Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμερισμάτωση


Recommended Posts

καλημέρα σας,

θα ήθελα την βοήθειά σας για την εξής περίπτωση:

Σε όροφο κτιρίου υπάρχει  κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο σύμφωνα με την ΟΑ που συνδέεται μ' έναν κοινόχρηστο χώρο εισόδου προς  δυο ΟΙ που έχουν συσταθεί με συμβόλαιο που συστάθηκε προ ΟΑ. Όλα αυτά σύμφωνα με τα σχέδια της ΟΑ. Στην πραγματικότητα υπάρχει το κλιμακοστάσιο και ένας ενιαίος χώρος. Γίνεται μια δήλωση όπου εξετάζεται το κτίριο στο σύνολό του με τις οριζόντιες ιδιοκτησίες του και υπάρχουν διάφορες αυθαιρεσίες Κατηγορίας 5, 3 και λοιπές παραβάσεις.

α) Όταν δεν έχουν υλοποιηθεί τα όρια των ιδιοκτησιών και παραμένει ένας ενιαίος κενός χώρος πως αντιμετωπίζεται?

β) Σε περιπτώσεις που υπάρχει η μικρή απόκλιση <2% στο περίγραμμα του κτιρίου που όμως μπαίνει σε όμορο άκτιστο οικόπεδο τι κάνουμε? 

γ) Κατασκευή κουζίνας μικρής δίπλα σε wc, που δεν υπάρχει στα σχέδια ΟΑ, πως αντιμετωπίζεται?

 

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, danaikaterina

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σας, θα ήθελα την άποψη σας στο εξής θέμα:

Εχω ο.α. του 80 για πολυκατοικία (έχει μετρήσει στη δόμηση ο φωταγωγός) και έχει συσταση οριζοντίου.

Θέλω να ρυθμίσω τις υπερβάσεις μίας Ο.Ι. στον β΄ όροφο. Το διαμέρισμα έχει επεκταθεί στον φωταγωγό και έγινε κατά την ανέγερση. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους ορόφου. Επομένως δεν απαιτείται συναίνεση, σωστά?

Επίσης, παρατηρείται μία μετακίνηση της μεσοτοιχίας που με ορίζει από το όμορο διαμέρισμα. Είναι υποχρεωτική η συναίνεση του γείτονα για να δηλώσω διαμερισμάτωση μόνο για την δική μου Ο.Ι.?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

πρώτα απ' όλα θα αναζητήσεις τα σχέδια που συνοδεύουν τη σύσταση ΟΙ (λογικά θα είναι στο αρχείο του συμβολαιογράφου) , αν η πραγματικότητα συμφωνεί με τα σχέδια στη σύσταση τότε προχωράς κανονικά στη ρύθμιση χωρίς συναινέσεις. Αν δεν έχουν αποτυπωθεί οι αυθαιρεσίες στα σχέδια της σύστασης θα πρέπει να συνεννοηθείς με  συμβολαιογράφο για μονομερή τροποποίηση της σύστασης ΟΙ (λόγω κατασκευής και ύπαρξης σε όλους τους ορόφους) παρακάμπτοντας τις συναινέσεις. Για τη μεσοτοιχία με το γείτονα δεν χρειάζεται συναίνεση προς το παρόν αλλά καλό θα ήταν να μιλήσουν οι ιδιοκτήτες μήπως μοιραστούν τα έξοδα αφού θα κερδίσει και ο δίπλα με την τακτοποίηση. Ο φωταγωγός σαν κοινόχρηστος χώρος θέλει προσοχή , μπορείς εύκολα να δεις αν συμπεριλαμβάνεται στη σύσταση ΟΙ (πριν πάρεις τα σχέδια) διαβάζοντας την περιγραφή του διαμερίσματος , αν τον αναφέρει σημαίνει οτι πιθανώς δεν έχουν περάσει τις αλλαγές ενώ αντίθετα αν δεν αναφέρεται φωταγωγός (πχ. στα σύνορα κτλ) τότε μάλλον θα συμφωνεί με την πραγματικότητα (θα μπορούσες να ΄βαλεις και το σχέδιο της σύστασης στην τακτοποίηση για ευκολία)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γεια σας!!!!

έχω ένα σχετικό ερώτημα!!

Δύο διπλανά διαμερίσματα έχουν συνενωθεί σε ένα, με επέκταση σε κοινόχρηστους χώρους 2,69 τμ. "Τακτοποιήθηκε" με βάση το ν. 4495/2017, μαζί με άλλες 2 αυθαιρεσίες, κλείσιμο εξώστη και φωταγωγού. Στο Κτηματολόγιο είναι δηλωμένα 2 διαμερίσματα με 2 διαφορετικά ΚΑΕΚ. Για 

Τώρα για να το μεταβιβάσω, μου ζητάνε τροποποίηση της σύστασης με συναίνεση όλων των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας (λόγω της επέκτασης στα κοινόχρηστα τ.μ.), ώστε να καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο και να λάβω ένα ΚΑΕΚ. 

Μπορεί να προχωρήσω την τροποποίηση της σύστασης ή με κάποιο τρόπο η μεταβίβαση χωρίς τροποποίηση της σύστασης????

Ευχαριστωωωω 

Link to comment
Share on other sites

ειχατε δυο ΟΙ,  εχετε γκρεμισει την μεσοτοιχια...αυτη ειναι μια παραβαση , παντως οχι διαμερισματωσης.

Θα επρεπε στη συνεχεια τα δυο ΚΑΕΚ να γινουν ενα με τροποποιηση της συστασης

  [με ολα τα γνωστα προβληματα   ποιός και τι και γιατι ναι... και γιατι οχι...]

Τακτοποιηση πώς επι κοινοχρηστων πώς κανατε? Με συναινεση?

Παντως,  εδω εχουμε το-μεγαλυτερο-  προβλημα της τροποποιησης της συστασης  λογω καταληψης επι κοινοχρηστων....αγνωστο γιατι το ζητανε  με τις γνωστες εγκυκλιους  των συμβολαιογραφων και μετα και απο "γνωμοδοτησεις" που πηραν...ενω αυτο που εκανες  ηταν  τακτοποιηση για 30 χρονια...

Αρα, κατα την ανω αντιληψη... υποθετω οτι θα κανουν τροποποιηση της συστασης "ωρισμενου χρονου" και μετα απο 30 χρονια θα πρεπει να καταργηθει η τροποποιηση....

υγ

ή θα περιμενεις  την τροποποιηση/βελτιωση  του  -προβληματικου-  αρθρου 98, μηπως ξεκαθαρισει το "τοπιο"

ή -σε περιπτωση αρνησης του συμβ/φου- θα ζητησεις "γνωμοδοτηση"

ή  θα χρειαστει η κριση  του Δικαστηριου στην  Εκουσια, να κριθει "ποιος εχει δικηο" αν αρνειται την μεταγραφη ο υποθηκοφυλακας...

καλη συνεχεια

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Με αδεια του 70 χτιστηκε ισογεια κατοικια ,οροφοδιαμερισμα.Με αδεια του 77 χτιστηκε α οροφος επισης οροφοδιαμερισμα.Σημερα καθε οροφος εχει απο δυο διαμερισματα στα ιδια συνολικα τετραγωνικα .Ολα ειναι του ιδιου ιδιοκτητη και δεν εχουν γινει συστασεις

Προθεση μου ειναι να βαλω δυο φκ για δυο διαμερισματωσεις. Μηπως ομως για χαρη οικονομιας θα μπορουσαμε στο ιδιο φκ να βαλουμε διαμερισματωση και για τους δυο οροφους μιας και υλοποιηθηκα ν την ιδια χρονικη στιγμη  και ετσι να εχουμε μειωμενο προστιμο ?

Link to comment
Share on other sites

Ν. 4495/17 άρθρο 100 Παρ. 8:

"Ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφ' άπαξ το παράβολο των 250 ευρώ ανά όροφο"

Άρα 2 φορές το 250 μας κάνει 500

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστω !

ουτως η αλλως θα εβαζα  σε δυο φκ  αλλα μας βγαζει 400 ευρω

Μηπως το αρ100 παρ 8 μιλα για  "διαφορετικες " ιδιοκτησιες ? οποτε δυο δηλωσεις ξεχωριστες ?(εμεις ομως εχουμε τους ιδιους ιδιοκτητες σε ολο το κτιριο - 1 Ιδιοκτησια )

Dimitris :και τα κοινοχρηστα δεν αλλαζουν (τετραγωνικα ολα οκ),γιατι να μπει και εκει  προστιμο?

Edited by KOKARADI
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.