Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχετικά με κατασκευή εσωτερικού εξώστη και απαίτηση συναίνεσης συνιδιοκτητών


Recommended Posts

Κατάστημα με μεγάλο ύψος οροφής πρόκειται να αλλάξει χρήση, σύμφωνα με επιθυμία του ιδιοκτήτη, από κατάστημά σε κατοικία έπειτα από την έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας. Ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να κατασκευάσει εσωτερικό εξώστη (πατάρι) με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 28, του άρθρου 2 του 4067/2012(ΝΟΚ), ώστε η κατασκευή να μην προσμετρά στον συντελεστή δόμησης, το οποίο θα αποτελεί μέρος της δημιουργηθείσας κατοικίας. Το γεγονός ότι δεν μετράει στον συντελεστή δόμησης όμως και μόνο, δεν αποτελεί για αυτόν εγγύηση στον να προχωρήσει στην κατασκευή χωρίς την συναίνεση των συνιδιοκτητών τους οποίους δεν επιθυμεί να «ερεθίσει» με κάποια κατασκευή που θίγει ίσως τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα όσον αφορά την επιφάνεια δόμησης του κτιρίου.

Η θέση μας ως μηχανικοί του είναι ότι το κατάστημα αποτελεί ιδιοκτησία όχι μόνο της επιφάνειας του δαπέδου αλλά και του όγκου του, εντός του οποίου μπορεί να προχωρήσει σε νόμιμες κατασκευές που δεν επηρεάζουν τα πολεοδομικά μεγέθη δόμησης, κάλυψης και όγκου εφόσον εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια χωρίς να απαιτείται συναίνεση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας εφόσον η κατασκευή δεν προσμετρά στην δόμηση και δεν θίγονται τα συμφέροντά τους.

Είμαστε σωστοί ως προς την θέση μας ή όντως απαιτείται συναίνεση συνιδιοκτητών για την κατασκευή του παταριού;

Link to comment
Share on other sites

13 λεπτά πριν, nistra44 said:

....

Είμαστε σωστοί ως προς την θέση μας....

δεν ξέρω ποιοι είσαστε..... άλλα δεν είσαστε σωστοί με την "θέση σας"

Και πέραν αυτού το κτήριο έχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης?

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω κι εγώ την σημασία του ποιοί ήμαστε και τον ειρωνικό τονισμό της «θέση» μας.

Σημασία έχει ότι η δόμηση του κτιρίου είναι κοντά στο όριο των επιτρεπομένων στοιχείων δόμησης

και πάντως μικρότερη από αυτά αλλά και ότι η κατασκευή που πρόκειται να γίνει δεν προκαλεί

υπέρβαση δόμησης αφού δεν προσμετρά σε αυτήν. Αν υπάρχει κάποια τεκμηριωμένη άποψη

επί του θέματος, είναι ευπρόσδεκτη. Αντιθέτως δεν είναι ευπρόσδεκτοι υποτιμητικοί σχολιασμοί

και ειρωνείες. 

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, nistra44 said:

χωρίς να απαιτείται συναίνεση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας εφόσον η κατασκευή δεν προσμετρά στην δόμηση και δεν θίγονται τα συμφέροντά τους.

Σωστά, δεν απαιτείται. Εκτός εάν υπάρχει διαφορετική πρόβλεψη στον κανονισμό της πολυκατοικίας.

On 5/12/2023 at 12:44 ΜΜ, kan62 said:

Το πατάρι είναι κατασκευή εντός νομίμου ή νομίμως υφιστάμενου όγκου για τις οποίες ισχύει η παράγραφος 2.γ του άρθρου 23 του ΝΟΚ.

Δεν απαιτεί υπόλοιπο ούτε για να νομιμοποιηθεί ούτε για να κατασκευαστεί, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις σοφίτες, τους Η/Χ και τους ανοικτούς εξώστες.

Edited by Σερίφης
Link to comment
Share on other sites

1 - Σπάνια περίπτωση να μη σκαλώνει η αλλαγή χρήσης σε κανονισμό της πολυκατοικίας. Συμβολαιογράφοι και δικαστές δεν καταλαβαίνουν τις λέξεις "προς το ευμενέστερο" αλλά καταλαβαίνουν πολύ καλά τις λέξεις "μεταβάλει τον προορισμό του ακινήτου".

2- Στην άδεια δεν υπάρχει τεχνική έκθεση απαλλαγής για τα στατικά. Πατάρι σημαίνει δάπεδο και το δάπεδο σημαίνει φορτία, αντισεισμικός και "επέμβαση". Όλα αυτά σε κοινόκτητο πράγμα.

Link to comment
Share on other sites

.....2- Στην άδεια δεν υπάρχει τεχνική έκθεση απαλλαγής για τα στατικά. Πατάρι σημαίνει δάπεδο και το δάπεδο σημαίνει φορτία, αντισεισμικός και "επέμβαση". Όλα αυτά σε κοινόκτητο πράγμα.....

Αν το πατάρι κατασκευαστεί ως ανεξάρτητος μεταλλικός φορέας, και με δεδομένο ότι το δάπεδο του ισόγειου καταστήματος δεν αποτελεί οροφή υπογείου

και ως εκ τούτου θα κοχλιωθεί στην εδαφόπλακα του ισογείου, με τις όποιες ενισχύσεις στα σημεία έδρασης απαιτούνται, δεν νομίζεται ότι το επιχείρημα της

επιβάρυνσης λόγω αύξησης φορτίων εξασθενεί κάπως;  

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν μιλάμε για μεγάλο τραπέζι που κοιμάται ενίοτε κάποιος πάνω του, δεν υπάρχει θέμα.

Αλλά μια που κάνουμε φιλολογική συζήτηση ... το θέμα της επέμβασης στις όψεις για την αλλαγή σε κατοικία το έχετε ξεπεράσει με κάποιο τρόπο ;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με την άποψη περί ιδιόκτητου όγκου αλλά από την άλλη υπάρχουν και τα κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου.

Άρα το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι κατά πόσο η κατασκευή του παταριού συνιστά τροποποίηση / προσθήκη σε κοινόκτητο τμήμα του κτιριου και ειδικότερα  αν η πλάκα επί εδάφους/δάπεδο ισογείου είναι κοινόκτητο τμήμα ή τμήμα αποκλειστικής κυριότητας.

Επίσης τι προβλέπει η σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας και ο κανονισμός του κτιρίου για αλλαγή χρήσης και τέτοιες επεμβάσεις ?

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

1) Ας αρχίσουμε με τα βασικά, ρωτάω εγώ ο μη γνωρίζων πολλά' Ναι το ισόγειο έχει άδεια να λειτουργεί σαν κατάστημα και αν είναι νόμιμο ο ιδιοκτήτης μόνο του ισογείου και μόνο για την δικιά του ισόγεια αυτήν ιδιοκτησία, να εκδώσει μια άδεια και να διαμορφώσει 2 δωμάτια, ένα μπάνιο, να βάλει και έναν πάγκο κουζίνας, αν δεν τον έχει ήδη το κατάστημα αυτό. Τότε ποιός του απαγορεύει να πηγαίνει να ζει και να κοιμάται μέσα στο δικό του μαγαζί?

Link to comment
Share on other sites

19 ώρες πριν, nistra44 said:

Είμαστε σωστοί ως προς την θέση μας ή όντως απαιτείται συναίνεση συνιδιοκτητών για την κατασκευή του παταριού;

Ναι, απαιτείται η συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών του ακινήτου, καθότι οι εργασίες που θέλετε να κάνετε επηρεάζουν κοινόχρηστους χώρους αυτού και η στη συνέχεια τροποποίηση της ΣΟΙ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.