Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί επαγγελματικών δικαιωμάτων (γενικά)


Recommended Posts

Και τι σχέση έχει αυτό που λες μόλις τώρα ή που είπε ο thodoris1982.

Αφού δεν νιώθουν φιλία, νιώθουν εχθρότητα. Ε ας εξωτερικεύσουν αυτό που νιώθουν παίρνοντας το τσεκούρι που τους έδωσε ο thodoris1982. Απλά είναι τα πράγματα. Γιατί να καταπιέζονται και να ξεσπούν αλλού. Δεν έχει και φλιπεράκια πλέον να ξεδώσουν...

 

Aγαπητε φιλε Erling ακουσε με λιγο.

 

Πρεπει να δεχτουμε ολοι πως οι εποχες πλεον ειναι πολυ πολυ δυσκολες και πιθανον τα δυσκολοτερα ειναι μπροστα μας. Δουλειες δεν υπαρχουν πουθενα και οι περισσοτεροι εδω μεσα αντιμετωπιζουν προβληματα με την δουλεια τους.

 

Πλεον πολλοι Μηχανικοι βρισκονται στα ορια τους. Εσυ τι μας λες τωρα με λιγα λογια : να μην μιλαμε για να μην διαταρασουμε μια ταχα μου συναδελφικη αλλυλεγγυη.

Εσυ ποσο λογικο θεωρεις ακομα και σημερα οι ΠΜ να εχουν πολυ περισσοτερες ευκαιριες απασχολησης και επι της ουσιας να κερδιζουν εκμεταλλευομενοι τους συναδελφους των αλλων ειδικοτητων?

 

Εγω πως μπορω να δεχτω πως μας λες να μεινουμε σιωπηλοι?? Δηλαδη οι μηχανικοι των αλλων ειδικοτητων θα πρεπει να δεχομαστε την εκμεταλλευση αυτη? Βλεπω συνεχως μια ταση απο τους ΠΜ οποτε μιλαμε για το θεμα αυτο να προσπαθειτε να μας χαρακτηρισετε "εχθρικους" η πως "δεν δειχνουμε συναδελφικοτητα".

 

Ο Ρουσβελτ ειχε πει : "Μεταξυ ειρηνης και δικαιοσυνης, διαλεγω δικαιοσυνη"

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Και τι σχέση έχει αυτό που λες μόλις τώρα ή που είπε ο thodoris1982.

Αφού δεν νιώθουν φιλία, νιώθουν εχθρότητα. Ε ας εξωτερικεύσουν αυτό που νιώθουν παίρνοντας το τσεκούρι που τους έδωσε ο thodoris1982. Απλά είναι τα πράγματα. Γιατί να καταπιέζονται και να ξεσπούν αλλού. Δεν έχει και φλιπεράκια πλέον να ξεδώσουν...

 

Kαι προφανώς αυτή είναι η νοοτροπία του έλληνα...εγω έχω τη δουλειά μου είμαι μια χαρά και ας παίρνω το ψωμί των άλλων γιατί είμαι πιο μάγκας ας βρούν τρόπο να τα φτιάξουν μόνοι τους...φταίω?δεν φταίω...Έλα όμως που φταίμε ,όλοι φταίμε όλοι εμείς που τους ψηφίσαμε και οδηγήσαμε τον τεχνικό κόσμο σε αυτή τη παρακμή όπου ένας κλάδος είναι υπεράνω όλων των άλλων και συνάδελφοι μηχανικοί κρύβονται πίσω απο το δάχτυλο τους αντί να αντιμετωπίσουν τη θλιβερή πραγματικότητα...ή μάλλον ακόμα καλύτερα όπως προειπώθηκε...ας αφήσουμε το υπουργείο παιδείας να διορθώσει τα πράγματα...ποιο ΤΕΕ και μηχανικοί και μ@λ@κιες...

Link to comment
Share on other sites

thodoris1982, επαναλαμβάνω ότι λέω τι δεν πρέπει να κάνουμε όχι τι πρέπει να κάνουμε.

Αν η λύση είναι να σφαχτούμε μεταξύ μας , τότε ας γίνει έτσι.

 

υ.γ. Εγώ δεν λέω πως οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην δουλειά τους αλλά αντιμετωπίζουμε.

υ.γ. Για αυτό και του δώσανε το Νόμπελ Ειρήνης. Γιατί ήθελε δικαιοσύνη και ειρήνη μεταξύ των πολιτισμένων λαών.

 

Πέρασε η ώρα όμως και δεν πρόκειται να καταλήξουμε πουθενά.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειναι παγκοσμια πρωτοτυπια ο ηλεκτρολογος να υπογραφει μηχανολογικα. Παγκοσμια πρωτοτυπια ειναι ο ηλεκτρολογος που δε γνωριζει μηχανολογικα να τα υπογραφει. Ομοιως και για τις αλλες ειδικοτητες (Σε πολλες χώρες το επαγγελμά μας δεν ειναι κατοχυρωμένο).

Αυτο συμβαινει γιατι:

α)στην Ελλαδα επιβιωνει ο πιο ανευθυνος ή αλλιώς, δεν πήγε κανένας φυλακη ακόμα και σε περιπτώσεις που σκοτώθηκαν άνθρωποι.

β) Τις μελέτες δεν τις ελέγχει κανένας ή ο ελεγκτής είναι χειρότερος απ τον ελεγχόμενο. Αν μια μηχανολογικη μελετη την εκανα και μου την εκοβαν στον ελεγχο ή θα τσακιζομουνα να μαθω ή δε θα ξανακανα. Αν συνέχιζα θα χαλαγα την εικονα μου ως μηχανικος-επαγγελματίας.

γ) Στην Ελλάδα ο κόσμος είναι αγράμματος, αμόρφωτος, απαιδευτος. Πηγαίνουν στο μηχανικό όχι για να φτιάξουν γερό, όμορφο, λειτουργικό σπίτι, σωρίς προβλήματα, με το ελάχιστο κόστος, αλλά για να μην έχουν πρόβλημα με πιθανή καταγγελία απ το γείτονα.

Τα χρήματα που θα δώσει κάποιος για μια μελέτη θέρμανσης θα τα αποσβέσει σε 1 χρόνο απ' το πετρέλαιο ή ακόμα και απο την κατασκευή (λιγότερες υπερδιαστασιολογήσεις), όμως θεωρεί τα λεφτά του μηχανικού "πεταμένα". Επίσης αν τον πείσει κάποιος να κάνει μελέτη πρώτα κάνει έρευνα αγοράς και πάει στο φθηνότερο μηχανικό. Μελέτη θέρμανσης λεει θα κάνει κι ο ένας, μελέτη κι ο άλλος.

Το πρόβλημα δεν είναι οτι οι πολιτικοι κανουν Η/Μ. Κανένας πολιτικός δεν ξέρει να κάνει Η/Μ πέρα από πυρασφάλεια και άλλα ψιλοπράγματα. Το πρόβλημα είναι οτι καθε πολιτικός βγάζει σε δημοπρασία τα Η/Μ και βάζει τους Ηλεκτρομηχανολογους να ανταγωνίζονται ποιος θα πάρει τη δουλειά στο 1/3 των νόμιων αμοιβών. Υπογράφει ο πολιτικός και παίρνει τα υπόλοιπα 2/3. Η αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των μηχανικών πολυ απλά δεν υπάρχει πλεόν, έχει μετατραπεί σε εμπόριο. Επίσης στο χορό μπαίνουν και δημόσιοι υπάλληλοι ηλεκτρομηχανολογοι. Οι συγκεκριμένοι δεν έχουν σφραγίδα οπότε τους έχει υπό την προστασία του ενας πολιτικός και του κάνουν όλες τις Η/Μ δουλειές παμφθηνα και αυτός σφραγίζει.

Αν καταργηθούν οι ελαχιστες αμοιβές θα μπορει να κάνει τον εργολάβο μελετών ενας Π.Μ.;

 

Τέλος θεωρώ ότι για να διαχωριστούν τα δικαιωματα ηλεκτρολόγων-μηχανολόγων πρέπει να σταματήσει το ελληνικό πολυτεχνείο να έχει ανεξάρτητα τμήματα-σχολές. Δεν γίνεται να είμαι ηλεκτρολόγος και για να γίνω και μηχανολόγος να πρεπει να ξανακάνω διαφορικες εξισώσεις, φυσική, σαε κτλ στην ίδια ύλη, με τα ίδια βιβλία, με τον ίδιο καθηγητή. 2 εξάμηνα στα διαφορετικά μαθήματα είναι ικανα για το δεύτερο πτυχίο. Τη φιλοσοφία του μηχανικού την έχεις ήδη και δεν είναι διαφορετική στην ηλεκτρολογία από τη μηχανολογία. Ας αναλογιστούμε ότι στο εξωτερικό γίνεσαι μηχανικός σε 3 έτη (δε συμφωνώ) ή στο Ελληνικό ΤΕΙ σε 3,5 και ότι πριν ξεκινησεις να μπαίνεις στην ειδικότητα πρέπει να κάνεις τα γενικά μαθήματα, μαθηματικά, φυσική υπολογιστές, γλώσσες. Μετά από τα γενικά πόσος χρόνος μένει για τα υπόλοιπα;

Επίσης καλό είναι τα ΤΕΙ να λένε για δικαιώματα, αλλά δεν είδα ποτέ να αναρωτιούνται πώς μαθητες που δεν γνωρίζουν μαθηματικά της 1ης γυμνασίου καταφέρνουν να τελειώνουν τμήμα μηχανολογίας ή ηλεκτρολογίας. Υπαρχουν ικανότατοι συνάδελφοι από ΤΕΙ αλλά έπρεπε οι ιδιοι να πιέσουν ώστε να μην μπαίνεις στο ΤΕΙ η να μην τελειώνεις αν δεν έχεις την ικανότητα και το ταλέντο. Ομοίως για νέα τμήματα πολυτεχνείων που έχουν χαμηλότατες βάσεις, θα θελα το ΤΕΕ και οι ενώσεις των μηχανικών να βάζουν πλαφον στην βάση εισαγωγής.

Link to comment
Share on other sites

Απόλυτο δίκιο έχει ο συνάδελφος nikoskourtis.Μάλλον επειδή οι ΠΜ αναλαμβάνουν τα μπετά τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος ενός σπιτιού πιστεύουν οτι όλα τα άλλα είναι είτε εύκολα είτε δεν αξίζει να γίνεται κουβέντα για αυτά.Βέβαια εμείς και οι ηλεκτρολόγοι σπουδάζουμε 5 χρόνια την αλφαβήτα και τη προπαίδεια...

Link to comment
Share on other sites

@nikoskourtis

Καταρχήν τα ΤΕΙ είναι 4 έτη σπουδών εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια τουλάχιστον. Υπάρχουν τμήματα όπως το δικό μου που οι εισαχθέντες το 1996 σπουδάσαμε 4 χρόνια.

Και επιτέλους αυτή η ιστορία "δεν είδα ποτέ να αναρωτιούνται πώς μαθητες που δεν γνωρίζουν μαθηματικά της 1ης γυμνασίου καταφέρνουν να τελειώνουν τμήμα μηχανολογίας ή ηλεκτρολογίας" να σταματήσει. Εγώ έχω φίλους από το ΤΕΙ που ακομα δεν έχουν πάρει πτυχίο! Πως είναι δυνατόν αμα είναι τόσο εύκολα αυτοί να δίνουν ακόμα; Δεν λέω πως τα κομματόσκυλα και οι δορυφόροι των καθηγητάδων (φίλοι, συγγενείς, γκόμενες κτλ) δεν παίρνουν πτυχίο νύχτα αλλά όχι σε ποσοστό μεγαλύτερο από άλλα τμήματα πανεπιστημίων.

Και μην ξεχνάμε πως από τα ΤΕΙ Μηχανικών αποφοιτούν κάτω από το 30% των εισαχθέντων επειδή απλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Και ναι ίσως πχ το ΤΕΙ Σερρών να είναι πιο εύκολο από το ΤΕΙ Αθήνας αλλά και ένα τμήμα πχ Μηχανικών Ξάνθης δεν είναι πιο εύκολο από αυτού του ΕΜΠ;

 

Και να θυμήσω πως όταν οι Μηχανικοί ΤΕ λέγαμε για εξορθολογισμό της απονομής επ. δικαιωμάτων, ένα σύστημα με επίπεδα κτλ μόνο διαδυκτιακές ντομάτες δεν πετούσαν εδώ μέσα ορισμένοι. Και δεν θα ξεχάσω όσο ζω την "μία κωλοβατώρα παραπάνω" στα επ. δικαιώματα που έταξε ο electrica_salonika στον GeorgeS. Τώρα όμως που σφίξανε οι κ#@$ι (με το μπαρδόν), υπάρχει φαγωμάρα περί ορθής απονομής επ. δικαιωμάτων από παντού. Και πάλι αντί να δούμε πως θα βρεθεί κοινός τόπος, συνεχίζουμε τους αφορισμούς των "αγράμματων" Μηχανικών ΤΕ, ανακαλύπτουμε τους μοναχοφαϊδες ΠΜ (ενω πέρσυ τα μοίραζαν όλα απλόχερα) και ξεθάβουμε τσεκούρια. Όποιος νομίζει πως έτσι γίνεται κάτι είναι πολυυυυ γελασμένος...

Link to comment
Share on other sites

@nikoskourtis

Καταρχήν τα ΤΕΙ είναι 4 έτη σπουδών εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια τουλάχιστον.

το τελευταίο εξάμηνο της πρακτικης το μετρας; Όλοι κάνουμε πρακτική για να μπούμε στην αγορά εργασίας. Επίσης η πλειοψηφία σας κάνει πρακτική σε άσχετα με τις σπουδες.

Ισως να με έχουν επιρρεάσει 2-3 πραγματικά άσχετοι με τις θετικές - τεχνολογικές επιστήμες που έχουν τελειώσει ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι σε ΤΕΙ. Απο αυτούς τους συγκεκριμένους 2-3, προτιμώ οπωσδήποτε για συνεργάτη μου κάποιον από τεχνικό λύκειο.

Αλλά για να μην συνεχίσουμε την άσχετη κουβέντα, όπως είδες παραπάνω έγραψα και για πολυτεχνικές με εύκολη εισαγωγή.

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με τον Ρούσβελτ να προσθέσω ότι και τον Μπους ή τον Κλίντον να ρώταγες, δεν θα διαφωνούσε... Δικαιοσύνη απέδιδαν κατά τη λογική τους...

 

Οσο για το τί είναι η πρακτική έχει δίκιο ο nikoskourtis, εγώ ήμουν τυχερός στο θέμα αυτό, μπήκα στα βαθειά από τη πρώτη σχεδόν μέρα... Αλλοι απλώς συνέχιζαν να κάνουν κανένα σχέδιο ή να μάθουν διεκπεραιώσεις φακέλων... Το απεχθέστερο κατά τη γνώμη μου...

 

Αυτό που κανείς δεν αναφέρει είναι ότι τόσο οι ΤΕ όσο και οι ΠΕ (ειδικά όμως οι πρώτοι) είναι τα θύματα... Δύο κατηγορίες θυμάτων μαλώνουν μεταξύ τους αγνοώντας τη πραγματική τους θέση... θύματα και οι δύο...

Σαφώς οι ΠΕ έχουν στη πλάτη τους δυσκολότερες σπουδές, ευρύτερο αντικείμενο, περισσότερες γνώσεις (αν ασφαλώς ενδιαφέρεσαι... οχι αν έφτασες το 25ο εξάμηνο χωρίς πτυχίο)

Από την άλλη οι ΤΕ αποφοιτούν από σχολή που τους δίνει ένα τίτλο μηχανικού... Θα πρέπει λοιπόν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να μπορούν να εργάζονται, να δρούν και να αντιμετωπίζονται από τη κοινωνία, τους θεσμούς και τις υπηρεσίες, ως μηχανικοί...

Εστω με τη στενότερη έννοια, αυτή που τους δίνει το "εξειδικευμένο" πτυχίο τους...

Εγώ θα κάνω κτιριακά, ο άλλος τοπογραφικά, ο άλλος οδοποιία, γεφυροποιία κλπ...

Στο μέγεθος και την έκταση που θα μου επιτρέπει να στέκομαι ως οντότητα στην Ελληνική πραγματικότητα... Να μπορώ να έχω το γραφείο μου, τους πελάτες μου, τα δικαιώματα και τις ευθύνες μου, όπως δηλαδή πρέπει για να εντάσσομαι στην αγορά εργασίας της χώρας μου... ΤΕΡΜΑ! Ολα τα άλλα είναι θεωρίες! Αλλιώς κλείστε τις σχολές σήμερα!

Δεν μπορεί να πειραματίζονται με χιλιάδες παιδιά κάποιοι που αύριο θα είναι στην αφάνεια και που κανείς ποτέ δεν θα ζητήσει ευθύνες... και την ίδια ώρα εμείς, οι σημερινοί γονείς, χτεσινοί φοιτητές που έχουμε ζήσει όλη αυτή τη παρακμή, να αναλλωνόμαστε στη μεταξύ μας φαγωμάρα...

Είμαι σίγουρος ότι αν βάλω μια δημοσκόπηση για το ποιός θα ωθούσε το παιδί του στο να γίνει μηχανικός, ούτε το 1/5 δεν θα απαντούσε "ναι"... Γιατί απλώς ζούμε τη παρακμή του επαγγέλματος και της επιστημονικής ή τεχνικής μας δραστηριότητας.

Link to comment
Share on other sites

@nikoskourtis το τελευταίο εξάμηνο είναι πτυχιακή εργασία και πρακτική άσκηση μαζί.

 

Γενικά στο παραπάνω post μου ήθελα να πω πως πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε αποδοπομπιαίους τράγους τύπου αγράμματων μηχανικών τε, φαταούληδων ΠΜ κτλ και να κοιτάξουμε το πρόβλημα στην ρίζα του. Το πιο μεταβλητό επάγγελμα από όλα παγκοσμίως (στην Ελλάδα ίσως είναι οι φοροτεχνικοί) στην Ελλάδα έχει νομικό πλαίσιο του 1930 με αναφορές και σε ΒΔ/ΠΔ του 1911!!! Πόση ντροπή θα πρέπει να αισθάνονται κάποιοι στην Καραγιώργη Σερβίας για αυτή τη κατάντια; Εγώ θα έλεγα πως πρέπει να κάνουν άμεσα χαρακίρι.

Η λύση είναι ο εξυγχρονισμός του νομικού πλαισίου. Το ΤΕΕ να απεμπλακεί από το συνδικαλιστικό του μέρος και να είναι μόνο τεχνικός σύμβουλος του κράτους. Να θεσπιστούν επαγγελματικοί φορείς ανά ειδικότητα, όπως σε κάθε πολιτισμένη χώρα, που ο κάθε ένας να φροντίζει για το καλύτερο δυνατό για τα μέλη του. Να προσαρμόσουμε τα επ. δικαιώματα με βάση την ελληνική πραγματικότητα αλλά και τη συνθήκη της Μπολώνια. Να μπούνε όλοι σε μία τάξη επιτέλους.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα δεν είναι οτι οι πολιτικοι κανουν Η/Μ. Κανένας πολιτικός δεν ξέρει να κάνει Η/Μ πέρα από πυρασφάλεια και άλλα ψιλοπράγματα.

 

Μακάρι να 'ταν έτσι τα πράγματα.

 

Όποτε έχεις χρόνο ψάξε για την άδεια του Πόρτο Καρράς, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Κυκλοφορεί και στο forum και σε πολλά άλλα site.

 

Σε οικοδομική άδεια 80.000μ² τις H/M εγκαταστάσεις τις έχει υπογράψει ο Π/Μ.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.