Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Πτήσεις υδροπλάνων στα Διαπόντια νησιά μετά από έγκριση υδάτινων πεδίων


    Νέα σελίδα στη συγκοινωνία των Διαπόντιων Νησιών ανοίγεται καθώς ολοκληρώθηκαν οι εγκρίσεις των τριών Υδάτινων Πεδίων σε Ερείκουσα, Μαθράκι και Οθωνούς από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Η Ερείκουσα, το Μαθράκι και οι Οθωνοί αποτελούν παραμεθόρια νησιά στο δυτικό άκρο της ελληνικής επικράτειας. Οι εγκρίσεις των τριών Υδάτινων Πεδίων αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία εκτενούς δικτύου υδατοδρομίων και Υδάτινων Πεδίων στο Ιόνιο.

    Το Ιόνιο και ευρύτερα ο άξονας της Δυτικής Ελλάδας είναι η πιο ώριμη αγορά για την έναρξη των πτήσεων υδροπλάνων δεδομένου ότι υπάρχουν πλήρως αδειοδοτημένα τα υδατοδρόμια Κέρκυρας, Παξών και Πάτρας ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Μεγανήσι καθώς και στο λιμάνι Ηγουμενίτσας και στη λίμνη Ιωαννίνων. Όπως υπογραμμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατόπιν αιτήσεων και Τεχνικών Φακέλων που υπέβαλε ο «Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας» βάσει του Νόμου 4663/20, το ΓΕΝ, αφού διενήργησε τους απαιτούμενους ελέγχους σε συνεργασία με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ενέκρινε τα τρία Υδάτινα Πεδία στα Διαπόντια Νησιά.

    Ο «Οργανισμός Λιμένας Κέρκυρας», ως φορέας Διαχείρισης των λιμένων των νησιών Ερείκουσας, Μαθρακίου και Οθωνών, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες μετακίνησης των μόνιμων κατοίκων τους αλλά και των τουριστών, ανέλαβε τη σημαντικότατη πρωτοβουλία να εξασφαλίσει τις εγκρίσεις Υδάτινων Πεδίων για την έναρξη των πτήσεων με υδροπλάνα. Για την υλοποίηση της έγκρισης των Υδάτινων Πεδίων ο ΟΛΚΕ όρισε ως ανάδοχο την «Ελληνικά Υδατοδρόμια» που είναι η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των υδατοδρομίων και Υδάτινων Πεδίων έχοντας ολοκληρώσει την αδειοδότηση των υδατοδρομίων Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας καθώς και την έγκριση των Υδάτινων Πεδίων στο Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, στο Πόρτο Χέλι, στην Ερμιόνη, στο Λαύριο, στο Κίσσαμο Χανίων και στην Κέα. Ο Οργανισμός Λιμένας Κέρκυρας μαζί με την «Ελληνικά Υδατοδρόμια» έχουν συστήσει τη μικτή εταιρεία «Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου» που θα είναι φορέας λειτουργίας των υδατοδρομίων Κέρκυρας, Παξών καθώς και των Διαποντίων Νήσων.

    Σε κάθε εγκεκριμένο Υδάτινο Πεδίο επιτρέπεται, βάσει νόμου, να πραγματοποιούνται ημερησίως μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων, προσθαλάσσωση/αποθαλάσσωση, ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων. Ακόμα, εκτός των έξι ζευγών πτήσεων, επιτρέπεται να εκτελούνται πτήσεις Νοσοκομειακές, Πυρόσβεσης, Έρευνας και Διάσωσης και Γενικής Αεροπορίας. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται από/προς αδειοδοτημένα υδατοδρόμια και χερσαία αεροδρόμια με τη χρήση αμφίβιων υδροπλάνων.

    Τα ανωτέρω είδη πτήσεων καθιστούν τα υδροπλάνα μια αξιόπιστη λύση ως συμπληρωματική συγκοινωνιακή επιλογή. Ειδικά δε για μικρά και παραμεθόρια νησιά που δεν διαθέτουν χερσαίο αεροδρόμιο, όπως είναι τα Διαπόντια νησιά που βρίσκονται στο Δυτικό Άκρο της Ελληνικής Επικράτειας, τα οποία πρέπει (και για Εθνικούς λόγους) να παραμένουν συνδεδεμένα με τον κυρίως κορμό της χώρας εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφάλειας και κρατικής μέριμνας στους κατοίκους τους.

    Ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» κ. Τάσος Γκόβας, αναφερόμενος στο θέμα, δήλωσε: «Η έγκριση των Υδάτινων Πεδίων στα Διαπόντια νησιά αποτελεί χρηστικό εργαλείο για την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού και συνεπακόλουθα της τοπικής οικονομίας σε Ερείκουσα, Οθωνούς και Μαθράκι. Παράλληλα, προχωράει η αδειοδότηση υδατοδρομίων στα Διαπόντια Νησιά ώστε να καθίσταται εφικτή η πραγματοποίηση τακτικών δρομολογίων χωρίς περιορισμό αριθμού πτήσεων, ημερησίως.  Το συγκεκριμένο εγχείρημα θα έχει και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα καθώς οι πτήσεις των υδροπλάνων θα εξασφαλίζουν στους μόνιμους κατοίκους των Διαποντίων Νήσων εύρυθμες μετακινήσεις, σε 12μηνη βάση, προς την Κέρκυρα και, προοδευτικά, προς άλλα περιφερειακά κέντρα, Ηγουμενίτσα, Γιάννενα, Πάτρα όπου λειτουργούν νοσοκομεία, κρατικές υπηρεσίες και εμπορικές αγορές».





    GTnews

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.