν είμαι σίγουρος) μετά από απόφαση του ΣΤΕ, συνεπεία αγωγών ενδιαφερόμενων πολιτών. Το οικόπεδο έχει επιφάνεια 2.430τ.μ. Αυτή τη στιγμή ισχύουν οι κάτωθι όροι δόμησης:

Διάταγμα 13-3-81 (ΦΕΚ 138Δ)

Αρτιότητα: άνω των 2στρ.

Δόμηση (συνολικά): 400τ.μ. + 5% για την επιφάνεια άνω των 2στρ. (Γενικός Σ.Δ. 0,80)

Οικοδομικό σύστημα: κατά πτέρυγες ή συνεχές.

Κάλυψη: 60% Πτέρυγες ή 70% Συνεχές.

Όροφοι: 2

Μέγιστο Η: 7,50μ. + 1,50μ. υποχρεωτική στέγη

 

Επανερχόμενος στο προηγούμενο post με τα ερωτήματά μου, να συμπληρώσω ότι η άδεια θα βγει και στα δύο ονόματα (@ΘΕΟΧΑΡΗΣ όντως θεωρούμαι συνυπεύθυνος, το έψαξα και εγώ, με βλέπω να τραγουδάω το γνωστό άσμα "τα σίδερα της φυλακής....").

Να περιμένω κάποιες γνώμες για τα ερωτήματα μετά την επεξήγηση του "εντός οικισμού, εκτός σχεδίου πόλεως", ή θα αναλύσουμε και τι σημαίνει "σχέδιο πόλεως"?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΕΙΠΕ: ''στη σύσταση καθέτου δεν είναι απαραίτητο η δόμηση και η κάλυψη να είναι αυτή που αντιστοιχεί στό ιδανικό μερίδιο αρκεί όταν υπάρχουν υφιστάμενα κτίρια να μην υπάρχουν υπερβάσεις ..''

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορούμε η αναλογία των οικοπέδων να μην ταφτίζεται με την αναλογία στη δόμηση ή στη κάλυψη ή και στα δύο?( εάν αυτή είναι η επιθυμία του ιδιοκτήτη)

Δηλαδή να πάρει ο πρώτος δόμηση περισότερη απο οση αναλογει στο ποσοστό του οικοπέδου του και να την αφαιρέσει από τον άλλο ή το αντίστροφο?

 

 

και β) Γίνεται σύσταση κάθετης σε ένα τμήμα από τα δύο ενός οικοπέδου όπου έχοθν προκύψει από σύσταση κάθετης παλλαιότερη ?

 

Ευχαριστώ..

 

Παρακαλώ συμπληρώστε την ειδικότητα σας , ευχαριστώ

ZaXoYs

Link to comment
Share on other sites

Ναι και στα 2

η σύσταση καθέτου είναι μια σύμβαση. Την προσαρμόζεις όπως θέλεις.

Πχ συνιδιοκτησία 50-50% και δόμηση ο Α 60% και ο Β 40%. Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να αναφέρονται στον πίνακα που θα είναι συνημμένος στο τοπογραφικό της σύστασης.

Link to comment
Share on other sites

Έχω οικόπεδο με επιφάνεια 1460 τ.μ εντός σχεδίου πόλεως με Σ.Δ. 0,8.Σε αυτό έγινε σύσταση καθέτου και μοιράστηκε σε 4 μερίδια.Οι δύο εξάντλησαν τη δόμηση που δικαιούνται, και αυτή τη στιγμή το οικόπεδο έχει υπόλοιπο δόμησης 142 τ.μ. και έχουν δομηθεί 1026. Οι δύο που δεν έχουν εξαντλήσει την δόμηση ακόμα δικαιούνται με βάση την σύσταση να κτίσουν 288 τ.μ. ο ένας 100 τ.μ. και ο άλλος 188 τ.μ. Μετά από πολύ κόπο κατάλαβα ότι συνάδελφος που συνέταξε το τοπογραφικό και την σύσταση έκανε λάθος και αντί για ΣΔ 0,8 υπολόγισε ΣΔ 0,9!!!!!!!!!. και μοίρασε ανάλογα την δόμηση. Τώρα οι ιδιοκτήτες είναι έτοιμοι να αρχίσουν τα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους

Link to comment
Share on other sites

και 1-2 ερωτήσεις από μένα....

1.γίνεται σύσταση καθέτου με 0(μηδέν) χιλιοστά δόμησης?

2. κατά την σύσταση των καθέτων πρέπει να κάνουμε και έλεγχο οικοδομησιμότης στα τμήματα που χωρίζουμε? θέλω να πω ότι πρέπει να μπορεί ο κάθε συνιδιοκτήτης να μπορεί να σηκώσει αυτοτελές κτίσμα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.