Μετάβαση στο περιεχόμενο
  • HoloBIM Structural
    HoloBIM Structural


  • Στο πλάνο 15 αποκρατικοποιήσεις για 4 δισ ευρώ


    Πεπεισμένος ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν αλλά και ότι η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα ανταποκριθεί με επιτυχία στα καθήκοντά της εμφανίστηκε ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας κατά τον αποχαιρετισμό που απήυθυνε χθες στο προσωπικό του Ταμείου.

     

    Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του ολοκληρώθηκαν σημαντικά έργα για τη χώρα που συνεισέφεραν καθοριστικά στο να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, ενώ δήλωσε πως θα συμβεί το ίδιο και για την ολοκλήρωση της δεύτερης. Επίσης τόνισε ότι τα νέα του καθήκοντα αφορούν στις επενδύσεις, οπότε και η εμπειρία από το ΤΑΙΠΕΔ θα του φανεί χρήσιμη, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το πρόγραμμα του Ταμείου.

     

     

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές συνδρομητικό περιοδικό «The European» ανέφερε πως την επόμενη τριετία στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος που περιλαμβάνει περί τις 15 ιδιωτικοποιήσεις και με οικονομικό στόχο τη συγκέντρωση ποσού 4 δισ. ευρώ ως τίμημα, ενώ τόνισε ότι σε εξέλιξη τέσσερις ιδιωτικοποιήσεις (ΟΛΘ, ΕΕΣΣΤΥ, επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και Μαρίνα Πύλου) και σε προετοιμασία για άμεση εκκίνηση άλλες δύο (Εγνατία Οδός και Μαρίνα Αλίμου).

     

    Μέχρι σήμερα, συνέχισε, τα έσοδα από τις 31 ιδιωτικοποιήσεις έχουν διαμορφωθεί σε 6,3 δισ. ευρώ (από τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί τα 3,2 δισ. ευρώ), στα οποία θα πρέπει να προστεθούν περίπου άλλα 7 δισ. που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία υπό τη μορφή των άμεσων υποχρεωτικών επενδύσεων που προκύπτουν από τις συμβάσεις με τους επενδυτές στα 31 αυτά έργα, όπως οι υποχρεωτικές επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά (300 εκατ. ευρώ εντός της πρώτης πενταετίας) και της Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (350 εκατ. ευρώ εντός της πρώτης τετραετίας).

     

    Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί πως η σημαντικότερη επίδραση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα είναι η ποιοτική αλλαγή των δομών της ελληνικής οικονομίας σε κρίσιμους τομείς. Για παράδειγμα ανέφερε πως η ιδιωτικοποίηση των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας (Πειραιάς - Θεσσαλονίκη) σε συνδυασμό με της ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σιδηροδρομικών δικτύων και τη δημιουργία μεγάλων logistic centers αλλάζει τον ρόλο της Ελλάδας στον χάρτη των διεθνών συνδυασμένων μεταφορών.

     

    «Από την αλλαγή αυτή θα προκύψουν τεράστιες δυνατότητες για τη δημιουργία πολλών νέων επιχειρήσεων υπό την ανάπτυξη ενός τεράστιου τομέα. Σε αυτό το νέο τοπίο θα έρθουν να προστεθούν και τα αναβαθμισμένα και πιστοποιημένα σε επίπεδο υποδομών περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, οι «πύλες» της τουριστικής βιομηχανίας της χώρα μας, δίνοντας σημαντική ώθηση στον τουρισμό». Καταλήγοντας, ο τέως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και επιθυμούν να τοποθετηθούν στη χώρα.

     

    Πηγή: http://www.ypodomes.com/index.php/special-editions/oikonomia-xrimatodotisi/item/37140-sto-plano-15-apokratikopoiiseis-gia-4-dis-evro





    Engineer

    Σχόλια Μελών

    Recommended Comments

    Δεν υπάρχουν σχόλια για προβολή.



    Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

    Δημιουργία λογαριασμού

    Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

    Εγγραφή νέου λογαριασμού

    Σύνδεση

    Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.