Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΥΠΕΝ: Εγκύκλιος καθιστά υποχρεωτική την προληπτική πυροπροστασία και την σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας


Engineer

Recommended Posts

3 ώρες πριν, Παπλωματούχος Μηχανικός said:

Ο κανονισμός προβλέπει ότι κάθε κατασκευή που διαθέτει οικ. άδεια μετά την 19-05-2023 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του κανονισμού) θα λογίζεται ως νέα κατασκευή, ενώ όποια κτίστηκε ή διαθέτει οικ. άδεια πριν την 19-05-2023 θα λογίζεται ως υφιστάμενη.

Έστω ότι δίπλα σε υφιστάμενο παλαιό κτίριο κτίζεται νέο, με ημερομηνία άδειας 22-05-2023 (μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού).

Θα πρέπει πχ. να διασφαλιστεί πλάτος εισόδου 4μ (απαίτηση για νέα κτίσματα), ή όχι (δυνατότητα για υφιστάμενα κτίρια) ;

 

Ειδικά σε θέματα που η απαίτηση αφορά σε ολόκληρο το οικόπεδο (π.χ. περίφραξη) ή σε όλα τα κτίσματα και δεν γίνεται να εξεταστεί/εφαρμοστεί ξεχωριστά σε κάθε κτίσμα, (όπως στο συγκεκριμένο παράδειγμα που η απάιτηση για το πλάτος της μίας και μοναδικής εισόδου αφορά και στα δύο κτίσματα του ακινήτου, εφόσον δεν έχει καθένα τη δική του είσοδο), πιστεύω ότι το πιο σωστό θα είναι να εφαρμόζεται η δυσμενέστερη περίπτωση, δηλ. οι απαιτήσεις για τα νέα κτίσματα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 136
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε κτιρια με καθεστως οριζοντιων ιδιοκτησιων , ποιος υποχρεουται στη ληψη μετρων και τι θα γινει αν δεν υπαρχει συμφωνια μεταξυ τους ? Μπορει μια οριζοντια να αναλαβει μονομερως την  μελετη και να δεσμευσει τους υπολοιπους ?

Ποιος υποβαλει δηλωση εφαρμογης μετρων ?

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

"Ο σχεδιασμός των περιμετρικών ζωών προστασίας μπορεί να εφαρμοστεί είτε για κάθε μεμονωμένο
κτίριο, είτε για συγκροτήματα κτιρίων της ίδιας ή άλλης ιδιοκτησίας εφόσον απέχουν μεταξύ τους
απόσταση μικρότερη των πέντε (5,00) μέτρων, κατόπιν συνεννόησης των ιδιοκτητών τους, με
ενσωμάτωση του συνόλου αυτών στο «περίγραμμα» βάσει του οποίου θα προσδιοριστούν οι ζώνες
προστασίας. Ομοίως, στο «περίγραμμα του κτιρίου» δύναται να περιληφθούν και κατασκευές του
περιβάλλοντος χώρου, όπως πέργκολες, στέγαστρα, bbq, κ.ά."

Έμμεσα πετάει το μπαλάκι στη συνεννόηση των ιδιοκτητών !!

Link to comment
Share on other sites

@avgoust

Νομίζω ότι, από τη στιγμή που πρόκειται για συγκεντρωτική απαίτηση του ενιαίου κτίσματος, είναι ζήτημα διαχειριστή του ακινήτου.

Συνέλευση, ενημέρωση, λήψη μέτρων, χρέωση εξόδων διαχείρισης.

 

@kfil

δεν καταλαβαίνω γιατί τίθεται το ζήτημα της συνεννόησης μεταξύ των ιδιοκτητών για τις περιμετρικές ζώνες. Οι ζώνες αυτές καθορίζονται από τους μηχανικούς, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού. Εφόσον προκύπτει "επικάλυψη" ζωνών μεταξύ των ιδιοκτησιών, οι ζώνες αυτές συνδυάζονται ανάλογα ώστε να μην υπάρχουν αντιφάσεις κι αμφισημίες. 
Δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να πει πόση και πού θα είναι η ζώνη προστασίας του ακινήτου του. Είναι ζήτημα εφαρμογής του κανονισμού από τον αρμόδιο επιστήμονα.
 

Αυτό που είχα διαπιστώσει από νωρίς ήταν ότι σε διάφορες περιπτώσεις, ο μηχανικός ενός ακινήτου θα πρέπει να σχεδιάσει μέρος των ζωνών προστασίας 1 & 2 ... του κτίσματος γειτονικού ακινήτου εντός του γηπέδου που μελετά. 

 

@gio9019

λογικό ακούγεται μεν, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί. Ο μηχανικός θα πρέπει να υπογράψει και να καταλογίσει μία απαίτηση κατά τη δική του ερμηνεία, που επιβαρύνει οικονομικά τον ιδιοκτήτη. Αν ο ιδιοκτήτης κινηθεί νομικά προσβάλλοντας την τεχνική έκθεση, ποιος θα πληρώσει τη νύφη; 
 

Edited by Παπλωματούχος Μηχανικός
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα, όσο τα διαβάζω τόσο παλαβώνω... Αυτή η τεχνική έκθεση  υπάρχει πουθενά σαν πρότυπο? Μένω σε οικισμό  που περιβάλλεται από δάσος (καήκαμε κιόλας το 2021) και μου την πέσανε οι συγγενείς και γείτονες γιατί έστειλε ο δήμος χαρτί και έχουν πανικοβληθεί...  προσπαθώ να συντάξω του σπιτιού μου και δεν ξέρω τι να κάνω?? Όποιος έχει βγάλει άκρη ας μου δώσει ένα χέρι βοηθείας  ....

Link to comment
Share on other sites

@katrmp Εληξε την Παρασκευη η προθεσμία υποβολής της τ.ε.

@kon141210 Εγω  το έκανα ως εξής , στο ένα απόγευμα περιθώριο που είχα από την στιγμή που μου το ανέθεσαν. Αφού συμπλήρωσα το έντυπό αξιολόγησης ,   με βάση την κατηγορία επικινδυνότητας που προέκυψε , πήγα στο ΦΕΚ και έκανα copy paste τα μέτρα που αντιστοιχούσαν στην κατηγορία μου. Έβαλα και ένα σκαρίφημα με τις ζώνες προστασίας πέριξ του κτιρίου.

Επίσης , στην αρχή της τ.ε. έγραψα σε ποια στοιχεία βασίστηκα για την συμπλήρωση του εντύπου αξιολόγησης και έκανα μια γενική περιγραφή του ακινήτου.

Ιδανικά θα ήθελα να προτείνω συγκεκριμένα μέτρα και να κάνω πιο λεπτομερές το σχέδιο με τις ζώνες προστασίας αλλά έτσι όπως έγιναν φέτος τελευταία στιγμή δεν μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο.

Απ ότι διαπίστωσα , αν δεν κάνεις αυτοψία και κάποιες μετρήσεις κινδυνεύεις να βρεθείς σε λάθος κατηγορία επικινδυνότητας.

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.