Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κτίσμα προ '83 για νομιμοποίηση


Γιάννης

Recommended Posts

Συγχωρέστε με αν έχει συζητηθεί παρόμοιο θέμα αλλά κυριολεκτικά έχω οργώσει τα θέματα περί αυθαιρέτων και δεν βρήκα κάτι που να μου "ταιριάζει". Επίσης, έχω καμμιά 50 νόμους, εγκυκλίους κλπ από την δομική αλλά δυστυχώς δεν βγάζω άκρη...

 

Επαφίεμαι στην καλή θέληση έμπειρων μηχανικών για μερικές κατευθύνσεις:

 

Η υπόθεση:

Κτίσμα πολύ προ του '83 με συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς μετά το 2000 στο οποίο αναφέρεται (ότι είναι προ του '83) με κάποιες βλάβες επισκευάσιμες.

 

Για να γίνει επισκευή των βλαβών (με άδεια φυσικά) απαιτείται νομιμοποίηση του κτίσματος. Για να γίνει νομιμοποίηση ψάχνω να βρω πότε πρέπει να δηλωθεί ώστε να μην πληρώσουν τα πρόστιμα της Μιχαλούς και τι είδους μελέτες απαιτούνται. Επίσης, τι είδους αμοιβές μελετών απαιτούνται για τις στατικές μικροεπεμβάσεις.

 

Μπορεί να δηλωθεί ως προυφιστάμενο του '55; Η κατασκευή είναι με τούβλα, μερικές κολόνες και δοκάρια και πλάκα.

Αν όχι τότε πια είναι η καλύτερη χρονολογία; και γιατί; Τι εκπτώσεις υπάρχουν από τα πρόστιμα και σε ποιούς νόμους αναφέρονται;

 

Μπορεί κάποιος να μου πει ότι ο καλύτερος νόμος στην περίπτωση σου είναι ο τάδε και τα πρόστιμα υπολογίζονται με βάση την τάδε εγκύκλιο και οι εκπτώσεις με βάση την τάδε...;

 

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι κτίσματα νομίμως υφιστάμενα δεν νομιμοποιούνται,για τον απλό λόγο ότι υφίστανται νόμιμα.Μόνο αποτύπωση χρειάζονται.Αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με.......

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά για το προ του 55, αν δεν είναι πραγματικότητα, μάλλον δεν θα μπορέσεις διότι είναι πολύ πιθανό να σου ζητήσουν και αεροφωτογραφία του 55!

 

Χωρίς να έχω μεγάλη πείρα επί του πρακτικού, επειδή έψαχνα μια παρόμοια περίπτωση (την οποία τελικά δεν προχώρησα) και μπλέχτηκα και εγώ, υπάρχουν κάποιοι διαχωρισμοί σύμφωνα με τους οποίους σε κάποιες περιπτώσεις παλαιών κτισμάτων δεν υπάρχουν πρόστιμα διατήρησης αλλά πληρώνονται μόνο εφ'άπαξ. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχω προσβαση στα στοιχεία μου- ευελπιστώ να επανέλθω αν δεν βοηθηθείς εν τω μεταξύ.

Link to comment
Share on other sites

@Γιάννης

Έχεις βάλει πολλά θέματα μαζί και είναι δύσκολη η απάντηση σε όλα. Πρώτη προτεραιότητα έχει η νομιμοποίηση του κτίσματος και αν μπορείς να αποδείξεις ότι προϋφίσταται του 1955, τότε θεωρείται ως νομίμως υφιστάμενο χωρίς άλλες συνέπειες.

 

Για το σκοπό αυτό χρειάζεσαι αποδεικτικά στοιχεία (πχ αεροφωτογραφία, παλαιά διαγράμματα, έκθεση φωτοερμηνείας, βεβαίωση δήμου, μετρητής ΔΕΗ κλπ). Αυτά τα στοιχεία θα τα χρησιμοποιήσεις για την τεχνική έκθεση που θα συντάξεις εσύ ή κάποιος άλλος και μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία που αναφέρονται εδώ (επιλογή για προ 1955) θα τα καταθέσεις στην πολεοδομία. Χρησιμοποιώντας την αναζήτηση με λέξεις κλειδιά "κτίριο προ 1955" θα βρεις πολλά θέματα στο forum.

 

Αν το κτίριο κατασκευάστηκε μεταξύ 1955-1983 πρέπει να βγάλεις άδεια και τα δικαιολογητικά αναφέρονται στο ίδιο site (επιλογή πριν το 1983).

 

Καλή τύχη.

Link to comment
Share on other sites

@MAKAP

 

Πολλά τα θέματα αλλά αφορούν την ίδια υπόθεση... Δηλαδή ψάχνω να νομιμοποιήσω κτίσμα σίγουρα προ του '83 επειδή χρήζει στατικών επεμβάσεων με το λιγότερο δυνατό κόστος για τον ιδιοκτήτη. Με συμφέρει να ισχυριστούμε ότι είναι του '82 ή του '56; (Για προ του '55 δεν το βλέπω...). Αν υποθέσουμε ότι χτίστηκε το '82, τι διαδικασία ακολουθείται και τι πρόστιμα πληρώνονται (και τι εκπτώσεις ισχύουν);

Link to comment
Share on other sites

Τα κτίσματα προ του 1955 (δηλαδή προ του ΓΟΚ/55) είναι νομίμως υφιστάμενα ανεξάρτητα αν έχουν άδεια ή όχι. Η επόμενη ημερομηνία είναι 31.1.1983 και επομένως το αυθαίρετο κτίσμα που έγινε είτε το 1956 είτε το 1982 αντιμετωπίζεται με τις ίδιες διατάξεις που μπορείς να τις διαβάσεις εδώ (από το άρθρο 386 και μετά).

 

Η διαδικασία και ο τρόπος υπολογισμός των προστίμων περιγράφεται στο 267/1998 πδ (ΦΕΚ 195/Α/1998), διατάξεις του οποίου, για τα μεταγενέστερα του 2004 αυθαίρετα, τροποποίηθηκαν προς το δυσμενέστερο.

Link to comment
Share on other sites

ΜΑΚΑΡ ευχαριστώ αλλά θέλω να προχωρήσω παραπέρα από αυτά. Το αν θα είναι του '56 ή του '82 μπορεί να έχει την ίδια νομοθεσία αλλά προσθέτεις και 26 χρόνια Χ πρόστιμο διατήρησης... Ή κάνω λάθος; Αυτό θέλω να διευκρινίσω. Στο ΠΔ 267/98 αναφέρει υπολογισμούς και μπλέκει άλλους νόμους και τελικά χάνεσαι. Επίσης, έχουν τροποποιηθεί κάποια ποσά, εκπτώσεις κλπ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.