Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • Buildinghow
    HoloBIM Structural

  • Έργα-Υποδομές

    Ειδήσεις που αφορούν τεχνικά έργα και υποδομές

    1752 ειδήσεις in this category

    1. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Ισχυρές αποδόσεις που φθάνουν το 8,1% ετησίως αναμένεται να "χαρίσουν" στους επενδυτές την επόμενη πενταετία τα ευρωπαϊκά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τις εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ.
      Σύμφωνα με το "2025 Mid-Year European Outlook" της AEW η πρόβλεψη, αν και ελαφρώς χαμηλότερη από εκείνη του Σεπτεμβρίου που έκανε λόγο για 9,2%, καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του κλάδου των ακινήτων ακόμη και σε περιόδους υψηλής αβεβαιότητας για την παγκόσμια εμπορική πολιτική όπως αυτή που διανύουμε σήμερα. 
      Οπως αναφέρει στο "πτωτικό σενάριο" η AEW, το οποίο επικεντρώνεται στους πιθανώς υψηλότερους δασμούς από πλευράς των ΗΠΑ, οι αποδόσεις των ακινήτων υψηλής ποιότητας παραμένουν σταθερές στο 7,0% ετησίως για το διάστημα 2025-2029.
      Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου ηγείται της ανάκαμψης με προβλεπόμενες αποδόσεις υψηλής ποιότητας 9,8% ετησίως, ακολουθούμενη από τις αγορές της Μπενελούξ και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Μεταξύ των κλάδων, ο τομέας των γραφείων υψηλών προδιαγραφών αναμένεται να δημιουργήσει τις μεγαλύτερες αποδόσεις στο 9,5% ετησίως κάτι που παραμένει σύμφωνο και με τις προηγούμενες προβλέψεις της εταιρείας.
      Παραμένει η αύξηση των ενοικίων
      Η περιορισμένη προσφορά στους τομείς των ακινήτων υψηλής ποιότητας συνεχίζει να υποστηρίζει την αύξηση των ενοικίων, η οποία προβλέπεται στο 2,0% ετησίως σε όλους τους τομείς, με τα οικιστικά ακίνητα να καταλαμβάνουν την κορυφαία θέση με 3,1% ετησίως λόγω αναμενόμενων ελλείψεων στην προσφορά.
      «Ενώ η κατάσταση εξελίσσεται, εάν επιβεβαιωθούν υψηλότεροι από τους αναμενόμενους δασμοί στις ΗΠΑ, το αρνητικό μας σενάριο κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος. Ανεξάρτητα από αυτό, η προβλεπόμενη προοπτική μας για τις κορυφαίες αποδόσεις ακινήτων στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς είναι ότι θα παραμείνουν ανθεκτικές. Στην πραγματικότητα, αναμένουμε ότι οποιαδήποτε επίδραση στις αποδόσεις από τους δασμούς θα μετριαστεί από τις σταθερές προοπτικές αύξησης του τρέχοντος εισοδήματος και των ενοικίων», δήλωσε ο Hans Vrensen, Επικεφαλής της AEW του τμήματος έρευνας και στρατηγικής για την περιοχή της Ευρώπης.
      Ο όγκος των συναλλαγών αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά το 2025, με την AEW να εκτιμά €200 δισ. σε deals για ολόκληρο το έτος.
      Αυτή η αισιόδοξη προοπτική πηγάζει από τη βελτίωση του κλίματος σε όλους τους τομείς, με το κλίμα στο retail και τα γραφεία να γίνεται πρόσφατα θετικό μετά από ισχυρή δυναμική στην κατοικία και τα βιομηχανικά ακίνητα. Η μείωση της διακύμανσης του κλίματος μεταξύ των τομέων αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις πολυαναμενόμενες βελτιώσεις στον τομέα της λιανικής.
      «Στο πλαίσιο της ευρύτερης αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι επενδύσεις σε ακίνητα υψηλής ποιότητας στην Ευρώπη θα πρέπει να αποδειχθούν ασφαλές καταφύγιο σε σχέση με άλλους τύπους περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές και ομόλογα. Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς, αναμένουμε ότι η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών ακινήτων θα παραμείνει σε καλό δρόμο και το επενδυτικό κλίμα και η ρευστότητα θα συνεχίσουν να βελτιώνονται μετά τη σημαντική ανατιμολόγηση του 2022-24», πρόσθεσε ο Vrensen.
    2. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Υπερβαίνουν τα 52 δισ. δολάρια οι επενδύσεις που αποφασίστηκαν στη διάρκεια του 2024 για την ολοκλήρωση 128 μεγάλων λιμενικών και θαλάσσιων κατασκευών σε όλο τον πλανήτη. Ο συνολικός αριθμός έργων παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος –το 2023 ξεκίνησαν 89 έργα–, αλλά το συνολικό κεφάλαιο που επενδύθηκε μειώθηκε ελαφρώς. Η συνδυασμένη επένδυση το 2023 ήταν 61,6 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τα 52,63 δισ. δολάρια του 2024, καταγράφοντας μείωση 14,6%.
      Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, πάνω από το μισό (55,5%) από τα έργα που ξεκίνησαν το 2024 αφορούν υποδομές λιμανιών, με συνολικό κόστος πάνω από 40,16 δισ. δολάρια. Οκτώ από τα δέκα πιο ακριβά έργα κατασκευής λιμανιών το 2024 ανήκουν στην κατηγορία αυτή, με έξι έργα αναβάθμισης ή επέκτασης και δύο νέα λιμάνια. Τα δέκα πιο ακριβά έργα κατασκευής λιμανιών απορρόφησαν σχεδόν το μισό της συνολικής επένδυσης των τελευταίων δώδεκα μηνών, με τα 26 δισ. δολάρια να αντιπροσωπεύουν το 49,4% του συνολικού κόστους των έργων.
      Η Ασία ηγείται των μεγάλων θαλάσσιων έργων –τέσσερα από τα δέκα πιο ακριβά έργα βρίσκονται στην περιοχή–, με την Ευρώπη να ακολουθεί με τρία. Ωστόσο η παγκόσμια εικόνα φαίνεται να είναι λίγο διαφορετική.
      Η περιοχή με τα περισσότερα έργα που ξεκίνησαν το τελευταίο 12μηνο είναι οι ΗΠΑ με 35 έργα, ακολουθούμενη από την Ευρώπη με 30.
      Παρά το γεγονός ότι η Ασία φιλοξενεί κάποια από τα πιο ακριβά έργα, η συνολική επένδυση της περιοχής περιλαμβάνει μόνο 17 έργα, λιγότερα από τα 18 έργα της Αφρικής. 
      Ακολουθεί η λίστα με τα δέκα πιο ακριβά θαλάσσια κατασκευαστικά έργα που ξεκίνησαν το τελευταίο έτος, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της GlobalData.
      1. Λιμάνι Kyaukpyu Deep Sea, Μιανμάρ: 7,3 δισ. δολάρια
      Η κυβέρνηση της Μιανμάρ, μέσω της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης Kyaukphyu και του ομίλου CITIC, κατασκευάζει νέο λιμάνι έκτασης 246 εκταρίων στη Ραχίν της Μιανμάρ. Το έργο αποτελεί μέρος της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης Kyaukphyu.
      Σκοπός του έργου, το οποίο θα υλοποιηθεί σε διάφορες φάσεις, είναι η βελτίωση της θαλάσσιας μεταφοράς, η ενίσχυση του τομέα υπηρεσιών εφοδιαστικής και η κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για θαλάσσιες υποδομές. 
      Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή κτιρίου λιμανιού, λιμένα και κτιρίων κοντέινερ, πύργου ελέγχου και κτιρίων φορτίου. Επίσης, θα περιλαμβάνει κατασκευή εγκαταστάσεων φόρτωσης και εκφόρτωσης, διοικητικών κτιρίων, δρόμων πρόσβασης και εγκατάστασης λιμενικού και ναυτικού εξοπλισμού. Η χρηματοδότηση του έργου συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 με υπογραφή συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ του ομίλου CITIC και της κυβέρνησης της Μιανμάρ. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2027.
      2. Επέκταση Διεθνούς Λιμανιού Kuala Linggi, Μαλαισία: 3,64 δισ. δολάρια
      Η TAG Marine, μέσω της θυγατρικής της Linggi Base, και η China Railway Group αναλαμβάνουν τη μεγάλη επέκταση του διεθνούς λιμανιού στο στόμιο του ποταμού Sungai Linggi στη Μαλαισία. Η επέκταση του λιμανιού στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών αποθήκευσης και μεταφόρτωσης αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, καθώς και επισκευής/εφοδιασμού πλοίων. Όταν ολοκληρωθεί, το έργο θα λειτουργήσει ως βιομηχανικό λιμάνι, κόμβος εφοδιασμού και λιμάνι καταφυγίου στα Στενά της Μαλαισίας, εξυπηρετώντας τόσο εγχώρια όσο και διεθνή πλοία που περνούν από τα Στενά. 
      Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τερματικού κοντέινερ, αυλής κατασκευών, ναυπηγείου, λιμανιού γενικού φορτίου και δεξαμενών 1,5 εκατ. κυβικών μέτρων. Επίσης, περιλαμβάνει την κατασκευή εγκαταστάσεων ξηρής νυχτερινής επισκευής, εγκαταστάσεων φόρτωσης και εκφόρτωσης και εγκατάστασης εξοπλισμού και συστημάτων ασφάλειας. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από την China Railway Group και, τον Μάιο του 2023, η θυγατρική της, China Communications Construction Company CCCC Dredging Southeast Asia, αναλαμβάνει τον ρόλο του εργολάβου. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2027.
      3. Προστασία από τυφώνες στις Νοτιοδυτικές Ακτές της Λουιζιάνας, ΗΠΑ: 3,4 δισ. δολάρια 
      Ο Στρατός των ΗΠΑ και η Αρχή Προστασίας και Αποκατάστασης Ακτών αναλαμβάνουν το έργο προστασίας από τυφώνες στις Νοτιοδυτικές Ακτές της Λουιζιάνας στις ΗΠΑ. Το έργο στοχεύει στην εφαρμογή τοπικών μέτρων μείωσης του κινδύνου από την πλημμύρα λόγω τυφώνων στις περιοχές Cameron, Calcasieu και Vermilion της Λουιζιάνας. Περιλαμβάνει την κατασκευή 10 δομών στην περιοχή Calcasieu, 17 δομών στην περιοχή Vermilion, φράγματα πλημμύρας, αντλητικά συστήματα και εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2030.
      4. Επέκταση Λιμανιού Shengjin, Αλβανία: 2,74 δισ. δολάρια
      Το υπουργείο Δημόσιων Έργων και Μεταφορών της Αλβανίας σχεδιάζει την κατασκευή ενός συνδυασμένου τερματικού ρολό-ρολό και κοντέινερ στο λιμάνι Shengjin της Αλβανίας. Το έργο στοχεύει στην αύξηση της χωρητικότητας του λιμανιού Shengjin σε 60 εκατομμύρια τόνους ετησίως, την ανακαίνιση των υφιστάμενων υποδομών και την αύξηση της αποδοτικότητας των λιμενικών λειτουργιών. Η κατασκευή του έργου θα πραγματοποιηθεί σε πολλές φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2029.
      5. Επέκταση Τερματικού Λιμανιού Valencia, Ισπανία: 1,95 δισ. δολάρια
      Η Αρχή Λιμανιών Βαλένθια και η Terminal Investment Limited, θυγατρική της MSC, αναλαμβάνουν την επέκταση των υποδομών του Βόρειου Τερματικού Κοντέινερ στο Λιμάνι Βαλένθια της Ισπανίας. Η επέκταση θα βελτιώσει τη χωρητικότητα εξαγωγής για τις ισπανικές εταιρείες. Όταν ολοκληρωθεί, θα έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται 5 εκατομμύρια κοντέινερ. Η κατασκευή της Φάσης 1 ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2024, με την ολοκλήρωση του έργου να αναμένεται το 2030.
      6. Διώρυγα Funan Techo, Καμπότζη: 1,7 δισ. δολάρια 
      Η κυβέρνηση της Καμπότζης κατασκευάζει μια διώρυγα που θα συνδέει την πρωτεύουσα Πνομ Πενχ με το Αυτοτελές Λιμάνι Σιχανούκβιλ στη νοτιοδυτική Καμπότζη. Η διώρυγα θα επιτρέπει τη διέλευση πλοίων με μέγιστο νεκρό βάρος 3.000 τόνων. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μιας διώρυγας μήκους 180 χιλιομέτρων, πλάτους 100 μέτρων και βάθους 5,4 μέτρων. Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή τριών φραγμάτων, 11 γεφυρών, πεζοδρομίου 208 χιλιομέτρων, πυλών εισόδου και εξόδου, καθώς και την τοποθέτηση σωληνώσεων νερού.
      Το 2023 η Καμπότζη υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία China Road and Bridge Corporation για να επενδύσει στο έργο με μοντέλο Σύμβασης Κατασκευής - Λειτουργίας - Μεταβίβασης (BOT). Η τελετή θεμελίωσης πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2024 και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2029.
      7. Αναβάθμιση Τέρμιναλ B του Λιμανιού Long Beach, ΗΠΑ: 1,57 δισ. δολάρια
      Το Λιμάνι Long Beach στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ αναβαθμίζει την υποδομή σιδηροδρομικής υποστήριξης στο Τέρμιναλ B. Ο στόχος της επέκτασης είναι να αυξήσει τη ροή εμπορευμάτων μέσω σιδηροδρόμου, χρησιμοποιώντας διπλά φορτία στους διαμετακομιστικούς σιδηροδρόμους. Το έργο περιλαμβάνει την επανατοποθέτηση του Τέρμιναλ B και το κλείσιμο της διάβασης του 9ου Δρόμου, καθώς και την επέκταση της υπάρχουσας αποθήκης από 33 σε 69 εκτάρια. Επιπλέον, περιλαμβάνει την προσθήκη 38 αποθηκευτικών γραμμών και την επέκταση των σιδηροδρομικών γραμμών για να φιλοξενήσουν μέχρι και πέντε τρένα μήκους 3.048 μέτρων. Η θεμελίωση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2024 και η κατασκευή ξεκίνησε τον Αύγουστο, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση έως το τέλος του 2032.
      8. Επέκταση Λιμανιού Tanjung Priok (Φάση 2), Ινδονησία: 1,5 δισ. δολάρια 
      Η PT Pelabuhan Indonesia (Pelindo II) σχεδιάζει τη δεύτερη φάση της επέκτασης του λιμανιού Tanjung Priok στην Τζακάρτα της Ινδονησίας. Το λιμάνι, το οποίο διαχειρίζεται το 70% των εμπορικών μεταφορών εισαγωγής και εξαγωγής της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρούς περιορισμούς στη χωρητικότητα. Η επέκταση θα αυξήσει την ικανότητα του λιμανιού σε 12,5 εκατομμύρια TEUs (μονάδες ισοδύναμου 20 ποδιών). Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων νέων τερματικών σταθμών και έργα εκσκαφής για να υποστηρίξουν πλοία μεγαλύτερων διαστάσεων. Η δεύτερη φάση ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2024 και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.
      9. Λιμάνι Ndayane du Futur, Σενεγάλη: 1,13 δισ. δολάρια
      Το σενεγαλέζικο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και ΤΠΕ κατασκευάζει ένα νέο λιμάνι βάθους νερού, το Port Du Futur, στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Το λιμάνι αναπτύσσεται στην περιοχή Ndayane, περίπου 50 χλμ. από το υπάρχον λιμάνι του Ντακάρ και δίπλα στο νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Blaise Diagne. Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, θαλάσσιου καναλιού 5 χιλιομέτρων και λιμενικών εγκαταστάσεων 70 εκταρίων. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει πρόσθετους τερματικούς σταθμούς και έργα εκσκαφής για πλοία μεγαλύτερων διαστάσεων. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2024 και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2027.
      10. Επέκταση Τερματικού Maasvlakte II, Ολλανδία: 1,09 δισ. δολάρια
      Η APM Terminals Management BV αναλαμβάνει την επέκταση του τερματικού Maasvlakte II στο λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία. Το έργο στοχεύει στην αύξηση της ικανότητας του τερματικού κατά 2 εκατομμύρια TEUs και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ρότερνταμ ως παγκόσμιου βιομηχανικού κόμβου. Το project περιλαμβάνει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και την προσθήκη ενός προβλήτα μήκους 1.000 μέτρων. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2026.
    3. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Στην προετοιμασία ενός νέου κύκλου επενδύσεων με projects αξίας άνω του 1 δισ. Ευρώ (gross development value) για την περίοδο μετά το 2027 βρίσκεται η Dimand, συνεχίζοντας τη στρατηγική επέκτασης και ανάπτυξης.
      Tην ίδια στιγμή, η εταιρεία προχωρά τις διαδικασίες για την «έξοδο» από επενδύσεις όπως ο Πύργος Πειραιά ενώ προετοιμάζεται για την επαναλειτουργία του ιστορικού «Μινιόν» υπό νέα μορφή και χρήσεις.
      Η Dimand και τα νέα projects του 1 δισ. ευρώ
      Ο επικεφαλής της εισηγμένης, Δημήτρης Ανδριόπουλος μιλώντας σε δημοσιογράφους και αναλυτές στο πλαίσιο παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών τόνισε πως είναι πολύ κοντά στην απόκτηση πέντε ακινήτων προς αξιοποίηση, με τις υπογραφές να είναι πολύ πιθανόν να πέσουν μέσα στο 2025.
      Νέος κύκλος επενδύσεων από την Dimand
      Πρόκειται, όπως είπε, για πέντε διαφορετικά projects, τα οποία αφορούν αστικές αναπλάσεις με χρήσεις από γραφεία και κατοικίες μέχρι ξενοδοχεία και καταστήματα λιανικής και εστίασης.
      «Το 2027 θα έχουμε πουλήσει τα 13 projets και χτίζουμε τον καινούργιο κύκλο έργων. Φτιάχνουμε το προϊόν 2028 με 2031,», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η επιλογή ενός ακινήτου προς αξιοποίηση είναι μια αρκετά επίπονη διαδικασία που διαρκεί πάνω από τέσσερα με πέντε χρόνια. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το κτήριο ΦΙΞ στην Θεσσαλονίκη, το οποίο άρχισαν να εξετάζουν το 2017!
      Έργα αντίστοιχα της α’ φάσης του… Ελληνικού
      Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, η Dimand έφθασε στα 20 χρόνια από την ίδρυσή της, να αποτελεί ένα κρίσιμο μέγεθος για την ελληνική αγορά καθώς αυτή τη στιγμή εκτελεί 13 έργα που αντιστοιχούν στην πρώτη φάση του Ελληνικού (εξαιρουμένων των υποδομών).
      Δήλωσε μάλιστα αισιόδοξος για τη συνέχεια, υπογραμμίζοντας πως βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Σημείωσε ωστόσο ότι η εταιρεία είναι πιο προσεκτική απ’ ότι στο παρελθόν ενώ φροντίζει να μειώνει τα εμπορικά ρίσκα που παίρνει στην περίοδο της διαπραγμάτευσης.
      «Έξοδος» από τον Πύργο Πειραιά
      Αισιόδοξος εμφανίστηκε και για τη διαδικασία αποεπένδυσης αλλά και για έργα που «τρέχουν».
      Για τον Πύργο Πειραιά ανέφερε πως πρόκειται για ένα μεγάλο «ticket» με την αξία πώλησης του δικαιώματος παραχώρησης διάρκειας 95 ετών να υπολογίζεται μεταξύ 120 και 135 εκατ. ευρώ, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενεργές συζητήσεις με δύο- τρεις υποψήφιους επενδυτές.
      Οι χώροι του Πύργου Πειραιά είναι μισθωμένο στο 76%
      Εκτίμησε πάντως πως με δεδομένο πως οι χώροι του εμβληματικού κτηρίου είναι μισθωμένοι στο 76% και σύντομα θα φθάσουν στο 100% δεν θα αργήσει η ολοκλήρωση του deal εντός της χρονιάς.
      Το deal που ναυάγησε ελέω… Volkswagen
      Στο σημείο αυτό, αποκάλυψε μια… αναποδιά που είχαν, με την απώλεια ενός σημαντικού εκμισθωτή. Ο λόγος για μια εταιρεία call center με παρουσία στον Nasdaq που θα καταλάμβανε 6.000 τ.μ. και θα έδινε δουλειά σε 600 εργαζόμενους.
      Η συγκεκριμένη συνεργάζονταν με την Volkswagen, ωστόσο το πλήγμα που υπέστη η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με τη δραστική πτώση των πωλήσεων την έκανε να αλλάξει γνώμη και να αποχωρήσει εν μια νυκτί.
      Τον Απρίλιο ανοίγει το ιστορικό «Μινιόν»
      Εξελίξεις έρχονται και στο Μινιόν, το οποίο σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand αναμένεται να λειτουργήσει στις 10 Απριλίου, όταν θα ανοίξει το κατάστημα Zara και τα κεντρικά γραφεία του ισπανικού ομίλου Inditex (μητρική της Zara).
      Tο Μινιόν αναμένεται να λειτουργήσει στις 10 Απριλίου, όταν θα ανοίξει το κατάστημα Zara
      Ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε πως έγινε η απόσχιση της οικιστικής χρήσης του ακινήτου, από το εμπορικό κομμάτι που θα πουληθεί ξεχωριστά. Για τις 38 κατοικίες πάντως υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από μεμονωμένους αγοραστές ενώ δεν αποκλείεται και η συν-αξιοποίηση με τρίτη εταιρεία.
      Πώς προχωράει το project Skyline
      Αναφορά έγινε και στην πρόοδο του έργου στο Λαύριο, όπου η εταιρεία έχει αναλάβει την ωρίμανση του project στο «Αιγαίον», στο κτήριο της πρώην Softex στην Ιερά Οδό, το οποίο έχει εισέλθει σε κατασκευαστική φάση, στην Valkan αλλά και στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων Skyline.
      Για το τελευταίο μάλιστα ο κ. Ανδριόπουλος υπογράμμισε ότι η εταιρεία θα κρατήσει 30 ακίνητα ενώ για τα υπόλοιπα θα ληφθεί απόφαση σε μελλοντικό χρόνο, για τον τρόπο αξιοποίησής τους (εάν πουληθούν, εάν συγχωνευθούν ή άλλο).
      Σήμερα, τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου αποδίδουν ετήσια έσοδα από ενοίκια 10,2 εκατ. ευρώ, ενώ εντός των επόμενων δύο-τριών ετών, το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.
      Η αξία του Skyline σήμερα υπολογίζεται στα 298 εκατ. ευρώ από 438 εκατ. αρχικά, αφού προέκυψαν προ-πωλήσεις που έφεραν όφελος 12,4 εκατ. ευρώ κατά την συναλλαγή.
      Τι συμβαίνει με τον πρώην Λαμπρόπουλο
      Όσον αφορά στον ακίνητο πρώην Λαμπρόπουλο στην Ομόνοια, ο κ. Ανδριόπουλος είπε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να μείνει το πολυκατάστημα της Notos ως νέος χρήστης σε ένα σύγχρονο κτήριο. Η διαπραγμάτευση είναι σε πλήρη εξέλιξη και υπολογίζεται ότι μέσα στις επόμενες 60 με 90 ημέρες θα έχει καταλήξει.
      «Παρών» για ΔΕΘ και Εθνική Ασφαλιστική
      Πέρα από το υπάρχον pipeline, η Dimand παραμένει ανοιχτή στην απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής εάν ο διαγωνισμός πώλησης συνεχισθεί και περάσει στην φάση των δεσμευτικών προσφορών ενώ παρών δηλώνει και για τo έργο ανάπλασης της ΔΕΘ. 
      Έμμεσες οι επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ
      Ο κ. Ανδριόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους δασμούς Τραμπ και τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, λέγοντας πως πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί την εταιρεία, ωστόσο προέβλεψε ότι οι όποιες επιπτώσεις στον κλάδο του real estate θα καταγραφούν μετά από έξι μήνες.
      Και αυτές όπως είπε θα είναι δευτερογενείς και θα προκύψουν από το ενδεχόμενο κάποιες μεγάλες εταιρείες να εγκαταλείψουν σχέδια μεγάλων επενδύσεων ή μετεγκατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε οι συνέπειες θα είναι ηπιότερες από την πανδημία, αλλά και πιο πριν την περίοδο της κρίσης.
      Η ζήτηση υπερτερεί της προσφοράς
      Όσον αφορά στην ελληνική αγορά και την πορεία του κλάδου real estate, ο κ. Ανδριόπουλος είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια θετική έως πολύ θετική εικόνα, με τη ζήτηση σε όλους τους τομείς να υπερτερεί της προσφοράς ενώ οι συναλλαγές αυξάνονται και οι τράπεζες αγοράζουν και πάλι ακίνητα.
      Επιπλέον, το κατασκευαστικό κόστος, όπως είπε αρχίζει να σταθεροποιείται, επισημαίνοντας όμως ότι ένα κομμάτι θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα ενώ ένα άλλο όπως τα ημερομίσθια και τα logistics θα… διορθώσει κάποια στιγμή στο μέλλον.
      Ενδεικτικά ανέφερε πως το κόστος για την κατασκευή ενός κτηρίου με προδιαγραφές lead το 2021 κόστιζε 1.150 ευρώ το τετραγωνικό και σήμερα κυμαίνεται στα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό.
      Ο ΝΟΚ και ο κίνδυνος που ελλοχεύει
      Ειδική μνεία έκανε στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) και στην αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί ενώ έκρουσε τον κώδωνα για υποθέσεις τύπου Μήλου (με την ανάκληση της άδειας σε ξενοδοχείο που πήρε άδεια σε περιοχή δίπλα στο Σαρακίνικο), αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να παγώσει η οικοδομική δραστηριότητα για τα επόμενα δυο χρόνια.
      Στο επίκεντρο βρέθηκε και η στεγαστική κρίση, με τον κ. Ανδριόπουλο να λέει πως η κοινωνική κατοικία και η προσιτή στέγη είναι δυσεπίλυτο ζήτημα σε διεθνές επίπεδο.
      «Πρόκειται για την τέλεια καταιγίδα», σημείωσε, τονίζοντας πως έχουν συμβάλει πολλοί παράγοντες στη γένεσή του: από την τεχνολογία έως τις σύγχρονες συνθήκες εργασίας.
      Κάντο όπως το Χιούστον και το Μονπελιέ
      Η λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι οι επιδοτήσεις και προγράμματα όπως το Σπίτι Μου που συντείνουν στην αύξηση των τιμών, αλλά η διευκόλυνση στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να προστεθεί στοκ διαθέσιμων διαμερισμάτων στην αγορά. 
      Προέτρεψε μάλιστα στην υιοθέτηση λύσεων που εφαρμόστηκαν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Χιούστον και στο Μονπελιέ, όπου με την παροχή κινήτρων χτίζεται σήμερα ικανός αριθμός κατοικιών, διορθώνοντας τις τιμές προς όφελος των ευάλωτων εισοδηματικά ομάδων, όπως οι χιλιάδες φοιτητές της γαλλικής πόλης.
      Το σήμα που στέλνει το Ελληνικό
      Ο κ. Ανδριόπουλος εξέφρασε την ευχή να πετύχει το mega project του Ελληνικού, «γιατί είναι ένα μεγάλο έργο που παρακολουθούν όλοι» και τόνισε πως είναι σημαντικό να αρχίσουν οι παραδόσεις από το 2027 γιατί «θα είναι πολύ καλό σήμα και σημάδι στη διεθνή αγορά ότι η Ελλάδα σχεδιάζει και παραδίδει κιόλας».
      Οι υπομονετικοί μέτοχοι θα ανταμειφθούν
      Όσον αφορά στη διανομή μερίσματος από την Dimand, ο κ. Ανδριόπουλος, αφού επεσήμανε πως στα 20 χρόνια ιστορίας της εταιρείας έχουν δοθεί μόλις μια φορά, με τα κέρδη να επανεπενδύονται προς όφελος της οργανικής ανάπτυξης ενώ υποστήριξε ότι ούτε φέτος μπορεί να προχωρήσει στη διανομή για τα κέρδη του 2024.
      Υπογράμμισε πως του χρόνου θα έχουν ισχυρό ταμείο για να δώσουν μέρισμα και να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των μετόχων τους.
    4. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν συνεισφορά της τάξεως του 5% στο ΑΕΠ της χώρας, υποστηρίζουν κοντά στις 100.000 θέσεις εργασίας και καλύπτουν το 30% επί των συνολικών διανυκτερεύσεων του τουρισμού στη χώρα.
      Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε ο κ. Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Επαγγελματικών Σπουδών Αθηνών, ο οποίος στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum μοιράστηκε τα ευρήματα από την έρευνα που «τρέχει» εδώ και πέντε χρόνια για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
      Από τα ευρήματα προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία, το 95% των παρόχων είναι ιδιώτες και το μέσο εισόδημα είναι λίγο πάνω από τα 600 ευρώ.
      «Οι διάφορες μελέτες λένε ότι είναι γύρω στα 200.000 τα καταλύματα που προσφέρονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις και από αυτά περί τα 175.000 αφορούν μη αποκλειστικές βραχυχρόνιες μισθώσεις δηλαδή ιδιοκτησίες που δεν θα ήταν διαθέσιμες ούτως ή άλλως στη μακροχρόνια αγορά γιατί ο οικοδεσπότης είτε μένει εκεί είτε μπορεί να το χρησιμοποιεί για ένα πολύ μικρό διάστημα στη διάρκεια του έτους», ανέφερε ο κ. Δουκίδης, υποστηρίζοντας ότι σε πολλές περιοχές η βραχυχρόνια μίσθωση έχει οδηγήσει σε ανάπτυξη που δεν θα υπήρχε υπό άλλες προϋποθέσεις.
      Ειδική αναφορά έκανε ο ίδιος στα κενά σπίτια, με την Ελλάδα να έχει το 3ο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη «με ένα 35% των σπιτιών να είναι κενά ή αλλιώς 2,3 εκατ. κατοικίες, αριθμός πολύ μεγάλος. Υπάρχει μία σοβαρή μετακίνηση από τα νησιά και την επαρχία προς τα μεγάλα αστικά κέντρα που δημιουργεί έναν μεγάλο αριθμό κενών σπιτιών στην περιφέρεια, όπως π.χ. στα νησιά».
      Επίσης ένα μέρος του προβλήματος των κενών σπιτιών εξηγείται από το γεγονός ότι πολλοί έχουν εξοχικά που χρησιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο έτος, ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο απόθεμα στα χέρια των τραπεζών που δεν αξιοποιείται και είναι κενό.
      Περίπου 500.000 ακίνητα στην Αττική παραμένουν κενά!
      «Ειδικά στην Αττική υπάρχουν περίπου 500.000 κενές κατοικίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 24% του συνόλου. Ειδικά στην Αθήνα, από το σύνολο των 440.000 κατοικιών, το ποσοστό των άδειων σπιτιών εκτιμάται σε 27% ή αλλιώς σε 117.000 κατοικίες με βάση τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και την Εurostat (όχι με την έννοια των εγκαταλελειμμένων, αλλά ευρύτερα κενές)».
      Ο κ. Δουκίδης ανέφερε ότι τα μεγάλα ποσοστά των κενών κατοικιών στην Αττική είναι κοντά στο παραλιακό μέτωπο, ενώ το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό σε περιοχές που εμφανίζουν ζήτηση στα προάστια. Για παράδειγμα σε Πεύκη, Αγία Παρασκευή και άλλες περιοχές τα αντίστοιχα ποσοστά των κενών σπιτιών πέφτουν ακόμη και στο 10% ή και χαμηλότερα».
      Από το σύνολο των κατοικιών στην Αττική, μόλις το 3% ή αλλιώς περίπου 4.500 ακίνητα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για βραχυχρόνιες μισθωσεις. «Είναι πολύ μικρός αυτός ο αριθμός», σχολίασε ο κ. Δουκίδης προσθέτοντας ότι «ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων π.χ. σε περιοχές όπως τα Πατήσια λειτουργούν ευεργετικά και δίνουν ζωή στις γειτονιές».
      Σημειωτέον ότι η Αττική σαν περιοχή αντιπροσωπεύει το 17% των συνολικών διανυκτερεύσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
    5. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Το Υπερταμείο ανακοινώνει ότι τέσσερα (4) επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της δραστηριότητας κρουαζιέρας στον λιμένα Κατάκολου & σε τμήμα του παλιού λιμένα Πάτρας (τμήμα 1), καθώς και στον Κεντρικό Λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος» (τμήμα 2).
      Ο διαγωνισμός για την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας κρουαζιέρας στους τρεις λιμένες αποτελείται από δύο τμήματα:
      ·        Τμήμα 1: Παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του λιμένα Κατάκολου και υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης τμήματος του παλιού λιμένα Πάτρας, εντός της περιοχής αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ Α.Ε.), με ελάχιστη διάρκεια τα τριάντα (30) έτη.
      ·        Τμήμα 2: Υποπαραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης σε τμήμα του Κεντρικού Λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος», εντός της περιοχής αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ Α.Ε.), με ελάχιστη διάρκεια τα τριάντα (30) έτη.
      Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής σχήματα (με αλφαβητική σειρά):
      1.      Cruise Terminals International Ltd (Τμήμα 1).
      2.      GPH Cruise Port Finance Ltd (Τμήμα 1 & 2).
      3.       LAMDA MARINAS Μονοπρόσωπη Α.Ε. Συμμετοχών και Αξιοποίησης Τουριστικών Λιμένων (Τμήμα 2).
      4.      Κοινοπραξία Cruise Terminal Investment Limited Sàrl – V Group SM SA (Τμήμα 1).
      Μετά την αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής θα κληθούν να συμμετάσχουν στη Β΄ φάση του διαγωνισμού κατά την οποία οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.
      Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα είχαν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μόνο για το ένα ή και για τα δύο τμήματα του διαγωνισμού.
      Η περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας κρουαζιέρας σε υφιστάμενους και νέους προορισμούς εντάσσεται στην πολιτική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των τουριστικών ροών σε δημοφιλείς λιμένες και την αντιμετώπιση φαινομένων υπερσυγκέντρωσης.
    6. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Σαφείς τάσεις βελτίωσης της εποχικότητας αποτυπώνει η Ετήσια Έρευνα για τον Ξενοδοχειακό Κλάδο 2024, την οποία πραγματοποίησε το ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ.
      Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα καταγράφει την ενίσχυση της συμβολής του ξενοδοχειακού κλάδου στην εθνική οικονομία και ειδικότερα:
      Παρατηρείται σταθεροποίηση της τουριστικής κίνησης κατά τους μήνες υψηλής ζήτησης με την πληρότητα και τις τιμές να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με πέρσι, ενώ υπάρχει σαφής τάση ενίσχυσης τους μήνες εκτός αιχμής, η οποία αποτυπώνεται με την αύξηση της  πληρότητας και της τιμής  στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας.
      Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2024 αυξήθηκε κατά 8,8% σε σχέση με το 2023 και έφτασε τα 11,5 δις ευρώ. 
      Η συνολική συμβολή (άμεση και έμμεση) στο παραγόμενο προϊόν της ελληνικής οικονομίας φτάνει στα 17.814,9 εκατ. € και ανέρχεται στο 5,9% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, έναντι του 4,8% το 2023. 
      Ο ξενοδοχειακός κλάδος για το 2024 υποστήριξε συνολικά (άμεσα και έμμεσα) πάνω από 340.000 θέσεις απασχόλησης. Από αυτές περίπου οι 143.000 θέσεις συνιστούν έμμεσες θέσεις που δημιουργήθηκαν σε άλλους κλάδους.
      Ο ξενοδοχειακός κλάδος εκτιμάται ότι συνέβαλε στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 7,9 δις ευρώ. 
      Πρωτιά στις επενδύσεις 
      Μια ενδιαφέρουσα "πρωτιά" καταγράφει ο κλάδος όσον αφορά στις επενδύσεις για το 2024 καθώς ξεπέρασαν τα €1 δισ. ποσό που αντιστοιχεί στο 9% του τζίρου των ξενοδοχείων. Από αυτά €200 εκατ. επενδύθηκαν σε δράσεις βιωσιμότητας. Σημειώνεται επίσης, πως την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων αυξήθηκε κατά 4% και των δωματίων κατά 11%, όπου μάλιστα διαπιστώνεται η ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν είναι τα ξενοδοχεία αυτά που ευθύνονται για φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης τουριστικών ροών σε συγκεκριμένους τουρισμούς.

      Σύμφωνα με την έρευνα το μέσο ποσοστό αλλοδαπών τουριστών στα ελληνικά ξενοδοχεία το 2024, ήταν 69,2% στα ίδια περίπου επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια ώρα πάνω από το 1/3 περίπου των πελατών των ξενοδοχείων προέρχεται από τους Online Travel Agents (OTAs).
      Τιμές και πληρότητες
      Η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τον Αύγουστο 2024 παραμένει σταθερή σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, ενώ για τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο σημειώνεται μικρή αλλά σταθερή αύξηση κατά περίπου 6% μεταξύ των ετών 2024 και 2023. Σημειώνεται ότι το 2024 παρατηρείται σημαντική αύξηση στη μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ιδιαίτερα τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο.
      Από την κατανομή των τιμών διάθεσης δίκλινου δωματίου τον Αύγουστο του 2024 προκύπτουν τα εξής:
      Το 25% των δωματίων διατίθεται μέχρι 80€. Το 50% των δωματίων διατίθεται μέχρι 130€, όπως και πέρυσι. Το 75% των δωματίων διατίθεται έως 216€. Το κεντρικό 50% των δωματίων (εντός χρυσού πλαισίου) διατίθεται από 80€ έως 216€. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων καταγράφει μεγάλη άνοδο τους καλοκαιρινούς μήνες με 76% τον Ιούνιο, 83% τον Ιούλιο, 88% τον Αύγουστο και 84% τον Σεπτέμβριο. Για τον μήνα Αύγουστο την μεγαλύτερη άνοδο στην μέση πληρότητα καταγράφουν οι μονάδες 5 αστέρων σε ποσοστό 92% ακολουθούν οι μονάδες 4 αστέρων σε ποσοστό 90% οι πιο φθηνές 1* κατά 88% οι 3 και 2 αστέρων κατά 85% αντίστοιχα.

      Τα "αγκάθια" του κλάδου
      Οσον αφορά στις σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ξενοδόχοι το 2024 η έρευνα καταδεικνύει ότι σε αυτές περιλαμβάνονται η εύρεση προσωπικού, και το κόστος της ενέργειας ενώ ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί: το λειτουργικό κόστος, η μειωμένη πληρότητα εκτός των μηνών αιχμής, η έλλειψη εργαζομένων και ο ανταγωνισμός από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
    7. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Nίκη χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αντίκρισμα, αποτελεί για τον ΟΛΘ η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που σύμφωνα με πηγές της αγοράς απέρριψε την προσφυγή της Goldair, κατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού για το λιμάνι του Βόλου (τον είχε κερδίσει ο ΟΛΘ).
      Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το Υπερταμείο ακύρωσε τον διαγωνισμό για την παραχώρηση του λιμανιού, επικαλούμενο λόγους εθνικούς συμφέροντος.
      Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την προηγούμενη απόρριψη της προσφυγής από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) τον Οκτώβριο του 2024, ενισχύοντας τη νομιμότητα της διαδικασίας που ανέδειξε τον ΟΛΘ ως προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) έναντι τιμήματος 51 εκατ. ευρώ.
      «Θα είχε ολοκληρωθεί η εξαγορά»
      «Αν το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε προχωρήσει στη ματαίωση της διαδικασίας, η εξαγορά του λιμανιού του Βόλου από τον ΟΛΘ, θα μπορούσε, με αυτή την απόφαση του ΣΤΕ, να προχωρήσει στην ολοκλήρωσή της», επισημαίνουν πηγές της αγοράς.
      Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΛΘ εξετάζει τις επόμενες νομικές του κινήσεις μετά την ακύρωση του διαγωνισμού.
    8. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Συνολικά, 12 εργολάβοι κατασκευάζουν σήμερα το Ελληνικό, με τις εργασίες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε 14 εργοτάξια. Παρ’ όλα αυτά, ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Develοpment, παραδέχθηκε στην ενημέρωση αναλυτών ότι υπάρχουν κάποιες μικρές καθυστερήσεις στην πρόοδο των έργων υποδομών και στην κατασκευή του Riviera Tower. Την ώρα που η εταιρεία αναμένει έσοδα τουλάχιστον 550 εκατομμυρίων ευρώ από τις πωλήσεις των υπόλοιπων κατοικιών που θα διατεθούν στην αγορά στα τέλη του έτους. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πώληση τριών οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 39.000 τ.μ., ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου.
      Ποιοι κατασκευάζουν το Ελληνικό
      Το έργο Little Athens βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης από μια σειρά κατασκευαστικών εταιρειών. Συγκεκριμένα, την πρώτη φάση του Park Rise έχει αναλάβει η ΕΡΕΤΒΟ. Στα υπόλοιπα οικιστικά συγκροτήματα, σύμφωνα με την πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας, έχει εμπλακεί η Elemka, θυγατρική της ΜΕΤΚΑ, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η CBU, ο κατασκευαστικός βραχίονας της Lamda Development.
      Στον τομέα των Condos, η πρώτη φάση των κατασκευών στα τέσσερα οικόπεδα είχε ανατεθεί στις ΕΘΝΟΚΑΤ και ΑΚΤΩΡ. Ωστόσο, η ΑΚΤΩΡ επέλεξε να αποχωρήσει, καθώς θεώρησε πως η συμμετοχή της στο μεγάλο έργο του ουρανοξύστη κατοικιών (Riviera Tower), σε συνεργασία με την Bouygues, ήταν επαρκής. Παρά την αποχώρησή της, οι εργασίες προχωρούν κανονικά, με ένα από τα δύο οικόπεδα που είχε αναλάβει να περνά στην ΤΕΚΑΛ. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 24 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ η ολοκλήρωσή του τοποθετείται χρονικά στο τρίτο τρίμηνο του 2026. Πρόκειται για το πρώτο κτιριακό έργο της ΤΕΚΑΛ στο Ελληνικό, μιας εταιρείας έκτης τάξης, που διακρίνεται κυρίως σε λιμενικά και οδικά έργα. Το Marina Residences, η πεντάστερη επένδυση της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, στην πρώτη της φάση υλοποιείται από τη REDEX, εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου.
      Παράλληλα, η έναρξη της κατασκευής του Ellinikon Mall στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Οι κατασκευαστικές εταιρείες ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ και AVAX έχουν υποβάλει προσφορές τόσο για την Α’ φάση, όσο και για τη Β’ φάση του έργου, και αναμένεται η απόφαση της Lamda Development για την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει την κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στη χώρα. Εν τω μεταξύ, η ΜΕΤΚΑ έχει αναλάβει και την κατασκευή της Riviera Galleria, ενώ σε προτεραιότητα τίθεται η ολοκλήρωση του πάρκου αθλητικών εγκαταστάσεων, στο οποίο ανάδοχοι είναι οι όμιλοι ΑΚΤΩΡ (Ιντρακάτ) και ΜΕΤΚΑ (Mytilineos Group).
      Η θεμελίωση του IRC (Integrated Resort Casino) πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, με την πρώτη φάση των 5.500 κυβικών μέτρων να έχει ολοκληρωθεί πριν από τέσσερις μήνες και τη δεύτερη φάση των 6.000 κυβικών μέτρων να εκτελείται πρόσφατα από την ΤΕΡΝΑ. Η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται χρονικά σε περίπου τρία χρόνια και συνιστά τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση σε κτιριακό έργο στην Ελλάδα, με κόστος που αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Το έργο υλοποιείται από τη σύμπραξη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – HARD ROCK INTERNATIONAL.
      Τέλος, στο πλαίσιο της Α’ φάσης των υποδομών που απαιτούνται για τη λειτουργία του Ελληνικού, ο Όμιλος ΑΒΑΞ προχωρεί στην κατασκευή της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος του Ελληνικού. Το έργο περιλαμβάνει έναν υπόγειο άξονα μήκους 1,3 χιλιομέτρων, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τη ροή της κυκλοφορίας και να συμβάλει στη συνολική ανάπλαση της περιοχής.
      Πώς προχωρούν τα εμπορικά κέντρα
      Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα υπό ανάπτυξη στο Ελληνικό, ο Οδυσσέας Αθανασίου ενημέρωσε τους αναλυτές ότι για το Riviera Galleria, που βρίσκεται στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, έχουν ήδη υπογραφεί προσύμφωνα μίσθωσης για το 77% της εκμισθώσιμης επιφάνειας, με μέσο ενοίκιο 85 ευρώ/τ.μ., ποσό που υπερβαίνει τον αρχικό προϋπολογισμό. Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026. Μέχρι στιγμής η χρηματοδότηση του έργου έχει καλυφθεί χωρίς ίδια κεφάλαια.
      Για το Vouliagmenis Mall αναμένονται οι προσφορές για τις δύο φάσεις κατασκευής τον Απρίλιο, με στόχο την έναρξη των εργασιών εντός του 2025. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την υπογραφή του δανείου με τις τράπεζες. Το άνοιγμα του κέντρου προγραμματίζεται για τα τέλη του 2028. Θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και γενικότερα της Ελλάδας, με συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 100.000 τ.μ. Το μέσο μίσθωμα διαμορφώνεται στα 52 ευρώ/τ.μ., καθώς το κέντρο θα περιλαμβάνει μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, όπως Zara και H&M, και θα λειτουργεί σε διαφορετική κλίμακα σε σχέση με το Riviera Galleria.
      Οι καθυστερήσεις και η πορεία των οικιστικών έργων
      Ο Οδυσσέας Αθανασίου, αναφερόμενος στις δυσκολίες και καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν τα οικιστικά έργα του, είπε ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή, με τις τιμές στο Little Athens να κυμαίνονται μεταξύ 7.200 έως 11.000 ευρώ, γεγονός που αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιτυχία του έργου.
      O ίδιος τόνισε ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού παραμένει το κυριότερο πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί καθυστερήσεις στον τομέα των κατασκευών. Ωστόσο, τους τελευταίους τρεις μήνες υπήρξε κάποια ανακούφιση, η οποία, όπως υπογράμμισε, δεν αναμένεται να διαρκέσει για πάντα, προειδοποιώντας ότι πιθανώς θα ξαναδούμε πίεση στην έλλειψη εργατικού δυναμικού σε δύο με τρεις μήνες.
      Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες λύσεις, ο ίδιος σημείωσε ότι η εταιρεία εξετάζει τη δυνατότητα προσέλκυσης εργατικού δυναμικού από ξένες αγορές, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατασκευαστικών έργων. Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις κατασκευές, οι δύο βασικοί τομείς που επηρεάστηκαν είναι ο Riviera Tower και τα έργα υποδομής. Η συνεργασία με την AVAX συνεχίζεται, παρά την εμφάνιση νέων εμποδίων, τα οποία σχετίζονται με τις αλλαγές στους κανονισμούς. Για παράδειγμα, η ΕΥΔΑΠ απαίτησε κάποιες αλλαγές, γεγονός που οδήγησε στην τροποποίηση κάποιων ήδη ολοκληρωμένων έργων.  Με τον ίδιο ωστόσο να επισημαίνει το εξής: “Αν και οι καθυστερήσεις δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές, οι αλλαγές αυτές δημιουργούν προβλήματα στην πορεία των έργων”.
      Αξιοσημείωτο είναι ότι και o ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει νέες απαιτήσεις, οι οποίες επίσης προσθέτουν εμπόδια στην ολοκλήρωση των έργων. Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, έχουν οδηγήσει σε κάποιες καθυστερήσεις. Παρά ταύτα, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι βασικές προθεσμίες για τις υποδομές, που αφορούν τα παράκτια έργα γύρω από τον Riviera Tower, τη μαρίνα, τις βίλες και τα διαμερίσματα, είναι εφικτές και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2026. Όσον αφορά τον Riviera Tower, αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2027.
      Σήμερα, ο Riviera Tower, το εμβληματικό ψηλό κτίριο της ανάπτυξης, έχει φτάσει σε ένα προχωρημένο στάδιο, με τις σκυροδετήσεις να ολοκληρώνονται στο 17ο επίπεδο του πυρήνα και στο 14ο επίπεδο των πλακών, αναδεικνύοντας τη δυναμική του έργου. Στα Cove Residences οι εργασίες συνεχίζονται με αφοσίωση, με την ολοκλήρωση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και των τελευταίων εργασιών στα οικόπεδα 5-6, ενώ στα οικόπεδα 7-8 έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή των πλακών στους πρώτους και δεύτερους ορόφους.
      Το Park Rise (BIG) βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια των σκυροδετήσεων των θεμελίων, όπου οι εργασίες προχωρούν σταδιακά, θέτοντας τις βάσεις για την επόμενη φάση του έργου. Στο Promenade Heights οι εργασίες επικεντρώνονται στη φέρουσα κατασκευή των υπογείων και της υπερκατασκευής του συγκροτήματος, όπου σημειώνεται σταθερή πρόοδος στην ολοκλήρωση των αρχικών φάσεων. Το Atrium & Trinity Gardens βρίσκεται επίσης στη φάση των θεμελιώσεων, με τις κατασκευαστικές εργασίες να προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη φάση της ανάπτυξης. Στο Pavilion Terraces οι εργασίες κατασκευής των θεμελίων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, εντείνοντας την πρόοδο του έργου.
      Οι επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και το The Ellinikon Sports Park
      Οι επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης προχωρούν, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της εταιρείας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Συγκεκριμένα, ο όμιλος Κωστέα Γείτονα και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν την πρώτη ακαδημαϊκή τους χρονιά το αργότερο το φθινόπωρο του 2028 και σύντομα θα ξεκινήσουν τις εργασίες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Σημαντικό μέρος του σχεδίου αποτελεί και η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες, αν και δεν αναμένεται να αποφέρουν υψηλά κέρδη, θα ενισχύσουν την προστιθέμενη αξία του συνολικού έργου και την ελκυστικότητα της περιοχής. Η εταιρεία σκοπεύει να εκμισθώσει τις εγκαταστάσεις αυτές σε αξιόπιστους φορείς και διαχειριστές, αποκομίζοντας επαναλαμβανόμενα έσοδα. Τα αθλητικά έργα βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, που σημαίνει ότι μερικοί από τους αθλητικούς χώρους θα είναι έτοιμοι μέχρι το τέλος του 2025 και οι υπόλοιποι μέχρι το τέλος του 2026, επίσης εντός χρονοδιαγράμματος.
      Διαχείριση Κτιρίων και Προοπτικές Εσόδων
      Η Lamda Development προγραμματίζει τη δημιουργία μιας νέας μονάδας διαχείρισης κτιρίων, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025 και θα γίνει πλήρως επιχειρησιακή το 2026, όταν οι πρώτοι κάτοικοι εγκατασταθούν στο Ελληνικό.
      Αναμένεται ότι αυτή η δραστηριότητα θα αποφέρει σημαντικά έσοδα, με αρχικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 30 εκατ. ευρώ ετησίως μετά το 2030, όταν το έργο θα είναι πλήρως ανεπτυγμένο. Παρ’ ότι τα πρώτα έσοδα το 2028-2029 θα είναι πιο περιορισμένα, το μοντέλο αυτό έχει μεγάλες προοπτικές, καθώς η εταιρεία σκοπεύει να το επεκτείνει πέρα από το Ελληνικό.
      Η Μελλοντική Εικόνα της Lamda Development
      Σε βάθος δεκαετίας, η Lamda Development, όπως επισήμανε ο Οδυσσέας Αθανασίου, δεν επιδιώκει απλώς να είναι μια κλασική εταιρεία ακινήτων, αλλά ένας φορέας ανάπτυξης, που θα δημιουργεί εμπειρίες για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της περιοχής. Η στρατηγική της ανάπτυξης περιλαμβάνει τη διαχείριση και λειτουργία έξι εμπορικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων και των νέων υπό ανάπτυξη, καθώς και τη διαχείριση τριών μαρίνων, με σχέδια επέκτασης σε επιλεγμένες περιοχές με υψηλή ζήτηση. Παράλληλα, η εταιρεία στοχεύει στη δημιουργία πολυτελών οικιστικών συγκροτημάτων, συνδυάζοντας την κατοικία με υψηλής ποιότητας υποδομές, ενώ παράλληλα σχεδιάζει την ανάπτυξη μεγάλων έργων στην Ελλάδα και πιθανώς στο εξωτερικό μετά το 2029, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που αποκτάται από το Ελληνικό.
      Οι εισπράξεις για το 2024
      Η Lamda Development παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 για το έργο του Ελληνικού, επισημαίνοντας ότι η ρευστότητα παραμένει σε υγιή επίπεδα. Συνολικά, οι εισπράξεις από πωλήσεις ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκαν εντός του 2024, με 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από τις πωλήσεις κατοικιών και άλλα 300 εκατ. ευρώ από την πώληση οικοπέδων.
      Το έργο του Ελληνικού καταγράφει σημαντική πρόοδο στις ταμειακές του εισροές, ξεπερνώντας τους αρχικούς στόχους. Οι σωρευτικές εισροές κεφαλαίων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 ανέρχονταν σε 1,36 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο των 1,10 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για το τέλος του 2024.
      Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων προέρχεται από την κατηγορία των οικιστικών ακινήτων, με εισπράξεις 760 εκατομμύρια ευρώ έως τον Φεβρουάριο του 2025, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο των 700 εκατομμύρια ευρώ. Παρόμοια θετική πορεία παρουσιάζουν και οι πωλήσεις ή μισθώσεις οικοπέδων, οι οποίες έφτασαν τα 360 εκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Το συνολικό υποσύνολο των δύο αυτών κατηγοριών ανέρχεται σε 1,12 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας σημαντικά τον προγραμματισμένο στόχο των 900 εκατομμύρια ευρώ.
    9. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Δύο μεγάλες εσωτερικές πλατείες με δέντρα, φύτευση, χώρους ηρεμίας και ξεκούρασης, που θα θυμίζουν τους ανοιχτούς χώρους της πρωτεύουσας, εντάσσονται στη νέα ταυτότητα του αερολιμένα Αθηνών μετά την επέκτασή του και την αρχιτεκτονική του αναβάθμιση. [Anemos consortium] Μια μεγαλύτερη αρχιτεκτονική και αισθητική «συνομιλία» με την πόλη της Αθήνας φιλοδοξεί να έχει το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά την επέκτασή του, όπως φαίνεται από τις πρώτες φωτορεαλιστικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το έργο της επέκτασης και της ανανέωσης του αεροδρομίου, που θα επιτρέψει τον διπλασιασμό της επιβατικής του κίνησης, από 26 σε 42 εκατομμύρια επιβάτες το 2032, ανέλαβε η κοινοπραξία Anemos, που αποτελείται από τα γραφεία του εξωτερικού Grimshaw, Haptic, Arup, Leslie Jones, Triagonal, Plan A και το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο K-studio. Όπως σημειώνεται εκ μέρους των αρχιτεκτόνων, η επέκταση δίνει προτεραιότητα στην ανθεκτικότητα και τη λειτουργική αρτιότητα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη δημιουργίας μιας θεαματικής πύλης υποδοχής των επισκεπτών στη χώρα.
      «Θέλαμε να συντονιστούμε με την Αθήνα σε όλο της το φάσμα», μας λέει ο συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου K-studio Δημήτρης Καραμπατάκης. «Είναι μια πόλη που βλέπεις όλες τις στρώσεις του χρόνου και του πολιτισμού, από την αρχαία Ελλάδα, τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και το Βυζάντιο, μέχρι τη δεκαετία του ’60, την Ελλάδα της αστυφιλίας και το σήμερα. Γι’ αυτό χρειαζόμασταν μια πρόταση που να συνδυάσει τρία στοιχεία: τον κλασικό γεωμετρικό ρυθμό, το αρ ντεκό και το Bauhaus που βλέπουμε στα κτίρια της Αθήνας, το στοιχείο του flow, της κίνησης που θέλαμε να προσδώσουμε στο αεροδρόμιο και, τρίτον, το στοιχείο της ανύψωσης, το αίσθημα του να πετάς».
      Φωτορεαλιστική απεικόνιση της επέκτασης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», με αμφιθέατρο, πλατεία και πράσινο. [anemos]
      Οι πρώτες εντυπώσεις μιλούν για άπλετη χρήση φωτός και δημιουργίας ενός χώρου μεγαλείου και λειτουργικότητας. Η πρόσοψη είναι τονισμένη και επιμερισμένη ώστε να υπάρχει ταυτότητα και συμβολισμός και τα εσωτερικά γεννούν την εντύπωση ενός αυθύπαρκτου κόσμου, μιας πολιτείας στην οποία η βασική λειτουργία του αεροδρομίου ενισχύεται από προεκτάσεις της εμπειρίας του ταξιδιώτη σε στάσεις ανάπαυσης, εστίασης και αναψυχής. Στο κυρίως τερματικό του αεροδρομίου θα δημιουργηθούν συνολικά έξι νέες περιοχές που θα κατευθύνουν τους επιβάτες στη νέα αίθουσα check-in και αναχωρήσεων.
      «Η ανθρώπινη κλίμακα είναι πολύ έντονη στην Αθήνα και η κοινωνικοποίηση γίνεται μέσα από τις πλατείες και τους πεζοδρόμους. Προσπαθήσαμε να φέρουμε αυτή την αίσθηση μέσα στο αεροδρόμιο, δημιουργώντας δύο πλατείες, δύο σημεία στίξης στους δύο μεγάλους χώρους της επέκτασης. Στο ένα από τα δύο σημεία θα κατασκευαστεί και ένα αμφιθέατρο για να ξεφύγουμε από τον formal τρόπο καθίσματος, όπως συμβαίνει και στις πλατείες», σημειώνει ο κ. Καραμπατάκης. Στις δύο «πλατείες», στη βόρεια και νότια πλευρά του αερολιμένα, θα υπάρχει φύτευση με δέντρα και φυτά που θα συναντήσει ο επισκέπτης στην Αθήνα, ενώ ο φυσικός φωτισμός θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ανάπτυξή τους όσο και για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του αεροδρομίου.
      Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την είσοδο σε μια φάση ωριμότητας. Με την ολοκλήρωση της επέκτασης θα μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι η Αθήνα αλλάζει κατηγορία και ότι «διορθώνεται» κάπως η επί μισό αιώνα λειτουργία του αεροδρομίου, έχοντας ως βάση ένα κτίριο «χωρίς αρχιτεκτονική». Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συμπλέει με τον 21ο αιώνα.
       
    10. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Ακριβότερα αλλά περιζήτητα είναι τα νεόδμητα ακίνητα. Η οικοδομή βρίσκεται σε άνοδο, όμως οι νέες κατοικίες είναι πολύ λίγες για να καλύψουν τη ζήτηση, εκτοξεύοντας τις τιμές κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ.
      Από τα μέσα του 2018 και μετά η σταθερή ανοδική πορεία των τιμών ακινήτων προκαλεί προβληματισμό. Αφενός εκτοξεύει στα ύψη τα ενοίκια και αφετέρου διευρύνεται η διαφορά των τιμών αγορά των ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες.
      Τα ακίνητα
      Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τα νεόδμητα διαμερίσματα σημείωσαν αύξηση τιμών κατά 9,1% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι αύξησης 4,9% των παλιών, ενώ συνολικά το 2024, ο μέσος ρυθμός αύξησης των τιμών διαμορφώθηκε σε 10,1% για τα νέα διαμερίσματα (από 12,9% το 2023) και σε 7,8% για τα παλιότερα διαμερίσματα, από 14,5% που ήταν ο αντίστοιχος ρυθμός το 2023.
      Το δ΄ τρίμηνο του 2024, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 6,6%. Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 9,1% και των παλαιών στο 4,9%.
      Με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 6,2% στην Αθήνα, 8,2% στη Θεσσαλονίκη, 4,6% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 8,7% στις λοιπές περιοχές της χώρας.     Η οικοδομή
      Χωρίς «φρένο» συνεχίζουν να αυξάνονται οι τιμές των οικοδομικών υλικών. Τον Φεβρουάριο σημειώθηκαν νέες ανατιμήσεις κατά 4% σημειώθηκαν στα οικοδομικά υλικά συνολικά, καθώς, για έναν ακόμη μήνα οι τιμές μειώθηκαν μόνο στο πετρέλαιο κίνησης.
      Η αύξηση καθιστά ακόμα ακριβότερη την κατασκευή νέων κατοικιών αλλά και τις ανακαινίσεις παλαιότερων, γεγονός που ανεβάζει τις τιμές και κάνει άπιαστο όνειρο την αγορά κατοικίας για τον μέσο Έλληνα. Ειδικότερα, οι τιμές συνέχισαν να κινούνται ανοδικά σε 17 κατηγορίες: 
      Πλαστικούς σωλήνες (9%) Θερμαντικά σώματα (8,8%) Αγωγούς χάλκινους (8,5%) Τούβλα (7%) Ηλεκτρική ενέργεια (6,7%) Διακόπτες (5,9%) Έτοιμο σκυρόδεμα (5,2%) Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (4,9%) Παρκέτα (4,6%) Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (4,5%) Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (4,4%) Κουφώματα αλουμινίου (4,3%) Ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (4,1%) Τσιμέντο (3,7%) Μαρμαρόπλακες (3,6%) Ηλιακούς θερμοσίφωνες (3,6% Σίδηρο οπλισμού (1%) Αντίθετα, στο Πετρέλαιο κίνησης (Diesel) η τιμή μειώθηκε κατά 5,2%.
      Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση κατά 4% τον Φεβρουάριο 2025 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2024, έναντι αύξησης 5,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2024 με το 2023.
      Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,2% τον Φεβρουάριο 2025 σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2025, έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών το 2024. 
      Για τους ανθρώπους της αγοράς ακινήτων, οι τιμές δεν αναμένεται να αποκλιμακωθούν σύντομα, ενώ σημειώνουν πως, λόγω της δυσκολίας δανειοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, πολλοί προϋπολογισμοί αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
      Υπάρχουν περιπτώσεις όπου πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα αρχικά σχέδια της οικοδομής αποκλίνουν σημαντικά από τις τιμές που ισχύουν κατά την πορεία της κατασκευής, εξαιτίας των αυξήσεων. Επίσης, επισημαίνουν τη δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού στα τεχνικά επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των αμοιβών σε ορισμένες ειδικότητες.
    11. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Το έργο: «Πληροφοριακό Σύστημα για την οριοθέτηση των υδατορεμάτων», έχει συνοπτικά ως αντικείμενο:
      Την υλοποίηση τμήματος του αντικειμένου του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη που αφορά στο άρθρο 6 παράγραφος 3, εδάφιο (θ) του Ν.4635/19 και της παραγράφου 4 του ιδίου άρθρου στο σκέλος που αφορά στις πληροφορίες φορέων σχετικά με τις οριοθετήσεις υδατορεμάτων.
      Στόχος του αποτελεί η συγκέντρωση, καταγραφή, ανάρτηση και ο εμπλουτισμός του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη με την πληροφορία που αφορά στις οριοθετήσεις των υδατορεμάτων ώστε η πληροφορία αυτή να είναι διαθέσιμη στην Κοινωνία και στην Πολιτεία για να ενισχυθεί η Προστασία του Περιβάλλοντος και να διευκολυνθεί η Οικονομική Ανάπτυξη και οι Επενδύσεις στην χώρα.
      Κατά την υλοποίηση των Υπηρεσιών, θα γίνει διερεύνηση, ανά την Επικράτεια, και θα διεξαχθεί καταγραφή και ψηφιοποίηση των υφισταμένων οριοθετήσεων. Επιπροσθέτως θα συλλεχθεί και θα παραχθεί η απαραίτητη πληροφορία για υποβοήθηση της Πολιτείας στη σύνταξη φακέλων οριοθέτησης χωρίς έργα διευθέτησης (υφιστάμενη κατάσταση) σε μη οριοθετημένα υδατορέματα, μήκους 6.000 χιλιομέτρων περίπου που βρίσκονται εντός ΖΔΥΚΠ, όπως έχουν καθοριστεί σε εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ..
      Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο καταγραφής και τηλε-μετάδοσης υδρομετρικής και μετεωρολογικής πληροφορίας η οποία συνδεόμενη με τις αρμόδιες αρχές θα παρέχει, για τα κρίσιμα σημεία των ως άνω υδατορεμάτων, σε πραγματικό χρόνο, υδρομετεωρολογική πληροφορία, ικανή να προσφέρει υπηρεσίες έγκαιρης προειδοποίησης.
      H υλοποίηση του Κυρίως Έργου αφορά μια σειρά από υπηρεσίες:
      ΥΠΗΡΕΣΙΑ 1: ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
      Ειδικότερα, οι εργασίες της υπηρεσίας 1 περιλαμβάνουν:
      • ΥΠΗΡΕΣΙΑ 1-1: ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
      • ΥΠΗΡΕΣΙΑ 1-2: ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
      • ΥΠΗΡΕΣΙΑ 1-3: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ
      • ΥΠΗΡΕΣΙΑ 1-4: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
      • ΥΠΗΡΕΣΙΑ 1-5: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΦΑΚΕΛΩΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ
      • ΥΠΗΡΕΣΙΑ 1-6 : ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ
      ΥΠΗΡΕΣΙΑ 2: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ (ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ)
      Ειδικότερα, οι εργασίες της υπηρεσίας 2 περιλαμβάνουν:
      • ΥΠΗΡΕΣΙΑ 2-1: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
      • ΥΠΗΡΕΣΙΑ 2-2: ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑΘΜΗΣ ΣΤΑ ΥΔΑΤΟΡΕΜΑΤΑ
      • ΥΠΗΡΕΣΙΑ 2-3: ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (ΜΕ ΒΡΟΧΟΓΡΑΦΟ) ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
      ΥΠΗΡΕΣΙΑ 3: ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
      Οι εργασίες που περιλαμβάνονται στην Υπηρεσία 3 αφορούν τα εξής:
      • Μελέτη Εφαρμογής,
      • Υπηρεσίες Εκπαίδευσης,
      • Υπηρεσίες HelpDesk, Τεχνικής και Επιτόπιας Υποστήριξης, Φάσης Πιλοτικής Λειτουργίας, Φάσης Δοκιμαστικής / Παραγωγικής Λειτουργίας, Εγγύησης και Συντήρησης Εφαρμογών Λογισμικού, Δημοσιότητας.
      Περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της παρούσας Σύμβασης
      Λόγω της πολυπλοκότητας και του μεγέθους του Έργου, απαιτείται εξωτερική τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση και παρακολούθησή του, μέχρι την ολοκλήρωση και παραλαβή του.
      Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι η αποτελεσματική Διαχείριση, Παρακολούθηση και Παραλαβή του συνολικού Έργου, με την ενίσχυση της επάρκειας του Σχήματος Διοίκησης, με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, από πλευράς εξειδίκευσης, αλλά και ποσοτικής επάρκειας.
      H έγκαιρη και ορθή υλοποίηση των κυρίως Έργου, απαιτεί μια σειρά από συντονισμένες ενέργειες από τον Σύμβουλο Τεχνικής Υποστήριξης, ο οποίος θα παρέχει υποστήριξη στην Αναθέτουσα Αρχή σε θέματα τεχνικά, οικονομικά, οργανωτικά, διαχειριστικά και παροχής εμπειρογνωμοσύνης όποτε απαιτηθεί. Συγκεκριμένα, θα αναλάβει την παροχή Υπηρεσιών ΣΤΥ στις ακόλουθες κατηγορίες:
      • Οργάνωση Συστήματος Διαχείρισης / Ποιότητας του κυρίως Έργου
      • Παρακολούθηση – Υποστήριξη της πορείας υλοποίησης του κυρίως Έργου, υποστηρίζοντας με εξειδικευμένες γνώσεις την Αναθέτουσα Αρχή και ειδικότερα:
      o Το σχεδιασμό απαιτήσεων και καθορισμό προδιαγραφών σε μορφή προτύπου για την ψηφιοποιημένη πληροφορία των υδατορεμάτων, οριοθετημένων και μη, μετά των συνοδών προδιαγραφών ανάρτησης στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη
      o Τον καθορισμό μη οριοθετημένων υδατορεμάτων και απαιτούμενης πληροφορίας σε ψηφιακή μορφή για την προτεραιοποίηση και υποστήριξη της μελλοντικής οριοθέτησής τους
      o Τη σύνταξη προδιαγραφών και τον τεχνικό έλεγχο των προτάσεων οριοθέτησης. Την Υποστήριξη σε συνεχή βάση των αρμόδιων αρχών που εκτελούν τον έλεγχο και την έγκριση των προτάσεων οριοθέτησης. Κάθε φάκελος οριοθέτησης θα συνοδεύεται από φύλλο ελέγχου της πρότασης οριοθέτησης
      o Το σχεδιασμό δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών μετά των απαιτούμενων υποδομών και τον καθορισμό πρωτοκόλλου αρμοδιοτήτων, λειτουργίας και διαχείρισής του.
      o Τον έλεγχο υδραυλικής καταλληλότητας των προτεινόμενων σημείων μέτρησης στάθμης και τον τεχνικό έλεγχο της μεθοδολογίας και των αποτελεσμάτων κατάρτισης στάθμης – καμπυλών παροχής της υπηρεσίας 2 (του κυρίως έργου).
      o Την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προσαρμογής των προτάσεων οριοθέτησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις των αρμόδιων αρχών και τροποποίηση των προτάσεων οριοθέτησης με αντίστοιχη επικαροποίηση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη
      o Τη συνεχή ενημέρωση και λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη για τα υδατορέματα
      • Υποστήριξη των διαδικασιών παραλαβής του κυρίως Έργου.
      Ο ΣΤΥ θα συνεπικουρεί την Αναθέτουσα Αρχή, με στόχο την πλήρη και διαρκή ενημέρωσή της αναφορικά με την εξέλιξη της υλοποίησης του Έργου και ειδικότερα:
      • Στην τήρηση του καταρτισθέντος χρονοδιαγράμματος διοικητικών ενεργειών και εργασιών.
      • Στην επίσπευση υλοποίησης των εργασιών που παρουσιάζουν χρονική καθυστέρηση.
      • Στον συντονισμό των εμπλεκομένων στο έργο φορέων, με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών και την επίσπευση των δράσεων αποτελεσματικής υλοποίησης.
      • Στον έγκαιρο εντοπισμό προϋποθέσεων που απαιτούνται για την ομαλή εξέλιξη του Έργου.
      • Στον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υλοποίηση του Έργου και στην έγκαιρη υποβολή προτάσεων αντιμετώπισής τους.
      • Στον έγκαιρο εντοπισμό επιπτώσεων από μη τήρηση προσχεδιασμένων ενεργειών ή χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης και στην υποβολή προτάσεων διαχείρισής τους. 
      Η Διακήρυξη Ηλεκτρονικού Ανοικτού Άνω των Ορίων Διαγωνισμού για το έργο: Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Τεχνικής υποστήριξης στο πλαίσιο του έργου: «Πληροφοριακό Σύστημα για την οριοθέτηση των Yδατορεμάτων»: 13456/27-03-2025
       
    12. Έργα-Υποδομές

      GTnews

      Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του Υπερταμείου/Growthfund ανακοινώνει ότι η εταιρεία ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ ανακηρύχθηκε Οριστικός Ανάδοχος στον διαγωνισμό για τη Στατική και Λειτουργική Αποκατάσταση των Στεγάστρων του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ), μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της προσφοράς που υπέβαλε η εταιρεία ύψους 61,35 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Τις επόμενες ημέρες η σύμβαση για το εν λόγω έργο θα κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να διενεργηθεί προσυμβατικός έλεγχος.
      Αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση μελετών και η εκτέλεση εργασιών για α) την αποκατάσταση του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας των μεταλλικών κατασκευών στα δύο στέγαστρα του ΟΑΚΑ και β) τη συντήρηση/επισκευή/αντικατάσταση στοιχείων των μεταλλικών κατασκευών και των πολυκαρβονικών φύλλων των στεγάστρων.
      Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 14 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο, ενώ οι πόροι για την υλοποίησή του προέρχονται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
      Το PPF έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΟΑΚΑ την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου στο πλαίσιο της κοινής δράσης του με το ΤΕΕ και το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τη ριζική ανακαίνιση της σημαντικότερης ολυμπιακής υποδομής. Ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ  ανέρχεται σε 111 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).
      Στο πλαίσιο του προγράμματος Αναβάθμισης του ΟΑΚΑ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξής διαγωνιστικές διαδικασίες:
        Η Μελέτη και Εκτέλεση Εργασιών για την Αναβάθμιση του Περιβάλλοντος Χώρου και την Αποκατάσταση της Περίφραξης του Αθλητικού Συγκροτήματος, προϋπολογισμού 11,5 εκατ. Ευρώ, πλέον ΦΠΑ.   Η Δομική Αποκατάσταση και Ενίσχυση των Κολυμβητικών Δεξαμενών, προϋπολογισμού 2,3 εκατ. Ευρώ, πλέον ΦΠΑ.   Οι Εργασίες Επισκευής, Συντήρησης και Στεγάνωσης της Εσωτερικής Οροφής και της Ξύλινης Πίστας του Ποδηλατοδρομίου, προϋπολογισμού 2,6 εκατ. Ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
    13. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Σαφείς τάσεις βελτίωσης της εποχικότητας αποτυπώνει η Ετήσια Έρευνα για τον Ξενοδοχειακό Κλάδο 2024, την οποία πραγματοποίησε το ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ.
      Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα καταγράφει την ενίσχυση της συμβολής του ξενοδοχειακού κλάδου στην εθνική οικονομία και ειδικότερα:
      Παρατηρείται σταθεροποίηση της τουριστικής κίνησης κατά τους μήνες υψηλής ζήτησης με την πληρότητα και τις τιμές να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με πέρσι, ενώ υπάρχει σαφής τάση ενίσχυσης τους μήνες εκτός αιχμής, η οποία αποτυπώνεται με την αύξηση της  πληρότητας και της τιμής  στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας.
      Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2024 αυξήθηκε κατά 8,8% σε σχέση με το 2023 και έφτασε τα 11,5 δις ευρώ. 
      Η συνολική συμβολή (άμεση και έμμεση) στο παραγόμενο προϊόν της ελληνικής οικονομίας φτάνει στα 17.814,9 εκατ. € και ανέρχεται στο 5,9% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, έναντι του 4,8% το 2023. 
      Ο ξενοδοχειακός κλάδος για το 2024 υποστήριξε συνολικά (άμεσα και έμμεσα) πάνω από 340.000 θέσεις απασχόλησης. Από αυτές περίπου οι 143.000 θέσεις συνιστούν έμμεσες θέσεις που δημιουργήθηκαν σε άλλους κλάδους.
      Ο ξενοδοχειακός κλάδος εκτιμάται ότι συνέβαλε στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 7,9 δις ευρώ. 
      Πρωτιά στις επενδύσεις 
      Μια ενδιαφέρουσα "πρωτιά" καταγράφει ο κλάδος όσον αφορά στις επενδύσεις για το 2024 καθώς ξεπέρασαν τα €1 δισ. ποσό που αντιστοιχεί στο 9% του τζίρου των ξενοδοχείων. Από αυτά €200 εκατ. επενδύθηκαν σε δράσεις βιωσιμότητας. Σημειώνεται επίσης, πως την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων αυξήθηκε κατά 4% και των δωματίων κατά 11%, όπου μάλιστα διαπιστώνεται η ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν είναι τα ξενοδοχεία αυτά που ευθύνονται για φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης τουριστικών ροών σε συγκεκριμένους τουρισμούς.

      Σύμφωνα με την έρευνα το μέσο ποσοστό αλλοδαπών τουριστών στα ελληνικά ξενοδοχεία το 2024, ήταν 69,2% στα ίδια περίπου επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια ώρα πάνω από το 1/3 περίπου των πελατών των ξενοδοχείων προέρχεται από τους Online Travel Agents (OTAs).
      Τιμές και πληρότητες
      Η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τον Αύγουστο 2024 παραμένει σταθερή σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, ενώ για τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο σημειώνεται μικρή αλλά σταθερή αύξηση κατά περίπου 6% μεταξύ των ετών 2024 και 2023. Σημειώνεται ότι το 2024 παρατηρείται σημαντική αύξηση στη μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ιδιαίτερα τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο.
      Από την κατανομή των τιμών διάθεσης δίκλινου δωματίου τον Αύγουστο του 2024 προκύπτουν τα εξής:
      Το 25% των δωματίων διατίθεται μέχρι 80€. Το 50% των δωματίων διατίθεται μέχρι 130€, όπως και πέρυσι. Το 75% των δωματίων διατίθεται έως 216€. Το κεντρικό 50% των δωματίων (εντός χρυσού πλαισίου) διατίθεται από 80€ έως 216€. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων καταγράφει μεγάλη άνοδο τους καλοκαιρινούς μήνες με 76% τον Ιούνιο, 83% τον Ιούλιο, 88% τον Αύγουστο και 84% τον Σεπτέμβριο. Για τον μήνα Αύγουστο την μεγαλύτερη άνοδο στην μέση πληρότητα καταγράφουν οι μονάδες 5 αστέρων σε ποσοστό 92% ακολουθούν οι μονάδες 4 αστέρων σε ποσοστό 90% οι πιο φθηνές 1* κατά 88% οι 3 και 2 αστέρων κατά 85% αντίστοιχα.

      Τα "αγκάθια" του κλάδου
      Οσον αφορά στις σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ξενοδόχοι το 2024 η έρευνα καταδεικνύει ότι σε αυτές περιλαμβάνονται η εύρεση προσωπικού, και το κόστος της ενέργειας ενώ ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί: το λειτουργικό κόστος, η μειωμένη πληρότητα εκτός των μηνών αιχμής, η έλλειψη εργαζομένων και ο ανταγωνισμός από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
    14. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι η βασική πρόκληση για τις επενδύσεις στο παγκόσμιο real estate το 2025, ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα "European Hotel Investor Intentions Survey" της CBRE ο ευρωπαϊκός ξενοδοχειακός κλάδος εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον και να κρατά τα σκήπτρα των επενδύσεων.
      Ο κλάδος προσφέρει ανταγωνιστικές αποδόσεις και σύμφωνα με την έρευνα, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 90% ανέφεραν τις αισιόδοξες προοπτικές και τη σχετική υπεραπόδοση έναντι άλλων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων ως βασικούς λόγους για την αύξηση της κατανομής τους στα ξενοδοχεία.
      Η Ισπανία παραμένει ο κορυφαίος επενδυτικός προορισμός για δεύτερη συνεχή χρονιά, υποστηριζόμενη από τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς και τη διαρκή τουριστική ζήτηση. Η Ιταλία ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο για να πάρει τη δεύτερη θέση. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον τομέα της φιλοξενίας της Ιταλίας είναι ευρέως διαδεδομένο, ενισχύεται από τις ποικίλες προσφορές φιλοξενίας των χωρών και την εμφάνιση μιας νέας ομάδας ξενοδοχείων διεθνούς κλάσης. 
      Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πορτογαλία κατέλαβαν από κοινού την τρίτη θέση, ενώ η Γαλλία και η Ελλάδα διατηρούν την τέταρτη και την πέμπτη θέση.
      Σε επίπεδο πόλης, το Λονδίνο παραμένει η κορυφαία επενδυτική επιλογή. Η Μαδρίτη εδραίωσε περαιτέρω τη θέση της ως η δεύτερη πιο ελκυστική πόλη για ξενοδοχειακές επενδύσεις, με τη Ρώμη να ολοκληρώνει τις τρεις πρώτες πόλεις, από την τέταρτη θέση το 2023. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Λισαβόνα και η Μπαρτσελόνα. 
      «Η συνεχιζόμενη ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης σε όλη την Ευρώπη συνεχίζει να αποτελεί βασικό μοχλό για τον κλάδο», δήλωσε ο Kenneth Hatton, Επικεφαλής Ευρωπαϊκών ξενοδοχείων της CBRE. «Βλέπουμε ισχυρή προσφορά από υποψήφιους αγοραστές που επιθυμούν να αποκτήσουν τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία, που αντικατοπτρίζονται στον όγκο των επενδύσεων σε ξενοδοχεία του περασμένου έτους, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 34% από το 2023, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση για οποιονδήποτε τομέα στην περιοχή».

      Τα ξενοδοχεία πόλης
      Οι επενδυτές συνεχίζουν να στοχεύουν σε ξενοδοχεία πόλης. Το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί τα ξενοδοχεία αυτής της κατηγορίας  πιο ελκυστικά επιβεβαιώνοντας την κατάστασή τους ως κόμβους μακροπρόθεσμης ζήτησης που υποστηρίζονται από ανθεκτικά επαγγελματικά ταξίδια και ταξίδια αναψυχής. Οι δευτερεύουσες πόλεις έχουν κερδίσει έδαφος και σύμφωνα με την έρευνα της CBRE, το 12% των ερωτηθέντων είπε ότι είναι οι πιο ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, λόγω της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στις αναδυόμενες τουριστικές αγορές που υποστηρίζονται από βελτιωμένες υποδομές και μεταβαλλόμενα ταξιδιωτικά μοτίβα.
      Όταν ρωτήθηκαν ποια στρατηγική προτιμήθηκε για την ανάπτυξη κεφαλαίων, τα δύο τρίτα των επενδυτών είπαν ότι προτιμούν τις στρατηγικές προστιθέμενης αξίας. Αυτό αντικατοπτρίζει μια αξιοσημείωτη αύξηση από 51% στην περσινή έρευνα, υποδηλώνοντας ότι οι προσδοκίες για εξεύρεση ευκαιριακών αποδόσεων σε δυσμενείς καταστάσεις έχουν μειωθεί, ενώ την ίδια στιγμή εξακολουθεί να υπάρχει η πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να επωφεληθεί από την επανατοποθέτηση και τις λειτουργικές βελτιώσεις για την επίτευξη συνολικών αποδόσεων.
    15. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Σε ενέργειες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού στο δίκτυο των Γραμμών 1,2 και 3, δηλαδή αυτές του Μετρό και του Ηλεκτρικού, προχωρά η ΣΤΑΣΥ με τη συντήρηση των κυλιόμενων κλιμάκων (σκάλες) και των ανελκυστήρων τόσο στους σταθμούς, όσο και στους υπόλοιπους χώρους όπως είναι τα αμαξοστάσια, οι χώροι στάθμευσης και τα κτίρια. Μάλιστα, προκήρυξε σχετικό διαγωνισμό αξίας 9,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).
      Η συντήρηση αφορά σε 462 κυλιόμενες κλίμακες και 216 ανελκυστήρες, ενώ περιλαμβάνει επίσης και τους πίνακες ενδείξεων αυτών στα σταθμαρχεία των σταθμών, καθώς επίσης και το σύστημα ενδοσυνεννόησης μεταξύ θαλάμου ανελκυστήρα και σταθμαρχείου.
      Το πρόγραμμα συντήρησης περιλαμβάνει την τακτική μηνιαία και ετήσια προληπτική συντήρηση, την έκτακτη διορθωτική – επισκευαστική συντήρηση καθώς επίσης και τον τεχνικό καθαρισμό του εξοπλισμού.
      Ο ανάδοχος είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό των εσωτερικών/εξωτερικών τμημάτων και επιφανειών των φρεατίων των ανελκυστήρων, των εσωτερικών τμημάτων των κυλιόμενων κλιμάκων και των φρεατίων τους, καθώς επίσης και του χώρου κάτω από τις βαθμίδες των κλιμάκων.
      Στον καθαρισμό συμπεριλαμβάνονται οι απεντομώσεις, οι μυοκτονίες και κάθε είδους απολυμάνσεις και μικροβιοκτονίες για την διασφάλιση της υγιεινής στους χώρους συντήρησης του εξοπλισμού.
      Επιπρόσθετα, ο ανάδοχος είναι υπεύθυνος για τη μόνωση και στεγανοποίηση των εξωτερικών οικίσκων των ανελκυστήρων (μεταλλικού σκελετού µε υαλοπετάσµατα πλαγιοκάλυψης σημειακής στήριξης ή οπλισμένου σκυροδέματος), όπως και για την αντικατάσταση των υαλοπινάκων ασφαλείας, θαλάμων ανελκυστήρων και υαλοστασίων.
      Αδιάλειπτη και ασφαλής λειτουργία των υποδομών
      Ο ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος για όλες τις επιθεωρήσεις, τους ελέγχους, την προληπτική συντήρηση, τις επιδιορθώσεις βλαβών, τις επισκευές και τις γενικές επισκευές, τις επιθεωρήσεις ασφαλείας, τον καθαρισμό, τη λίπανση, τη βαφή τμημάτων και εξαρτημάτων των κυλιοµένων κλιμάκων και ανελκυστήρων και γενικά για όλες τις εργασίες που είναι αναγκαίες ώστε να παρέχονται στους χρήστες αξιόπιστες, αδιάλειπτες, ασφαλείς και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Θα υποχρεούται δε να παρέχει όλη την αναγκαία διοικητική και τεχνική υποστήριξη, όπως επίσης και το αναγκαίο προσωπικό που θα συντηρεί τις κυλιόµενες κλίμακες και τους ανελκυστήρες.
      Η αρχική διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και του αναδόχου θα είναι για διάστημα δύο ετών. Σε περίπτωση παράτασης της σύμβασης για ένα επιπλέον έτος ο προϋπολογισμός επαυξάνεται κατά το ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
      Η ΣΤΑΣΥ ενδέχεται, κατά τη διάρκεια της σύμβασης, να προβεί στον εκσυγχρονισμό ή στην αντικατάσταση σημαντικού αριθμού ανελκυστήρων και κυλιόμενων κλιμάκων, ο οποίος, όμως, δεν θα ξεπερνά το ποσοστό του 15% επί του συνόλου του εξοπλισμού. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 11η Απριλίου 2025.
    16. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Η Hill International, ως επικεφαλής του σχήματος που περιλαμβάνει AECOM και SALFO & Associates ανακοίνωσε ότι επιλέχθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (AIA) για να ηγηθεί της διαχείρισης έργου (PMO), για το συνεχιζόμενο Πρόγραμμα Επέκτασης Αεροδρομίου Αθηνών.
      Το πρόγραμμα επέκτασης του αεροδρομίου το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, προϋπολογισμού  άνω των €1,17 δισ. θα αυξήσει τη χωρητικότητα από 26 εκατ. επιβάτες ετησίως σε 40 εκατ. Μέχρι το 50% των επενδύσεων αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2028 και το υπόλοιπο μέρος μέχρι το 2032, αλλά είναι πολύ πιθανό αν η ανάπτυξη του ΔΑΑ συνεχιστεί θετικά η επένδυση να έρθει χρονικά πιο μπροστά. 

      Η φάση αυτή, περιλαμβάνει νέες κατασκευές, ανακαινίσεις και επεκτάσεις στο Κεντρικό Κτίριο Τερματικού Σταθμού με νέους χώρους εξυπηρέτησης επιβατών (όπως αίθουσες επιβίβασης, check in), εστίασης και εμπορικών καταστημάτων, την κατασκευή της νέας πίστας στάθμευσης αεροσκαφών με τους αντίστοιχους τροχοδρόμους, χώρους εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους, και μια νέα γέφυρα αεροσκαφών πάνω από τον αυτοκινητόδρομο καθώς και ένα πολυώροφο χώρο στάθμευσης δίπλα από το ξενοδοχείο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του β′ τριμήνου του 2027 με δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα από 3.300 οχήματα.

      Το σχεδιασμό έχει αναλάβει το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Grimshaw Architects, με τοπικό συνεργάτη το ελληνικό γραφείο K-Studio
      Με την ολοκλήρωση των επεκτάσεων ο τερματικός σταθμός του «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη (ως μοναδικό τέρμιναλ) και θα έχει φτάσει στο απόγειο των δυνατοτήτων του.

      Η τρίτη φάση με το νέο τέρμιναλ
      Η τρίτη φάση στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την επέκταση των υποδομών θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός νέου τέρμιναλ απέναντι από το υφιστάμενο.
      Για να προχωρήσει η φάση επέκτασης θα πρέπει το αεροδρόμιο να φτάσει σε επιβατική κίνηση τους 36 εκατ. επιβάτες και να διαφαίνεται πως ο αριθμός θα ανέβει στους 38 εκατ. σε διάστημα δύο ετών.
      Με το νέο τέρμιναλ το αεροδρόμιο της Αθήνας θα μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι και 50 εκατ. επιβάτες ετησίως.
      Το χρονοδιάγραμμα αυτής της νέας υποδομής έχει εκτιμηθεί ότι μπορεί να έχει συντελεστεί μέχρι το 2045 και προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια κοστολόγηση. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός δεύτερου τερματικού σταθμού στην περιοχή που σήμερα είναι ο χώρος στάθμευσης μακράς διαρκείας και την περαιτέρω ανάπτυξη της πίστας στάθμευσης αεροσκαφών, νέων τροχοδρόμων, μια νέα γέφυρα αεροσκαφών πάνω από τον αυτοκινητόδρομο, νέων οδικών προσβάσεων καθώς και  νέου πολυώροφου πάρκινγκ.

       
    17. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. ανακοινώνει την έναρξη του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του ακινήτου «Ακτή Βουλιαγμένης» και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
      Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η μακροχρόνια εκμίσθωση της μοναδικής διαθέσιμης προς αξιοποίηση και εκμετάλλευση οργανωμένης παραλίας στο Δήμο Βάρης-Βούλας Βουλιαγμένης, για 20 έτη με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 10 έτη.   Το ακίνητο καταλαμβάνει συνολική έκταση 72.767,71 τ.μ., με επιτρεπόμενη δόμηση 2.000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων και το πρώην εστιατόριο-ορόσημο της περιοχής «Ωκεανίς», ενώ το θαλάσσιο μέτωπο ανέρχεται σε 638,50μ..
      Η «Ακτή Βουλιαγμένης» είναι η δημοφιλέστερη οργανωμένη και προσβάσιμη παραλία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, σε απόσταση 25 χλμ. από το κέντρο της πόλης, με το φυσικό τοπίο, τα κρυστάλλινα νερά και τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις αναψυχής να προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο. Μόνο το 2024 υποδέχτηκε 420.000 επισκέπτες, ενώ η ημερήσια δυνατότητα φιλοξενίας ανήλθε σε 8.000 άτομα.
      Η στρατηγική επένδυση για την αναβάθμιση της ποιότητας υπηρεσιών και ευρύτερα των εγκαταστάσεων θα λειτουργήσει θετικά προς τους σταθερούς επισκέπτες, ενώ ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας αυτών θα προσελκύσει νέους, οικογένειες και παιδιά καθώς και λάτρεις των αθλημάτων και θαλάσσιων σπορ. Νέες εμπειρίες που θα συμβάλλουν περαιτέρω στην ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής, καθιστώντας την «Ακτή Βουλιαγμένης» έναν προορισμό απόδρασης και αναψυχής για όλο το χρόνο. Παράλληλα, η εκμετάλλευση και αξιοποίηση του εμβληματικού εστιατορίου «Ωκεανίς» δίνει τη δυνατότητα παροχής μίας νέας premium εμπειρίας εστίασης και φιλοξενίας,  προσιτή από το αθηναϊκό κοινό.
      Η ΕΤΑΔ A.E. προσκαλεί στρατηγικούς επενδυτές με όραμα και τεχνογνωσία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της περιοχής και να μεταμορφώσουν την «Ακτή Βουλιαγμένης» σε έναν προορισμό, διεθνών προδιαγραφών. Επιδίωξη της εταιρίας είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής σεβόμενη πάντα τους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος και διασφαλίζοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες. Μία βιώσιμη ανάπτυξη, που σε συνεργασία με τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και τους εμπλεκόμενους εταίρους θα διασφαλίσουν την αρμονική ενσωμάτωση της νέας επένδυσης στο φυσικό περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.
      Διαδικασία
      H Διαγωνιστική Διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε δυο Φάσεις. Η Α΄ Φάση, η οποία αφορά πρόσκληση ενδιαφερομένων να μετάσχουν στη Διαγωνιστική Διαδικασία για εκδήλωση ενδιαφέροντος και προεπιλογή αυτών που θα κληθούν να συμμετάσχουν στη Β΄ Φάση, διέπεται από τους όρους και τις προϋποθέσεις της Πρόσκλησης, η οποία είναι πλήρως διαθέσιμη στον ιστότοπο της ΕΤΑΔ, στην κατηγορία προσκλήσεις (https://hppc.gr/anakoinosi-prosklisi-ypovolis-ekdilosis-endiaferontos-gia-ti-misthosi-toy-akinitoy-akti-voyliagmenis/).
      Κατά την Α’ Φάση, οι ενδιαφερόμενοι, φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα ή εταιρείες επενδύσεων (private equity firms) ή επενδυτικά κεφάλαια (funds) καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την εκμίσθωση του ακινήτου «Ακτή Βουλιαγμένης» υποβάλλοντας σχετική μη δεσμευτική Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
      Η Β’ Φάση, η οποία αφορά πρόσκληση των Προεπιλεγέντων Επενδυτών για υποβολή ενσφράγιστων έγγραφων προσφορών, θα διέπεται από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα οριστούν λεπτομερώς στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών (Β’ Φάση).
      Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το ακίνητο έχει οριστεί η Πέμπτη 15 Μαΐου 2025 και ώρα 14.00μ.μ.
    18. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Σαράντα χρόνια από την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε η πρόταση για Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη, το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο. Με μπροστάρη τον δήμο Θεσσαλονίκης και με τη σημαντική συνδρομή της Εγνατίας Οδού η Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία (ΘΑΣ) μπαίνει εκ νέου στην ατζέντα της πόλης, αυτή τη φορά πιο δυναμικά, πιο ολοκληρωμένα και αναμένοντας το θετικό σινιάλο από την κυβέρνηση για να πάρει μπρος η υλοποίησή της. 
      Ήδη ο φάκελος «Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία» βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη να θέτει το θέμα τόσο στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και σε κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή υπουργών, του προέδρου της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», Γιώργου Κωνσταντόπουλου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και συγκοινωνιολόγου Σπύρου Βούγια, ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά το 1985 την πρόταση για Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη σε συνέδριο για τις θαλάσσιες μεταφορές. Η αποφασιστικότητα και η προετοιμασία των φορέων της πόλης να προχωρήσει το έργο είναι τέτοια που σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδες εργασίες το προηγούμενο διάστημα δούλεψαν πάνω στο project, καταγράφοντας κάθε λεπτομέρεια ώστε η πρόταση να είναι ολοκληρωμένη και κυρίως με οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα.
      «Αναμένουμε μια απάντηση από την κυβέρνηση. Τη θαλάσσια συγκοινωνία την ονειρευόμαστε όχι μόνο για την επίλυση του συγκοινωνιακού προβλήματος όσο και για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης», δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης. «Η Εγνατία Οδός από το 2013 έχει την αρμοδιότητα για το έργο. Εμείς είμαστε σε ένα μεγάλο βαθμό έτοιμοι και στις μελέτες και για να τρέξουμε τους διαγωνισμούς», τόνισε, μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» Γιώργος Κωνσταντόπουλος, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό έργο για την πόλη καθώς θα ανεβάσει το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης.
      «Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν δυσκολίες στη χρηματοδότηση του έργου, που οφείλονταν στο γεγονός πως ο υποψήφιος ανάδοχος έπρεπε να χρηματοδοτήσει ο ίδιος τις μελέτες, την κατασκευή των στάσεων, στη συνέχεια να τις αδειοδοτήσει και τέλος να προμηθευτεί και να θέσει σε λειτουργία τα ταχύπλοα σκάφη. Τα ζητήματα αυτά καθιστούσαν αμφίβολη την οικονομική βιωσιμότητα της πρότασης. Σήμερα όμως η πρότασή μας είναι βιώσιμη», ανέφερε στη Voria.gr ο κ. Σπύρος Βούγιας. Όπως εξήγησε, «βασικό στοιχείο είναι πως πλέον δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκό πρόγραμμα της προμήθειας ηλεκτρικών σκαφών για τη λειτουργία του συστήματος». Σύμφωνα με τον κ. Βούγια, «με τη ΘΑΣ διευρύνεται ουσιαστικά ο δημόσιος χώρος τον οποίο έχει τόση μεγάλη ανάγκη η πόλη».
      Ήδη είναι ολοκληρωμένες από το 2016 οι εξής μελέτες από την Εγνατία Οδό: Κυματικών Συνθηκών, Λιμενικών Έργων, Πλωτών Κυματοθραυστών, Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Αρχιτεκτονικών και Στατικών των κτηριακών υποδομών. Υπάρχει η εκκρεμότητα που αφορά στις επιβεβαιωτικές γεωερευνητικές εργασίες και στην έγκριση της ΜΠΕ των κτηριακών υποδομών από την Περιφέρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα απαιτείται μια επικαιροποίηση των μελετών καθώς και κάποιες αλλαγές, όπως η στάση που προβλέπεται στην Παλιά Παραλία, λόγω της κατασκευής του ξύλινου ντεκ που δρομολογείται από τον δήμο Θεσσαλονίκης. 
      Το έργο της ΘΑΣ έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό έως 80 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση για τα πλοιάρια και τις υποδομές φόρτισης μπορεί να εξασφαλιστεί από το Modernisation Fund. Η έρευνα αγοράς για τις τιμές των ταχύπλοων ηλεκτρικών σκαφών, οδήγησε σε μια εκτίμηση μέσου κόστους περίπου 7-8  εκ. ευρώ/σκάφος, επομένως σε ένα συνολικό κόστος αγοράς της τάξεως των 50-56 εκ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους των εγκαταστάσεων φόρτισης). Το κόστος για την κατασκευή των στάσεων εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί είτε από την Εγνατία Οδό είτε από άλλες πηγές.  Ως κύριος του έργου η Εγνατία Οδός θα πρέπει να τρέξει όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς για τον ανάδοχο της κατασκευής των προβλητών- στάσεων και την προμήθεια των σκαφών και των συνοδών τους φορτιστών και στη συνέχεια για τον ανάδοχο λειτουργίας του συστήματος. Ουσιαστικά, ο ιδιώτης επενδυτής θα κληθεί να αναλάβει τη λειτουργία του συστήματος της Θαλάσσιας Αστικής Συγκοινωνίας, αναλαμβάνοντας τα λειτουργικά κόστη, τα κόστη της κίνησης, της ενέργειας, του προσωπικού, της διαχείρισης. Από τα έσοδα που θα έχει ο ιδιώτης θα πρέπει να καλύπτει τα έξοδα της λειτουργίας της ΘΑΣ. Είναι ανοιχτό επίσης το ενδεχόμενο να εκπονηθεί και μια μελέτη βιωσιμότητας του έργου από μεγάλο φορέα. «Είναι ένα έργο από το οποίο έχει να κερδίσει πολλά η Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
      Image Με σύγχρονα ηλεκτρικά πλοιάρια σε 25 λεπτά από τους Νέους Επιβάτες στο λιμάνι Θεσσαλονίκης
      Το δίκτυο της Θαλάσσιας Αστικής Συγκοινωνίας περιλαμβάνει έξι στάσεις, στην πλατεία Ελευθερίας, στο δημαρχείο, στο Μέγαρο Μουσικής, στη μαρίνα Καλαμαριάς, στο αεροδρόμιο και στους Νέους Επιβάτες. Οι στάσεις αυτές εμπίπτουν εντός των διοικητικών ορίων τεσσάρων δήμων (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού) με μελλοντική προοπτική επέκτασης στον δήμο Δέλτα στο Καλοχώρι.
      Σύμφωνα με τον κ. Βούγια, από την έρευνα αγοράς που έχει προηγηθεί, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη ζήτηση, προέκυψε πως με έναν στόλο επτά πλοιαρίων μπορούν να καλυφθούν με βεβαιότητα οι μεταφορικές ανάγκες, εφ’ όσον τα σκάφη διαθέτουν μια μέση χωρητικότητα 110 επιβατών. Οι αναγκαίες προδιαγραφές των σκαφών προϋποθέτουν υποχρεωτικά τη δυνατότητα ανάπτυξης ταχύτητας μεγαλύτερης από 16 ναυτικά μίλια/ώρα, ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη μιας πλήρους διαδρομής με επιστροφή της βασικής απ’ ευθείας απόστασης (Πλ. Ελευθερίας-Νέοι Επιβάτες) σε λιγότερο από μία ώρα, εφ’ όσον η επιθυμητή συχνότητα είναι 30 λεπτά. Ακόμη, σε σχέση με την αυτονομία (χρόνος κίνησης χωρίς ενδιάμεση φόρτιση), ως ελάχιστη πρέπει να οριστεί η διάρκεια των δύο ωρών, η οποία καλύπτει τουλάχιστον 4 ημίωρες διαδρομές από την αφετηρία μέχρι το τέρμα της διαδρομής. 
      Image Τουλάχιστον τα 5 από τα πλοία μπορούν να κινούνται ταυτόχρονα, με συχνότητα μισής ώρας και επιθυμητή διάρκεια διαδρομής 25 λεπτών για την απευθείας και 35-40 λεπτών περίπου για τις ενδιάμεσες στάσεις. Τα άλλα δύο πλοία αντικαθιστούν αυτά που στη διάρκεια της ημέρας αποσύρονται για φόρτιση της μπαταρίας (διάρκεια φόρτισης 1-2 ώρες). Σύμφωνα με τον κ. Βούγια, αν θεωρήσουμε ότι τουλάχιστον 5 από τα πλοία των 110 θέσεων βρίσκονται καθημερινά σε δεκατετράωρη λειτουργία, μπορούν να μετακινηθούν 15.400 επιβάτες την ημέρα. Για τη φόρτιση των πλοίων έχει προβλεφθεί το σύστημα επαναφόρτισης να είναι εγκατεστημένο σε χώρο στο λιμάνι της πόλης. 
      Όλα τα νέα δεδομένα για τη Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία είναι πλέον στα χέρια της κυβέρνησης η οποία θα κληθεί να αποφασίσει εάν μετά το μετρό και το Flyover, έχει τη θέληση να προσφέρει στην πόλη άλλο ένα μεταφορικό μέσο, το οποίο θα συμβάλει και στο τουριστικό προϊόν της πόλης.
      Image
    19. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκδίδεται πρόσκληση για την υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
      Ο πρώτος κύκλος της πρωτοβουλίας αφορά σε τουλάχιστον 25 έργα που θα πραγματοποιηθούν σε 19 Δήμους της χώρας, κυρίως νησιωτικούς. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους προσεγγίζει τα 18 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025.
      Πρόκειται  για παρεμβάσεις που εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, δεδομένης της κλιματικής κρίσης.
      Η επιλογή των πρώτων 19 δυνητικών δικαιούχων έγινε, κατόπιν συνεργασίας του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρου Βαρελίδη με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη, με βασικό κριτήριο την αναγκαιότητα που παρουσιάζεται στους συγκεκριμένους δήμους για άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης της λειψυδρίας.
      Μεταξύ άλλων, τα έργα που προτεραιοποιούνται αφορούν σε: προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης, γεωτρήσεις για την ενίσχυση της ύδρευσης, εμπλουτισμό ζώνης υδροδότησης μέσω αγωγών, κ.ά.
      Αναλυτικά τα έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας (α’ κύκλος)
      Περιοχή ΔΥΝΗΤΙΚΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΟΥ Φούρνοι Δήμος Φούρνων Κορσεών Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης κεντρικού οικισμού Φούρνων δυναμικότητας 300 m3/d. Λέρος Δήμος Λέρου Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 1.000 m3/d. Τήνος Δήμος Τήνου Δύο μονάδες αφαλάτωσης δυναμικότητας 300 m3/d έκαστη. Πάτμος Δήμος Πάτμου Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600 m3/d. Αλόννησος Δήμος Αλοννήσου 1.       Προμήθεια και εγκατάσταση δεξαμενής αποθήκευσης νερού χωρητικότητας 500 m3. 2.       Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 200 m3/d (ΒΑ τμήμα). 3.       Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600 m3/d. Κέα Δήμος Κέας 1.       Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 200 m3/d. 2.       Ανόρυξη γεωτρήσεων. Ιθάκη Δήμος Ιθάκης Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 500 m3/d. Λειψοί Δήμος Λειψών Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 300 m3/d. Παξοί Δήμος Παξών Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 300 m3/d. Κάρπαθος Δήμος Καρπάθου 1. Προμήθεια και εγκατάσταση δύο μονάδων αφαλατώσεις δυναμικότητας 1.000 m3/d έκαστη. 2. Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στον οικισμό ΑΠΕΡΙ δυναμικότητας 300 m3/d. Μεγανήσι Δήμος Μεγανησίου Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600 m3/d. Νάξος Δήμος Νάξου Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 2.000 m3/d. Σπέτσες Δήμος Σπετσών Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600 m3/d. Πόρος Δήμος Πόρου Προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης 1.200 m3/d. Ύδρα Δήμος Ύδρας Αγωγός για σύνδεση μονάδων αφαλάτωσης με το δίκτυο ύδρευσης. Νότια Κέρκυρα Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμων Κέρκυρας (ΔΙΑΔΕΥΑΚ) Νότια Κέρκυρα: ανόρυξη γεωτρήσεων, σωληνώσεις, προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων αποσιδήρωσης, ανακαίνιση δεξαμενής, για την ύδρευση περιοχών του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. Λειβαδιά ΔΕΥΑ Λιβαδειάς Ανόρυξη τριών γεωτρήσεων για την ενίσχυση της ύδρευσης του οικισμού Αγίας Άννας. Κύμη – Αλιβέρι ΔΕΥΑ Κύμης – Αλιβερίου Εμπλουτισμός ζώνης υδροδότησης Αλιβερίου μέσω καταθλιπτικού αγωγού από πηγή Παραμεριτών. Βέλο Βόχα Δήμος Βέλου Βόχας 1. Διυλιστήριο  δυναμικότητας 300 m3/ώρα. 2. Αγωγός 5 χλμ. προς το διυλιστήριο παροχής 300 m3/ώρα (διατομή 200 – 240 mm)  
    20. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Μια σημαντική ωκεανογραφική αποστολή με στόχο τη διερεύνηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των υδροθερμικών συστημάτων της καλδέρας της Σαντορίνης και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπος, που παίζουν σημαντικό ρόλο στις μαγματικές διεργασίες, βρίσκεται σε εξέλιξη με το ωκεανογραφικό σκάφος «RRS Discovery» του National Oceanography Centre. Στην αποστολή συμμετέχει και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
      Η αποστολή HYDROMOX, που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση των φυσικών μηχανισμών που διαμορφώνουν τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό χώρο και την πρόβλεψη πιθανών κινδύνων για την ευρύτερη περιοχή του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης. Η αποστολή είχε προγραμματιστεί ήδη πριν από την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα, λόγω της διαπιστωμένης αναγκαιότητας παρακολούθησης του ενεργού υδροθερμικού πεδίου του Κολούμπου και της καλδέρας της Σαντορίνης για τυχόν αλλαγές.
      Μέσω συνδυασμένων γεωφυσικών και γεωχημικών μεθόδων, οι ερευνητές της αποστολής HYDROMOX (Hydrothermal modulation of caldera explosivity), με επικεφαλής την ερευνήτρια Ισομπέλ Γεό από τον βρετανικό οργανισμό «National Oceanography Centre», θα αποτυπώσουν τις θέσεις των «διαδρομών», μέσα από τις οποίες γίνεται μεταφορά των υδροθερμικών ρευστών προς την επιφάνεια, ενώ ταυτόχρονα ελέγχουν τις θεμελιώδεις διεργασίες του μάγματος. Με τον τρόπο αυτό θα διερευνηθούν περαιτέρω οι νέοι και οι υφιστάμενοι γεωκίνδυνοι, οι οποίοι προέρχονται από την ύπαρξη ρευστών στα ενεργά υδροθερμικά πεδία της περιοχής.
      Στο πρόγραμμα συμμετέχει ερευνητική ομάδα του Υποθαλάσσιου Παρατηρητηρίου Σαντορίνης SANTORY του ΕΚΠΑ, που αποτελείται από την καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Εύη Νομικού, και την υποψήφια διδάκτορα Θαλάσσιας Γεωλογίας και Ηφαιστειακής Επικινδυνότητας, Άννα Κατσίγερα. «Ο θαλάσσιος χώρος βορειοανατολικά της Σαντορίνης είναι στο επίκεντρο διεθνών ωκεανογραφικών αποστολών από το 2001 και το ΕΚΠΑ συμμετέχει σε όλες τις αποστολές για τη μελέτη των θαλάσσιων γεωκινδύνων», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εύη Νομικού.
      Η ίδια περιγράφει ότι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ωκεανογραφικής αποστολής «θα πραγματοποιήσουμε νέες δειγματοληψίες αερίων και υγρών από τις ενεργές υδροθερμικές καμινάδες του Κολούμπου, με τη βοήθεια ρομποτικού οχήματος, και τα αποτελέσματα θα συγκριθούν με τα δεδομένα του SANTORY που είχαν συλλεχθεί πριν από τη σεισμική κρίση. Επιπλέον, θα γίνει εκ νέου τοποθέτηση ειδικών οργάνων στον κρατήρα του Κολούμπου καθ’ όλη τη διάρκεια της ωκεανογραφικής αποστολής για την καλύτερη κατανόηση της δυναμικής του ηφαιστείου και την καταγραφή τυχόν αλλαγών τόσο στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο όσο και στον ευρύτερο κρατήρα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου.
      Η ωκεανογραφική αποστολή θα χρησιμοποιήσει ένα σύνολο προηγμένων τεχνικών,όπως η ανάπτυξη συστοιχίας γεωφυσικών οργάνων για τη χαρτογράφηση των ενεργών υπόγειων διαδρομών ροής ρευστών, ηλεκτρομαγνητικές έρευνες για τη δημιουργία λεπτομερών χαρτών πορότητας και διαπερατότητας των ρευστών, τοποθέτηση νέων υποθαλάσσιων σεισμογράφων στον σεισμογόνο χώρο της Ανύδρου και της καλδέρας της Σαντορίνης, καθώς και δειγματοληψία υδροθερμικών ρευστών για ισοτοπικές αναλύσεις. Επιπλέον, η αποστολή θα μελετήσει το υδροθερμικό σύστημα της καλδέρας της Σαντορίνης και θα γίνει σύγκριση με τη συμπεριφορά του κατά την σεισμοηφαιστειακή κρίση του 2011-12.
      Λόγω της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης αποφασίστηκε από τους συνεργάτες του ερευνητικού προγράμματος Multimarex να ανασυρθούν δύο μεγάλοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι από τον κρατήρα του Κολούμπου που είχαν τοποθετηθεί τον Δεκέμβριο του 2024 με το ωκεανογραφικό «Maria Merian», ώστε να ανακτηθούν τα δεδομένα, αλλά και να τοποθετηθούν εκ νέου στην περιοχή της Ανύδρου. Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι είναι εφοδιασμένοι με σένσορες που έχουν καταγράψει εκτός της σεισμικότητας και τυχόν αλλαγές της εδαφικής παραμόρφωσης του πυθμένα του Κολούμπου, αλλαγές στη θερμοκρασία και άλλες φυσικές παραμέτρους. «Αποτελούν πολύτιμα δεδομένα διότι περιέχουν χρονοσειρές δεδομένων πριν και κατά τη διάρκεια της σεισμικής κρίσης», προσθέτει η κ. Νομικού.
      Επιπλέον, τον προηγούμενο μήνα, κατά τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας, είχαν τοποθετηθεί και ανασυρθεί φορητοί υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης, οι οποίοι μετρούσαν τη μικροσεισμικότητα της περιοχής. Τα δεδομένα βρίσκονται υπό επεξεργασία από τους συνεργάτες σεισμολόγους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
      Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    21. Έργα-Υποδομές

      Engineer

      Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων προχώρησε στην έγκριση τριών στρατηγικών επενδύσεων στον τομέα του Τουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού €1,22 δισ.
      Οι τρεις αυτές επενδύσεις, οι οποίες θα λάβουν μέσω της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων τα κίνητρα της ταχείας αδειοδότησης και των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε.), αφορούν την ανάπτυξη του τουρισμού υψηλών προδιαγραφών λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αειφορίας σε περιοχές στις οποίες μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία.
      Η επένδυση της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον Πόρο
      H στρατηγική επένδυση της HYDRA ROCK ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε., (συμφερόντων οικ. Βαρδινογιάννη) προϋπολογισμού 474 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την δημιουργία υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και ενός τουριστικού χωριού στην Πελοπόννησο απέναντι από την νήσο Δοκό στην περιοχή της Ερμιονίδας. Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε έκταση, εκ της οποίας τα 1714,17 στρέμματα υπάγονται στον Δήμο Πόρου, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, ενώ τα υπόλοιπα 40 στρέμματα βρίσκονται, σε απόσταση 700 μέτρων, στην περιοχή Μετόχι του Δήμου Ερμιονίδας στην Περιφερειακή Ενότητα Πελοποννήσου.
      Το «Six Senses Megalonisos»
      Η στρατηγική επένδυση της GH HOTEL ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Grivalia Hospitality), προϋπολογισμού 224 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην ανάπτυξη υπερπολυτελούς τουριστικού οικολογικού θέρετρου και πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών στη Μεγαλόνησο το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πεταλιών με συνολική έκταση 11.290.616 τ.μ. που βρίσκονται στο νότιο Ευβοϊκό, και τα οποία χαρακτηρίζονται ως οι ελληνικές Μαλβίδες. 
      Το θέρετρο θα περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχειακή εγκατάσταση, της οποίας την διαχείριση θα αναλάβει η Six Senses με εστιατόρια, χώρους ευεξίας και εκγύμνασης, καθώς και beach club, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας σε Έλληνες και διεθνείς επισκέπτες. Προβλέπεται, επιπλέον, η ανάπτυξη πολυτελών branded κατοικιών, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ιδιωτικότητα και πολυτέλεια, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη σειρά ξενοδοχειακών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.  
      Όλες οι κατασκευές θα υλοποιηθούν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, με βιώσιμα υλικά και με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, ακολουθώντας ένα μοντέλο ήπιας ανάπτυξης, που σε επίπεδο δόμησης θα αντιστοιχεί σε λιγότερο από 8% της συνολικής έκτασης. 
      Το υπερπολυτελές θέρετρο θα είναι πλήρως αυτόνομο ενεργειακά. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών της τουριστικής μονάδας, είτε άμεσα είτε μέσω εφαρμογής συστήματος συμψηφισμού (net metering). Επίσης, σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα για οργανωμένες τουριστικές αναπτύξεις, προβλέπεται η δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, όπως μονάδα αφαλάτωσης, σύστημα ύδρευσης και άρδευσης, δίκτυο πυρόσβεσης, συστήματα φωτισμού, οδικό δίκτυο, αγκυροβόλιο σκαφών κ.ά.
      Υπενθυμίζεται ότι στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού σε έκταση συνολικής επιφάνειας 169.204,82 τ.μ., βρίσκεται η βίλα «Picasso», η οποία ανήκε μέχρι το 2015 στην κόρη του Πάμπλο Πικάσο, Παλόμα και πουλήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες σε εταιρεία συμφερόντων της οικογενείας Δαυϊδ. 
      Μαρίνα Mega Yachts στον Αστακό
      Η στρατηγική επένδυση της ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, προϋπολογισμού 524 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά στη μετατροπή του Λιμένα ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου στην περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας σε Τουριστικό Λιμένα για Mega Yachts, ο οποίος θα υποστηρίζεται από υπηρεσίες (καταστήματα γραφεία ξενοδοχεία) καθώς επίσης και η ανάπτυξη συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών από επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν μεγαλομέτοχοι της Αrchirodon, η A1 Yacht Trade, (ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε πολυτελή γιοτ) και fund από τον αραβικό κόλπο. 
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.