Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έγκριση Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων


Gizmo

Recommended Posts

Αλέξη μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν ήταν υποχρεωτικό όλες οι κατεδαφίσεις να περνάνε από το ΥΠΠΟ

ο ελεγχτής μηχανικός έκρινε αν πρέπει να διατηρηθεί ή όχι το κτίριο

και αν υπήρχε θέμα πήγαινες ΕΠΑΕ και ίσως ακόμη πιο πάνω ΕΠΑΕ Β' ή ΥΠΠΟ

 

δεν γινεται μια υπηρεσία να ασχολέιται με μπούρδες αντί να προάγει τον πολιτισμό

να ελέγχει χαρτούρες

 

μεχρι ενός σημείου, να κατανοήσω την πρόθεση της υπηρεσίας να προστατέψει τα μηνμεία

όταν όμως η ίδια υπηρεσία αποκυρήσει ΜΝΗΜΕΙΑ πχ τα Ξενία (όχι χαμόσπιτα) ε, τότε αγανακτώ

 

επιπλέον οι όροι έχουν αντιστραφεί, αντι η υπηρεσία να μελετά και να αποδεικνύει πως το τάδε κτίσμα είναι πχ του Κιτσίκη

πρέπει εγώ να αποδείξω πως δεν είναι, δηλ μιλάμε για γελοιοτητες

-----

επιπλέον υπάρχουν προδιαγραφές

ενα Τοπογραφικό εχει συγκεκριμένες προδιαγραφές

τι δουλειά υπάρχει να γράφουμε το όνομα του ιδιοκτήτη μέσα στο οικόπεδο

και να δείχνουμε από που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες

μηχανικοί δεν διαβάζουν το σχέδιο;

 

Προσοχή στο 2, "να δηλώνεται ο τυχών άλλος χαρακτηρισμός....." σημαίνει υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού ότι το κτήριο δεν έχει χαρακτηρισθεί από άλλη αρχή και δεν υπάρχουν στην περιοχή (όμορα?) άλλα αξιόλογα κτήρια.

εδω είναι το εξωφρενικό της υπόθεσης

αυτά τα γράφουμε στην ΤΕ και είναι εκτίμιση του μελετητή

Link to comment
Share on other sites

δεν θελω να μπω σε λεπτομερειες γιατι εχω θεματα ανοιχτα και ο θυμος μου θα μου κοστισει οικονομικα. καποια πραγματακια τα αγγιζει η μυρι. καθε υπαλληλος αντιμετωπιζει τα ιδια θεματα με διαφορετικο τροπο, οι επιτροπες που εχω περασει εγω ηταν παρεακια κομπλεξικων και σνομπ λαμογιων στη χειροτερη, μαλακισμενων στη καλυτερη γεροντων και γριων που προτιμουσαν πχ να μενει κτιριο καμμενο σε κεντρο πολης παρα να γινει ανακαινιση του. γιατι ωραια ειναι να λεμε για διατηρηση και μνημεια νεωτερα κλπ αλλα να μιλαμε εβρισκομενοι ολοι στον πλανητη γη, και οχι στον πλανητη αρη.

 

επισης επειδη εχω διαβασει και τις σχετικες χαρτες και συμβασεις και τα διαφορα που διεπουν τον τροπο αντιμετωπισης των διατηρητεων κτιριων σε ευρωπαικο επιπεδο, δεν καταλαβαινω ουτε μαλλον θα καταλαβω τη λογικη του να χαρακτηριζουν διατηρητεα κτισματα σε οτιδηποτε εκτος των οψεων (για το οποιο οχι μονο συμφωνω αλλα θεωρω οτι δεν γινεται και αρκετα συχνα). σε κτιριο του 1890 περιπου με χρηση που δεν θελω να αναφερω αλλα πρακτικα ηταν δωματιακια 2,40Χ2,80 ο ιδιοκτητης ειχε μπλεξει και του λεγανε να διατηρηθει η εσωτερικη διαρρυθμιση....αρα οποιαδηποτε χρηση γιατο 2010 πλην φυλακης δεν γινοταν πρακτικα. και τετοια εχω πολλα παραδειγματα. αφου λοιπον τα σαινια θελουν μεταξουργεια και κεραμεικους και ομονοιες και μοναστηρακια οπως ειναι σημερα, ενω ειναι Π Α Ν Ε Υ Κ Ο Λ Ο αυριο να μεταμορφωθουν οι γειτονιες αυτες, με γεια τους με χαρα τους. διατηρω το δικαιωμα να τους μουτζωνω αυτους και τους πολιτικους τους προισταμενους βεβαιως.

 

και επειδη εχω δουλεψει με listed buildings δηλαδη διατηρητεα στην αγγλια, και δεν με νοιαζει να βαλω κουφωματα αλουμινιου ντε και καλα, ουτε να κανω τις αρχιτεκτονιες μου, και επειδη το λονδινο εχει τον αρχιτεκτονικο χαρακτηρα που οσοι εχουν παει αντιλαμβανονται, και επειδη προτιμω την εικονα μιας βορειοευρωπαικης πολης απο το στυλ πολυκατοικια το αθηναικο, δεν ειναι θεμα ευαισθησιας, ουτε κουλτουρα εναντιον συμφεροντων οπως γουσταρουν τα παιδακια αυτα να το παρουσιαζουν - ειναι απλα κλασσικο θεμα ελληνικης μαλακυνσης εγκεφαλου, γραφειοκρατισμου, υπερβαλλοντος ζηλου του βλακα, και σιγουρα απουσιας σωστου πλαισιου.

 

παω τωρα να δω πως θα γινει καταστημα στο ισογειο ενος διατηρητεου, καλα που δεν θα εχουμε βιτρινες οπως τις θελει ο πελατης λογω μικρων ανοιγματων, μας ειπανε να κρατησουμε τη σκαλα εκει που ηταν το 1910 για να διατηρηθει η μορφολογια του κτιριου και επειδη πρεπει να μεινει και η κεντρικη πορτα εκει που ειναι λογω οψεων, οποιος μπαινει θα κανει γυροβολιες κλεφτικες ή τσαμικες για να χωρεσει. αλλα εχει μεγαλη σημασια για την αισθητικη και για την πολιτιστικη μας κληρονομια η θεση της σκαλας να μεινει εκει που ηταν το 1910, τους ειπα στην επιτροπη να κανουμε την ΙΔΙΑ σκαλα μισο μετρο πιο πισω και μας κατηγορησαν για υπηρετες του κεφαλαιου, μπετατζηδες, καφρους και αλλα, τα ειπαν βεβαια ευγενικα ειδικα αυτος απο το ΕΜΠ, μαλλον επειδη γεννηθηκε το 1910 και ειχε συναισθηματικους λογους.... /rant over.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Εχω καταθέσει από 24.3.14 μία μελέτη όψεων στην Νεοτέρων στην πλάκα. 

 

Προσπαθώ εδώ και μία εβδομάδα να μιλήσω με την υπεύθυνη μηχανικό και δεν την βρίσκω.

Η απάντηση από την υπηρεσία είναι δεν έχει έρθει ακόμα, είναι σε αυτοψία , μόλις έφυγε.

Παίρνω τουλάχιστο 5 φορές την ημέρα, έχω αφήσει τηλέφωνο, στοιχεία και όλοι μου απαντάνε ευγενικά και καλοπροαίρετα.

 

ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΗΚΩΣΕΙ και ας μην μου δώσουν ποτέ την έγκριση, δεν με νοιάζει .

 

Γράφω όχι γιατί ζητάω κάποια λύση αλλά για να ξεθυμάνω, μην τους πάρει ο διάολος μεσημεριάτικα.

 

Ευχαριστώ , πάω έξω να μετρήσω έως το 100 !!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Μπορεί να μου πει κάποιος ποια νομοθεσία ορίζει ότι αν βγάλεις άδεια λειτουργίας για ΚΥΕ σε κτίριο που έχει πρόσοψη ή είναι κοντά σε νεώτερο μνημείο πρέπει να περάσεις ολόκληρη τη διαδικασία έγκρισης από ΚΣΝΜ ? Μου φαίνεται παράλογο και δεν βρίσκω που το γράφει.

 

Εκτός του ν.3028/2002 υπάρχει κάτι άλλο ? 

 

Να θυμίσω τι αναφέρει ο νόμος αυτός στο άρθρο 10 ότι για άδειες κτλ απαιτείται έγκριση. Οκ. Αλλά δεν μιλάει πουθενά για τα γειτονικά ή τα απέναντι κτίρια. 

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Στο άρθρο 10 του 3028 λέει:

"3. Η εγκατάσταση ή η λειτουργία βιοµηχανικής, βιοτεχνικής ή εµπορικής επιχείρησης, η τοποθέτηση τηλεπικοινωνιακών ή άλλων εγκαταστάσεων, η επιχείρηση οποιουδήποτε τεχνικού ή άλλου έργου ή εργασίας, καθώς και η οικοδοµική δραστηριότητα πλησίον αρχαίου επιτρέπεται µόνο µετά από έγκριση του Υπουργού Πολιτισµού, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώµη του Συµβουλίου. Η έγκριση χορηγείται εάν η απόσταση από ακίνητο µνηµείο ή η σχέση µε αυτό είναι τέτοια ώστε να µην κινδυνεύει να επέλθει άµεση ή έµµεση βλάβη αυτού λόγω του χαρακτήρα του έργου ή της επιχείρησης ή της εργασίας."

 

και στο ΦΕΚ 1723Β/17 λέει:

"Στην περίπτωση που η τοποθεσία του αντίστοιχου οικήματος ή ακινήτου ή το ίδιο το ακίνητο υπάγεται στις διατάξεις του ν. 3028/2002, το αίτημα διαβιβάζεται από την Υπηρεσία του Δήμου στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία εντός δεκαπέντε (15) ημερών οφείλει να απαντήσει εγγράφως και αιτιολογημένα εάν επιτρέπεται ή όχι η συγκεκριμένη χρήση ή εάν απαιτείται η προηγούμενη έγκριση του ΥΠΠΟΑ κατά το άρθρο 10 του ν. 3028/2002 σε συνδυασμό με το άρθρο 33 του ν. 4442/2016. Στην περίπτωση αυτή, η ως άνω προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών για την έκδοση της βεβαίωσης από τον Δήμο υπολογίζεται από την έγγραφη απάντηση ή τη χορήγηση της σχετικής έγκρισης του ΥΠΠΟΑ ή από την παρέλευση της προβλεπόμενης στο ως άνω άρθρο προθεσμίας."
 
Τώρα όσον αφορά τη δεύτερη παράθεση δυστυχώς το πως γίνεται η διαδικασία εξαρτάται από τις κατά τόπους υπηρεσίες.
Link to comment
Share on other sites

Πρόσεξε, "αρχαίου" γράφει, ασκείται δηλαδή αυτό που λέμε "μορφολογικός έλεγχος". Το τι νοείται όμως ως αρχαίο και τι νεώτερο, ορίζεται στα πρώτα άρθρα του συγκεκριμένου νόμου (προ και μετά το 1830).

Edited by Directionless
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς. Εγώ μιλάω για νεότερο όχι αρχαίο μνημείο. Είμαι απέναντι από ένα νεότερο μνημείο και κάνω εσωτερικές εργασίες μάλιστα. Είναι δυνατόν να απαιτείται έγκριση ??!

Link to comment
Share on other sites

Να σου προτείνω μια λύση, αν έχεις λίγο χρόνο;

 

Μπες στην ιστοσελίδα του ΚΣΝΜ (αναζήτηση στο γκουγκλ, θα την βρεις), μπες στο αρχείο της ημερήσιας διάταξης και δες τις εισηγήσεις στις διάφορες συνεδριάσεις,για κάτι αντίστοιχο. Κάνε αναζήτηση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ για την απόφαση του συμβουλίου για το συγκεκριμένο που βρήκες (δεν αναρτώνται στη σελίδα του ΚΣΝΜ). Διάβασε τα "έχοντας υπόψη", που μνημονεύονται στο έγγραφο. Εκεί θα πρέπει να αναφέρεται το άρθρο του νόμου (ή η εγκύκλιος πχ) στην οποία βασίζεται η εισήγηση πού έγινε και η απόφαση που λήφθηκε.

 

Είναι χρονοβόρο το ξέρω, ίσως όμως είναι πιο γρήγορη διαδικασία από το να ρωτάς, να μην τους βρίσκεις, αυτοί να ψάχνουν κοκ.

Edited by Directionless
Link to comment
Share on other sites

«Η έγκριση δεν απαιτείται προκειμένου περί οικοδομικών εργασιών ή τεχνικού ή άλλου έργου στο
εσωτερικό υφιστάμενου κτιρίου οι οποίες δεν επιφέρουν τροποποιήσεις των όψεων αυτού και δεν
περιλαμβάνουν εκσκαφές.»

*** Το τελευταίο εδάφιο της παρ.3 προστέθηκε με τo άρθρο 16 παρ.8 Ν.4164/2013,
ΦΕΚ Α 156/9.7.2013.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.